9 473    15    1  

Boligkjøp: Er pruting greit?

 11     1
Vi skal kjøpe ny bolig, og var for et par dager siden på visning i et hus som er godt over vårt budsjett. Vi har god tid til å kjøpe, så vi går av og til på visning for å se hva man kan forvente. Vi var de eneste på visning, og boligen har vært ute til salgs et par mnd. Megler sa at selger var nærmest desperat og vurderer seriøst alle bud. Betyr dette at vi kan by etter vårt budsjett, ca 3-400000 kr under takst? boligen er på 3400000 kr.

Moderator: Endret overskrift fra "Er pruting greit?"
Siste redigering: 22. november 2013 22:49:13 av psv021

   #1
 6 569     Akershus     0
Dette er ikke pruting, men helt normale situasjoner ved kjøp og salg av bolig.

Dere står selvsagt fritt til å gi det budet dere ønsker og har økonomisk mulighet til å gi. Taksten og prisantydning er bare et utgangspunkt, markedet bestemmer hva boligen faktisk er verdt. Prøv dere med et bud dere er komfortable med, gjerne også lavere enn du har skissert i innlegget ditt. Det verste som skjer er at selger sier nei. Det kan også være selger kommer tilbake med et motbud som er noe høyere enn det dere har gitt. Hvis det skjer står dere i en situasjon der dere må vurdere om dere vil by over deres eget bud.
Signatur
   #2
 1 151     Sandefjord     0
"Pruting" eller forhandling er selvfølgelig greit.

Det du kan risikere, er at ditt lave bud vil gjøre at andre interessenter kommer på banen med høyere bud og at en budrunde starter. Det kan jo hende at det er flere mulige kjøpere som sitter på gjerdet og venter på at selger skal bli mør.

Men du har jo ingen ting å tape på å forsøke med et lavt bud. Din oppside er at du kan får et dyrt hus til mye under takst. I verstefall selges boligen til et prisnivå høyere enn din maksgrense.

Hva med å begynne rett under 3 mill? Selger vil sikkert si at det er for lavt. Da kan man bikke 3 mill i neste bud, noe som kan hende er en psykologisk grense for selger. Vet at det  er mange som mener at man ikke skal by over seg selv. Det er jeg enig i, men samtidig kan jo det være en mulighet til å komme raskere til en avklaring.
Dersom denne selgeren virkelig har dårlig tid/er desperat og det ikke er andre budgivere eller interessenter, så kan du ta det helt med ro og la tiden virke til din fordel.
   #3
 2 447     I huset mitt     0
Første regel er vel å aldri by over seg selv når megler eller selger forsøker å prate seg til et høyere bud. - Motbud fra selger er alternativet som da er naturlig, selv om dere fint kan avslå dette og la selger komme med nytt motbud.  8)

I TS sitt tilfelle så er det vel kanskje ikke noen som har bydd på huset, og megler vil da gjerne ha igang budrunden. -Spør megler om det er kommet inn bud og hva disse budene var på.
Spør også megler om selger vil selge på takst/prisantydningen? -Dette vil gi dere et pekepinn på settingen hos selger.Sier selger ja, så er det gode muligheter for at selger også kan være villig til å redusere prisen derfra. 10% ned er jo fort nede på 3M.  ;)

Hvis dere har et budsjett på 3M så bør dere jo ikke starte på det i første bud. Finn ut hva dere kunne tenkt å ende på i pris.  La det gå noen dager enda og legg inn bud et godt stykke under prisen dere ønsker,  og med passe kort frist (max 1t). 
   #4
 5 324     Tromsø     0

Megler sa at selger var nærmest desperat og vurderer seriøst alle bud. Betyr dette at vi kan by etter vårt budsjett, ca 3-400000 kr under takst? boligen er på 3400000 kr.


Når megleren sier slikt til kjøper, har vi en megler som er interessert i å få til et salg i et tregt marked, og ikke en megler som vil presse prisen maksimalt opp. Megler er megler som spiller på lag med begge partert for å få til en handel. Da går det an å spørre hvorvidt han kan anbefale et bud på f.eks. 3 mill blank overfor selger. Er han positiv til det, så by det.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 11     0
Tusen takk for utfyllende svar!!
Det er jo tydelig det er kjøpers marked for tiden, veldig mange hus som ligger lenge på finn, får ny pris etc. Og det er jo positivt for oss, men på den andre side har vi jo et hus som skal selges også. Jeg er ikke dreven i hussalg, så mulig dette er et dumt spørsmål, men om vi skulle kjøpe hus nå - så tett på julen - så er det jo ikke noen god idé å legge ut for salg på denne siden av nyttår. Er det uvanlig å vente en mnd eller mer før man setter igang med salg av bolig ETTER at man har kjøpt?
   #6
 6 569     Akershus     0
Hva som er vanlig eller uvanlig vil vel variere. Det avhenger blant annet av hvor lenge man kan sitte med mellomfinansiering og hvordan man vurderer markedet. Er markedet veldig tregt der dere bor kan det være det er fornuftig å selge før dere kjøper. Det blir i bunn og grunn et regnestykke, samt en vurdering av hvor stor forutsigbarhet man ønsker.

Da vi kjøpte hus i begynelsen av november i fjor ventet vi til januar med å selge. Det skal legges til at vi solgte en type leilighet i Oslo sentrum som var svært etterspurt i markedet. Det var også relativt få objekter på markedet.

En samtale med banken og en megler eller to kan være et godt utgangspunkt for å vurdere hvordan dere skal gå frem.
Signatur
   #7
 3 412     Akershus     0
Et bud på drøyt 10 % under verditakst er ingenting å skamme seg over.

Ta en kikk på taksten.  Vanligvis vil det i tillegg til verditaksten være angitt en lavere lånetakst, som skal være det laveste beløp man kan forvente seg at eiendommen kan bli omsatt for.  Det kan være et greit utgangspunkt for første bud, spesielt hvis markedet er tregt. 
Signatur

   #8
 22 352     Akershus     0

Betyr dette at vi kan by etter vårt budsjett, ca 3-400000 kr under takst? boligen er på 3400000 kr.
For all del by etter ditt budsjett. Hvis du har råd til 3M så byr du det. Det verste som kan skje er at de sier nei. Hvis det er liten interesse er det en ting som er feil: Prisen som er satt er for høy. Jeg har ofte sett hus som har vært trege å selge og bud har blitt avslått. Til slutt pleier de å gå for omtrent det det første reelle avslåtte budet.
   #9
 1 699     Norge     0
Om dere ikke har det, så få god oversikt over hva som er deres smertegrense. Legg inn et bud på feks 2 900 000,- Frist på 1 time.

Budet vil nesten 100 % sikkert bli avslått, men da har dere fått gitt en indikasjon på hva markedet er villig til å betale og kan dermed skru ned forventingene til selger.

Dersom det ikke kommer til et motbud, må dere være veldig tydelig med megler å si at dere fryktelig gjerne vil ha huset, men 3 000 000,- er absolutt siste bud.

Så kan dere med fordel sette overtagelse litt ferm i tid, slik at mellomfinansieringen forhåpentlig blir kortvarig. I mellomtiden bør dere sette alle kluter til for å klargjøre egen bolig for salg. Pakk, rydd og mal over der det trengs. Skaff megler, få tatt bilder og vær klare for å møte markedet med lekre bilder og god annonsetekst over nyttår. Planleggingen kan ta noe tid, dere skal kanskje ha en takstmann på besøk også og erfaringsvis har de full timeplan.

Lykke til!!

Stas om du oppdaterer hvordan det ender  Smile
   #10
 836     Østfold     0
Synes ikke det er noe problem med 10% under heller. Markedet vil tydeligvis ikke gi hva det forlanges

Personlig hadde jeg sett etter navnet til selger i noen
av papirene og forsøkt forhandling direkte for å slippe at budet formidles videre til andre som har bedt om prospektet. Sikkert frekt..men..
Signatur