45,881
18
25
Lufting av avløp: Må man ha dette?
36
7
Her i hjemme går det et utluftingsrør fra avløpsrøret i kjelleren og gjennom alle etasjene og opp på taket.
Er dette noe jeg MÅ ha? Noen alternativer i så fall?
Røret er styggt, tykt, og ikke minst skjevt..hehe
Er dette noe jeg MÅ ha? Noen alternativer i så fall?
Røret er styggt, tykt, og ikke minst skjevt..hehe
Toalett med vannlås krever det ifølge rørleggeren min. Jeg spurte om det samme, men jeg har jo røret i veggen også da.
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Fra læreboka er følgende sakset:
Normalreglementet har meget enkle regler for dimensjonering av ventilasjonsrørledninger. Om disse følges, har man i de fleste tilfellene god sikkerhet for at det ikke oppstår undertrykk og dermed utsugning av vannlåsen. Et problem når det benyttes for små dimensjoner, er at ledningen kan fryse. Lufteledninger skal isoleres når de føres gjennom kaldt loft. Følgende krav gjelder for ventilasjonsledninger: I enhver bygning skal avløpssystemet ha minst èn ventilasjonsledning som føres over tak, og minst 0,5m over eller 2,0m til side for ventilasjonstilførsel, eller vindu/ dør som kan åpnes. Takavløp (taksluk) godkjennes ikke som ventilsjonsledning. Ventilasjonsledningen skal ikke ha mindre dimensjon enn største sideledning. Minste tillatte dimensjon på ventilasjonsledning er 75mm, målt innventid for en samlet normalvannmengde på inntil 5 l/s. uten hensyn til samtidighet. Under forutsetning av at bygningen har minst èn lufting over tak, kan øvrige ventilasjonsledninger erstattes av vakumventiler (Durgo) som åpner ved undertrykk i ledningen. Dersom vakumventilen plasseres på kaldt loft, skal den isoleres og plasseres slik at den får minst mulig avkjøling.
Tenker på selve huset og et større tilbygg som kobles til på avløpsledningen utenfor huset. Er det likevel det høyeste punktet/avløpet som skal fortsette over tak? Og kun dette ene?
En bygning med to opplegg, forgrenet ut i grunnen, ville jeg lagt opp som to opplegg med åpen ventilasjon i begge stammer. Ser vi på flerfamilieboliger finner vi tilnærmet alltid åpen ventilasjon for hver boenhet selv om disse har felles bunnledning i kjeller og ut.
Er det mulig blir beste løsning å ha åpen ventilasjon for hver stamme. Vakumventil blir nærmest for nødløsning å regne. Vakumventilene krever vedlikehold og har begrenset levetid. Mens åpen ventilasjon jo er vedlikeholdfritt.
En vertikalt delt tomannsbolig forgrenet ute i grunnen er et godt eksempel på hva jeg mener. Selv om det i mitt tilfelle er mye mindre forhold.