#11
 546     Stavanger     0
Fin brosjyresamling om utleie:

Når gjelder husleieloven:
http://www.regjeringen.no/upload/KRD/Vedlegg/BOBY/veiledninger_og_brosjyrer/Nr_01_web.pdf
Diskriminering i leiemarkedet:
http://www.regjeringen.no/upload/KRD/Vedlegg/BOBY/veiledninger_og_brosjyrer/Nr_02_web.pdf
Leieavtaler:
http://www.regjeringen.no/upload/KRD/Vedlegg/BOBY/veiledninger_og_brosjyrer/Nr_03_web.pdf
Husleie:
http://www.regjeringen.no/upload/KRD/Vedlegg/BOBY/veiledninger_og_brosjyrer/Nr_04_web.pdf
Depositum:
http://www.regjeringen.no/upload/KRD/Vedlegg/BOBY/veiledninger_og_brosjyrer/Nr_05_web.pdf
Vedlikehold:
http://www.regjeringen.no/upload/KRD/Vedlegg/BOBY/veiledninger_og_brosjyrer/Nr_06_web.pdf
Feil ved boligen, hva kan leieren gjøre:
http://www.regjeringen.no/upload/KRD/Vedlegg/BOBY/veiledninger_og_brosjyrer/Nr_07_web.pdf
Leier misligholder avtalen:
http://www.regjeringen.no/upload/KRD/Vedlegg/BOBY/veiledninger_og_brosjyrer/Nr_08_web.pdf
Fremleie:
http://www.regjeringen.no/upload/KRD/Vedlegg/BOBY/veiledninger_og_brosjyrer/Nr_09_web.pdf
Oppsigelse (fra leier)
http://www.regjeringen.no/upload/KRD/Vedlegg/BOBY/veiledninger_og_brosjyrer/Nr_10_web.pdf
Oppsigelse (fra eier):
http://www.regjeringen.no/upload/KRD/Vedlegg/BOBY/veiledninger_og_brosjyrer/Nr_11_web.pdf
Utflytting:
http://www.regjeringen.no/upload/KRD/Vedlegg/BOBY/veiledninger_og_brosjyrer/Nr_12_web.pdf
Uenighet, hvem kan hjelpe:
http://www.regjeringen.no/upload/KRD/Vedlegg/BOBY/veiledninger_og_brosjyrer/Nr_13_web.pdf
Obligasjonsleieligheter:
http://www.regjeringen.no/upload/KRD/Vedlegg/BOBY/veiledninger_og_brosjyrer/Nr_14_web.pdf

  (trådstarter)
   #12
 5 504     0
Takk for lenkesamlingen!


Min utleiemegler (Utleiemegler1), har ikke tatt løpende oppfølging, bare formidling.


Betyr det at du bare har betalt for oppstarten, og så ingen betaling til megleren etter det...? Eller tok de fortsatt X% av husleien?
   #14
 1 594     0
Leide ut en kjellerleilighet der hvor vi bodde før, med litt blandede erfaringer:

- 3 av 5 år forløp absolutt helt problemfritt. 2 leietakere i perioden. Siste tok seg til og med av plenklippen uoppfordret. Kjekke folk, ingen problemer. Ikke overhodet!

- 2 av 5 år, 2 ulike leietakere. Dårlig erfaringer med begge:

A:
- løste ut brannalarmen, felles for hele boligen (3 seksjoner, 1 med småbarn) ca 04.30 uten å gjøre annet enn å ta ut batteriet i egen røkdetektor. Tok ikke telefon på tross av flere forsøk på å få kontakt. Avbestillte ikke brannvesen/alarmselskap. Årsak: Sovnet fra pizzaen i stekeovnen... Undertegnede fikk telefonkontakt i det jeg var på vei inn i utleiedelen.

Leietaker fikk muntlig og skrifig beskjed om at dette var totalt uaksepabelt, med beskjed om oppsigelse av leieforholdet. Fikk en uforbeholden unnskyldning dagen etter, og leietaker "fikk bli" boende. Hvorvidt jeg hadde "loven i hånd" vites ikke, men røykvarsleren gjorde ihvertfall jobben! Hendige uhell er ikke ulovlig, men måten dette ble håndtert på av leietaler var svært dårlig, og ikke minst skremmende for oss og naboen med 2 småbarn...


Vi var lenge plaget av "middagslukt", men følte ikke vi kunne gjøre noe spesielt med det. Ingen som klaget fra etasjen under heller. Når samboer til slutt fikk nok, fikk jeg rett og slett beskjed om at nå tar du kontakt med leietaker med spørsmål om det er noe galt med kjøkkenventilatoren. "Ja, den har aldri fungert" - var svaret jeg fikk. "Neivel? Du har aldri vurdert å gi meg beskjed om dette?" Var mitt umiddelbare svar. "Nei, det ble påpekt når vi flyttet inn!" Vel, mulig hukommelsen hadde spilt meg et puss, men ventilatoren ble ihvertfall fikset på 2 minutter; det var knotten for regulering av viftemotoren som hadde løsnet... Da hadde leietaker bodd der i ca 6 mnd, uten å hatt kjøkkenvifte. Med kyllingfilet på middagsmenyen omtrent daglig kan man jo selv tenke seg hvordan det så ut der nede...

Når leietaker flyttet ut noen måneder senere, var det definitivt han som trakk det lengste strået: Tilbakelevering like før midnatt (les: MØRKT) + en dumsnill utleier = utleier som måtte vaske ned hele kåken med salmiakk. Stekefettet "lå tjukt" på alle flater. + et par mer eller mindre kjekke overraskelser bak komfyr og kjøleskap, ikke minst innvendig i kjøkkenventilator.


B:
Klok av skade, trodde jeg, la jeg til flere "opplagte" punkter i husleiekontrakten. Til tross for dette, et ungt par mer eller mindre kontinuerlig etter meg med diverse "misnøyer." Dette til tross for hjelp til møbelmontasje ved innflytting, lån av verktøy etc. Uten at dette noen gang ble sagt, vil jeg anta at prisnivået/månedsleien var en medvirkende årsak til misnøyen. De var ikke fra byen, og sannsynligvis lite tilfreds med prisnivået på utleiemarkedet. Men dog:

Endte med at leietaker flyttet ut dagen etter at begeret rant over hos undertegnede, da det nypolerte gliset for n-te gang "stod på min plass." Leietaker handler seg bil, som helst skulle stå parkert i syns-avstand med et daglig vaskebehov/behov for å stå ved vannslangen. Den som måtte drasse på barnevogn og stellebag flere kvartaler var vekselvis oss/naboen med sine 2 små. At leietaker gjorde plass på parkeringsplassen vår, til tross for at dette var sonefri gateparkering uten henviste/reserverte plasser - var dette som dråpen som fikk begeret til å flyte over. Også her, svært tynt hva lover og regler regulerer (stod i leiekontrakten at det p-plass ikke var tilgjengelig/inkl.) kunne leietaker "ta seg til rette" med "loven i hånd." Gata er for alle....

Etter dette solgte vi og flyttet, men har fremtidige planer for utleie. Denne gang blir det nok enda mindre nåløye for potensielle leietakere; hos oss er det kun de vi inviterer som får komme på visning, og vi kjører 3 mnd dep + referansesjekk + opplagt googling i forkant. Råtten frukt er det mye av, og særdeles vanskelig å luke ut. Men hører jeg snakk om NAV, husdyr, røyk, bil eller moped er det dessverre over og ut. Jeg går helt sikkert glipp av mange gode leietakere; men sånn er det med den saken. At samboer jobber med personalledelse gjør muligens ikke saken noe enklere for potensielle leietakere; med alle de røverhistoriene hun forteller over middagsbordet.

Med fare for å høres ut som en av Hitlers etterkommere her; så er det faktisk jeg som utleier som bestemmer hvem som skal få lov til å leie av meg - og ikke motsatt. Da er det essensielt å få inn folk som er på samme bølgelengde som en selv, ihvertfall sånn mer eller mindre... Enn så lenge leiemarkedet er slik som det er i dag - den dagen det snur blir kjelleren hjemmekino.

Med mine erfaringer som utleier er jeg virkelig glad for at jeg ikke er arbeidsgiver; dette til tross for at 99% av alle leieforhold, og sikkert også arbeidsforhold forløper mer eller mindre problemfritt.

Nei - det er noe med å ta inn fremmede i eget hus.
Men det er for godt betalt til at vi ha råd til å la vær...

PS: Jeg har også vært leietaker 4 forskjellige steder, og egentlig aldri å ha opplevd å kommet på kant med utleier. Har riktignok ikke latt min elsk på samtlige 4 husverter - men heller aldri opplevd særlige problemer som leietaker. Håper/tror at jeg ikke har forårsaket noen heller...
   #15
 546     Stavanger     0

...
Betyr det at du bare har betalt for oppstarten, og så ingen betaling til megleren etter det...? Eller tok de fortsatt X% av husleien?


Første månedsleie + mva. Ikke noe løpende etter dette.
  (trådstarter)
   #16
 5 504     0
Jeg leide diverse boliger i 6 år under studier. Jeg oppførte meg brillefint overalt, betalte alltid punktlig, tok vare på huset osv. Jeg innbiller meg at alle oppfører seg slik når de leier hus. Åpenbart er det ikke riktig, håper kollisjonen med virkeligheten ikke blir for tøff når den tid kommer :)

Det er ingen tvil om at bruk av byrå koster.. Litt rabatt pga skattefratrekk, men fortsatt mye penger. Iflg prislisten lenger nede koster de 1400 per time, det er stiv pris for litt markedsføring. Det er her jeg tenker at jeg muligens kan klare samme selv.

Vi får holde oss i tenkeboksen litt lengre...

@shaukaas; takk for erfaringene!
  (trådstarter)
   #17
 5 504     0
Dere med erfaring fra langtidsleie; betalte leietaker kommunale avgifter (altså fakturert direkte fra kommunen)?

   #18
 1 598     Trondheim     0
Ulempen med utleiebyrå er vel også det som er "fordelen"? du ser nemlig aldrig leietakeren. Utleiebyråer har meg veterlig ingen egneintresse for å selektere noe særlig blant potensielle leietakere, slik at man risikerer problem som man da står igjen med...

MVH
Sakke
   #19
 5 189     Østlandet     0


Vi planlegger å bruke et utleiebyrå for å ordne opp i det praktiske. De holder visninger, markedsfører, tar all kontakt med utleier, krever inn betaling etc. Prisen er 10% av leieinntektene + en oppstartsavgift på rundt 50-60% av første husleie.
Dette syns jeg var raust av deg. Gi bort penger til et firma som ikke har ansvar for noe, når alt kommer til alt.

Jeg har leid ut hus tidligere, men pengene har jeg tatt vare på selv.

Har hørt historier fra folk som har brukt utleiemeglere tidligere. Du kan like gjerne putte pengene i d@$$.
Signatur
   #20
 5 189     Østlandet     0

Jeg leide diverse boliger i 6 år under studier. Jeg oppførte meg brillefint overalt, betalte alltid punktlig, tok vare på huset osv. Jeg innbiller meg at alle oppfører seg slik når de leier hus. Åpenbart er det ikke riktig, håper kollisjonen med virkeligheten ikke blir for tøff når den tid kommer :)
Jeg håper du ikke har nytt og fint hus?
Mange leietakere løfter ikke en finger mtp stell og vedlikehold, så du må kalkulere inn full oppussing når du flytter tilbake. (Derfor burde du ikke gi bort 10% av inntektene.)

Ingen kunder vasker leiebilen. Slik er det med hus også.
Jeg skrev bla i kontrakten at leietaker hadde ansvar for å klippe plenen en gang pr uke. Etter tre år sto det 2-3 meter høye eiketrær i hagen.  Cool
Signatur