34,006    34    8  

Test av Bosch PDB40 Søyleborrmaskin

 3,234     Vestfold     4
Testinformasjon

Har hatt gleden av å få teste Bosch sin nye PBD 40 søyleborrmaskin den siste måneden. Denne er i Bosch sin grønne serie, og dermed primært rettet mot forbrukermarkedet. Maskinen er levert av Bosch for testing, og er ikke en maskin jeg selv har kjøpt inn. Jeg har utført syntetiske tester, og tester der jeg har hatt reelt behov for en søyleborrmaskin.

Tekniske data

Effekt: 710W
Chuckbredde: 1,5-13mm
Maksimal borrbredde diameter: Stål 13mm, tre 40mm
Maskimal senkedybde: 90mm
Rpm: 200 – 2500 pr minutt
Vekt: 11.2Kg

Generelt

Først vil jeg fortelle litt om selve maskinen. Det er som nevnt en søyleborrmaskin, men den skiller seg ut fra mengden i design og funksjon. Fra maskinene der man må justere turtall via en reim og reimskiver, kan man her enkelt, endre turtall trinnløst som på en vanlig drill. Den har også to gir for å øke bruksområdet. Maskinhuset er i plast, grønt sådan, og selve stativet er i aluminium. Alle justeringer fikseres med store gode spaker, så det er enkelt å gjøre endringer. Alt som kan stilles av spaker og knapper er rødfarget, og godt synlig. Det som skiller denne maskinen mest ut fra de fleste søyleborrmaskinene på markedetet i denne prisklassen, er at den har en LCD skjerm. Denne skjermen gir oss god informasjon om enten rotasjonshastighet eller dybde. Alle funksjonene skal jeg forklare bedre senere.



Mekanikken

Maskinen er konstruert slik at hele motorhuset går opp og ned langs søylen på stativet. Motorhuset styres opp og ned med et stort hjul som er gummikledd. Dette gir en behagelig, trinnløs føring av motorhuset når man borrer. Normalt har søyleborrmaskinene en trearmet spak man styrer borredybden med. Personlig likte jeg Bosch sin løsning her best. Hele motorhuset kan føres opp og ned på søylen med dette hjulet. Motorhuset er på en ramme som er fjærbelastet, så man grovinstiller maskinen først, spenner fast, og så borrer man. Da har man som på en vanlig søyleborrmaskin en fjær som motvirker dykkingen og hever maskinen om man slipper opp hjulet. For å vite nøyaktig borredybde, kan man bruke LCD skjermen på maskinen. Den oppgir dybden i 1/10 mm nøyaktighet. Den har en nullstillefunksjon, slik at materialets overflate eller annet ønsket punkt kan settes som «0». Denne dybdemåleren er noe av det mest nyttige på denne maskinen, da den gir nøyaktig og lettlest informasjon der man før måtte markert på borret for dybden man ønsker. Det finnes også en dybdestopp på maskinen, for å forhindre at en borrer for dypt.

Motor og gir

Motoren har en effekt på 710W, og er 2 giret. Maskinen er derfor relativt sterk, og egner seg derfor for et bredt bruksområde. Hastigheten justeres trinnløst på et eget hjul, og avleses enkelt i LCD displayet. Konstant hastighet er maskinen også utstyrt med ( Motoren holder innstilt hastighet/rotasjon uavhengig av belastning). Her er alt lagt til rette for en enkelt og presis innstilling av turtallet etter oppgaven. Giret velger man på siden med en stor vribryter som vris 180 grader mellom 1 og 2 gir. Dette er en kjent girvelger som finnes på de fleste Bosch borrmaskiner.

Chucken

Chucken er i metall med en låsering som er rødfarget plast, og virker overbevisende solid. Denne vitner mer om å være hentet fra delelageret til proffmaskinene. Den er av typen selvspennende, og låseringen forhindrer at chucken kan åpne seg under bruk. Smart! Under testingen løsnet ingen verktøy som var normalt spent fast. Det er ingen slark i denne, utover bittelitt sideveis. Det er mer eller mindre forventet, da dette stammer fra akslingen og opplagringen ut her, og er helt normalt på driller er min erfaring.



Festeklemme

For å feste emnet har maskinen en hurtigklemme. Den spenner emnet fast ned mot bunnplaten ved å dreie litt på en spak noen få grader. Dette fungerer fint under borring, men der man ønsker å benytte bredere verktøy enn vanlige borr, er ikke denne helt egnet. Dette fordi sålen kun har hull som er tilpasset borr ved gjennomslag. Alternativt kan man legge noe under emnet og spenne fast, men utfresingen i skoen på klemma begrenser bredde på verkøyet, f.eks en hullsag. En skrustikke som er montert på maskinen finnes ikke, og vil nok savnes av noen. Klemma holder emnet godt fast. Det er også et paralellanlegg man kan benytte om man skal frese med maskinen. Dette festes og justers inn med to vingeskruer. Å bruke maskinen til å frese spor eller slikt, har jeg ikke testet ut.

LCD panel og knapper

LCD panelet gir informasjon om hastighet på verktøyet, og viser borredybde. Disse vises ikke samtidig, men man veksler mellom dette på en knapp rett under. Under panelet finnes også knappen for å sette borredybden i «0», samt knappene for å slå på laserlyset og arbeidsbelsyningen. Maskinen har en av/på knapp på toppen av motorhuset. Denne er tostegs, der første steg er å slå på LCD panel og gi strøm til laserlys og arbeidslys. Steg 2 setter motoren i bevegelsen.

Funksjoner

Av ekstrafunksjoner, har søyleborrmaskinen arbeidsbelysning og laserlys for å markere hvor verktøyet treffer materialet i sentrum. Arbeidsbelsyningen gir noe ekstralys som er kjekk i visse situasjoner. Laserlyset kan ikke justeres som jeg har forstått, men det er nøyaktig innstilt fra fabrikk på mitt eksemplar. Lyset vises som et kryss på emnet når verktøyet ikke er montert eller nærme emnet. Men endrer seg mer til en vinkel når verktøyet er montert. Det gir uansett en enkel og presis måte å sette emnet rett under der sentrum av verktøyet treffer.

Praktisk testing

En liten bildeserie for å teste laserns presisjon mot emne:





Jeg har brukt forskjellige borrtyper, både i metall og tre, samt en mindre hullsag. Den har holdt verktøyet på plass og den har borret på rett plass når laseren har vært i punktet for markeringen på emnet. Den har ikke borret dypere enn angitt på LCD panelet når man måler fra angitt nullpunkt. Den har ikke vridd seg unna, eller gjort noe uventet, selv når jeg har presset maskinen litt mer en normalt, eller brukt et sløvere borr. Borret er det som bøyer og vrir seg først evntuelt.

Jeg hadde behov for å borre noen hull til selvlukkende hengsler. Disse skal ha et nedsenket hull på 35mm i diameter i tillegg til skruer. Siden dette hullet ofte er i kanten, og borres i en tynnere dørplate, er det liten margin for feil på det å borre rett, og ikke borre for dypt. Da var det bare å montere "freseborret" som er til å lage slike hull, og klemme fast emne i sentrum etter laserns markeringer, og borre ned til angitt dyde man ser på displayet. Kjapt, enkelt og presist uten tull.


Konklusjon

I bruk er maskinen enkel å betjene. Store, oversiktlige betjeningsfunksjoner og informasjons display bidrar til dette. Maskinen gjør jobben sin, og lar verktøyet preist og enkelt føres ned i emne uten tegn til at motoren sliter. Ingen vridninger i motorhus eller stativ. Den har overbevisende kvalitet og funksjoner selv om den er i den grønne serien. Det som kan gjøres bedre er å hatt en mulighet for å feste med en skrutvinge som kan føres på søylen. Men det er nok neppe noe stort problem for de maskinen er rettet mot. Alt i alt er dette en meget god søyledrill, som er både praktisk og enkel i bruk. Kvaliteten er også overbevisende, og med en veilende pris på 2499kr, kan jeg fint anbefale den til de som trenger et verktøy for å kunne borre presise hull. Maskinen har helt klare fordeler sammenlignet med tradisjonelle søyleborrmaskiner.
Siste redigering: Monday, December 19, 2011 8:34:35 PM av Logiman

   #1
 3,041     Akershus     0
Fin test, Logi.  :)

Virker som en hendig, liten maskin. Mulig jeg må rive i en slik da jeg har dårlig plass til en stasjonær. Bare synd den er i feil farge.  ;)

Du fant slark i akslingen, sa du? I avsnittet om chucken. Jeg har bare vært borte i store søylebormaskiner for stål og har aldri registrert noe slark i dem. Jeg skjønner ikke helt hvorfor det skulle være slark heller. Maskinen har vel mer eller mindre direktedrift (sikkert gjennom en girkasse, men ikke reimer ol.) og alt burde jo gå i kullagre.
   #2
 1,266     Aust-Agder     0
Takk for test =) Tror nok det blir denne når jeg en dag får ut fingeren og kjøper en liten maskin til å ha på en benk.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 3,234     Vestfold     0

Fin test, Logi.  :)

Virker som en hendig, liten maskin. Mulig jeg må rive i en slik da jeg har dårlig plass til en stasjonær. Bare synd den er i feil farge.  ;)

Du fant slark i akslingen, sa du? I avsnittet om chucken. Jeg har bare vært borte i store søylebormaskiner for stål og har aldri registrert noe slark i dem. Jeg skjønner ikke helt hvorfor det skulle være slark heller. Maskinen har vel mer eller mindre direktedrift (sikkert gjennom en girkasse, men ikke reimer ol.) og alt burde jo gå i kullagre.


Jeg er meget pirkete når jeg påpekte denne slarken. Og denne bittelille slarken som jeg mener er ut fra aksling/girkasse er noe jeg tror kan finne igjen på alle driller mer eller mindre. Jeg er sikker på at slarken kom fra den delen og ikke av bakkene inne i chucken, men kan være jeg tar feil.
   #4
 4,110     Akershus (Follo)     0

Du fant slark i akslingen, sa du? I avsnittet om chucken. Jeg har bare vært borte i store søylebormaskiner for stål og har aldri registrert noe slark i dem.


Dette er nok et helt annet verktøy enn en søylebormaskin. Søyledrill er nok et bedre navn. Den er nok super der man foretrekker å ta maskinen dit man jobber, og til mindre krevende borring. Dessuten for dem som bruker den sjelden og ikke vil sette av plass til en større maskin. Trenger du en stabil maskin så må du nok ofre litt plass og godta at den ikke er mobil. Denne ser ut til å være en maskin som erstatter de gamle stativene til å spenne opp drillen i.

Ellers applaus for en grundig og velskrevet test.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 3,234     Vestfold     1
Benkeborrmaskin er det vel det Bosch kaller denne. Jeg har alltid bare kalt det søyleborrmaskin. Det kan sammenlignes med et stativ man monterer vanlig drill, men kan fint sammenlignes med de som har motor bak og reimdrift framover.

Man ser også at dette er i grønnserien,  er derfor for forbrukermarkedet. Det er en meget godt drill for rette hull på et hjemmeverksted. Vekten gjør at man også kan flytte på den, noe jeg setter meget pris på. Men det er ikke en maskin til de grøvste arbeidene i stål.

Uansett godt å lese at testen har falt i smak. Da var det verdt å bruke den tiden det tok på å gjøre den  Smile
   #6
 1,266     Aust-Agder     0

Denne ser ut til å være en maskin som erstatter de gamle stativene til å spenne opp drillen i.


Det var da å ta litt hardt i? Vi snakker i såfall om en deluxe-utgave av stativet :-)

Men jeg er enig i presisjonen ifht navnet - dette er en benkboremaskin. Perfekt for oss med wannabe-verksted.

Signatur
  (trådstarter)
   #7
 3,234     Vestfold     1
Denne har langt flere fordeler sammenlignet med et stativ man monterer drillen i, det er helt klart.

   #8
 22,342     Akershus     0

Dette er nok et helt annet verktøy enn en søylebormaskin. Søyledrill er nok et bedre navn.

Så den erstatter ikke den to tonn tunge søylebormaskinen de har på de mekaniske verkstedene ??? ???

Det får være grenser for hvor store maskiner man skal drasse i hus for å gjøre småarbeid.

Ble maskinen prøvd i metall? Det hadde vært spennende å se om den dugde i runde rør.
  (trådstarter)
   #9
 3,234     Vestfold     0
Maskinen ble prøvd i metall, men ikke i metallrør i denne omgangen.
   #10
 551     Norge     1
Har sett litt rundt etter forhandlere på denne, men ikke funnet noen som har denne enda.
Bare bestillingsvare enda?
Signatur