2 186    3    0  

Nå er det visst boligboom denne helgen?

 28     0
Du verden det var en interessant ”annonsering fra meglerne”, eller hvem det nå er som bidrar til denne type opphausing av, eller nærmest hausing til panikk for boligeiere som her kanskje har en  litt for stram økonomisk finansiering for sin bolig. Er det de store boligutviklerne og meglerne som har skapt alt for høye forventninger til markedet ved og pøse på med nybygging, kombinert med et for kunstig høytdrevet prisbilde? Eller er det bankene ved myndighetenes strengere krav til egenkapitalandel som bidrar til at færre får lån, og dermed tilnærmet ”stopp” i markedet for nye boliger? Når jeg leser VG/DP i dag, så har jeg ikke tro på at vi får gode nok svar fra aktørene i denne artikkelen heller.( http://www.dinepenger.no/bruke/2014-aapner-med-full-bolig-boom-i-helgen/22692442 ). Hvem kan vi ha tillit til skal kunne rette opp i dette, og kan myndighetene ta tak her? Hva med lånetid på 40 – 50 år istedenfor 30, ville ikke det gi lavere krav til egenkapital billetten?

Uansett, føler en at en nå må selge? Ja da er det kanskje smart og orientere seg om muligheten for og SPARE penger gjennomført ved salg i egen regi? Her ved bruk av brukerverktøy for privatsalg av eiendom/ bolig. Det finnes flere tilbydere der ute en kan orientere seg i. En av disse er brukerguiden 1bolig.no Denne gir fri tilgang til alle verktøy du trenger, og guider en igjennom alle prosesser. Her finner en også en markedsplass for Privatboliger til salgs i hele landet.

KH
www.1bolig.no

   #1
 5 189     Østlandet     0
Det vi kan konstatere er at det pr DD ikke er boligmangel her i landet, og at markedet opplever en sunn korreksjon.
De som lever av å bygge/selge bolig klager sin nød og gråter for sin syke mor. Julebonusen ble litt mindre denne gangen så de har bare råd til en Thailandtur dette året, dakal...

Så blir det spennende å se om det er håndtverkerne fra Øst-Europa eller Norge som blir sparket først.

Sentralbanksjefen og Erna har mange virkemidler i verktøykassa, men foreløpig har de is i magen og ser an situasjonen.

Boligkjøperne handler ofte på impuls og tenker ikke at lånet skal betales ned over 30 år, hvor rentesatsen kan endre seg mye opp og ned. Hvis renta går ned en halv prosent så går "mann av huse" for å overby hverandre, og hvis renta går opp en halv prosent så skal "ingen" ha hus.
Signatur
jaf
   #2
 4 518     tromsø     0
Det som styrer hva boliger koster her i Tromsø er enkelt og greit hvor mye lån banken gir i finansieringsbevis. En bolig som kan defineres som 2tyskerbrakker med tak bygd i 1910 koster her 3 mill. Låg på finn i høst. Hadde banken sagt at det to brakkene ikke var mer verden 1,5 Mill, og ikke lånt ut mer, så hadde pris vært 1,5 mill. I prinsipp tror jeg det fungerer slikt i resten av landet og. Hva banken gir i lån er styrende. Enig med Harald 1966, det er mye impuls og lite tanker om at lånet skal betales i et halvt liv med en sum som nesten blir dobla inkludert renter. Jeg vet om hus som er trukket av markedet her og legges ut igjen i mai (kjøperne har begynt å tvile). Mange hus kjøpt på impuls legges fort ut igjen, når lånet begynner å svi økonomisk. Ofte er en vinter i et gammelt hus nok, for de uten erfaring med gammelt.
   #3
 592     Øvre Eiker     0

Hva med lånetid på 40 – 50 år istedenfor 30, ville ikke det gi lavere krav til egenkapital billetten?

Tvert imot. Kortere lånetid burde gi lavere egenkapitalkrav. Når lånetiden er kort vil man fortere opparbeide egenkapital gjennom det man betaler ned på lånet og man vil få mer å gå på gjennom at en renteøkning vil slå forholdsmessig mindre ut på det man betaler hver måned og hvis ens egen økonomi blir dårligere har man rom for å øke nedbetaligstiden som en nødløsning.

En lånetid på 50 år vil derimot gi bare marginalt mindre månedlige utgifter i forhold til 30 år samtidig som det tar veldig lang tid før man får økt egenkapitalen nevneverdig, noe som gir høyere risiko for økonomiske problemer om noe skjer med økonomien.

Selv hadde jeg 8% egenkapital da jeg kjøpte for 4 år siden og er nå oppe i 27% egenkapital i forhold til opprinnelig kjøpspris. Jeg lånte da så mye som banken mente jeg kunne i forhold til inntekten, men har betalt ned ganske mye ekstra.