#12
 1,725     Trondheim     5
Ja, er helt enig i det at man kan gjør edet så enkelt som en telt, det er faktisk praksis i finsk militære å sette opp en forhøyet 14 manstelt med benker og badstuovn for å kunne bade i skogen også....

Men Man kan ha mange åsikter om de instrukjonene til TYLÖ ....Dessuten gjelder de for en  innendørs badstue. At man skall varme isolasjonen først gjelder for badstue uten dampsperre(alupapp) der den varme luften passerer først in i isolasjonen. Bruker man korrekt dampsreppe så er ikke dette fallet.
Overdimensjonerer man ovnen så kan man varme opp hva som helst, nidarosdomen hvis man vill men er det et poeng?  

Termodynamikkens lover gjelder i badstu også. jo dårligere isolert, desto mere energi går åt oppvarming.


De finske byggeforskriftene/tekniske spec. sier MINST 5cm i vegg og 10 i tak (med alupapp)
At saunan skall være minst mulig kan man jo også diskutere, Hvis man bruker den som bad samtidlig (typisk finsk hyttebruk) så skalll det være litt plass, personlig synes jeg at det er godt å ha litt plass rundt seg når man sitter der slik at det ikke blir sardinassosiasjoner.

At tømmerbadstu tar litt lenger å varme opp er riktig, men hvorfor vill man at den skall kjøles ned fort??? har det noe å si??? Jeg kan være enig i at det er en forldel hvis det blir fort varmt men  for at veggene og taket skall tørke ordenlig så er det en fordel at varmen holder i seg en liten stund. Badmessig er tømmerbadstu noe av det beste man kan ha, gir jevn og fin varme ved bading og inneklimaet er også fint grunnet at kostruksjonen ikke er 100% tett, men er trekkfri. Jeg ville aldri kledd in en tømmerbadstu, da ren tømmervegg holder seg veldig godt og tørker også enkelt, begynner man å ha flere lag så trur råte vill melde seg....

Pingle: hvis ovnen er stor så er det faktisk STENMAGASINET som tar mest tid å varme opp, etter at stenen er varm så blir rommet varmt.Derfor skall man ikke ha en altfor stor ovn hvis man skall ha det fort varmt.

Så ja, en stor badstu med stor ovn tar en del tid å varme, men er i gjengjeld det mest behagelige.

Jeg ville anbefalt 7-9 kmv med 2.2 meter i takhøyde (mange ovner har 1,9 som minimihøyde for å ungå brannrisk)  overste benkene 1,1 meter og midterste 0,7m og en på 30-35cm nederst.  utebadstuer har ofte relativt kjølig luft nede ved gulvet da de ofte ikke er så godt isolert i gulv derfor er det godt å  komme seg litt opp. i tillegg trenges mindre fyring for å ha det greit i badehøyde (sitter man nært gulvet så må det varmes MYE for at det skall være 60-70 i sittehøyde, og da er føttene kalde fortsatt....
Plantegninger finns i linkene jeg la frem...

Jeg holder meg som sagt til finske foreskrifter om badstu, dels fordi jeg er finsk, og dels fordi det finnes over 2 miljoner badstuer der ssamt det er blitt forsket en god del på hva er den "riktige" måten å bygge. hvertfall i henhold til fukt i konstruksjon og riktig isolasjon og ventilasjon.

Merker dog her at det finnes en del kulturforskjell her. Uansett hade jeg aldri bygget slik de norske snekkere anbefalt, gips og panel rett på, normenn vill heller ikke ha sluk i badstu  da man trur det skall begynne å lukte (ikke hvis det er et tørt sluk-sekundærsluk til en med vannlås. ) Hvis man vasker badstuen (som man må innimellom) så er det greit å slippe å svabre/tørke vann fra gulv.....
MVH
Sakke
   #13
 120     Oslo     0


Lektoren: Hvor mye har du tenkt å bruke?
Det aller enkleste er å sette opp en badstu av solid tømmer (altså tykkere en disse plankehyttene som selges på obs! etc. En badstu bygt i tømmer trenger du ikke isolere ekstra,(untatt tak)  og du får en god badstu (foretrekker "sauna") .

MVH
sakke


Her hadde jeg tenkt å bruke tømmer fra egen skog og sette opp en badstu i gammel finsk stil. Da kommer omkostninger til støp, gulv, tak og ovn. Har ikke regnet på det, siden det ligger noe frem i tid. Takk for nyttige linker.
Signatur
   #14
 1,725     Trondheim     2
Du trenger strengt tatt ikke å støpe, kan jo sette den opp på stolper eller enkel ringmur av leca... at gulvet er litt kalt spiller mindre rolle og man kan ha på løse treriller (hvis du skjønner hva jeg mener) slik at man går på de i stedenfor rett på gulv. 100mm EPS/XPS i gulv kan man jo også ha...

MVH
Sakke
   #15
 22     Haugesund     0
Jeg tenkte å bygge den vedfyrte badstuen på søyler. Men det jeg lurer mest på da, er gulvet. Kan jeg bruke impregnerte terrassebord (slik at vannet vil renne gjennom sprekkene), eller er det ikke så lurt å bruke impregnert materiale i en badstu mhp. avgassing ? Men siden det ikke blir isolasjon i gulvet, så vil gjerne terrassebordene ha utetemperatur ?
   #16
 1,725     Trondheim     0
Trur ikke det skall være noe stort problem.
Du må dog ha fundament for ovnen(f.eks murt i leca hvis ovnen er tung)  og ubrenbart materiale under og foran.

MVH
Sakke

   #17
 3,258     Akershus     1
Gulv på badstu er jo normalt kalde uansett hvor hvarmt det er, tror ikke avgassing vil være et stort problem, men tror du ikke hvite materialer er like greit om du bygger slik at det får tørke ordentlig ut mellom badene?

Har selv utendørs badstu med gulv i hvite materialer og avrenning rett til bakken. La xps nede på bakken under gulvet, antagelig uten noen funksjon i det hele tatt, så pukk/stein oppå der, bjelkelag og bord til gulvet. Dvs at det ikke er noe i bjelkelaget så det er svært luftig.

Vann renner da rett ned i pukken/steinen, via xpsen og videre ut/bak badstua.

Hadde valgt å bruke imp. i bjelkelaget om jeg skulle gjøre det omigjen i dag. Ovnen står på eget støpt fundament i et hjørne, ink støpt brannmur.
Signatur

   #18
 22     Haugesund     0
Pingle :
Hva mener du med hvite materialer ? Bare at det er uimpregnert, eller en spesiell tresort (osp ol.) ?
   #19
 3,258     Akershus     0
Ikke imp ja.

Osp er jo anbefalt, men har jo vært i en haug badstuer som ikke er osp. Om man bruker hodet litt når man snekrer benker og legger panel bak benkene ifht kvist så går det helt fint uten osp.

På det kalde gulvet blir det vel hips om haps hva man legger bare det tåler å bli bløtt og tørker opp på en grei måte.
Signatur
   #20
 1,725     Trondheim     1
Osp er anbefalt hva gjelder benker og ryggstød/armlener. Ellers går granpanel bra (finnes selvsagt mye flotte materialer- dog vanskelig å få tak i her i Norge)  I bjelkelag/gulv  så er det bortkastet å bruke noe annet en gran/furu. Bjelkelag gjerne impregnert men gulvbordene kan være i uimpregnert hvis de ligger luftigt/på pukk.

MVH
Sakke