522    7    0  

Bygge hytte for salg

 2     0
Hei, jeg sitter med to hyttetomter på fjellet i Valdres. Den ene planlegger jeg å beholde, mens den andre vurderer jeg å selge, enten som råtomt eller med hytte.

Når det gjelder det siste alternativet har jeg et spørsmål til forumet: Hvordan hente ut en fornuftig gevinst i et salg? Jeg har ikke tenkt til å bygge hytten selv.

   #1
 2 808     Asker     0
En ting man bør ha i tankene er at byggeprosjekt er tidkrevende og har en betydelig risiko. Derfor de høye rentene på byggelån. Spesielt er det risiko ved hytter, da de endrer seg veldig i pris. Opp og ned. Ta også med rentekostnader. 2+ mil byggelån er 100-200k i renter avhengig av varighet. Cash man kan hente ut av tomten er da penger i banken med motsatt fortegn.

Det andre er skatt. Du må skatte av overskuddet fra salget. Dette tror jeg gjelder både tomtesalg, samt ferdig hytte. Eneste måte å gå rundt dette på er å eie den en stund. Men det er faktisk en del år tror jeg.

Å hente ut penger av slikt prosjekt handler mye om lokasjon. Skal man selge for 3 mil bør man gå for så standard som mulig, mens 6-7++ krever høyere standard. Det er heller ikke sikkert det er like stor betalingsvilje for nybygg vs en hytte fra 2010. Så du bør nok undersøke markedet og hva en hytte med tilsvarende fasiliteter og utsikt går for.
Signatur
HSt
   #2
 27 273     Lillestrøm kommune     0
Uten veldig mye egeninnsats så vil jeg tro at en bare kan håpe å få igjen pengene uten gevinst.

En utbygger som evt kan klare gevinst har erfaring fra tidligere og trolig bedre avtaler.
   #3
 3 368     0
Ville heller solgt drømmen enn et ferdig produkt ja, bygge lønner seg neppe.

Det som kanskje lønner seg er å få tegnet / plassert en ferdighytte på tomta. Da kan en kjøper se for seg hytta og dette kan kanskje påvirke prisen positivt, kostnaden er neppe veldig mye mer enn tiden du bruker på å snakke med en leverandør.
HSt
   #4
 27 273     Lillestrøm kommune     0
Det var lurt forslag, og er det nabohytter så vil jo en avklaring av egrn hytte også kunne telle positivt
   #5
 4 128     akershus     0
Alternativet er selvsagt å bygge én hytte først, hvis økonomien tillater det, og så legge denne ut for salg. Får man forventet sum for denne, kan man bygge hytte til seg selv på den andre tomten. Alternativt selge den andre tomten som den er hvis man ikke oppnår forventet sum og beholde den ferdige hytta.

Skattefrihet ved hyttesalg er vel å eie den i 5 år før man selger. Gevinst ved salg av tomt er vel skattbart uansett.
  (trådstarter)
   #6
 2     0
Hei, takk for mange fornuftige svar. Jeg tror nok også, slik flere antyder, at det vil være vanskelig som privatperson å få økonomi i et slikt prosjekt, og at kanskje det mest fornuftige vil være å selge råtomten.
   #7
 156     Nord-Norge     0
Hei, takk for mange fornuftige svar. Jeg tror nok også, slik flere antyder, at det vil være vanskelig som privatperson å få økonomi i et slikt prosjekt, og at kanskje det mest fornuftige vil være å selge råtomten.


Ikke nødvendigvis, det har vel mye med hvem du får til å bygge. Men du får jo isåfall samme entreprenør til å sette opp begge hyttene i samme slengen? Du skatter kun 22% av overskuddet (fratrekk for kostnader og avgifter).

Er det et attaraktivt området da?