705    9    0  

Hva velge av aktivhus, passivhus ol.?

 68     0
  • Hei!


 

  • Jeg skal bygge meg enebolig på ca. 80 - 100 kvadrat, og er da interessert i å bygge økohus, aktivhus eller passivhus, massivtrehus ol.

  • Siden jeg har ingen erfaring og foreløpig liten kunnskap om dette, så hadde jeg vært veldig takknemlig for svar, tips og innspill.

  •  
  • Hva bør jeg velge av disse alternativene eller andre ting, og kjenner dere til noen som kan sette opp/bygge slike hus i Arendal?

  • Huset skal være så helse og miljøvennlig som mulig, men ikke på bekostning av funksjonalitet - og det må være minst mulig vedlikehold med det.


 

  • Det må nok være en mest mulig ferdig løsning, slik at jeg slipper å styre hele prosessen selv, fordi det har jeg dessverre ikke nok kunnskaper, tid eller ressurser til.

  • Og det kan vel fort komme feil ut hvis man ikke virkelig vet hva man driver med?




  • Finnes det en oversikt over hvem som kan bygge slike boliger?

  • Takk på forhånd!


 

   #1
 348     0
Så du vil bygge øko-hus, passivhus, aktivhus, massivtrehus eller kanskje noe annet?
Her er det bare pluss-hus og hundehus som manglet. Ta for eksempel massivtrehus: det går ikke, for trea må jo få stå på rot til de råtner og samle CO2 slik at vi når togradersmålet før Dagsrevyen.

Jeg herfra være seriøs med deg. Meningen er ikke å ta bort pågangsmotet og viljen til å få deg tak over hodet. Men jeg er stygt redd for at du fokuserer feil. Begrunnelse følger:

Du må forsøke glemme disse propaganda-uttrykkene og heller bli konkret material-orientert og økonomifokusert. Jag etter lister her og der er dødfødt. Hus reiser seg ikke på luftige illusjoner. Det bare fører til at du blir nok en fattig nybygger som ikke tåler den minste renteoppgang på et seinere tidspunkt når lånet skal tilbakebetales.

Materialvalg er helt avgjørende og kommer først. Hva du skal bygge med, avgjør hvordan bygget du skal lage blir seende ut. Aldri omvendt. Dette har med fysiske begrensninger på teknisk grunnlag å gjøre. Eksempel: dersom du velger etasjeskille/tak i ferdigproduserte element, så må disse tunge elementene ha opplegg som de hviler på. Det kalles vegger under og styrer hvordan rommene nede blir.

Spør deg: finnes det en måte å bygge på som involverer få typer materialer og få ulike verktøy? Er disse få typene materialer noenlunde like i egenskaper? Kan de behandles (skjæres, monteres, sikres mot ymse uønskede påvirkninger på noenlunde samme måte) med samme (enkle) verktøy?

En bindingsverksvegg (trehus) faller utenfor. Ytterkledning, utlekting, vindsperre, isolasjon, stenderverk, dampsperre, rørmansjetter, lim, sparkel, sparkelrems, maling, listing og 5 ulike størrelser spiker, glemte jeg noe..

Minst mulig vedlikehold? Er hvert 25. år lite nok for deg?

En liten oppgave helt til slutt: To hus, omtrent tett i tett, men med noen få meter mellom. Samme bruksmønste og samme nivå på samme antall beboere. Eneste forskjell; det ene (A) er en vedfyrt bolig fra 1970. Bruker 35000 kWh/år til oppvarming av luften, av dette kommer 30000 kWh fra en rentbrennende peisovn på ved. Den andre (Cool er et passivhus fra 2015. Bruker 15000 kWh/år til oppvarming av luften, alt elektrisitet. Hvilket hus vil du ha?

Jeg er som du ser en varm talsmann for mur og da spesielt den murtypen som kalles porebetong.


Signatur
  (trådstarter)
   #2
 68     0
Takk for innspill Selvmurer!

Men jeg er takknemlig for andre innspill og anbefalinger.

På forhånd takk!
  (trådstarter)
   #4
 68     0
Takk for tips og bilder niedal!

Veldig kult, fint og moderne hus.
Er det noe du ville gjort annerledes i dag etter det er ferdig, og isåfall hva?
Hva slags ventilasjonsanlegg har du installert?

Er det noe her som også har erfaring med Aktivhus?

Takk på forhånd!
   #5
 5,111     Sørnorge     0
Hvis du skal bygge i boligfelt og ønsker lave kostnader, er nok passivhus (som er feil bruk av ordet passiv) det som best tilfredsstiller både ditt miljøhjerte og lommebok.

Mange vil si at massivtre er det beste miljøvalget pga resirkulerbare materialer. Jeg er ikke enig, da jeg mener treverket gjør en større miljøinsats på rot i husets levetid enn gevinsten av å kunne putte hele huset i peisen når det har falt sammen.

Selv har jeg en drøm om å bygge langt fra naboer og bli selvforsynt - altså offgrid. Da vil bygningskroppen bli bygget for minst mulig energibruk. Solpumpe (solceller som kollektor og strømprodusent for varmepumpe) ser for tiden ut som mest aktuell energileverandør. Noe slikt er neppe noe du vil gå for om du vil være minst mulig involvert i byggingen.
  (trådstarter)
   #6
 68     0
Takk for innspill petterberg!

Skal ikke bygge i boligfelt, men vi skal skille av en tomt på gården som jeg skal bygge på.
Du skriver: "Jeg er ikke enig, da jeg mener treverket gjør en større miljøinsats på rot i husets levetid enn gevinsten av å kunne putte hele huset i peisen når det har falt sammen."

Men hva mener du med det?
Jeg skal være veldig involvert i planleggingen og valgene, men ikke i selve den fysiske byggingen.
Bør jeg velge solcellepanel eller solfanger også på et passivhus, eller det kun hensiktsmessig på et aktivhus?
Hva bør en isåfall velge av solcelle eller solfanger, og hvorfor?

Hva bør en velge av ventilasjonsanlegg i et passivhus og hvorfor?
Renser slike ventilasjonsanlegg luften som kommer utenifra, og isåfall på hvilken måte?

I et aktivhus vil jo luften komme inn ufiltrert og urenset på godt og vondt. Så det er kanskje bare hensiktsmessig å bygge aktivhus hvis en bor på et lite forurenset sted, men kanskje bygge passivhus hvis det er mer forurenset?
Sannsynligvis vil det jo også bare bli mer forurensing også fremtiden.

Flere innspill og svar mottas med takk!


   #7
 348     0
Du skriver at du skal skille av en tomt på gården og bygge på den. Ligger gården i sterkt forurenset strøk med pelsdyr siden du er opptatt av i hvilken form og farge uteluften omsider havner inne?

Hva du ønsker og drømmer om er nå en ting. Det du bør sette deg inn i er hva lovgiver i søknadsnuet krever. Regel nr 1 her som i ethvert marked: du kan få det du vil (ikke å forveksle med hva du juridisk trenger), bare du betaler for det. TEK10 ble kraftig innskjerpet fra nyttår.

Du synes ikke være påtrengende opptatt av økonomi. Det gjør rådene enkle: Du bør velge et heltrehus med 35 cm isolasjon, en peisovn til pynt, vannbåren varme koplet til berg-til-vann varmepumpe for den er minst økonomisk, solfanger med batterilagring på det tekniske rom, og fastvindu med Uw-verdi maks 0,78 W/m2K (trelags). Så kreves det (TEK10) balansert ventilasjonskanaler med varmegjenvinning som ble innskjerpet nå fra 01.01.2017. Du må nok ha 90% gjenvinningsgrad for du vil være et fyrtårn på gården, et mønsterbygg alle kan se opp til, lære av og tenke: kan RS1250 klare dette, skal vi sannelig også forsøke sette vår personlige økonomi over styr inntil arven berger oss.

Tilslutt la meg bare også nevne ENOVA, som gir støtte til mye innovativt som ikke står av egen tyngdekraft. Det kan være nye framtidsrettede kombinasjoner, så uøkonomiske at ingen før har kommet på det, av ulønnsomme tiltak og som vil åpne pengebingen for slike som deg. Men igjen, da er det økonomi og det skulle helst ikke være tema....

Jeg bare lurer: hvor langt skal ideologisk dårskap få ført oss, innen noen tar til vett og forstand?


Signatur

   #8
 5,111     Sørnorge     0
Hvis huset står på en plass hvor det blir kostbart å koble seg til alt man skal grave langt, koble seg til og betale avgifter for, vil en offgrid tankegang ha mye mer for seg enn om huset står rett der alt slik ligger få meter fra huset og naboens trær skygger for solpanelene dine fra august til mai.

Ang sol er vakuumrør solfanger det som er gjennomprøvd og funker best under norske vintre. (At andre solfangere fungerer bedre om sommeren synes jeg er lite relevant argument.)
Jeg har likevel mest tro på solpumpe. Men jeg har ikke klart å finne noen sammenlignbare erfaringer på dette.
   #9
 4     Kristiansund     0
Takk for tips og bilder niedal!

Veldig kult, fint og moderne hus.
Er det noe du ville gjort annerledes i dag etter det er ferdig, og isåfall hva?
Hva slags ventilasjonsanlegg har du installert?

Er det noe her som også har erfaring med Aktivhus?

Takk på forhånd!


tilgi meg for språket mitt, men jeg bruker en oversetter , fordi jeg ikke kjenner norsk;)
Raskere og enklere for meg å bygge et hus enn et sekund å forklare deg nøyaktig Smile
Huset vises live mine klienter allerede fem år.
Huset har 120m2 overflate.
For ett år av strømforbruket er 5000kWh for en familie på 2 + 3 for alle i polske klimatiske forhold.
Kvaliteten på utførelse er høy, veldig bra fiber isolasjon, lekkasjetest n50 = 0,51
Klienten er en interiørarkitekt, utviklet han et internt prosjekt.

Etter noen år betyr det ikke passer en stikkontakt på kjøkkenet:)

Oppvarmingen enheten og ventilasjonen er Stiebel Eltron LWZ 403 Unsure Jeg husker ikke nøyaktig med gulvvarme

Etter min mening har vi alltid å vurdere kostnadene ved inngangene til overskuddet som kan oppnås, og ikke å bruke alle mulige systemer tilgjengelig på markedet

Mine polske hus som jeg bygget, jeg ringte energieffektiv og ikke passiv, passiv fordi den er dårlig mottatt av folk som ikke er eksperter.

Energieffektive betyr for meg:

1. Laget av organisk materiale, inkludert resirkulert og fremstilling av som krever en liten mengde av energi.
2. Optimal partisjon isolert bygningen, noe som gir god mikroklima inne, varte fra utsiden, riktig fysikk bygg og vedlikeholdsfritt
3. God kjøpesummen, kvalitetsgaranti . Alltid jeg utføre lekkasjetest (best score på 0,22 Smile og forskning varmesøkende kamera
4.Hus på beste evne, tilpasset den livsstilen . Huset er for meg, og jeg er ikke hjemme.

Hvert prosjekt er undersøkt i forhold til å bygge fysikk for et bestemt geografisk land, og for å få parametere tok makten.
Det er ikke mulig å samme partisjon i en bygning forekom i Norge og Spania.
Det virkelig fungerer effektivt Smile

Jeg har en enda mer kompakt design hus som viste.
100m2 av brukbar plass, asymmetrisk tak for 10kW photovoltaic system, varmepumpe oppvarming, mekanisk ventilasjon med varmegjenvinning.
Varmebehovet av 15 kW / m2 / år

For dette prosjektet, jeg fikk 3 gullmedaljer på byggemessen i en måned

https://drive.google.com/open?id=0B11935UBsUlsalJkb3dqNWVyczA

Og en mer interessant prosjekt 120m2 i en annen stil:
https://drive.google.com/open?id=0B11935UBsUlsakhZaFBjMXdpRVE


Jeg håper du forstår min dårlig språk, og at prosjekter liker du Smile

hilsener,
Daniel



Hva velge av aktivhus, passivhus ol.? - KT_View01.jpg - niedal
Signatur