#11
 411     -     0
Vi solgte vårt forrige hus selv.

Siden huset var relativt nytt og vi hadde bodd i det i flere år følte vi at risikoen var lav for skjulte feil.  Vi nøyde oss derfor med å bestille en ordinær verditakst som kostet ca. 5000 kr.  Skulle vi hatt tilstandsrapport måtte vi ut med rundt 8000, men hadde vi vært i tvil om husets tilstand ville vi ha kostet på oss dette.

Deretter skrev vi en salgsoppgave hvor vi presenterte huset så godt og detaljert vi kunne.  Vi var nøye med å beskrive alle mangler vi kjenner til, selv filleting som en liten lekkasje i en takrenne (som ikke kunne utbedres før sommeren uansett), treghet i skyvedør etc. Vi la ved mange bilder av huset inn- og utvendig, taksten, målebrev, grunnboksutskrift, grunnriss av huset, ferdigattest, reguleringsplan m.m.

Deretter begynte vi å annonsere.  I første omgang annonserte vi på en lokal internettportal, dette kostet oss 120 kroner døgnet for en liten (men iøyenfallende) annonse på forsiden.  Planen var å eskalere til de lokale papiravisene, eventuelt også finn.no (vha www.ao.no) dersom vi ikke fikk napp.

Etter tre dager hadde vi blitt kontaktet av fem interessenter.  Fire av dem kom på visning (som vi arrangerte når det passet kjøper), tre av dem la inn bud.  Vi fikk etter budene opp til husets takst (dette var i november i fjor) og aksepterte dette.

Kontrakt ble skrevet på Forbrukerrådets standardkontrakt, skjøte skrev vi på blankett som lastes ned fra Statens Kartverk.  Oppgjøret fikk vi en lokal advokat til å ta seg av, det tok han 6250 kr for (men da viste det seg at han kunne ha satt opp kontrakt og skjøte inklusive i den prisen).

Vi betalte altså ca. 12000 for salget.  Vi hadde også sjekket priser hos lokale meglere, etter pruting og "finanskriserabatt" ville salg via megler ha kostet oss minst 65000 pluss takst.  I tillegg likte vi å ha styringen på salget selv.

Jeg anbefaler å selge privat dersom

  • salgsobjektet er kurant

  • man dokumenterer husets mangler grundig overfor kjøperen

  • man er oppegående i forhold til hverdagsjus (man må ikke ha problemer med å forstå papirene man skriver under på)


  (trådstarter)
   #12
 46     Hedmark     0
Takk for beskrivelsen Blazius!
Hvordan ordner man budrunden? Vanlige regler for sånt noe gjelder vel ikke når man selger det privat?
   #13
 411     -     0

Hvordan ordner man budrunden? Vanlige regler for sånt noe gjelder vel ikke når man selger det privat?


Vi krevde første bud skriftlig, vedlagt finansieringsplan og med minst 24 timers frist.  Deretter mulig å forhøye budene per telefon.  Etterhvert som budene kom inn ringte vi rundt til interessentene med beskjed om hvordan det gikk.  Vi krevde rimelige budfrister for oppfølgingsbud - minst to timer.

Vi la til grunn i salgsoppgaven at alle budgivere ville få tilsendt detaljert budjournal (med navn, budstørrelse, tidspunkt, varighet) når salget var avsluttet.  Dette går vel ut over hva meglerbransjen opererer med, men jeg synes tilgang på slike opplysninger burde være selvfølgelig etter enhver budrunde.
   #15
 42     Telemark     0
En ting det er greit å være klar over er at det er langt flere tvister mellom partene der salget ikke har gått gjennom megler.  :-\
   #17
 42     Telemark     0
Jeg leste det nettopp i en eller annen avis, men jeg husker ikke helt hvor... Skal prøve å finne det! Grin

   #18
 212     0
En ting er å spare 50-100 000 på å ikke bruke megler. Men vurder dette først:
- Meglere har ofte kontaktlister med folk som er ute etter bolig på din adresse.
- En seriøs megler klarer å ofte dra prisen opp 100-200 000 om ikke mer på en budrunde.
- Kjøp og salg av bolig er som regel den største invisteringen man gjør i livet, som kjøper vil man ha tryggheten som en proff part som megler kan gi.

(jobber forøvrig ikke som megler selv ;D)
   #19
 1 041     Akershus     0
Blazius beskrivelse er god. Jeg har ofte lurt på om meglere er de som støk på etikkdelen på bruktbilskolen... Satt i styret i et borettslag, og hadde krig med flere (ufaglærte) meglere. Det var dårlige greier!

Den megleren vi selv brukte da vi solgte sist var totalt ubrukelig, totalt passiv - så ille at de potensielle kjøperne stusset. Jeg skulle klart det bedre selv. Tror det er en myte at ufaglærte meglere på kurante objekter får bedre priser enn ved proft selvsalg.

Det passer ikke for alle å selge selv. Mange vil klare det, og fra 1. januar 2010 er det fritt frem på FINN. Da kan man jo evt prøve selv og så gå via megler hvis det ikke fungerer?

Tips: Hvis du tar kontrakt+oppgjør via advokat (ca 5-10 000), vil du normalt kunne annonsere på FINN allerede før nyttår.
   #20
 3 957     0
Er det endelig avklart dette med privatsalg av bolig på finn.no?

Skal bli spennende å se hvor mye ræl som legges ut ....