#11
 139     Norge     0

Hva kreves av strøm for å oppnå FG-godkjenning?

Ikke noe spes,  trådløse systemer er godkjent for boligbruk, men skal være godkjent innenfor div standarder.

Men det alene holder ikke,   installatøren skal være FG godkjent,  anlegget skal prosjekteres etter FG-krav og utstyret som skal brukes skal være FG godkjent.

Alt i alt er FG godkjenning etter min mening ganske unødvendig.  Det er viktigere å få installert ett skikkelig anlegg enn at du sparer noen hundrelapper på boligforsikringen i løpet av ett år.

Hadde jeg hatt alarm med varsling til vaktselskap hadde jeg spart hele 590,- på forsikringen   :P

Så jeg sparer 590,- på forsikringen,  Men må betale mellom 6 og 7000,- i året for å få rabatten.  

Mens jeg sparer 6-7000,- på å ha varsling til min egen telefon ;)




(Jeg bruker dog FG godkjent utstyr,  men det er fordi de største og annerkjente merkene i Norge har den godkjenningen)
Signatur

   #12
 130     0
Har fått pris fra elektrikeren på 8000 for installasjon av optiske brannvarslere i ny enebolig. Hvor mye har jeg lov å gjøre selv? Ingenting? er ikke grenser for hvor mye alle disse reglene koster oss nybyggere. Men spørsmålet er egentlig hvordan jeg kan gjøre dette billigst mulig. Mine tanker er at jeg kjøper noen optiske brannvarslere på batteri selv, men får elektrikeren til å sette opp sentral, eller er jeg helt på villspor nå?
   #13
 372     Rogaland     0
8000,- er vel en billig livsforsikring. 

Vi kjøper mye rart til å ha i hus og gjerne felger til bil som koster 20 000, men 8000 til varsling ved brann, nei se det er for dyrt ???


   #14
 962     Figgjo     0
Billig livsforsikring, men dyrt som ekstrakostnad på det elektriske om du ikke hadde planlagt det.

Skal man kalle slike summer billig i et stort budsjett blir det fort tall av det.  :-\
   #15
 372     Rogaland     0
Kan være enig i det, men som regel sitter pengene løst til mye annet "unødvendig", mne når det kommer til sikkerhetsutstyr syes jeg ikke man skal spinke og spare.

   #16
 1,103     Oslo / Østfold     0
Har satt opp noen dusin anlegg på hobbybasis. Hører til den gruppen som vil ha brannvarslere i alle rom, også kjeller, loft og garasje. Gjerne kombinert med vann-, termo-, og innbruddsvarsling.
Jeg har forstått forskriftene slik at hver detektor skal ha strømforsyning fra 230V (nedtransformert til 24 eller 12V), og at det skal være en batteribackup i systemet. Legges det ut en sløyfe fra sentralen er man sikret permanent strøm.
Den nye forskriften kom jo som en følge av at det ved kontroller ble avdekket at under halvparten av røykvarslerne rundt om var aktive. Enten manglet batteriet eller det var flatt.
Jeg kan ikke skjønne at trådløse anlegg kan tilfredsstille de nye kravene. Dog kan det tenkes at det finnes systemer hvor en sentral sender jevnlige kontrollinnpulser til de forskjellige detektorer for å sjekke batterinivå. Hvis noe slikt forekommer, og sentralen melder ved lavt batterinivå, burde det kunne duge. Men dette vil vel tappe detektorbatteriene rimlig raskt.
Kjenner ikke systemet med trådløse, men hvis dette er passive detektorer som kun avgir signal når de blir trigget. Ja da er det vel det samme som disse batteridrevne som henger der uten batteri.
Nå finnes det også systemer koblet til 230V som ikke har sentral. 
   #17
 24,668     Akershus     0
Hadde noen batteridrevne røykdetektorer med batteri type "20-kroning". Hold ca 1 år med daglig melding til sentral: "I'm alive, battry OK."
Signatur

   #18
 5,743     OSLO     0
så er det egentlig greit og trekke følgende konklusjon,
at f.eks. anlegg fra securitas (kombi; tyveri+brann; trådløst) er OK i følge nye regler?

eller SKAL det være trådbundet anlegg?

Noen som vet?
   #19
 425     0
Anlegg fra Securitas er OK i følge nye regler. Disse har en base tilkoblet el-nettet og overvåker de øvrige sensorene kontinuerlig for å se at alt virker.