44,021    18    25  

Lufting av avløp: Må man ha dette?

 36     7
Her i hjemme går det et utluftingsrør fra avløpsrøret i kjelleren og gjennom alle etasjene og opp på taket.

Er dette noe jeg MÅ ha? Noen alternativer i så fall?

Røret er styggt, tykt, og ikke minst skjevt..hehe

   #1
 5,112     Troms     1
Ja, hvis du ikke vil at toalettet skal gå tett og vannet skal renne fritt i alle avløp så anbefales det å ha utlufting for kloakken ja...
Toalett med vannlås krever det ifølge rørleggeren min. Jeg spurte om det samme, men jeg har jo røret i veggen også da.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 36     2
Okei, men kan jeg legge det ut på veggen da? Hvis jeg setter på en lufteventil eller noe på grunnmuren? Kan ikke flytte røret inn i veggen da den er laftet..
   #4
 20     Ørsta     1
Har forstått det slik fra rørlegger at du må høyere opp enn øverste vannlås, men du trenger ikke å la dette gå ut i friluft. Du kan bruke en ventil som slipper luft inn i systemet for å ikke tømme vannlåsene, men den slipper ikke lukt ut. Har dette på huset mitt og ventilen fungerer fint. Trur den bør rengjøres av og til og evt byttes ut etter endel år. Du bør derfor sette denne vintilen er plass der du kommer til. Jeg har min på loftet.
Signatur
   #5
 1,103     Oslo / Østfold     3
Har vært innom dette temaet i flere tråder. Det skal være åpen lufting fra avløpsledningene. Denne kan gjerne være utenpå huset, men skal gå over øvre punkt. Har selv dette på en hytte. Her ligger lufterøret kasset inn med isolasjon på ene gavlveggen. Like oppunder røstet er det avsluttet med to bend. (paraplyhåndtak)

Fra læreboka er følgende sakset:

Normalreglementet har meget enkle regler for dimensjonering av ventilasjonsrørledninger. Om disse følges, har man i de fleste tilfellene god sikkerhet for at det ikke oppstår undertrykk og dermed utsugning av vannlåsen. Et problem når det benyttes for små dimensjoner, er at ledningen kan fryse. Lufteledninger skal isoleres når de føres gjennom kaldt loft. Følgende krav gjelder for ventilasjonsledninger: I enhver bygning skal avløpssystemet ha minst èn ventilasjonsledning som føres over tak, og minst 0,5m over eller 2,0m til side for ventilasjonstilførsel, eller vindu/ dør som kan åpnes. Takavløp (taksluk) godkjennes ikke som ventilsjonsledning. Ventilasjonsledningen skal ikke ha mindre dimensjon enn største sideledning. Minste tillatte dimensjon på ventilasjonsledning er 75mm, målt innventid for en samlet normalvannmengde på inntil 5 l/s. uten hensyn til samtidighet. Under forutsetning av at bygningen har minst èn lufting over tak, kan øvrige ventilasjonsledninger erstattes av vakumventiler (Durgo) som åpner ved undertrykk i ledningen. Dersom vakumventilen plasseres på kaldt loft, skal den isoleres og plasseres slik at den får minst mulig avkjøling.

   #6
 21,481     Enebolig     2
Hvordan løses dette med lufting hvis man har "to bygg?"

Tenker på selve huset og et større tilbygg som kobles til på avløpsledningen utenfor huset. Er det likevel det høyeste punktet/avløpet som skal fortsette over tak? Og kun dette ene?
   #7
 1,103     Oslo / Østfold     4
Hvis dette formelt sett bare er en bygning skal det ikke være nødvendig med mer enn en åpen lufting. Dette skal være tilstrekkelig for å få ut trykk fra metangassen. Det være seg fra offentlig nett eller septiktank. Men for å tilfredsstille vakumeffekten vil det kreves vakumventil (Durgo) i tillegg. Hensikten med dette er jo at det ikke skal oppstå vakum og uttørring av vannlås/sluk/toalett når disse nyttes. Når vannsøylen forflytter seg ned og ut skal det slippe luft inn i systemet. Dette må ikke tas fra vannlåsene men ved ventiler eller åpen ventilasjon. I et større bygg kan det være nødvendig med flere vakumventiler, ofte en for hvert sidestikk. Avhengig av lengden på sidestikket i forhold til hovedventilasjonen. Og ikke minst vannmengde. Et toalett med stor vannmengde på kort tid krever større luftmengde enn en servant som bare sildrer ut.
En bygning med to opplegg, forgrenet ut i grunnen, ville jeg lagt opp som to opplegg med åpen ventilasjon i begge stammer. Ser vi på flerfamilieboliger finner vi tilnærmet alltid åpen ventilasjon for hver boenhet selv om disse har felles bunnledning i kjeller og ut.
Er det mulig blir beste løsning å ha åpen ventilasjon for hver stamme. Vakumventil blir nærmest for nødløsning å regne. Vakumventilene krever vedlikehold og har begrenset levetid. Mens åpen ventilasjon jo er vedlikeholdfritt.

   #8
 21,481     Enebolig     1
Så for meg som ikke har peiling vil dette si..?  Smile Gode svar, men jeg har virkelig ikke peiling. Det vil altså holde med et åpent rør med paraplyhåndtak over tak? Og sekundærlufting vil si en evt durgoventil fra høyeste vannlås i "det andre bygget?"

En vertikalt delt tomannsbolig forgrenet ute i grunnen er et godt eksempel på hva jeg mener. Selv om det i mitt tilfelle er mye mindre forhold.