95    3    0  

Kutte skifer

 2     0
Hei!

3-4 cm tykk skiferplate skal skjæres til. Diamenter 30x60cm. Jeg har vinkelsliper, bordsag, kapp-gjær-sag, skinnesag. 


Hvilket verktøy bør jeg bruke for å få rette kapp?  

Diamantskive på skinnesag? Kan evt kjøpe våtsag på biltema, men usikker om den klarer å skjære stein?

TSt
   #1
 10 194     0
Hvis en kutter med vinkelspiper med diamantblad så støver det fryktelig og en må være veldig forsiktig for å få det pent, det er ingen styring.  Ingen av andre verktøyene du har kan brukes.

Våtsag er nok det beste men tykkelsen gjør at et kanskje ikke er så enkelt.  Når jeg har kuttet 5cm på min våt sag må en ta av beskyttelsen og sage fra begge sider for å komme igjennom.  Så mye avhenger av størrelsen på sagen.  

Betongsag med blad beregnet for stein er nok det beste.  Håndholdt sag har heller ikke noe føring men en kan hjelpe med lekt som linjal.  

Men en vil tydelig se at skifer er kuttet med sagblad så det en skal bruke det til må være egnet for dette.  Ellers skal de kuttes på mere manuell metode.  
   #2
 147     Norge     0
Har kuttet masse skifer til trappetrinn og annet med 125mm og 230mm vinkelsliper med diamantblad, ingen problem med stein opptil 5 cm tykk. Bruk vannslange med sildrende vann over stein så unngår du 80% av støvsky.
Bruker en lekt som styring til det er skjært et grunt spor i stein, da får du 100% rett kutt.
Helt riktig som Tst skriver at skjært kant ikke er egnet som synlig kant, skal det være synlig bør det kanthugges med kulehammer eller klubbe og meisel etterpå, men det bør øves litt på forkant, er en kunst å få det pent.....
   #3
 5 285     0

Eg bruker et flattjern til styring og kutter heilt igjennom med ein gang, med lekt er lett å få det skjeivt med.
Teoretisk kuttedybde for 125 mm er 45 mm, men i praksis mindre.
Er det meir enn eit par små steiner, bruk 230mm, det går 4 ganger fortere. 230mm har teoretisk kuttedybde på 65mm, eg oppnår i praksis 60mm.