83,637    39    40  

Bygge utendørs vedfyrt badstue.

 4     Lillehammer     8
Hei! Har planer om å bygge vedfyrt badstue på hytta og trenger råd. Noen som har tegninger eller en link til et badstueprosjekt på ca 6-8 kvm?

   #1
 5,432     Akershus     2
Det er bare å gå i gang. Kan ikke mislykkes i det bare du har passe stor ovn å fyre i.
Ikke isoler for mye hvis du bare skal bruke den som badstu, da tar det for lang tid å varme den opp.

Du kan lage badstu av det meste, gjerne sånne leketømmerhytter, da trenger du egentlig ikke isolere. Skal du ha til mange personer? 8 kvm er en stor badstue. Hjemme har jeg en på 2,2 x 2m, den er egentlig litt stor, men grei nok da 2 personer kan ligge på hver sin brisk(vinkel) i ca 1 meters høyde som jeg synes er fin liggehøyde, 6 personer sitter bra.

På hytta har jeg en vedfyrt på ca 1,8x1,8m, den virker dramatisk mye mindre, men det beror nok på at vedovnen opptar mer plass enn den elektriske hjemme og det er ikke plass til vinkelløsning.

Begge plassene har jeg lange lekter skrudd til veggen hvor løse brisker kan legges i 2 forskjellige høyder slik at det kan møbleres etter hvor mange man er og om man vil sitte eller ligge.

Jeg har dusjom ved siden av badstua, dette blir varmet opp via ventiler i badstua og fungerer prima. Varmtvann produseres på badstuovnen.
  (trådstarter)
   #2
 4     Lillehammer     1
Takker for tipsene. Trenger nok ikke en som er større enn 4-5kvm nei
   #3
 365     trondheim     0
Vi bygga en badstue på hytta. Den er nok ca 5 kvm innvendig i selve badstua. Litt plass på begge sider av døra når en kommer inn i bygget til dusj på den ene siden og henge klær/håndklær på den andre siden. Vanlig badstudør inn til selve badstua. Innreda med en lang rillebenk og en litt kortere.

Bilde av badstua her: http://nr14.wordpress.com/2010/04/09/badstua/
   #5
 120     Oslo     1
Jeg ville sett på en finsk røykbadstue. Har ingen tegning på stående fot, men har sett mange slike i grensetraktene, særlig i Värmland. Det ser svært enkelt ut å sette opp.

Nr14-s badstu var forresten også et flott bygg.
Signatur
   #6
 1,731     Trondheim     4
Snektriker:
Hvordan tenker du egentlig? Saunavegg SKALL isoleres normalt, og helst mere. Tar ikke LENGRE tid å varme opp for det uten KORTERE.
Jeg kan begrunne det også; jo mindre isolasjon, desto større varmetap utat. Særlig tak er viktig å isolere godt hvis man ikke ønsker å fyre som en idiot. Dette gjelder særlig hvis det skall brukes om vinteren også. En uisolert "redskapsbod" blir ikke bra, ujevn varme og vanskelig å holde varm.

Lektoren: Hvor mye har du tenkt å bruke?
Det aller enkleste er å sette opp en badstu av solid tømmer (altså tykkere en disse plankehyttene som selges på obs! etc. En badstu bygt i tømmer trenger du ikke isolere ekstra,(untatt tak)  og du får en god badstu (foretrekker "sauna") . Hvis du bygger i bindningsverk så isoler normalt mellom stendere. Bruk med fordel badstufolie (aluminiumsbelagt papp) som tapeas i skjøtene med alutape. både i tak og vegger med tette skjøter, lekt ut 2 cm fra det og leg panel. Sørg for god lufting.

Korrekt er å ha et friskluftsventil i høyde med stenmagasinet nært ovnen, og en avluftingsventil på vegg 15-20cm ned fra tak, diagonalt over rommet fra ovnen.

MVH
sakke
   #7
 1,731     Trondheim     2
Er deesuten godt å ha litt større rom hvis du ikke har inlagt vann, da har du plass å vaske deg i samme rom og ev. ha en separat vannkoker der du har vann døgnet runt (80-100liter-holder seg varm til dagen etter)

Som denne:
http://www.harvia.fi/products?lang=en&gid=193

Eller en saunaovn med inbygd vanntank:
http://www.harvia.fi/products?lang=en&gid=1017 (plasseres ved siden av badstuovn, eller i "badet" hvis man bygger in en separat rom for vasking-fordel kansje da det ikke blir så varmt på "badet" da....)

Er veldig ålreit å ha til og med når du har vann på hytta, hvis det er strømbrudd etc, så har du altid tilgang til varmvann...

skall legge in noen eksempler på ferdige byggesett....

MVH
Sakke

   #8
 1,731     Trondheim     0
Her er en god ovn også:
http://www.harvia.fi/products?lang=en&gid=980

Og her:
http://helosaunas.com/images/23A1.jpg

En som kan brukes som gjestehytte:
http://www.finnlamelli.fi/eng/saunas/elviira/

En enkel tømmersett:
http://www.kontio.fi/fin/Hirsihuvilat-ja-saunat/Saunat/hirsisauna_Mantyla-A.665.m311.html
og samme i rundtømmer;
http://www.kontio.fi/fin/Hirsihuvilat-ja-saunat/Saunat/hirsisauna_Mantyla-B.665.m311.i10176.html
En veldig OK på 10m2:
http://www.kontio.fi/fin/Hirsihuvilat-ja-saunat/Saunat/hirsisauna_Kipakka-4.665.m348.html

Og bygg in et sluk/drenering av gulv. Enklest er å bygge helling mot mitten fra begge sider og ha et samlerør/spor i mitten som leder vannet utenfor bygget. 

MVH
Sakke
   #9
 5,432     Akershus     2

Snektriker:
Hvordan tenker du egentlig? Saunavegg SKALL isoleres normalt, og helst mere. Tar ikke LENGRE tid å varme opp for det uten KORTERE.
Jeg kan begrunne det også; jo mindre isolasjon, desto større varmetap utat. Særlig tak er viktig å isolere godt hvis man ikke ønsker å fyre som en idiot. Dette gjelder særlig hvis det skall brukes om vinteren også. En uisolert "redskapsbod" blir ikke bra, ujevn varme og vanskelig å holde varm.

MVH
sakke


En badstu må ikke sammenlignes med hus/hytte når det gjelder varmetap. Du får ikke topp varme i badstua før isolasjonen rundt er varmet opp, derfor anbefales max 5 cm  isolasjon i en vanlig privat badstue.
Når jeg skriver at man kan bruke plankelaftet lekestue så er det for å sette på spissen hvor enkelt det kan gjøres. Skriver også at du må dimensjonere ovnen. Du kan faktisk etablere badstue med presenning om du er av den ivrige typen, men noe substans i veggen er greit å ha. Har du en vedovn som yter 8-10 kw i et rom på 4 kvm kan du få den temperaturen du trenger uansett om kuldegradene banker på utenfra.

Hvis du tar en tømmerhytte kontra reisverkshytte vil tømmerhytta bruke lengre tid på å varmes opp pga at tømmeret skal varmes samtidig som rommet varmes opp. Likeledes er det andre veien, tømmerhytta holder lengre på varmen. Dette er ikke ønskelig i en badstu da den skal brukes raskt og kort. Link til badstubygg, riktignok innendørs, alternativt  tylø www.tylo.com

http://www.aftenposten.no/forbruker/hyttemagasinet/gjordetselv/article1455581.ece


   #10
 3,258     Akershus     4
Har selv en vedfyrt badstu i en del av et gammelt uthus vi har i hagen. Tipper den er rundt 5 m2. Vi har en dyp benk slik at to kan sitte anføttes på langs og lene seg mot veggen, og to kan sitte på benken med beina på gulvet foran de to som slynger seg. Dvs at hele familien akkurat har plass, men man bør vel kjenne hverandre fra før for å si det sånn..

Isolering er bortimot uvesentlig i denne sammenhengen da effekten fra den vedfyrte ovnen er så stor i forhold til rommet at det blir varmt uansett. I praksis kan jeg gå ut i badstua og sitte der i håndkle mens jeg fyrer den opp, selv om det er 25 minus ute. Det blir varmt på minutter, og badstuvarmt på rundt 20 minutter, om ikke mindre.

Jeg la 5 cm iso i vegg og tak, egentlig mest med tanke på alternativ bruk av rommet en eller annen gang i fremtiden, og fordi jeg måtte bygge opp veggene uansett og da er det på en måte like greit.

Men er badstua stor nok så har det kanskje noe å si, men da må ovnen være liten og badstua stor... og stor badstue er i grunnen upraktisk.

Komfortabel må den være for det antallet brukere man pleier å være på en gang, og deretter egentlig minst mulig slik at den er kjapp å få varm.
---------------------

Tok en gang badstu i en gammel tømmerbadstu på Finnskogen. Stor ovn osv men det tok faktisk en evighet å få varme i den badstua. Ville ikke hatt badstu i tømmer om jeg skulle bygge på nytt. I hverfall ville jeg kledd den på innsiden.

Kan jo hende at den var glissen, men siden jeg kun så den i mørke så vet jeg ikke noe om det... Grin
Signatur
   #12
 1,731     Trondheim     5
Ja, er helt enig i det at man kan gjør edet så enkelt som en telt, det er faktisk praksis i finsk militære å sette opp en forhøyet 14 manstelt med benker og badstuovn for å kunne bade i skogen også....

Men Man kan ha mange åsikter om de instrukjonene til TYLÖ ....Dessuten gjelder de for en  innendørs badstue. At man skall varme isolasjonen først gjelder for badstue uten dampsperre(alupapp) der den varme luften passerer først in i isolasjonen. Bruker man korrekt dampsreppe så er ikke dette fallet.
Overdimensjonerer man ovnen så kan man varme opp hva som helst, nidarosdomen hvis man vill men er det et poeng?  

Termodynamikkens lover gjelder i badstu også. jo dårligere isolert, desto mere energi går åt oppvarming.


De finske byggeforskriftene/tekniske spec. sier MINST 5cm i vegg og 10 i tak (med alupapp)
At saunan skall være minst mulig kan man jo også diskutere, Hvis man bruker den som bad samtidlig (typisk finsk hyttebruk) så skalll det være litt plass, personlig synes jeg at det er godt å ha litt plass rundt seg når man sitter der slik at det ikke blir sardinassosiasjoner.

At tømmerbadstu tar litt lenger å varme opp er riktig, men hvorfor vill man at den skall kjøles ned fort??? har det noe å si??? Jeg kan være enig i at det er en forldel hvis det blir fort varmt men  for at veggene og taket skall tørke ordenlig så er det en fordel at varmen holder i seg en liten stund. Badmessig er tømmerbadstu noe av det beste man kan ha, gir jevn og fin varme ved bading og inneklimaet er også fint grunnet at kostruksjonen ikke er 100% tett, men er trekkfri. Jeg ville aldri kledd in en tømmerbadstu, da ren tømmervegg holder seg veldig godt og tørker også enkelt, begynner man å ha flere lag så trur råte vill melde seg....

Pingle: hvis ovnen er stor så er det faktisk STENMAGASINET som tar mest tid å varme opp, etter at stenen er varm så blir rommet varmt.Derfor skall man ikke ha en altfor stor ovn hvis man skall ha det fort varmt.

Så ja, en stor badstu med stor ovn tar en del tid å varme, men er i gjengjeld det mest behagelige.

Jeg ville anbefalt 7-9 kmv med 2.2 meter i takhøyde (mange ovner har 1,9 som minimihøyde for å ungå brannrisk)  overste benkene 1,1 meter og midterste 0,7m og en på 30-35cm nederst.  utebadstuer har ofte relativt kjølig luft nede ved gulvet da de ofte ikke er så godt isolert i gulv derfor er det godt å  komme seg litt opp. i tillegg trenges mindre fyring for å ha det greit i badehøyde (sitter man nært gulvet så må det varmes MYE for at det skall være 60-70 i sittehøyde, og da er føttene kalde fortsatt....
Plantegninger finns i linkene jeg la frem...

Jeg holder meg som sagt til finske foreskrifter om badstu, dels fordi jeg er finsk, og dels fordi det finnes over 2 miljoner badstuer der ssamt det er blitt forsket en god del på hva er den "riktige" måten å bygge. hvertfall i henhold til fukt i konstruksjon og riktig isolasjon og ventilasjon.

Merker dog her at det finnes en del kulturforskjell her. Uansett hade jeg aldri bygget slik de norske snekkere anbefalt, gips og panel rett på, normenn vill heller ikke ha sluk i badstu  da man trur det skall begynne å lukte (ikke hvis det er et tørt sluk-sekundærsluk til en med vannlås. ) Hvis man vasker badstuen (som man må innimellom) så er det greit å slippe å svabre/tørke vann fra gulv.....
MVH
Sakke
   #13
 120     Oslo     0


Lektoren: Hvor mye har du tenkt å bruke?
Det aller enkleste er å sette opp en badstu av solid tømmer (altså tykkere en disse plankehyttene som selges på obs! etc. En badstu bygt i tømmer trenger du ikke isolere ekstra,(untatt tak)  og du får en god badstu (foretrekker "sauna") .

MVH
sakke


Her hadde jeg tenkt å bruke tømmer fra egen skog og sette opp en badstu i gammel finsk stil. Da kommer omkostninger til støp, gulv, tak og ovn. Har ikke regnet på det, siden det ligger noe frem i tid. Takk for nyttige linker.
Signatur
   #14
 1,731     Trondheim     2
Du trenger strengt tatt ikke å støpe, kan jo sette den opp på stolper eller enkel ringmur av leca... at gulvet er litt kalt spiller mindre rolle og man kan ha på løse treriller (hvis du skjønner hva jeg mener) slik at man går på de i stedenfor rett på gulv. 100mm EPS/XPS i gulv kan man jo også ha...

MVH
Sakke
   #15
 22     Haugesund     0
Jeg tenkte å bygge den vedfyrte badstuen på søyler. Men det jeg lurer mest på da, er gulvet. Kan jeg bruke impregnerte terrassebord (slik at vannet vil renne gjennom sprekkene), eller er det ikke så lurt å bruke impregnert materiale i en badstu mhp. avgassing ? Men siden det ikke blir isolasjon i gulvet, så vil gjerne terrassebordene ha utetemperatur ?
   #16
 1,731     Trondheim     0
Trur ikke det skall være noe stort problem.
Du må dog ha fundament for ovnen(f.eks murt i leca hvis ovnen er tung)  og ubrenbart materiale under og foran.

MVH
Sakke

   #17
 3,258     Akershus     1
Gulv på badstu er jo normalt kalde uansett hvor hvarmt det er, tror ikke avgassing vil være et stort problem, men tror du ikke hvite materialer er like greit om du bygger slik at det får tørke ordentlig ut mellom badene?

Har selv utendørs badstu med gulv i hvite materialer og avrenning rett til bakken. La xps nede på bakken under gulvet, antagelig uten noen funksjon i det hele tatt, så pukk/stein oppå der, bjelkelag og bord til gulvet. Dvs at det ikke er noe i bjelkelaget så det er svært luftig.

Vann renner da rett ned i pukken/steinen, via xpsen og videre ut/bak badstua.

Hadde valgt å bruke imp. i bjelkelaget om jeg skulle gjøre det omigjen i dag. Ovnen står på eget støpt fundament i et hjørne, ink støpt brannmur.
Signatur
   #18
 22     Haugesund     0
Pingle :
Hva mener du med hvite materialer ? Bare at det er uimpregnert, eller en spesiell tresort (osp ol.) ?
   #19
 3,258     Akershus     0
Ikke imp ja.

Osp er jo anbefalt, men har jo vært i en haug badstuer som ikke er osp. Om man bruker hodet litt når man snekrer benker og legger panel bak benkene ifht kvist så går det helt fint uten osp.

På det kalde gulvet blir det vel hips om haps hva man legger bare det tåler å bli bløtt og tørker opp på en grei måte.
Signatur
   #20
 1,731     Trondheim     1
Osp er anbefalt hva gjelder benker og ryggstød/armlener. Ellers går granpanel bra (finnes selvsagt mye flotte materialer- dog vanskelig å få tak i her i Norge)  I bjelkelag/gulv  så er det bortkastet å bruke noe annet en gran/furu. Bjelkelag gjerne impregnert men gulvbordene kan være i uimpregnert hvis de ligger luftigt/på pukk.

MVH
Sakke
   #22
 1     1
Hvor stor varmeforskjell er det mellom gulv og tak i deres badstuer? Vi har uisolert gulv i uthuset hvor vi har satt inn et badstukabinett fra Tylø. Litt kjølig langs gulvet, men stor ovn og liten badstu.
   #23
 5,432     Akershus     0
Uff, først nå så jeg spørsmålet til PO 1966, kanskje ikke relevant nå 3 år senere. Uansett, om spørsmålet var stillet til meg må jeg bare si at jeg ikke vet hvor stor ovnen er. Normalt står det på spesifikasjonene hvor mange m3 ovnen er beregnet for, men dette er en hønngammel Brodal, som er laget av valsede tykke jernplater og som antagelig ikke kan sammenlignes med dagens moderne vedfyrte badstuovner.

Ovnen fyrer meget godt og avgir overhodet ikke synlig røyk ut av pipen når det brummer av vedfyringen. Problemet er selvsagt at den er livsfarlig varm i overflaten, da det ikke finnes noen form for kapsling. Den er høy og smal, skiller seg veldig fra dagens ovner. Har en plan med kapsling/beskyttelse framfor å bytte i nyere, da vi er kjempefornøyd med ovnens egenskaper forøvrig.

Til johan vil jeg si at jeg tror ikke gulvisolasjonen betyr særlig mye i en badstu om den kun brukes kort tid. Jeg hadde tidligere en badstu i kjelleren, bygget med 5 cm isolasjon i vegger og tak, som et rom i rommet, men i en nær uoppvarmet kjeller. Der var det uisolert støpt kjellergulv. Vi merket ikke spesielt mye til varmetap mot gulvet der.

   #24
 6,009     Finnmark     0
Redigert! Fjernet innlegg så ikke hvor gammelt dette var
Signatur
   #26
 6,009     Finnmark     1
Johan sitt innlegg er jo av ny dato.

Ja men jeg svarte på det andre Sad
Signatur
   #27
 6     0
Hei, vi lurer på følgende vedr en frittstående vedfyrt badstu: Vi isolerer vegger og tak, og tetter med badstufolie. Men der ovnspipa går gjennom taket, der blir det jo umulig å tette med folie. Pipa skal ha avstand til brennbart materiale, og vi kan vel ikke tape folien til pipa (?). Dermed vil jo fuktighet vandre opp rundt pipa, og opp i isolasjonen. Så hvordan bør vi gjøre dette rundt pipa?
   #28
 6,009     Finnmark     0
Du må ha isolert takgjenomføring til pipa....
Signatur
   #29
 6     0
Jo, vi har en pipe som er isolert. Men denne skal fortsatt ha 10cm klaring til brennbart materiale. Og vi har da isolering (mansjett) som skal ligge utenpå pipa og fylle disse 10 cm. Men dette blir jo ikke fukttett, med mindre vi taper folien mot den isolerte pipa. Blir det rett?
   #30
 6     1
Nå har vi snakket med to ulike (fag)folk. Den ene sier at vi må ha en silikonduk som tåler varme, og som slutter tett til pipa, og som limes mot badstufolien. Den andre sier at noe slikt ikke er nødvendig, og at han aldri har hørt om at det er noe problem med fukt eller kondens uten en slik fukttetting mot pipa og taket. Fordi badsturommet blir et tørt rom. Noe jeg syns høres rart ut. Vi har jo tenkt å bruke vann i badstua. Jeg har mest tro på at det bør tettes. Eller??
   #31
 6,929     Akershus     0
Nå har vi snakket med to ulike (fag)folk. Den ene sier at vi må ha en silikonduk som tåler varme, og som slutter tett til pipa, og som limes mot badstufolien. Den andre sier at noe slikt ikke er nødvendig, og at han aldri har hørt om at det er noe problem med fukt eller kondens uten en slik fukttetting mot pipa og taket. Fordi badsturommet blir et tørt rom. Noe jeg syns høres rart ut. Vi har jo tenkt å bruke vann i badstua. Jeg har mest tro på at det bør tettes. Eller??

på generelt grunnlag defineres en badstu som et av de tørreste rommene i huset. heller mest mot siste fagmann... uten at egentlig har noen konkret erfaring med å bygge en frttstående utendørs badstue ...

.Thag
   #32
 1     0
Har tenkt å bygge meg en vedfyrt badstue i et hjørne i et uthus på fjellet. Tenker at dette er et rom som ikke blir så mye brukt at jeg gidder å bygge rom i rommet, har ikke plass til det heller. Har fjernet furupanelet og plasten på veggene i den delen som badstuen skal være i. Har tenkt å erstatte dette med badstuefolie og ospepanel. I taket lar jeg furupanelet være, men dekker den til med badstuefolig, og legger granpanel over. Har tenkt å sette opp et hjørne av leca lettveggsblokk som blir deler av veggene inne i uthuset, i dette hjørnet blir ovnen montert. I den ene veggen blir døren inn til badstuen, med lufting under i den andre veggen tenkte jeg å montere et lite vindu oppe på veggen som kan lukkes opp, dette i forlengelsen av murveggene. I mange tilfeller blir ovnen brukt til å varme opp hele uthuset, da dette blir brukt som et ekstra soverom. Badstuen bli ca. 2 x 1,6 m. Har tenkt at badstuen også kan benyttet som et ekstra soverom, ved at det øverste benken flyttes ned å legges på siden av den andre. Noen som har noen tanker omkring dette? Eller har noen råd å komme med?
   #33
 38,260     Lillestrøm kommune     0
Hvis bygget ikke er oppvarmet hele året så er det vanlig å vurdere å sløyfe dampsperre der gjelder også badstue

I hytte kan en bruke diffusjonsbrems hva de bruker i badstue vet jeg ikke
   #34
 1     0
Ser at dette med folie eller ikke har noe fasit svar.
Jeg bygger badstu som rom i rom i utendørs bod. 2 cm luftespalte mellom yttervegg (uten fuktsperre) og badstuvegg. Badstuvegg får 5 cm isolasjon og 1 cm luftespalte til badstupanel.

Usikker på om jeg bør legge folie eller ikke, er det noen som har innspill?

Kan legge til at ventil blir slik at øuft ut går hele vegen gjennom badstuvegg og yttervegg, "Ut i det fri"
   #35
 1,731     Trondheim     1
Ser at dette med folie eller ikke har noe fasit svar.
Jeg bygger badstu som rom i rom i utendørs bod. 2 cm luftespalte mellom yttervegg (uten fuktsperre) og badstuvegg. Badstuvegg får 5 cm isolasjon og 1 cm luftespalte til badstupanel.

Usikker på om jeg bør legge folie eller ikke, er det noen som har innspill?

Kan legge til at ventil blir slik at øuft ut går hele vegen gjennom badstuvegg og yttervegg, "Ut i det fri"



når du bygger slik du gjør så er det ingen ulempe å ha folie. Ingen risiko å fange inn fukt etc. Gevinsten er kanskje litt kortere oppvarmingstid og minimere fuktvandring ut av badstue.
Dette med at badstu er husets tørreste rom er vel en "sanning" med modifikasjon. Relativ luftfuktighet kan være lavt, men når lufta er 80c så er fuktinnholdet relativt høyt. Og problemet er fremfor alt den høye temperaturgradienten fra varm badstu og ut. Det oppstår kondens når 80c luft trenger inn i konstruksjon og kjøles ned.
I en frittstående badstu er massiv tømmer derfor den aller tryggeste konstruksjonsmetoden.
mvh
Sakke

   #36
 2     0
Snektriker:
Hvordan tenker du egentlig? Saunavegg SKALL isoleres normalt, og helst mere. Tar ikke LENGRE tid å varme opp for det uten KORTERE.
Jeg kan begrunne det også; jo mindre isolasjon, desto større varmetap utat. Særlig tak er viktig å isolere godt hvis man ikke ønsker å fyre som en idiot. Dette gjelder særlig hvis det skall brukes om vinteren også. En uisolert "redskapsbod" blir ikke bra, ujevn varme og vanskelig å holde varm.

Lektoren: Hvor mye har du tenkt å bruke?
Det aller enkleste er å sette opp en badstu av solid tømmer (altså tykkere en disse plankehyttene som selges på obs! etc. En badstu bygt i tømmer trenger du ikke isolere ekstra,(untatt tak) og du får en god badstu (foretrekker "sauna") . Hvis du bygger i bindningsverk så isoler normalt mellom stendere. Bruk med fordel badstufolie (aluminiumsbelagt papp) som tapeas i skjøtene med alutape. både i tak og vegger med tette skjøter, lekt ut 2 cm fra det og leg panel. Sørg for god lufting.

Korrekt er å ha et friskluftsventil i høyde med stenmagasinet nært ovnen, og en avluftingsventil på vegg 15-20cm ned fra tak, diagonalt over rommet fra ovnen.

MVH
sakke

   #37
 2     0
Hei. Jeg er igang med å tegne en badstu som skal bygges på hytta. Vil følge beskrivelsen du gir her. Jeg lurer på om det du beskriver som badstufolie erstatter plast fuktsperre?
Hans
   #38
 1,674     0
Ja, vi brukte den når vi bygget vår bastu, i 1977 eller noe kan ikke bruke plast, den tåler ikke varmen.
Vær obs at folien kan være strømledende.
Mulig det kan være vanskelig å få tak i, vet ikke hva de bruker nå.