1 314    19    1  

Kapping av stålrør fyllt med betong. Noen som har noen tips?

 7     0
På min betongbalkong med fliser er gelenderets bjelker festet mot balkongen ved hjelp av stålrør som er fyllt med betong ned i gulvet. Stolpesko er så satt ned i disse rørene. Denne løsningen ble satt opp en gang på 60-tallet. 
Jeg ønsker å få saget bort 6 slike rør. Rørene er en kombinasjon av 60mm og 80mm. 
Er dette noe jeg kan klare med en vinkelsliper med diamantblad? Bør jeg sage dette med et stort blad fra utsiden av balkongen, eller spiller det mindre rolle? Ett av rørene står midt på gulvet.

Jeg har null erfaring med vinkelsliper, så håper noen her kan gi meg noen tips. Hvor stor vinkelsliper trenger jeg for å klare dette? Jeg vurderer å leie/kjøpe en stor maskin, eller få noen med erfaring til å gjøre det.

Jeg har full respekt for verneutstyr ved bruk av vinkelsliper.

Noen som har noen tips?
Kapping av stålrør fyllt med betong. Noen som har noen tips? - IMG_0263.jpg - Iscariot
Kapping av stålrør fyllt med betong. Noen som har noen tips? - IMG_0264.jpg - Iscariot
Kapping av stålrør fyllt med betong. Noen som har noen tips? - IMG_0265.jpg - Iscariot

HSt
   #1
 25 461     Lillestrøm kommune     0
Tror dette er greit, kapper rundt rørene, men ha er egentlig planen videre ? Er jo usikker på hva du gjør videre. Dvs er dette et fornuftig valg ?

Er dette enebolig så har du råderetten, er det i et boligsameie, borettslag så kan du vel ikke gjøre dette uten å få lov.
  (trådstarter)
   #2
 7     0
Takk for svar HSt.

Det er en enebolig, så jeg kan gjøre som jeg vil.

Er det så enkelt som bare å kappe rundt rørene? Det står jo et "forskalingsjern" i midten av røret også.

Jeg har også vurdert fram og tilbake om jeg bør gjenbruke dem eller ikke. Litt av utfordringen er at "stolpeskoene" er enten bare 90´ eller bare en stang som er borret inn i de eksisterende stolpene. Hvis jeg skal gjenbruke dem tror jeg at jeg må sveise på nye stolpesko. Og kona synes rørene er stygge, og vil gjerne ha dem bort.

Planen videre er å legge en bjelke på 2x8 langs utsiden av balkongen, og feste denne med bolter inn i balkongen. Deretter bygge et mer moderne rekkverk av stående 2x2 bjelker rundt balkongen. En nabo har tilsvarende rekkverk. Jeg kommer også til å legge nytt flytende terrassegulv på flisene. Ved å legge rekkverket på utsiden av balkongen på denne måten vil jeg få 15-20 cm dypere balkong. Balkongen føles trang slik den er i dag, dette vil hjelpe noe.
   #3
 2 668     Vestlandet     0
Pass på at vinkelsliperers framre håndtak er montert slik at du får gnistene mot deg. Da går kickback fra deg, noe jeg mener er avgjørende for tryggheten. Prøv å styre gnistene litt til siden så du ikke brenner hull i buksa!

Du får det ikke helt flush med flisene med vanlig vinkelsliper, men det trengs kanskje ikke heller? Mulig en bensindreven maskin har stort nok blad til at du kommer til fra ytterkant av balkongen, og dermed får det flush.
  (trådstarter)
   #4
 7     0
Takk, Tovas, det er et godt råd for en uerfaren vinkelsliperfører.

Ja, jeg har også tenkt på dette med flush. Det hadde jo vært penest, men det blir jo et flytende gulv over.

Noe kan jeg vel uansett klare å slipe ned med vinkelsliper..?
   #5
 188     Rogaland     0
Tror det burde gå greit å få slipt restene etter kapping helt ned med en litt stor pusseskive på vinkelsliperen (mye tykkere skiver enn kappeskiver). Bare å vinkle maskinen litt. Det blir ikke 100% glatt (litt avhengig av tålmodighet og ferdighet), men det gjør kanskje ikke noe dersom du skal ha nytt dekke..?

Edit: Slipeskive:
https://www.jula.no/catalog/verktoy-og-maskiner/el-verktoy-og-maskiner/bearbeidingsmaskiner/benkslipeskiver/slipeskive-243998/
  (trådstarter)
   #6
 7     0
Godt å høre at dette burde gå greit. Hvor lang tid tipper dere det tar å kappe en slik?
   #7
 2 342     0

Den der er til benkesliper, ikke vinkelsliper, og til sliping av stål, ikke betong. Smile

Til betong kan man bruke en slik:
https://www.jula.no/catalog/verktoy-og-maskiner/el-verktoy-og-maskiner/kappeskiver-og-rondeller/sliperondeller/diamantslipeskive-016001/

Eller så finnes det også "vanlige" kappeskiver for betong, som ser ut som vinkelsliper-kappeskiver for stål, men er av litt annet materiale;

https://www.jula.no/catalog/verktoy-og-maskiner/el-verktoy-og-maskiner/kappeskiver-og-rondeller/steinkappskiver/kappeskive-013075/
Trodde det skulle finnes slipeskiver (som er tykkere; 6 mm i stedet for 1-2) av samme type også, men det fant jeg ikke link til sånn med det samme.

Jeg vil anta det går greit å kappe disse stolpene med en 5" (125mm) vinkelsliper; det kan hende det blir igjen litt i midten, men tipper du klarer å bryte den av etter å ha skjært helt rundt. Større, 7" og 9" vinkelslipere er litt vanskeligere (farligere) å håndtere uten øvelse...

Edit: det var jern i midten også ja, da blir det litt verre å bare bryte av... Ermm

Bør ikke ta mer enn 5, i verste fall 10 minutter pr stolpe...

   #8
 2 668     Vestlandet     1
Det blir fort igjen min. 2cm ved horisontalt kutt (diamant kappeskive) tenker jeg. Det går ikke an å slipe ned, tar alt for lang tid. Da må du evt kappe på nytt, på skrå denne gangen slik at du kommer lengre ned mot gulvet. Når du er igjennom kan du ta av stålringen og meisle bort betongen i midten. Deretter kapper du stålet i midten. Så kan du slipe det fint med slipeskive. Da kan du bruke vanlig svart (billig) slipeskive for stål, siden betongen er borte.
T1
   #9
 509     0

Min gjettning er at du kommer til å bruke ca 30 minutter pr stolpe, da det blir en del ekstra mikk for å få det nogenlunde flatt.

Med en stor maskin går jobben raskere med den er også vesentlig tyngre. En 230 maskin blir fort 5 kg når man bruker en billigmaskine. Arbeidsstillingen her er ikke den enkleste, så en mindre maskin kan allikevel være å foretrekke.

Vernebriller og vernesko er nok en god idé for denne jobben. Det blir en god gnistsprut, samt fragmenter av jern som fyker rundt. En støvmaske kan også komme godt med.

Barna holder du selvfølgelig langt unna når du holder på.
  (trådstarter)
   #10
 7     0
Hvis jeg bruker en diamantbetongskive for armert betong, burde den vel også klare å ta røret rundt?

Etter hva dere sier her begynte jeg å tenke i retning av en 9" maskin med en diamantskive for armert betong. Ble litt betenkt igjen når inge79 sier den kan være farlig å bruke for en uerfaren hånd.

CO har en Bosch skive: 40-9370
Bosch diamantkappeskive, betong
299,00
For kapping av betong, også armert.

Jeg skal holde barna unna Smile