HSt
   #232
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det bli spenningsfall langs stripene og intenditetsforskjell pga dette. 24V gir mindre strøm og mindre variasjon
   #233
 3,587     0
Er ikke sikker på om du har verken teori eller praksis med deg her. Mistenker at du går ut fra at LED reagerer på spenningsforskjeller langs lederne i stripa på samme måte som om de var miniatyr glødelamper.

For å ta praksis først: Jeg har i øyeblikket bare én LED-strip liggende løst slik at jeg kan legge den i en U og sammenligne side om side LEDene i den enden der spenning er tilkoblet med de i den "fjerne" enden av stripa. Med det blotte øyet er det ingen påtagelig svekkelse fra den ene enden til den andre. Faktisk: LEDene er ikke 100% like sterke - du ser det ikke på litt avstand, men når du legger dem sammen parvis side ved side, ser du at lysstyrken varierer ørlitegrann fra den ene til den neste, hele stripa bortover. Med denne stripa er LED 3, 4 og 5 fra den fjerneste enden litt sterkere enn de i motsatt ende, rett ved strømtilkoblingen.

Jeg har erfaring for at forskjeller i lys ofte er mer synlige gjennom et videokamera (øynene våre er "litt for flinke" til å tilpasse seg og justere!). Men heller ikke et videokamera avslører noe svakere lys i den ene enden av stripa til den andre.

Dette gjelder én eneste stripe på tre meters lengde - billig no-brand Kina-produkt. Så det er ikke statistisk signifikant for å trekke bastante konklusjoner - men det er neppe slik at du får mer ujamnt lys fra mer kostbare europeiske merkevarer.

Men la oss tenke litt teori...

Jeg er ikke ekspert på strømforsyninger, men med en håndfull elektro-fag fra NTH/NTNU er jeg slett ikke helt blank. LED skal mates med en konstant-strømstyrke kraftkilde. Strømforsyningen justerer spenningen over lasten opp eller ned slik at strømmen blir den tilmålte. Måler du spenningen levert fra en konstant-strømstyrke-forsyning over en last på f.eks. 1 kOhm, og deretter (uten å regulerere strømforsyningen) over 2 stk 1 kOhm i serie, er den høyere - den må være dobbelt så høy for å drive samme strømstyrke gjennom. Kobler du de to motstandene i parallell, faller spenningen til halvdelen, siden motstanden halveres.

Det som kommer fra ordinært nettadapter er et "tilbud" på inntil 12V eller 24V (ja, det finnes konstant-strøm-kilder som kan levere mer enn inngangs-spenningen, men det er ikke relevant for LED - den reelle spenningen over dioden er langt lavere). Strøm-regulatoren i hvert segment av stripa reduserer spenningen ned til den blir svak nok til å drive gjennom det antall milliampere LEDen behøver. Uansett om utgangspunktet er 24V, 12V eller 12V svekket av ledningsmotstanden til 11,3 eller 10,1 eller 8,7 V. Det er likevel høy nok spenning til å drive ønsket strømstyrke gjennom dioden.

Er spenningstapet så stort at selv ikke en direkte kobling til lasten, uten noen regulering, driver tilstrekkelig høy strømstyrke gjennom LEDen, da får du problemer. Det manifesterer seg som at den slukner helt, eller blinker av og på når det er nesten nok strøm. stort spenningsfall har du ikke fra den ene enden av stripa til den neste.

Som tommelfingerregel kan du si at en LED lyser med én og samme styrke, uansett. Setter du en "rå" LED på en regulerbar spenningskilde, uten strømbegrensing, og øker spenningen gradvis fra 0V og oppover, er LEDen svart opp til en viss spenning, før den tenner. Når den først tenner (når du skrur spenningen akkurat så mye opp at den lyser stabilt uten å blinke av og på) er den helt fra starten langt oppe på skalaen av ordninært lysutbytte. Du skal ikke mye over minimums-spenning før lysutbyttet når et platå. Øker du spenningen betydelig over dette, får du litt mer lys ... helt til du ikke får mer lys, og du må kjøpe deg ny LED Smile (Jeg teoretiserer ikke her - dette lærte jeg meg ved direkte eksperimentering med "rå" LEDs uten innebygget elektronikk, som jeg prøvde ut ved ulike spenninger, og brant av et antall av dem.)

Du regulere olle lysstyrken til en LED ved å variere spenningen, men ved å slå dem av og på, som regel flere hundre eller tusen ganger i sekundet. Vi oppfatter det som svakere eller sterkere lys avhengig av hvor stor del av en periode lyset er "av" eller "på". Når lyset er "på" er det på full styrke - ikke etter en sinus-kurve som med glødelamper. (Det er vel egentlig langt fra sinus med glødelamper heller, siden de holder på varmen fra en (halv-)periode til den neste!)

Det er ingen god teoretisk forklaring på hvorfor LEDene i den "fjerne" enden av tråden skulle lyse svakere. Jeg har ikke vært i stand til å se det i praksis, heller. Derfor stiller jeg meg ganske tvilende til at dette faktisk er noen grunn til å foretrekke 24V matespenning framfor 12V.

Den måtte være om du seriekoblet en kjede av LED-strips, der du kobler den "fjerne" enden av den første inn som strømforsyning til den neste, i mange ledd bortover, istedetfor å mate hver strip direkte. Da kommer du før eller siden til et punkt der tapene er så store at den fjerneste stripa begynner å blinke/slukke. Antagelig får du problemer lenge før det: Strømmen til alle de etterfølgende stripene må jo passere gjennom de foregående, og det er neppe kablingen dimensjonert for. Så den kunne bli overopphetet og brenne av - ikke LEDene, men strømlederne som leverer kraft til konstant-strøm-elektronikken til de ulike segmentene. Seriekobling av LED-striper på én kraftforsyning må regnes som Feil Måte å Gjøre Det På. Har du en solid kraftforsyning, så før uavhengige ledere fram til hver enkelt stripe!
HSt
   #234
 36,582     Lillestrøm kommune     0
det var verdens lengste svar men ja jeg vet at dette er effekten, derfor noen LED striper bruker 230V også. Er sikker på at dette er beskrevet i andre BB tråder. Driverkretsene får litt lavere spenning jo lenger inn på tråden de kommer
   #235
 3,210     Vestlandet     0
Er det ikke vanlig med at reguleringen er en motstand pr x ant LED i serie? Og så står disse igjen i parallell over for eksempel 12v. Er det så usannsynlig at det blir et spenningstap bortover de tynne kopper "trace'ne"? Da faller strømmen gjennom LEDene, jo lenger unna spenningskilden man kommer, fordi U faller, mens R er konstant?
   #236
 3,587     0
Jeg vet ikke hvilken elektronikk som befinner seg i LED-stripene, men når jeg åpner en 230VAC LED-armatur/"pære" er ikke elektronikken vesentlig større enn det som sittter på hver seksjon av LED-stripa. Jeg tviler på at det bare er en motstand. Med moderne mikroelektronikk er innkapsling og montering en så stor del av kostnaden at det ikke er SÅ stor forskjell på en enkelt motstand og en op-amp; med alle kostnadene fram til de er på plass og klar til bruk har de kostet omtrent like mye. Kan du få en langt mer stabil, robust løsning ved å integrere et par dusin kompnenter på den brikka som skal lages i en milliard eksemplarer, velger du det framfor å ta tilnærmet samme kostnaden kun for en "dum" motstand!

Uansett: Om du setter opp spenningen så strømmen gjennom en LED øker fra 200 mA til 300 mA, får du ikke halvannen ganger så mye lys; lysstyrken er så å si uforandret. Reduserer du spenningen så strømmen (ihht Ohm) faller til 150 mA, mister du ikke 25% av lyset; du mister alt. Spenningen klarer ikke bryte gjennom, så du får ikke 150 mA strøm, heller. Dvs. akkurat ved hvilken spenning LEDen slukker kan vel variere fra type til type; det kan hende du har LED som fortsatt lyser ustabilt ved 3/4 av nominell spenning.

Hovedpoenget er at LED ikke varierer lysstyrke i samsvar med spenningen, slik glødelamper gjør. Og mot lavere spenning oppfører de seg ikke som en omhsk motstand - U/R = I gjelder ikke når de begynner å blafre og slokke.
HSt
   #237
 36,582     Lillestrøm kommune     0
her har keal rett i mye av det han skriver, men uten kjennskap til den eksakte driver tekologien så er det vanskelig å gi eksekte svar, men at spenningsfall har noe å si er jeg fortsatt sikker på. Med keals argumentasjon så skulle alle led striper være helt jevne i lysutbytte noe som ikke alltid er tilfelle.

   #238
 3,210     Vestlandet     0
Det keal skriver om lysstyrke vs strømstyrke, er feil. Tvert imot er denne sammenhengen ofte nær lineær (se bilde fra mouser). Det er elektronene som er opphav til foton-utsendelse. Når et elektron rekombinerer med et hull i  lavere energinivå, sendes det ut et foton. Når elektron-raten øker, øker foton-raten.

Siden vi diskuterer gradvis dimming utover en led-strip, er selvsagt spenningen over forward bias hele veien, til det blir mørkt. Men det er jo ikke mørke led vi diskuterer her.  

Jeg tror nå fortsatt at Ohms lov gjelder, og at spenningen på railen bestemmer strømmen gjennom diode-resistor-leddene, og dermed lysstyrken.
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas



Bildet er herfra: https://www.mouser.com/pdfdocs/lumiled-understanding-led-performance.pdf
Siste redigering: Sunday, November 18, 2018 10:00:43 PM av Tovas
   #239
 156     0
Eg vurderer no å hiva meg på LED-strip bølja.

Eg har eit trinn på 18cm mellom to delar av altanen. Her tenkjer eg at eg kanskje bør ha litt lys for å ikkje snubla i den. Tenkte då å kanskje fella inn LEDstripa under terrassebord.

Eg kan trekkja røyr/ledning 2,5m ipp bak kledning og inn på kaldloft for montering av trafo.

Det er 2,3m langt trinn. Eg treng altså 2 - 2,3m ledlys.


Her er rimelig og godt alternativ:

Elektroimportøren har tilbud på LED strip-pakker denne uka, pris 249 kr.

IP65 for utebruk.

5 m lengde som kan kappes til ønsket lengde.

Inkludert i pakka er 24V strømforsyning og IR fjernkontroll for å justere fra varmhvit-kaldhvit(2700-6000K)

https://www.elektroimportoren.no/led-strip-varmhvit-kaldhvit-5m-ip65-ir/89687/Product.html

Jeg har kjøpt tilsvarende, men som har RGB CHIP + egen chip for hvit (RGB+W), bruker den over kjøkkenskap. Kvaliteten ser bra ut.
https://www.elektroimportoren.no/led-strip-digital-rgb-w-5m-ip65-ir/89688/Product.html

Du kan kutte av kabel der hvor jeg har satt pil på bilde under for å forlenge det som skal trekkes i rør. Du kan da legge strømforsyning og lysstyringenhet på kaldloftet. Bilde er fra en RGB+W kabel, derfor 5 ledere. Den rene varmhvit-kaldhvit-LED-stripa har bare to ledere. Lodd på forlenger-ledninger og bruk krympestrømpe med lim for å få en vanntett kobling.

Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
   #240
 1,355     0
Hvordan kan man ha to ledere på varmhvit/kaldhvit? Det må vel være tre? Felles minus og egen pluss for hhv. kaldhvit LED og varmhvit LED?