33 616    11    15  

Hvordan bør spotter plasseres i stuen?

 9     5
Hei! Vi skal legge gipstak med LED-spotter i stuen, men er usikre på hvor spottene skal plasseres. Stuen er rektangulær (4 meter x 6 meter) og det kommer kun lys inn fra den ene kortsiden. Hvordan bør spottene plasseres? Har hørt at det er en fordel om man unngår å plassere dem over tven, og at de skal plasseres nærme veggen? Tar i mot alle forslag og begrunnelser med stor takk!!!! Smile

   #1
 9 677     Kysten     1
Jeg synes det er finest å ha spotter langs veggene ca 70-80cm ut fra veggen. Da unngår du stjernehimmel og lyser opp der hvor stuen er mørkest, lengst fra vindu..

5 spotter langs langveggen og 2 videre ned på hver kort vegg.
   #2
 1 323     Østlandet     2
Jeg har stue som er 5x7m og har som Boligbyggerne skriver 5 spotter på hver side, 80cm fra vegg. I tillegg har jeg 3 spotter midt på.
MEN Sandhaugfrua er ikke fornøyd med plasseringen og ville hatt de mye nærmere veggen. Jeg selv er minst fornøyd med spotten rett over sofaen når jeg skal sove middag  ;D
   #3
 537     1

Jeg selv er minst fornøyd med spotten rett over sofaen når jeg skal sove middag  ;D


Samme her! Tenk på hvor du skal plassere sofa så du slipper å sitte i flomlyset.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 9     1
Er dette en ok plassering av spotter? Den over spisebordet er altså ikke en spott men der skal det henge en lampe, og på veggen til høyre skal det være en fototapet i svart/hvitt som dekker hele veggen.
Hvordan bør spotter plasseres i stuen? - Screen shot 2013-10-24 at 22.27.26.png - Kamilla
   #5
 25     2
Om du har bestemt deg for å ha så mange spotter, ville jeg droppet å hatt dem over sofaen. Det er ikke noe behagelig lys synes jeg.

Vi fikk veldig god hjelp av lysdesignere i expo-nova, og de brukte kun spotter langsmed veggen, i mørke områder i stua. Ellers har vi 3 kraftige lamper på veggen ("halvmåner") som lyser oppover og gir dermed indirekte lys via taket og veggen. Jeg personlig har bodd leiligheter/hus der taket er fullt av spotter, og jeg kommer aldri til å gjøre den feilen igjen. Er utrolig fornøyd med kombinasjon av vegglamper, stålamper, pendel over spisebord og noen få, gjennomtenkte downlights som man kan stille inn retningen på slik at de punktbelyser bilder/vegg.
   #6
 81     Kristiansand     1
Hei Kamilla :)

Så bra at du tenker nøye gjennom plasseringen av spottene, og ikke peprer taket fult! :)
I dette boligtipset kan du lese vårt tips til plassering av spotter i stuen.

Jeg vil anbefale deg, slik som sandhaug er inne på, å plassere dem enda nærmere veggen. Maks 50-60 cm fra veggen. Lyset skal treffe veggen for så å reflekteres inn i rommet, slik at jo nærmere dess bedre. (Men ikke nærmere enn krav til avstand til brennbart materiale)

Jeg har spotskinne hjemme over sofaen. Den er montert 50 cm fra veggen, og spottene er vinklet mot veggen. Da får vi god belysning i stuen. Vi kan enkelt gå fra hyggestemning til godt leselys siden de kan dimmes. Så jeg ville ikke vært redd for å ha downlights over sofaen, men plasser dem nærme veggen og aller helst velg downlights som du kan tilte mot veggen. F.eks. denne H4FF som har et fint varmhvitt lys, og pen design.

En mer eksklusiv løsning er downlights med inntrukket lyskilde. Da unngår du blendene belysning, og du får et fint lysbilde. Denne H4 LED spotten er veldig populær. Den har et fint varmhvitt lys, og hele 7 års garanti.

Håper dette var til hjelp :)
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 9     0
Takk for mange gode tips og innspill!! Bra at folk kan bidra, mange med peiling!:-) Jeg har likevel to spøsmål til.
1) Bør vi ha en spot over dørene nedest i høyre hjørne? Det er dør ut til gangen og inn på soverommet.
2) Blir det for mye med spottene på veggen til høyre? Vi skal som sagt ha en fototapet her som trenger lys så derfor satte jeg to spotter over denne veggen, men vi har en lampe hengene over bordet ikke så langt i fra som dere ser på bildet, dette blir en lysekrone. Holder det med lysekronene da eller bør jeg også ha to spotter over veggen som på bildet?

Dette er forresten spottene vi har valgt: http://sg-as.no/no/products/5/144/1792/junistar-soft-borstet-stal-5w-led-kl-ii-230v

   #9
 2 413     Ønsker ikke besøk av deg     1
Ikke rart folk hater spotter, det er jo kostbart med 1800kr/punkt.

Med LED spotter som er dimmet, blir du ikke blindet hvis du skulle finne på å se opp i taket hele kvelden. Da kan de fungere som grunnbelysning en mørk kveld med andre lyskilder som gir punktbelysning.

Lyse opp veggen liker ikke jeg. Det er bedre med jevnt fordelt lys som gir minst mulig kontraster mot vegg. Det betyr at spottene bør stø 70cm ut fra veggen. Jeg mener også at spottene bør være jevnt fordelt i taket. Rundt veggene er typisk for blokkleiligheter med 2.3 meter takhøyde. De kan jo ikke bygge taket ned og gjør det kun rundt veggene.

Hva som er "harry" er veldig individuelt. Hvis spotter er harry så er mange av husene i øvre prisklasse superharry. Jeg vil heller si spottskinner kjøpt på europris er harry.  Har ikke råd til skikkelig belysning, så da kjøper vi noe som er 100 ganger billigere  Wink
   #10
 428     Dal     1
Nærme veggen er lurt (jeg har plasert de 50cm fra vegg). del de opp i soner, slik at du kan dimme ned eller bare ha på deler av lyset. Tenk også på at det ikke er sikkert at statsministern ønsker å ha sofaen på samme sted om en liten stund..  så da kan det være dumt å ha en sone, og bare ha lys der det "passer i dag"..  Midt i rommet treger du ikke når du får de nærme veggene (hvis du ikke har hvite vegger).. Kjøp en modell som kan tiltes, da det er fint å kunne lyssette elementer på veggen. Pass også på å få lagt opp takpunkt til vanlige lamper også.. Ville ikke basert hele stue belysningen på downlights...  Når det gjelder tak punkt, har jeg  personlig lagt opp 2 stikk ute ved lista (i taket) omtrent der jeg tror lampa vil havne.  Har tilgode å få dette til å passe 100% når stua er ferdig, med det resultat at lampa ikke havner midt over bordet.. Her kommer også ominredning/nye møbler  inn i bildet...

Jeg er ingen ekspert på dette, bare mine observasjoner etter å ha rehabilitert stua..