208    5    0  

Kledning på hytta

 11     0
Hei,

Sitter å ser på diverse alternativer til kledning inne og ute på hytta. 

Invendig skjønner jeg at furupanel fra maxbo eller lignende er det som er billigst og bra? ser det ligger til rundt 20 kr løpemeteren.. Når arkitekter kommer på banen blir det fort brukt Ask eller noe sånt. Må jo inrømme at det ser skit lekkert ut... er det noen som har peil på m2 priser på sånt eller hvem som forhandler det? 

Hva oppnår man med å legge penger i å bytte utvendige kledning fra furu til feks møre royal? bortsett fra at en slipper å beise? vet noen hvor mye mer det koster?

Øyvind

   #1
 1 251     Sandefjord     0
Hva oppnår man med å legge penger i å bytte utvendige kledning fra furu til feks møre royal? bortsett fra at en slipper å beise? vet noen hvor mye mer det koster?

Utvendig er grankledning mest vanlig.

All kledning krever vedlikehold, så les Teknisk datablad og/eller FDV- (forvalting, drift og vedlikehold) dokumentet til kledningen du vurderer.
Også royal og malmfuru krever vedlikehold, som årlig vask, sopp og algedreper, oljing om du ønsker å beholde fargen, etc. Alt dette er oppgitt i TDS/FDV dokumentasjonen, og jeg anbefaler at man leser dette før man velger.
   #2
 410     0
Ja, også Royal krever vedlikehold. Ny behandling med olje, ikke bare for å beholde farge, men også for å unngå soppvekster (jeg har hatt Royal i 23 år).

Fange sag leverer løvtre i både osp og ask. Du kan selv se priser og eksempler på en litt "gammel" nettside:
http://www.fangesag.no
Vi har brukt osp låvekledning fra Fange sag på nybygg på hytta. Bygget i 2016. Veldig godt fornøyd. Vår Montér-butikk var mellomledd.

   #3
 2 659     Asker     0
Bytte til Royal kledning fra ferdig grunnet er ganske rimelig. Kanskje 25-30k eller noe der ca. Sammenlikner du med pris på å male to strøk første gang er det ikke merkbar forskjell.

Royal med pigment må nok vedlikeholdes. Men natur er mindre vedlikehold. Garantien sier at du ikke MÅ gjøre noe. Men Må og bør er jo ulike ting.

Innvendig finnes det et hav av alternativer. Bare lommebok som stanser deg.
Signatur
   #4
 168     Oslo     0
Vurderte Royal på nytt hus, men så fant jeg noen 4-6 år gamle hus på Finn som mildt sagt så helt for ***** ut.

Fant også et borettslag som trengte sårt hjelp til å få det pent igjen.

Tror alle eksemplene jeg fant var pigmenterte. Brun er mye brukt.

Jeg konkluderte med at Royal er mer vedlikehold enn maling. En ting er på hytta, men mange hus krever stillas.

Så hvor er oppturen egentlig?

Ville nok heller valgt noe uten pigment, og la det gå fra lys trefarge til grått ganske raskt (gjerne med hjelp). Kebony og slikt har jeg sett gode resultater med - også over tid (og er godt likt av arkitekter), men det har jo igjen en helt annen pris.

Interiør, der ville jeg valgt noe som ikke gulner så mye hvis man ikke går for tradisjonell hyttestil. Eller behandlet det.

Mye av det de kule arkitektene gjør SER billig ut (finerplater, poppel, ubehandlet treverk, listefritt etc.), men ER (desverre) ikke alltid det ettersom enkelte materialer har høy pris (spiler, osp, eik etc) og det er store krav til håndtverkeren. Smile
Signatur
TSt
   #5
 7 694     0
En som advarer mot Kebony her i en annen tråd

Synes riktignok monteringen var litt hårete med skrier nesten ut mot kanten men så ble jo resultatet helt forferdelig også. Jeg har impregnert kledning på Block Watne hus fra 77 som er veldig bra men impregnering på den tiden var jo ordentlige saker....