11,414    17    0  

Badstue i campingvogn

 3     Ål     0
Jeg har en gammel campingvogn jeg ønsker å bygge om til badstue.
Holder det med å lekte ut 23mm og kle med gran både vegger og tak?
Bør jeg ha fuktsperre eller ullpapp?
Har tenkt vedfyrt ovn, men lurer på om det går ann å bruke en vanlig jøtul ovn?
Det er jo også noen vinduer her, kan jeg bare kle over disse?

Takknemlig for innspill.

   #1
 1,725     Trondheim     0
Her har du inspirasjon:
http://www.sauna-ajot.com/index.php?option=com_joomgallery&Itemid=45
Her har man tatt rammen og bygget helt i tre....:
http://palosauna.net/rakennus.html

Fant ikke noen linker på prosjekt om å bygge slik du beskriver, men har sett det gjort....Mener det beste er å lekte ut, isolere 50mm, alupapp(dampsperre) og panel. og orntlig varmeskjøld rundt ovnen. Husvogn er ikke akkurat det mest brannsikre mann kan ha som utgangspunkt...

MVH
Sakke
   #2
 5,432     Akershus     0
Jeg hadde en campingvogn med isopor i veggene, vet ikke hva som er i din. Vet ikke om jeg hadde fyrt opp isopor til over 100 grader akkurat, tror det er en del gasser i den som ikke bør frigjøres. Blir vel dempet ganske kraftig om du lekter ut og isolerer med 50 mm mineralullull, men da hadde jeg latt det være en glipe på et par cm mellom isolasjon og opprinnelig kledning.

Tror du får en ganske grei isolasjon og en fungerende badstu på den måten. Det finnes en spesiell badstufolie evt. aluminiumsfolie som etter noens mening er et viktig tilskudd for å få rask oppvarming av badstue, kan hende dette er nyttig. Virker som diffusjonstetting og selvsagt som tetting mot løse fibre fra isolasjon, da vil du iallefall ikke trenge ullpapp som også brukes for å tette mot støvvandring.

Diffusjonstetting med spesialfolie som nevnt over er vanlig i større offentlige badstuer, da vil du også oppleve at panelen er nærmest brunsvidd. Dette kan tyde på at den har en misjon for oppvarmingen. Min badstu, som er brukt i 25 år og som er like lys i panelen som ny, har ikke denne tettingen.

Badstu er topp, særlig vedfyrt. Lykke til.
   #3
 1,725     Trondheim     0
Snektriker:
"badstufolie evt. aluminiumsfolie som etter noens mening er et viktig tilskudd for å få rask oppvarming av badstue, kan hende dette er nyttig. Virker som diffusjonstetting og selvsagt som tetting mot løse fibre fra isolasjon, da vil du iallefall ikke trenge ullpapp som også brukes for å tette mot støvvandring."

                  Den er der mest for å fungere som damp/fuktsperre. Den har nokk marginal effekt på isolasjon/varmeeffektivitet, men gjør inget/lite med oppvarmingstiden - dette har jeg bare sett å bli hevdet her i norge. Ullpapp må være det dårligeste materialet å bruke her mtp soppdannelse etc. Husvogn er jo diffusjonstett på utsiden(plast) så folie kansje ikke er så lurt (blir to tette sjikt) men det må isoleres.

"Diffusjonstetting med spesialfolie som nevnt over er vanlig i større offentlige badstuer, da vil du også oppleve at panelen er nærmest brunsvidd. Dette kan tyde på at den har en misjon for oppvarmingen. Min badstu, som er brukt i 25 år og som er like lys i panelen som ny, har ikke denne tettingen"



KORREKSJON:
Dette er helt vanlig i ALLE badstuer, dette er å betrakte som et våtrom, og det er ikke uvanlig å få muggsopp i veggene hvis man slurver med dette(hvertfall hvis det brukes mye vann på ovnen)
At det er brunsvidd har INGENTING å gjøre med folien.
At panelen er brun/svartsvidd har å gjøre med OVN og hvor mye badstuen brukes og til hvilken temperatur den er oppvarmet til. Har sett en god del "svarte" badstuer, og vet at  noen av de var bygget utren folie, fellesnevner er at de står på dag inn og dag ut med høy temp, og at ovnen er en med LITE STEIN i. , dette betyr at elementene står på rødglødende hele tiden og den glovarme luften stiger rett i taket. , med en stor steinmagasin jevner man ut varmen, slik at temperaturen over ovnen er mye lavere og den stigende luften holder lavere temp. Tilleggsfaktoer er at hvis badstuen brukes  lite dvs står tom mesteparten av tiden så blir luften fryktelig tørr og varm oppunder tak da det er lite sirkulasjon av lufta(disse sortsvidde badstuene virker ofte også å være med relativt dårlig ventilasjon).

MVH
Sakke






   #4
 1,725     Trondheim     0
Her er en bildeblog på en oppussing av et husvogn:

http://raihat.net/tike/asvaunu.htm

Her er det bilder på en husvogn som blir bygget om til sauna, dog ingen beskrivelse på hvordan det er gjort (men man kan se en del på bildene:

http://www.sfc-kantahame.com/albumi/uusivaunusauna/

Basert på disse så skulle jeg sagt at du må demontre/rive invenndig kledning og fjerne Isopor som oftest er bruk til isolasjon av husvogn. ikke minst for brannsikkerheten sin skyld. Da fyller du plassen med Rockwool, ha på folie(tapea skjøtene) lekte 1-2 cm for veggpanel og legg panel.  Du må legge inn forsterkninger der du skall feste benkene.

MVH
Sakke
   #5
 1,725     Trondheim     0
Ser nå at isoporen er limt i veggene og er på en måte "bærende" eller iaf avstivende for veggen. Og i den siste linken så ser det ut som at det er bare lektet ut fra fineren på innsiden. Så det bør holde, men bruk badstufolie mtp isoporen i vegg (isolerer noe da den reflekterer varmen tilbake)
Vannfast finer på gulv og lim belegg.

Jøtul ovn trur jeg ikke er egnet. ruster nok ille hvis du hiver vann over den..... Skaff en vedfyrt ovn, de koster ikke allverden.

MVH
Sakke
   #6
 5,432     Akershus     0
Ooops, min feil at jeg la inn noen egne observasjoner i en badstutråd. Hadde helt glemt at forumet hadde en egen badstuGud og selvoppnevnt overdommer på dette feltet.

Sorry Dr.Sakke, at jeg tråkker inn på en finnes enemerker. Må bare minne deg på at du selv har sagt noe tilsvarende om badstufolie i tidligere tråd, men det er vel vanskelig å skille ting fra hverandre når du er så opptatt av å finne "feil" i andres tips som det kan virke som du er.

Her er hva du skrev når jeg, i en annen tråd om emnet, foreslo å bruke 5 cm isolasjon for å minske oppvarmingstiden.

"Men Man kan ha mange åsikter om de instrukjonene til TYLÖ ....Dessuten gjelder de for en  innendørs badstue. At man skall varme isolasjonen først gjelder for badstue uten dampsperre(alupapp) der den varme luften passerer først in i isolasjonen. Bruker man korrekt dampsreppe så er ikke dette fallet. "

Når det gjelder ullpapp, så blir det faktisk anbefalt av isolasjonsleverandørene, men en finne vet nok best....
  (trådstarter)
   #7
 3     Ål     0
takk for alle gode svar og tips, det var spennende å se og lese.
Men hvordan bør jeg gjøre gjennomføringen av pipa?

   #8
 1,725     Trondheim     0
Du bør nokk ha en godt isolert metallpipe/ferdigpipe og følge monteringsinstruksjoner. Jeg ville sagt at du må skifte ut isoporen med ubrennbar isolasjon her med GOD MARGIN.

Du også huske at de tips jeg/andre har gitt er mest på teoretisk nivå, iaf jeg personlig har ikke bygget sauna i Husvogn. Hva som er "riktig" er nokk vanskelig å si. Men det jeg vet er at man må være VELDIG nøye med brannsikring og velge løsninger som ellers og tar vare på sikkerheten. Det er ganske mye oprøvd mark i en slik prosjekt.

Lykke til!

MVH
Sakke
   #9
 1,725     Trondheim     0

Ooops, min feil at jeg la inn noen egne observasjoner i en badstutråd. Hadde helt glemt at forumet hadde en egen badstuGud og selvoppnevnt overdommer på dette feltet.

Sorry Dr.Sakke, at jeg tråkker inn på en finnes enemerker. Må bare minne deg på at du selv har sagt noe tilsvarende om badstufolie i tidligere tråd, men det er vel vanskelig å skille ting fra hverandre når du er så opptatt av å finne "feil" i andres tips som det kan virke som du er.

Her er hva du skrev når jeg, i en annen tråd om emnet, foreslo å bruke 5 cm isolasjon for å minske oppvarmingstiden.

"Men Man kan ha mange åsikter om de instrukjonene til TYLÖ ....Dessuten gjelder de for en  innendørs badstue. At man skall varme isolasjonen først gjelder for badstue uten dampsperre(alupapp) der den varme luften passerer først in i isolasjonen. Bruker man korrekt dampsreppe så er ikke dette fallet. "

Når det gjelder ullpapp, så blir det faktisk anbefalt av isolasjonsleverandørene, men en finne vet nok best....



Ja hva skall man si....

Ser at vi har vært i "felles" saunatråd førr....hehe
Hensikten var ikke å finne feil, er dog en del opptatt av Sauna - har bygget en i leiligheten min og planlegger nå en vedfyrt i huset mitt, har derfor lest en del om temaet og satt meg inn i "riktige" måter å bygge Sauna. Er nokk på grunn av det at jeg gjerne kommenterer "badstutråder" - de virker jo ellers å stå ukommentert ::)

For å respondere på det du reager på i mitt innlegg:

Hva gjelder isolasjon så skrev jo DU i den andre tråden at det skall være MAKS 5 cm iso i badstuvegg og at hvis man isolerer mye så tar saunaen Lengre tid å varme. Og da mente du at man skall ikke isolere mer enn 5cm.
Min kommentar var jo rettet mot det ,og sa da , akkurat som her at funksjonen er mest som dampsperre, slik at den varme luften ikke går inn i isolasjonen.
Selve isoleringseffekten /tilbakestrålingen fra folie alene er nokk marginal. Det er isolering som er det viktige tiltaket og for å undgå  fuktskader så bør man bruke folie.

Grunnen at man bruker alufolie istedenfor plast er brannsikkerhet - aluminium brenner ikke- det gjør plast.

Ser dog at jeg kunne formulert meg bedre og det ser litt motsigelsesfult ut mot det jeg skrev i den andre tråden....

Men at isolert badstu skulle ta lenger tid å varme enn uisolert ,dampsperre eller ikke ser jeg som ulogisk (hvis ingen sperre og man må "varme isolasjonen først" - skrev du) oppvarmingstid er jo avhengig av luftvolum (og denne er den samme om man da isolerer eller ikke, reduseres varmestrålingen ut av rommet. Har man dampsperre så  minker volumen tilsvarende isolasjonstykkelse x vegg/tak areal og man reduserer utstråling + konveksjon (vandring av varm luft mot det kalde/opp) .

Derimot kommentaren om dine observasjoner om "svarte" Saunaer står jeg helt inne med. Folie har INGET med dette å gjøre. Det er som sagt den langvarige bruken daglig kombinert med dårlig ventilasjon og feil type ovn som er avgjørende.

Og JA ullpapp er nok det dårligeste man kan bruke i våtromsvegg, uansett hva isolasjonsleverandørene sier. Porøst og organisk - herlig når man påfører litt vanndamp/fukt.

MVH
Sakke
   #10
 2,044     0
Campingvogna vil råtne i løpet av få år. Fuktighet som trenger inn veggene vil aldri tørke ut, ytterveggene er jo tette.
Ville heller satset på å sette opp en enkel bygning under 15 m2, koster ikke allverden og du slipper å søke om lov.
Alternativt legge så lite penger som mulig i ombygging av campingvogna og dr#te i at den råtner.

Sånn ellers, trodde helst denne tråden med campingvognbadstu var en spøk  ;D