1 069    10    2  

Realistisk budsjett???

 2     0
Jeg blir helt overveldet av byggeverden. Har vel egentlig 1000 spørsmål, men hadde vært fint å få svar på noen av de store fra dere med erfaring.

Vi har budsjett på 4 500 000. Jeg skjønner at dette ikke er allverden, men vil likevel prøve å realisere byggedrømmen. Har funnet en tomt til rundt millionen. Den er veldig lett å opparbeide, trenger bare å fylle i minimalt med masser for å planere den flat.

Så da har vi 3 500 000 igjen. 
Holder det med 500 000 til planering, tilkobling av vann/avløp (et par meter fra tomtegrensen), søknader, vei og alt annet i forbindelse klargjøring av tomt for bygging?

Visst ja; har vi 3 000 000 igjen.

Er det sjans i havet for å få et funkishus på 3 etasjer (tenker ganske likt urbanhus sitt u-530), 200-230kvm med utleieleilighet? 
Vi vil kun ha bygget råbygg, ALT annet vil vi gjøre selv (utenom elektro og rørlegger).

Vi har nettopp total renovert en enebolig med leilighet, mannen er murer og selverklært handyman. Jeg selv har vært mye med i prosessen. Vi har mange gode hjelpere i forskjellige håndtverkfag blandt familie og venner. 
Så føler vi hat god kontroll på alt innvening. I tillegg til en permisjon på 4mnd som kan brukes til bygging 24/7.

Er dette noe som høres realistisk ut? Eller er jeg helt på bærtur?
I så tilfelle.. Hvor i all verden begynner vi?  

   #1
 100     0
Jeg tipper nei. Sorry. 3,5 er ikke nok når du skal ha utleiedel. Skal jeg tippe vil huset dere planlegger koste 4000000 nøkkelferdig fra byggeklar tomt med alt av søknader og tilkobling utført. Legg på 500 000 for å komme dit. Trekk av egeninnsats, toppen 10% av huset.

Jeg tipper dere mangler 500 000 med nøktern standard og sinnsykt mye egeninnsats.
  (trådstarter)
   #4
 2     0
Kjekt å høre at det kanskje er en mulighet med vårt beskjedene budsjett.
Visst alt går i boks med tomten, vil dette bli bygget i Fjell komune.
   #5
 83     0
Det store spørsmålet er kor handy mannen din er. Om de har gode kontaktar med fleire fag. Tre mill på 200 kvm er 15.000 kvadraten. På enkel standard reknar ein 20.000 kvadraten, med eigeninnsats bør du kunne klare det, når du har holdt tomt og grunnarbeid utanfor. Som sjølvbyggar kan du geare budsjettet litt undervegs, og sørge for å få det viktigaste på plass, så kan de for eksempel vente med bad nr 2 eller liknande.
   #6
 3     0
Hei.

You can build much, much more for your budget. But as a house producer and builder, I must say that Norwegians have a lot of fear (?) or prejudice against forigner entreprenors. No need for that.

Check out some of our projects at Telemark kommune:

grafoskop.com/naturohome

   #7
 3 067     2
Nordmenn har sannelig ingen frykt for å bruke halv-kvalifiserte håndverkere (med tildels beskjeden peiling på norske byggstandarder og krav) til å gjøre jobben billig, billig, billig. "Kan du ikke få en polakk til å gjøre det for deg?" er et velkjent munnhell. For en generasjon siden fikk du selv tak i polske håndverkere via venner og kjente. Arbeidet ble ofte gjort svart, uten papirer. I dag har håndverksbedriftene en høy prosentandel billig utenlandsk arbeidskraft - mange av dem polakker, men også fra andre land der folk kommer med beskjedne krav til lønnsnivå og arbeidsvilkår. Bedriften bør sitte på mer fagkunnskap (de er på mange felter forpliktet til det), og stå med faglig og økonomisk ansvar; det bringer prisene oppover. Det er langt fra slutt på at man får tak i en "polakk" (av en eller annen nasjonalitet) som kan gjøre jobben svart for halve prisen eller mindre.

De færreste norske entreprenør-firmaer gjør hele jobben selv. Kanskje de har egne snekkere, eller murere, men leier inn andre firmaer til alt annet, enten det er rørleggere, elektrikere, taktekkere eller whathaveyou. Entreprenørene er langt mere koordinatorer enn håndverkere. De ser ut nå for tiden til å være svært interessert i å bruke utenlandske underleverandører, for å få prisene ned (og/eller profitten opp).

På meg virker nordmenn slett ikke redde for å bruke utenlandske håndverkere. Men vi vil ha entreprenører som er fullt ut juridisk og økonomisk ansvarlig for leveransen, etter norsk lov, og at alle relevante norske krav og standarder er oppfylt. Det vil si: Enten vil vi ha en entreprenør som er like trygg, ansvarlig og pålitelig på alle felter som en 100% norsk entreprenør med kun faglærte norske arbeidere. Eller vil vi ha jobben gjort til en brøkdel av prisen, fordi det verken betales skatt, moms eller gebyrer.

Det er reelt at nordmenn bruker svært store beløp på bolig. Det skyldes flere ting: På en del felter har bygningstekniske krav, f.eks. i TEK 17, gått helt av hengslene. De som utformet TEK 17 (og tildels forgjengerne) har aldri hørt om "the law of diminishing returns", har aldri forstått at over en viss grense for f.eks. isolasjon blir kostnaden ved å gjøre denenda bedre langt høyere enn gevinsten.

Tilsvarende for en del sikkerhets-krav, f.eks. rundt bannsikring og el-opplegg. Om du graver i brann-statistikk og ser at et nytt sikringstiltak du blir pålagt å innfri gjelder en risiko som ikke siden langt tilbake i forrige årtusen har forårsaket signifkant skade, da blir du litt sur fordi du oppfylle kravet. Enkelte el-sikrings-krav er relevante kun dersom to ulike standard-beskyttelser svikter samtidig, på samme rom uten å bli oppdaget, og samtidg at brukeren oppfører seg på bare moderat sannsynlige måter.

Samtidig: Jeg har sett så mye "rart" i utlandet av byggestandard, som rett og slett ikke ville fungere i Norge. Ta den britiske stilen med å legge vannrørene på ytterveggen av huset. Eller da jeg bodde et år i Minnesota, og veggene var så dårlig isolert (om de var det i det hele tatt!) at da vinteren kom ble sofaer og stoler trukket vekk fra ytterveggene, ut på golvet, fordi det sto iskaldt fra veggene. Hvis de som hadde satt opp det huset (og det var den normale standarden i Minnesota) hadde tilbudt sine tjenester i Norge med henvisning til at de hadde bygget hus i Midtvestens vinterkulde, da ville jeg sendt dem rett tilbake til der de kom fra! Jeg rett og slett stoler ikke på at de bygger hus for norske vintre. Eller at de vet noe om norsk IT-nett for strøm. Eller at de vet hvor dypt telen kan gå i jorda. Eller...

Med andre ord: Personlig er jeg redd for totalansvarlige som ikke kjenner norske forhold, forventninger og krav, og som - dersom de opererer fra utlandet - bare delvis er bundet av norsk lov. Om et større utenlandsk entreprenørfima etablerer seg med en norsk avdeling som fullt ut er styrt av norske krav, og har erfaring med norske forhold, da er det helt greit. Alt annet er på nivå "få en polakk til å gjøre det" - du aner ikke hva du får.

Men det er annen side: Nordmenn er ikke akkurat beskjedne i sine boligkrav! Særlig ved nybygg, men også ved oppussing. Alt skal være tipp-topp, fra øverste hylle. Og moteriktig. Jeg har nærmest kranglet med kollegaer når jeg vil ha sklisikker vinyl på badegolvet, ikke fliser. Jeg er godt voksen, skjelettet begynner å bli sprøere, balanseevnen dårligere. "Men når du pusser opp vil du vel ikke ha noe så billig? Du har jo nok penger til noe som ser litt skikkeligere ut! Det finnes da fliser som ikke er så glatte!" Eller dette presset om "smart"-funksjoner overalt, til en ikke ubetydelig pris. Eller krav til hvitevare-funksjoner, som ikke reelt har vesentlig funksjonell verdi. Når du først pusser opp, er det dumt av deg å ikke samtid legge opp til KNX-styring av lysfargen slik at du kan endre stemningen i stua ved å justere fargen på lyset fra fjernkontrollen! Mener du virkelig at du ikke vil ha varmepumpa di koblet til Internett? Tenk så fint er når du treffer noen på en ferietur å kunne vise dem på din iPhone hvilken COP varmepumpa di opererer på mens du er borte! ... Show-off, det aller meste.

I min barndom var "husbank-hus" et begrep: Et hus i nøktern størrelse, med nøktern, men etter datidens krav fullgod standard. Husbanken bidro til at begrensede midler rakk til å gi langt flere sin egen bolig. I dag fnyser man av slikt. Hvem vil vel bo i et hus på under 200 kvm (selv om familiestørrelsen er halvert siden da "husbank-hus" var et begrep). Et nytt hus i dag, etter nøkterne 1950-60-talls husbank-krav, ville selv med tillegg av abosolutte TEK 17-krav koste langt mindre enn dagens typiske nye eneboliger. Men nordmenn anno 2019 som bygger nytt hus stiler betydelig høyere enn de som bygde hus for 50-60 år siden, selv med tillegg av TEK 17.

Du kan bygge hus vesentlig billigere enn det de fleste betaler for en ny enebolig. Men da snakker vi om helt andre hus. Ikke med parkett på alle golv, rainfall-dusj, sentralstyring av varme, trimrom, garasje for minst to biler, skiferheller på taket, alle UU-krav oppfylt, øverste klasse keramiske fliser på alle baderom, etc. etc.

De siste par årene har det vært noen artikler i media om "mikro-hus", en norsk variant av "trailer homes". Det apellerer til noen relativt få. Lavpris "husbank-hus" vil nok apellere til en noe større gruppe, men antagelig med stort sammenfall med veganere og andre 21.århundre-hippier. Nordmenn flest vil ha følelse av luksus når de flytter inn i sitt nye hus. Det er ikke tilgjengelig til lavpris.

Sluttkommentar til IMust: Ønsker du vellykket, åpen dialog med norske huskjøpere, bør du lære deg å kommunisere med dem på det språket kjøperne behersker best.

   #8
 3     0
Hello.

Thank you for your extensive and detailed answer. Really appreciate it. We will surely parts of your text seriously consider.

We believe our works speak more than words. I invite you(or anyone else who is interested) to be our special guest and to visit us in our factory, and more..
Welcome!

Igor Mustafic
Belgrade, Serbia
Viber/WhatsApp: +381/61 263 8235
Email: eco_home@yahoo.com
http://grafoskop.com/naturohome

Factory:https://www.savox.ba/nb
TDJ
   #9
 1 616     Asker      0
@keal;
Glimrende oppsummering av "rikets tilstand" - støttet ! Smile
Signatur
   #10
 1     0
Så, hvordan går det ? hva har dere bestemt ?

Jeg har en lignende budsjett og lurer hvis det er mulig Smile