33 313    31    3  

Kjøpe ut samboer fra felles hus

 49     hus fra 1900     1
Hei.
Min samboer og jeg har gått i fra hverandre og jeg skal fortsette å bo i huset. Vi har lån på 2.000.000 på huset, fordelt på 1.000.000 på hver. Det er også en fellesgjeld gjennom borettslaget på 100.000. Vi har fått en takst på huset på 2.100.000 for kort tid siden.
I praksis er det da 2.100.000 kr lån.
Når jeg nå skal kjøpe henne ut, tar man bare hensyn til hva vi har i lån hos banken å jeg må kjøpe hun ut med 50.000, eller må man også beregne med fellesgjelden i borettslaget?
Jeg har forsåvidt betalt alt av regninger og avdrag på lån de to årene vi har bodd i huset, da hun har vært student.

På forhånd takk
Signatur

   #1
 5 500     0
Har dere samboerkontrakt? Dersom ikke, tror jeg ikke det betyr mye at du har betalt mest.

Jeg får ikke dine 50.000 til å stemme. Dersom hun eier halvparten, og du skal kjøpe den halvparten, skylder du henne vel halvparten av prisen på huset, altså 1.050.000. Gitt at dere bruker taksten, selvsagt.

Hvor mye dere har i lån, bortsett fra fellesgjeld, betyr ingenting for en evt kjøpesum.
   #2
 836     Østfold     0
psv021: siste setningen din ble jeg ikke helt klok på, misforsto sikkert. Men kjøpesummen er en sak, hva han skylder henne hvis han overtar lån er vel noe annet. Så med mindre de ikke har noe lån så skylder han henne ikke halvparten av hva leiligheten er verdt. Kun differansen mellom verdi og lån, delt på to vel?
Signatur
   #3
 5 500     0
Ja, mulig jeg misforstår... Overta lånet, eller kjøpe henne ut - blir det samme sak? Jeg ville tenkt at det ville gått omtrent slik:

1) Han utvider sitt lån for å finansiere kjøpet.
2) Han kjøper henne ut med en kjøpesum de avtaler, for eksempel halvparten av verdien
3) Hun bruker pengene hun får for salget til å betale ned sitt lån

Da forstår jeg hvor de 50.000 kommer fra :)

Forutsetter vel at hun ikke ønsker å få noe av verdistigningen huset har hatt siden kjøp. I og for seg høres det rettferdig ut siden hun ikke har betalt, selvsagt...
  (trådstarter)
   #4
 49     hus fra 1900     0
Takk for svar. mulig jeg ordla meg litt dårlig, men jeg overtar lånet ja. det vil si at jeg tar over hennes 1.000.000. Da vil jeg sitte med hele lånet på 2.000.000 alene.
Da huset har en takst på 2.100.000 så må jeg kjøpe henne ut med 50.000.
Vi har ikke samboerkontrakt, noe jeg angrer litt på nå, siden jeg har stått for det økonomiske, men kjærlighet gjør blind sier de vell  :P

Det jeg lurer mest på er om fellesgjelden i borettslaget har noe å si, men ut ifra det dere sier så gjør det vell ikke det. kunne man telt med den, så ville jeg kunne tatt over lånet uten å betale henne ut, men sittet med verdiøkningen alene.
Jeg er bare ikke gira på å betale henne ut med 50.000 da jeg føler at hun ikke har fortjent dette, men blir vell bare pent nødt til det  Wink
Signatur
   #5
 19 336     Akershus     1
Slikt er aldri lett og ofte vanskelig å gjøre "retferdig". Det viktigste er at en kommer fra det med æren i behold. At begge parter synes at det gikk "greit".

Mange kvinner opplever at mens de har betalt "mat og bleier" har mannen bygget formue. Kanskje ikke tilfelle her.
Signatur
   #6
 5 500     0
Jeg er selv samboer uten kontrakt, så det kommer ingen pekefinger fra meg... Men alle vet, og mange erfarer, at det er lurt å ha.

Men når du først skal overta hennes lån høres det vel riktigst ut at alle lån inkluderes, spør du meg. Om det er i banken eller i borettslagets bank. Du betaler på begge.

Går banken med på at du blir sittende med 100% belånt hus?
   #7
 22 352     Akershus     0

Det jeg lurer mest på er om fellesgjelden i borettslaget har noe å si, men ut ifra det dere sier så gjør det vell ikke det. kunne man telt med den, så ville jeg kunne tatt over lånet uten å betale henne ut, men sittet med verdiøkningen alene.
Jeg er bare ikke gira på å betale henne ut med 50.000 da jeg føler at hun ikke har fortjent dette, men blir vell bare pent nødt til det  ;)
Fellesgjelden pleier å være tatt hensyn til i en takst, DVs du bør betale de 50k.

   #8
 19 336     Akershus     0
Fellesgjeld er vel normalt innebygget i husleie?
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 49     hus fra 1900     0
psv021: Fikk to takster fra megler, verdi nå og verdi etter planlagt oppussing. da banken så at huset ville stige mye i verdi godtok de at jeg satt med 100% belåning, uten kausjonist. Må vell kanskje legge til at jeg har et veldig godt forhold til banken.

Fellesgjeld er innebygget i husleie ja. Går vell mot at jeg må betale de 50k, om jeg vil eller ikke.  Tenker bare på alt jeg kunne gjort i huset for de pengene, eller hvilke verktøy jeg kunne kjøpt Sad
Signatur
Ebe
   #10
 4 277     Vestlandet     0
Fellesgjelda er jo egentlig bundet opp til leiligheten, ikke personen som bor i leiligheten. Dvs ved et salg overfører du den gjelden videre til neste eier. Derfor blir det vel feil å skulle ta med dette i et oppgjør mellom dere.

Ta også med i vurderingen utgifter til advokat eller lignende ved salg.

Uansett tror jeg du vil tjene godt på de 50.000 over noen år. Se på det som en investering.

Hvordan dere har løst det økonomiske mens dere bodde sammen har desverre ingenting å si så lenge dere selv ikke bli enige med hverandre.

Forresten, har dere bare innhentet én takst? Hva slags takst er det, er det fra megler eller fra takstmann? Jeg hadde to meglere på besøk. Han ene ga en meglertakst på 3.600.000 han andre på 4.300.000. Det var to år og én oppussing etter vi kjøpte det for 3.000.000.  Shocked
Signatur