#21
 596     Vestlandet     0

Ingen kunder vasker leiebilen. Slik er det med hus også.
Jeg skrev bla i kontrakten at leietaker hadde ansvar for å klippe plenen en gang pr uke. Etter tre år sto det 2-3 meter høye eiketrær i hagen.  8)


sender du pm med navnet på gjødselen du bruker  Shocked Shocked Shocked Wink

   #22
 725     Lier     0
Opp igjennom årene har det faktisk vært forholdsvis ryddige leietakere her på gården. Nå skal det jo sies at jeg tok over i 2011 men jeg har uheldigvis måtte blande meg inn tidligere. Leietakerene jeg vi hadde tidligere skilte seg, hun ble igjen og maktet til slutt ikke å betale. Månedene gikk, plener ble ikke klippet, leie ble ikke betalt osv. Hun fikk beskjed om å komme seg ut ellers ble låsene byttet og tingene hennes solgt. Jeg etterga henne en måned siden hun fikk veldig så fart på seg. Måtte også "true" med vaskebyrå da hun ikke gadd å vaske etter seg siden det "var et gammelt hus". Ikke etter boka men det fungerte.

Han ene jeg har nå er kollega, enhver leietakers drøm. Hjelper til med alt mulig og og mer til. Han får gratis leie en måned i året og klipper alt av plener. Naboen hans har flyttet inn for noen mnd siden men der er jeg heller usikker, har en relativt dårlig følelse egentlig.
Signatur
   #23
 611     Hjemme     0
Jeg skal nå leie ut et hus til et utenlandsk firma, som visstnok er stort og seriøst.
Hva er det jeg bør tenke på?
Forslag og ideer mottas med takk.
hro
   #24
 1 574     Trondheim     0
I og med utleie til firma, har du akseptert fremleie. Pass på at du har sanksjonsmuligheter ovenfor beboerne om det er uoverensstemmelser omkring ulikt.

Leieforholdet er mellom dag  og firmaet og ikke mellom deg og beboerne? Selv om firmaet betaler i tide, er det ikke sikkert at leieboerne utfolder seg på en måte som er adekvat. Verst tenk,Inge er om du har et firma som betaler punktlig og en beboer som gjennom adferd raserer leiligheten.

Derfor viktig å ha klare ansvarsforhold om dette med forskudd/depositum.
Signatur
   #25
 611     Hjemme     0
Takk for svar.
Fremleie er helt uaktuelt, så det var en ide.
Hvor mye forskudd/depositum bør jeg forlange?
   #26
 5 333     Tromsø     0

Dere med erfaring fra langtidsleie; betalte leietaker kommunale avgifter (altså fakturert direkte fra kommunen)?


Husleieloven § 3-7 setter forbud mot å velte disse utgiftene over på leier. Utleier må ta høyde for at disse skal man selv fortsatt betale når man fastsetter leie.
Signatur
  (trådstarter)
   #27
 5 504     0


Dere med erfaring fra langtidsleie; betalte leietaker kommunale avgifter (altså fakturert direkte fra kommunen)?


Husleieloven § 3-7 setter forbud mot å velte disse utgiftene over på leier. Utleier må ta høyde for at disse skal man selv fortsatt betale når man fastsetter leie.


Hei, det var et godt poeng. Jeg nevner at dette var min opprinnelige innstilling også, men at en av utleiemeglerne fortalte meg at det var "helt naturlig at leietaker betaler kommunale avgifter ved langtidsleie".

Slik jeg leser loven, er det OK å legge utgifter til vann og avløp over på leietaker der disse betales etter målt forbruk (som strøm) (noe de ikke gjør i mitt tilfelle).

   #28
 5 333     Tromsø     0
Du har rett i det med vannavgift - der denne betales etter faktisk målt forbruk kan man la leier betale den. Og dette er et avkrysningsalternativ i standard leiekontraktskjemaer.

Ved langtidsleie er det naturlig at man leier ut med betingelsen at leier ordner sine egne abonnementer for strøm, TV, internett, telefon etc. Hvis kommunen også klarer å sende regning for vann direkte til leier, vil det være fint. Men som regel(?) kommer dette på samlefaktura med renovasjon, feiing, eiendomsskatt etc.
Og eiendomsskatt er definitivt en utgift som hører hjemme hos den som eier bygningen. Økning i eiendomsskatt gir heller ikke mulighet for å øke leia, på samme måte som økning i renteutgifter heller ikke gjør det.
Signatur
   #29
 19 629     Akershus     0
For at ikke disse utgiftene "skal veltes over på leietaker", så sørger en for at leien settes minst høy nok, pluss litt til, i utgangspunktet. Lovenes irrganger er ikke alltid lette å forstå.
Signatur
   #30
 5 333     Tromsø     0
Ja, reglene for hva man ikke kan kreve tilleggsbetaling for fra leier kan være med på drive opp selve leieprisen. Men samtidig gir det en forutsigbarhet for leier.
Signatur