(trådstarter)
   #12
 1,749     Norge     0
Vel. Jeg føler vel ikke at mitt spørsmål er besvart.... Og jeg vet ikke hvordan stømmålerne virker. Betaler jeg for 0.85 Amp pr armatur eller mye mindre?:)
zyp
   #13
 460     1
Når du måler 0.85A og multipliserer med 230V så har du målt tilsynelatende effekt. Tilsynelatende effekt er summen* av aktiv effekt og reaktiv effekt. Strømmåleren som sitter i sikringsskapet måler primært aktiv effekt, som er det du betaler for.

*: Kompleks sum, så du må evt. bruke pythagoras for å legge sammen aktiv og reaktiv effekt.

Det er umulig å vite hvor mye av den tilsynelatende effekten du betaler for uten å vite hvor mye av den som er aktiv effekt og hvor mye av den som er reaktiv effekt, og det kan du ikke måle med kun et tangamperemeter. For å måle aktiv og reaktiv effekt så trenger du et instrument som måler både strøm, spenning og fasevinkelen mellom dem (phi).

For å ta et regneeksempel, 230V * 0.85A = 195.5VA tilsynelatende effekt. Vi vet ikke hva phi er, men la oss for eksempelets skyld si at cos phi er 0.8, da har du 195.5VA * 0.8 = 156.4W aktiv effekt. For å finne reaktiv effekt kan du bruke pythagoras: (195.5VA**2 - 156.4W**2)**.5 = 117.3VAr reaktiv effekt.

I regneeksempelet vil du altså måle 195.5VA, men kun betale for 156.4W. Forskjellen forklares av at du også har 117.3VAr som du ikke betaler for. Hvis cos phi er høyere eller lavere blir den aktive effekten du betaler for også høyere eller lavere, selv om den tilsynelatende effekten du måler er den samme.
   #14
 460     Måløy     0
Ett spørsmål litt på sidelinjen :
Vil man få mer lys hvis man bytter ut 10 år gamle lysrør med nye ?
De taper seg vel litt i lystyrke ved bruk, men har det skjedd noe på "lysrørfronten" siste 10 år ?
   #15
 24,754     Akershus     0
Vel. Jeg føler vel ikke at mitt spørsmål er besvart.... Og jeg vet ikke hvordan stømmålerne virker. Betaler jeg for 0.85 Amp pr armatur eller mye mindre?:)


Som nevnt over, dersom du måler strøm og multipliserer med spenning, så får du tilsynelatende effekt  som oppgies i VA. Dersom lasten din er en ovn, så er strøm og spenning i fase og tilsynelatende effekt = reell effekt = det du betaler for.

Dersom lasten er en helt ren spole (reaktor i lysstoffrørarmatur), så kan du måle strøm, multiplisere, få ut VA, men du betaler ikke fem øre! Dette fordi strøm og spenning er helt ute av fase og produktet blir null på den reelle aksen. Strømmen du måler «forbrukes  ikke, men pendler mellom deg og kraftverket. Underveis vil det oppstå tap i kraftnettet. Dette tapet liker de ikke og bedrifter må betale for reaktiv effekt. I private hus er reaktiv effekt så liten at de stort sett ikke bryr seg ut over at endel utstyr skal ha kompensering, vanligvis en kondensator som utligner en spoleeffekt.

Strømmåleren til private måler virkelig, reell effekt, det som bli4 lys og varme.
Signatur
   #16
 3,589     1
Ett spørsmål litt på sidelinjen :
Vil man få mer lys hvis man bytter ut 10 år gamle lysrør med nye ?
De taper seg vel litt i lystyrke ved bruk, men har det skjedd noe på "lysrørfronten" siste 10 år ?

All "media-støyen" rundt LED har fått folk til å tro at det er noe revolusjonerende nytt å få så mye lys for penga (eller for watten) - lysrørene har vært der i en generasjon!

Lysrør-teknologien er så "moden" at alt de siste ti årene er "finpuss". Det har skjedd litt på lumen per watt, men slett ikke epokegjørende. Kombinasjonen av alderdoms-svekkelse, nedstøving (som ofte betyr minst like mye!) og den reelle forbedring i lysutbytte som har vært, kan nok totalt sett gi deg en Wow!-følelse om du skifter ut slitte, nedstøvede lysrør. Men de to første faktorene står for en ikke ubetydelig del av opplevelsen.

Finpussen har gått mer på lyskvalitet: Fargegjengivelsen har blitt bedre og bedre. Avhengig av hvor følsom du er på slikt vil du kunne oppleve nye rør som å gi et mer "behagelig" lys. Som gjør deg mer fornøyd med lysnivået, med den psykologiske effekten at du synes lyset er "bedre" selv om det egentlig ikke er sterkere. Det forutsetter selvsagt at du ved utskiftingen eksplisitt velger lysrørene med best fargekvalitet. (Det er ikke nødvendigvis de samme variantene som har maks lumen pr watt - men det gjelder langt mer på LED-siden!)

Teknisk sett er "moderne" T5-lysrør, dvs. den "tynne" varianten, ikke noe bedre enn dagens variant av "gammeldagse" T8-lysrør, målt i lumen pr watt. Det samme gjelder lyskvalitet. Å skifte ut T8-armaturer med T5-armaturer for å få mer lys har liten eller ingen hensikt. Men: T5-rørene er i utgangspunktet designet for demping. Du finner et godt utvalg i armaturer som tilbyr regulatorer med demping. Skifter du ut gamle T8-armaturer med T5, er det for å få dempingen. Dessuten er det bedre utvalg av rør som får full lysstyrke ved lav temperatur (for kjellere, kjølerom, utendørs bruk etc.). Dette er en egenskap ved røret, ikke ved armaturen. Du får også T5-rør som har bortimot dobbelt så stort lysutbytte (og effektforbruk) som standard-rør, men da må armaturen være forberedt på det - langt fra alle armaturer kan levere effekten. (Det er antagelig like greit å sette opp to nye armaturer til å erstatte én gammel, hvis du har dette behovet og likevel skal skifte ut.)

I dag skal det jo være LED, LED, og hvis det ikke skal være det, må det være LED... Det er flere måneder siden jeg kikket på markedet for LED-erstatninger, og markedet endrer seg uke for uke. Dengang fant jeg verken T5 eller T8 lysrør-erstatninger som kunne dempes. Dessuten var de så spinndyre at det ville være adskillig billigere å røske ned hele lysrør-armaturen og erstatte den med armaturer laget for LED i utgangspunktet - og da gjerne dimbare.
   #17
 3,277     I huset mitt     0
Strømmen du måler «forbrukes ikke, men pendler mellom deg og kraftverket. Underveis vil det oppstå tap i kraftnettet. Dette tapet liker de ikke og bedrifter må betale for reaktiv effekt.

Hmmm, kan de nye flotte AMS-målerene kunne måle reaktiv effekt og tenke seg at private også må betale for dette i fremtiden tro?;)

   #18
 3,210     Vestlandet     0
Jeg regner med de kan måle reaktiv effekt også, men det er ikke lagt opp til at man skal betale spesifikt for det. Vi betaler jo for reaktiv effekt nå også, gjennom nettleien. Men det rammer litt urettferdig, fordi den har en liten andel reaktiv effekt betaler like mye nettleie pr kW/kWh som en som har en stor andel.

   #19
 3,277     I huset mitt     0
Nå er det jo nettopp nettleien som skal variere i tillegg til strømprisen fra 2021 eller noe, så det blir spennende å se om forbrukerene får et aldri så lite påslag på nettleia ifm reaktiv effekt.Cool

Men, litt back to topic: Trådstarter kan enklest måle forbruk/hva han betale for på eks 1time med forslaget fra TSt i svar #9.