7,606
47
8
Hvor mye skal bruktbolig prisene ned?
349
Hordaland
0
Hvor langt ned skal bruktbolig prisene ned nå i denne nedgangstiden?
Jeg tipper 20 prosent her i Bergen men ikke så mye i Oslo. Jeg meldte meg av en opsjon på å kjøpe et nytt hus for å få mulighet til få en bedre pris senere. Dere bør forberede dere på andre tider fremover. SSB forskeren sa igår at skatte trykket må økes 18 prosent de neste årene for å opprettholde statens forpliktelser.
Jeg tipper 20 prosent her i Bergen men ikke så mye i Oslo. Jeg meldte meg av en opsjon på å kjøpe et nytt hus for å få mulighet til få en bedre pris senere. Dere bør forberede dere på andre tider fremover. SSB forskeren sa igår at skatte trykket må økes 18 prosent de neste årene for å opprettholde statens forpliktelser.
Om man skal tippe så er det 2 hovedfaktorer som er avgjørende: husholdningenes betalingsevne og etterspørsel i forhold til tilbud. Førstnevnte går trolig noe ned på sikt, mens førstnevnte ser ut til å holde seg på samme nivå som i de senere år. Dette fører trolig til at prisene skal noe ned på landsbasis, men at det vil være store regionale forskjeller utifra tilbud og etterspørsel. Prisene i enkelte byer kan gjerne fortsette å stige dersom etterspørselen fortsetter som før.
Men som sagt vill tipping. Juleaften 2023 blir det forøvrig +4 grader og lett regn i Oslo.
http://www.byggebolig.no/byggesoknad-saksbehandling/ikke-kjop-bolig-eller-invester-tungt-na
Da gikk boligprisen ned med rundt 7% på landsbasis i løpet av 2009
For Oslo gikk prisen veldig lite ned etter den advarselen (i Q4 2008 )
Prisene hadde riktignok gått en del ned når advarselen ble gitt, men allerede i Q4 2009 var prisen på samme nivå som toppen av 2008
2008 Q1: 126,1
2008 Q2: 128,4
2008 Q3: 122,6
2008 Q4: 115,7
2009 Q1: 115,3
2009 Q2: 125,6
2009 Q3: 130,1
2009 Q4: 128,4
De fleste av oss kjøper og selger i samme marked, og du bør ha bra avkastning på "alternativ sparing" hvis du ikke skal ha pengene i egen bolig.
Her i Rogaland har prisene falt noe det siste året. Noen påstår at prisene har stupt, andre påpeker at de har "normalisert seg", mens andre igjen vil si at det bare er veksten som har stoppet litt opp. Man kan sikkert finne støtte i statistikken for alle påstandene. Jeg har fulgt boligmarkedet her ganske nøye det siste året, og mitt inntrykk er at attraktive boliger går kjapt og til "full pris", mens mange selgere har måtte gå et stykke ned i pris. 10-20% ned virker på meg å være omtrentlig bevegelsen det siste året for mange hus. Nå ser ikke jeg på alle deler av markedet, og det er tenkelig at enkelte hustyper i enkelte områder har oppført seg annerledes.
Om et slikt "fall" skal skje i andre deler av landet er umulig å spå, etter min mening. Dette er en funksjon av tilbud/etterspørsel, men mest av alt handler det om psykologi. I Stavanger-området har prisene gått høyt i mange år pga generell høy betalingsevne, høy etterspørsel og begrenset tilbud. Tilgang på tomter og dermed nybygging har vært minimal. Så kom det en korrigering nå knyttet til aktivitetsnivået i oljeindustrien, og aktivitetsnivået skal nok være relativt lavt en stund til, men så vil jo både boligpriser og aktivitetsnivå i oljeindustrien normalisere seg igjen.
Stavanger/Sandnes er preget av en stor andel mennesker i samme industri. Oslo er nok betydelig mer "hedget" i så måte. Selv om alle bransjer opplever oppturer/nedturer får det ikke så store og synlige konsekvenser fordi det alltid er mange som ikke sitter i bransjen som opplever nedturen/oppturen. Når det gjelder Bergen tror jeg at det også vil være en veldig begrenset nedtur, hvis det kommer en nedtur i det hele tatt. Ingen ønsker å selge med tap, og når prisene går ned stopper rett og slett omsetningen opp (det er det som skjer i Stavanger/Sandnes nå).
Hvis jeg skal synse om prisene i Bergen: Jeg nekter å tro at prisene i Bergen skal ned 20%, hvis man ser på utviklingen over middels-korte tidsintervaller (3-5 år). Kortere perioder enn det er litt meningsløst ift bolig, som for de fleste er en langtidsinvestering.
Dette er bare synsing, selvsagt, men det er jo det tråden inviterer til
Uten jobb er det få som klarer å betjene høye lån og blir tvunget til å selge i et marked som ikke er optimistisk og prisene blir presset nedover..
Det er spådd krise og krakk i boligmarkedet i mange år, men vi er fortsatt i "underskudd" på boliger. Dette vil være med på å dempe alt som måte skje, i en viss grad. Selv for en bank kan det være lurt å sitte stille i båten til stormen har passert.
Ta så inntektene våre, boliglån på ca 4 mill, koster vel noe sånn som 15 000 i måneden. Har man en samlet inntekt i familien på ca 800.000 kr, så har du ca 50 000 kr etter skatt i måneden, da er ikke fratrekk på renter inkludert. Etter huslån, så sitter man altså igjen med ca 35 000 kr i dette tilfelle. Det skal man kunne klare seg for...
Hva som skjer, vet ingen, men det kan skje ting som gjør at prisene både kan gå mye ned, men også opp...