16 248    26    7  

Kan man gi skambud på bolig?

 15     Rogaland     1
Hei, 

Vi er interessert i en bolig som jeg vet har vært til salgs siden sommeren 2015. Boligen er overpriset i forhold til område og andre boliger på markedet på samme sted. Som nok er grunnen til at det ikke blir solgt. Men jeg har litt "inside information" at selger bygger hus i et mye dyrere område, og at dette skulle stå klart til nyåret. Er det ikke logisk at selger da begynner å bli desperat til å selge? Lurer på hvor mye man kan by under prisantydning...? 600 000, er det et skambud? 

   #1
 2 435     Hordaland     2
Kommer vel litt an på hva prisantydningen er. Dersom prisantydningen er 1,1 mill så kan man gjerne betrakte 600.000,- under prisantydning som et skambud. Er prisantydningen 5,6 mill så vil jeg si 5 mill ikke er noe skambud.
Signatur
   #3
 2 435     Hordaland     0
Jeg vil ikke påstå at 3,4 mill er skambud i et slikt tilfelle. Verste du kan få høre av megler er at det ligger høyere bud som ikke er akseptert. Smile
Signatur
KE
   #4
 3 421     Hordaland     0
Man byr det man ønsker, man kan til og med by 1 krone for å være sikker på at megler og selger forstår at man er interresert i boligen. Du vil iallefall da få beskjed om det kommer andre bud senere.
Uansett hvor mye man er villig til å betale bør man by endel mindre enn hvor høyt man kan gå. Kanskje er det kommet bud tidligere også som er på nivå med ditt, dette kan man godt spørre megler om, man kan også spørre megler om alt mulig annet. Hvor mange var på listen etter visning, var det flere visninger, kom det folk da? Osv.
Selgere har som folk flest lest alle overskriftene i avisene "så mye er din bolig verdt", ofte har selger en forventning til prisen som ikke reflekterer markedet, mens andre selgere kjenner markedet akkurat der de bor bedre enn både takstmenn og megler. Megler er opptatt av en ting, at boligen blir solgt. Megler vil tjene mer om prisen går opp, men han tjener svært lite om boligen ikke selges, etter en viss tid kan selger bytte megler. Megler er med andre ord ikke bestandig selgers mann, han kan like gjerne være med å pushe ett salg til under prisantydning.

Hvis du eksempelvis er villig til å strekke deg til 3.7mill kunne du startet med 3 mill. Megler vil ta en ringerunde til tidligere interresenter som kanskje ikke la inn bud tidligere i påvente av andre bud, eventuellt har de allerede bydd mer for 6 måneder siden. Megler ringer deg tilbake og forteller om det er andre som er villig til å by over, budet blir iallefall ikke akseptert. Nå kan du eventuellt vise at du er villig til å gå i dialog, gjerne med å heve budet 100 tusen, eventuellt kan du be om motbud. Ett motbud er ett tilbud til deg fra selger om å selge huset for gitt pris. Du får en svarfrist og selger er i denne tiden bunden til å selge for gitt pris. Noen meglere liker ikke motbud. Jeg var selv i en situasjon der jeg ba om motbud men fikk det aldri, når huset ble solgt gikk det under det jeg hadde akseptert av motbud, da hadde jeg allerede kjøpt bolig. En selger i den situasjonen du beskriver vil nok gi ett motbud om du er eneste som byr.
HSt
   #5
 30 158     Lillestrøm kommune     0
Jeg fikk tlf 6mnd etter visning om at det nå var kommet et bud 300k under prisantydning på et hus jeg hadde sett på. Min konklusjon den gang var at prosjektet var overpriset og det så jo ut som markedet var enig. Jeg ville satt prisen lavere enn budet som var kommet inn.
   #6
 1 461     Trondheim     1
Du snakker om 15 %. Vil ikke kalle det et skambud ettersom boligen har ligget så lenge ute for salg.
Signatur
   #7
 85     0
Kjør på. Markedet er kleint flere plasser i landet og mange tror de fortsatt selger fete investeringsobjekter, gull og grønn skoger osv. Norge er på god vei inn i en ny tid og folk kan ikke tro at boliger vil være så lønnsomt i tiden fremover som det har vært for mange.

Har den ligget ute så lenge er det en ganske klar beskjed i fra markedet om at prisen er feil i forhold til hvor mange som er interessert. Jeg ville prøvd meg med et lavt bud, da får du kanskje litt informasjon av megler i samme slengen om ståa. Megler er jo tross alt ivrig etter å få solgt, ikke nødvendigvis å selge til prisantydning.

   #8
 919     Norge     0
Ville vurdert lavere bud enn 3,4.
Har det ligget lenge og de flytter inn i ny bolig vil de nok mentalt være forberedt på lavere pris. Å legge inn på 3.000.000 er nok ikke urealistisk, og kan være dere da ender på 3.4
Begynner du på 3.4 vil selger være innstilt på at du vil kunne presses høyere.
  (trådstarter)
   #9
 15     Rogaland     0
Takk for alle tips! Det var godt å høre at dette ikke var urealistisk! Hvis vi velger å by, kommer vi til å by enda lavere enn først antatt Smile
Vet at dem har byttet megler værtfall en gang, og det er ikke planlagt ny visning. Man må kontakte megler for privatvisning. For ta en tur til banken! Grin
   #10
 299     Oslo     1
Hvis du kjenner noen meglere, så er det lurt å be de om å gjøre en vurdering av hva boligen er verdt og tips til budrunden.
Forrige bolig vi kjøpte hadde verdivurdering 2.550, som var helt hinsides. Endte på 2.250 med oss som eneste budgiver, fikk da veldig god hjelp av megler til strategi.
Hvis dere begynner lavt, kommer de helt sikkert til å ringe rundt og lokke med tidligere interessenter, som kan bety at de enten får med flere budgivere, eller dersom ikke så har dere et veldig godt forhandlingskort!
Signatur