69 924    39    27  

Bygge utendørs vedfyrt badstue.

 4     Lillehammer     7
Hei! Har planer om å bygge vedfyrt badstue på hytta og trenger råd. Noen som har tegninger eller en link til et badstueprosjekt på ca 6-8 kvm?

   #1
 4 454     akershus     2
Det er bare å gå i gang. Kan ikke mislykkes i det bare du har passe stor ovn å fyre i.
Ikke isoler for mye hvis du bare skal bruke den som badstu, da tar det for lang tid å varme den opp.

Du kan lage badstu av det meste, gjerne sånne leketømmerhytter, da trenger du egentlig ikke isolere. Skal du ha til mange personer? 8 kvm er en stor badstue. Hjemme har jeg en på 2,2 x 2m, den er egentlig litt stor, men grei nok da 2 personer kan ligge på hver sin brisk(vinkel) i ca 1 meters høyde som jeg synes er fin liggehøyde, 6 personer sitter bra.

På hytta har jeg en vedfyrt på ca 1,8x1,8m, den virker dramatisk mye mindre, men det beror nok på at vedovnen opptar mer plass enn den elektriske hjemme og det er ikke plass til vinkelløsning.

Begge plassene har jeg lange lekter skrudd til veggen hvor løse brisker kan legges i 2 forskjellige høyder slik at det kan møbleres etter hvor mange man er og om man vil sitte eller ligge.

Jeg har dusjom ved siden av badstua, dette blir varmet opp via ventiler i badstua og fungerer prima. Varmtvann produseres på badstuovnen.
  (trådstarter)
   #2
 4     Lillehammer     0
Takker for tipsene. Trenger nok ikke en som er større enn 4-5kvm nei
   #3
 365     trondheim     0
Vi bygga en badstue på hytta. Den er nok ca 5 kvm innvendig i selve badstua. Litt plass på begge sider av døra når en kommer inn i bygget til dusj på den ene siden og henge klær/håndklær på den andre siden. Vanlig badstudør inn til selve badstua. Innreda med en lang rillebenk og en litt kortere.

Bilde av badstua her: http://nr14.wordpress.com/2010/04/09/badstua/
   #5
 118     Oslo     1
Jeg ville sett på en finsk røykbadstue. Har ingen tegning på stående fot, men har sett mange slike i grensetraktene, særlig i Värmland. Det ser svært enkelt ut å sette opp.

Nr14-s badstu var forresten også et flott bygg.
Signatur
   #6
 1 643     Trondheim     3
Snektriker:
Hvordan tenker du egentlig? Saunavegg SKALL isoleres normalt, og helst mere. Tar ikke LENGRE tid å varme opp for det uten KORTERE.
Jeg kan begrunne det også; jo mindre isolasjon, desto større varmetap utat. Særlig tak er viktig å isolere godt hvis man ikke ønsker å fyre som en idiot. Dette gjelder særlig hvis det skall brukes om vinteren også. En uisolert "redskapsbod" blir ikke bra, ujevn varme og vanskelig å holde varm.

Lektoren: Hvor mye har du tenkt å bruke?
Det aller enkleste er å sette opp en badstu av solid tømmer (altså tykkere en disse plankehyttene som selges på obs! etc. En badstu bygt i tømmer trenger du ikke isolere ekstra,(untatt tak)  og du får en god badstu (foretrekker "sauna") . Hvis du bygger i bindningsverk så isoler normalt mellom stendere. Bruk med fordel badstufolie (aluminiumsbelagt papp) som tapeas i skjøtene med alutape. både i tak og vegger med tette skjøter, lekt ut 2 cm fra det og leg panel. Sørg for god lufting.

Korrekt er å ha et friskluftsventil i høyde med stenmagasinet nært ovnen, og en avluftingsventil på vegg 15-20cm ned fra tak, diagonalt over rommet fra ovnen.

MVH
sakke
   #7
 1 643     Trondheim     2
Er deesuten godt å ha litt større rom hvis du ikke har inlagt vann, da har du plass å vaske deg i samme rom og ev. ha en separat vannkoker der du har vann døgnet runt (80-100liter-holder seg varm til dagen etter)

Som denne:
http://www.harvia.fi/products?lang=en&gid=193

Eller en saunaovn med inbygd vanntank:
http://www.harvia.fi/products?lang=en&gid=1017 (plasseres ved siden av badstuovn, eller i "badet" hvis man bygger in en separat rom for vasking-fordel kansje da det ikke blir så varmt på "badet" da....)

Er veldig ålreit å ha til og med når du har vann på hytta, hvis det er strømbrudd etc, så har du altid tilgang til varmvann...

skall legge in noen eksempler på ferdige byggesett....

MVH
Sakke

   #8
 1 643     Trondheim     0
Her er en god ovn også:
http://www.harvia.fi/products?lang=en&gid=980

Og her:
http://helosaunas.com/images/23A1.jpg

En som kan brukes som gjestehytte:
http://www.finnlamelli.fi/eng/saunas/elviira/

En enkel tømmersett:
http://www.kontio.fi/fin/Hirsihuvilat-ja-saunat/Saunat/hirsisauna_Mantyla-A.665.m311.html
og samme i rundtømmer;
http://www.kontio.fi/fin/Hirsihuvilat-ja-saunat/Saunat/hirsisauna_Mantyla-B.665.m311.i10176.html
En veldig OK på 10m2:
http://www.kontio.fi/fin/Hirsihuvilat-ja-saunat/Saunat/hirsisauna_Kipakka-4.665.m348.html

Og bygg in et sluk/drenering av gulv. Enklest er å bygge helling mot mitten fra begge sider og ha et samlerør/spor i mitten som leder vannet utenfor bygget. 

MVH
Sakke
   #9
 4 454     akershus     1

Snektriker:
Hvordan tenker du egentlig? Saunavegg SKALL isoleres normalt, og helst mere. Tar ikke LENGRE tid å varme opp for det uten KORTERE.
Jeg kan begrunne det også; jo mindre isolasjon, desto større varmetap utat. Særlig tak er viktig å isolere godt hvis man ikke ønsker å fyre som en idiot. Dette gjelder særlig hvis det skall brukes om vinteren også. En uisolert "redskapsbod" blir ikke bra, ujevn varme og vanskelig å holde varm.

MVH
sakke


En badstu må ikke sammenlignes med hus/hytte når det gjelder varmetap. Du får ikke topp varme i badstua før isolasjonen rundt er varmet opp, derfor anbefales max 5 cm  isolasjon i en vanlig privat badstue.
Når jeg skriver at man kan bruke plankelaftet lekestue så er det for å sette på spissen hvor enkelt det kan gjøres. Skriver også at du må dimensjonere ovnen. Du kan faktisk etablere badstue med presenning om du er av den ivrige typen, men noe substans i veggen er greit å ha. Har du en vedovn som yter 8-10 kw i et rom på 4 kvm kan du få den temperaturen du trenger uansett om kuldegradene banker på utenfra.

Hvis du tar en tømmerhytte kontra reisverkshytte vil tømmerhytta bruke lengre tid på å varmes opp pga at tømmeret skal varmes samtidig som rommet varmes opp. Likeledes er det andre veien, tømmerhytta holder lengre på varmen. Dette er ikke ønskelig i en badstu da den skal brukes raskt og kort. Link til badstubygg, riktignok innendørs, alternativt  tylø www.tylo.com

http://www.aftenposten.no/forbruker/hyttemagasinet/gjordetselv/article1455581.ece


   #10
 3 258     Akershus     3
Har selv en vedfyrt badstu i en del av et gammelt uthus vi har i hagen. Tipper den er rundt 5 m2. Vi har en dyp benk slik at to kan sitte anføttes på langs og lene seg mot veggen, og to kan sitte på benken med beina på gulvet foran de to som slynger seg. Dvs at hele familien akkurat har plass, men man bør vel kjenne hverandre fra før for å si det sånn..

Isolering er bortimot uvesentlig i denne sammenhengen da effekten fra den vedfyrte ovnen er så stor i forhold til rommet at det blir varmt uansett. I praksis kan jeg gå ut i badstua og sitte der i håndkle mens jeg fyrer den opp, selv om det er 25 minus ute. Det blir varmt på minutter, og badstuvarmt på rundt 20 minutter, om ikke mindre.

Jeg la 5 cm iso i vegg og tak, egentlig mest med tanke på alternativ bruk av rommet en eller annen gang i fremtiden, og fordi jeg måtte bygge opp veggene uansett og da er det på en måte like greit.

Men er badstua stor nok så har det kanskje noe å si, men da må ovnen være liten og badstua stor... og stor badstue er i grunnen upraktisk.

Komfortabel må den være for det antallet brukere man pleier å være på en gang, og deretter egentlig minst mulig slik at den er kjapp å få varm.
---------------------

Tok en gang badstu i en gammel tømmerbadstu på Finnskogen. Stor ovn osv men det tok faktisk en evighet å få varme i den badstua. Ville ikke hatt badstu i tømmer om jeg skulle bygge på nytt. I hverfall ville jeg kledd den på innsiden.

Kan jo hende at den var glissen, men siden jeg kun så den i mørke så vet jeg ikke noe om det... Grin
Signatur