952    19    6  

Skille av tomt: - Selge tomt? - Selge prosjektert bolighus? - Bygge hus for så å selge?

wow
 3     0
Hei,

Mine foreldre har mulighet til å skille av et halvt mål tomt i et populært boligstrøk utenfor Oslo. 

Har noen erfaringer med hva som sannsynligvis vil lønne seg rent økonomisk?

- Selge tomta og være ferdig med det? Tror vi kan regne med prisantydning på 2,5 - 3 millioner for tomta.
- Prosjektere et bolighus og selge?
- Låne penger for å bygge et hus, og deretter selge? 

Jeg har også gjort meg tanker om det kan lønne seg for mine foreldre å bygge nytt hus til seg selv på tomta for så å selge det gamle huset. Eventuelt om de gir bort tomta til et av barna som da må kjøpe ut søsken. Jeg  aner ikke om noen av disse tingene kan gi økonomiske fordeler til slutt. 


Dette har jeg ikke peiling på så denne forespørselen er kun et lite steg mot å påbegynne prosessen. Er det andre forhold å tenke på tar jeg gjerne i mot tips. Håper noen med bedre kunnskaper har tid til et lite svar. 

   #1
 326     Sarpsborg     0
Her jeg bor (Sarpsborg) ser jeg en del hus til salgs hvor det har blitt skilt ut og bygd hus på tomten, der verdien på det opprinnelige huset har blitt vesentlig redusert siden det da er langt mindre hage. Eksempel: https://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=127558345
Her ble omlag halve tomten solgt til en utbygger for 1,5 millioner for et par år siden. Et tilsvarende hus med et drøyt mål tomt i samme område ville lett blitt solgt for nærmere 7 millioner.
Dvs. et tap på 1,5mill. om man forutsetter at det lykkes å selge huset for 4.
   #2
 2 012     Lillestrøm     0
Her jeg bor (Sarpsborg) ser jeg en del hus til salgs hvor det har blitt skilt ut og bygd hus på tomten, der verdien på det opprinnelige huset har blitt vesentlig redusert siden det da er langt mindre hage. Eksempel: https://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=127558345
Her ble omlag halve tomten solgt til en utbygger for 1,5 millioner for et par år siden. Et tilsvarende hus med et drøyt mål tomt i samme område ville lett blitt solgt for nærmere 7 millioner.
Dvs. et tap på 1,5mill. om man forutsetter at det lykkes å selge huset for 4.


Hmmm... siste.no sier at hele eiendommen Tunevannveien 34 ble solgt til entreprenør for kr 4,9 mil i 2016.
Entreprenør har etter det solgt tomt på østsiden til nabo for kr 500.000,- og satt opp en tomannsbolig som
totalt er solgt for kr 10,0 mil...Virker som dette er god butikk for entreprenør... om tidligere eier kunne tjent
like mye på gjøre det samme er jo helt umulig å vite.. noen kan kunsten å tjene penger, andre ikke...
Signatur
   #3
 1 501     Norge     0
Med dagens byggevare priser, så er jeg overbevist at dere tjener mest på å selge tomt. Spesielt den prisen du nevner.
   #4
 212     0
Du overbeviser ikke meg, Bluesman.

Dagens byggevarepriser reflekteres dagens boligpriser.  Det har aldri vært bedre fortjeneste for profesjonelle boligbyggere.  Det er det eneste nye der.  Les regnskapene til utbyggingsselskap, vårt tids ungdomskillere på boligjakt, om i tvil.

Salg av tomt er skattepliktig inntekt. Det har du vel neppe behov for, trådstarter?

Hva som lønner seg best økonomisk er åpenbart:
Foreldrene skiller ut tomt som forskudd arv, du selvbygger egen bolig på tomten og selger nåværende bolig når ny er ferdig.  Eventuelt flytt til nybygd bolig og bo der ett år før salg av denne og flytt etterpå tilbake til midlertidig utleid eksisterende bolig (der du bor nå).  Spør noen voksne du kjenner hvordan de ble bolig-millionærer og gjør likedan.

Signatur
wow
  (trådstarter)
   #5
 3     0
Takk for svar så langt! Selvmurer : jeg har inntrykk av at relativt nye eneboliger i dette området går for 7+ millioner. Hva vil/kan et slikt prosjekt koste? Hva koster det å bygge et hus? Jeg vet spørsmålet er umulig å svare på, men i dette tilfellet må man jo tenke på hva man eventuelt kan få av fortjeneste oppå selve tomteprisen.

Betaler man ikke skatt om man har bodd ett år i huset?
   #6
 212     0
Det er som du sier ikke mulig å si sikkert hva et hus koster å bygge.  Dette til tross for at det har vært flere tråder om saken på forumet.  Hva som er sikkert, er at den som har tilgang til tomt gir på båten å bli millionær dersom vedkommende ikke forsøker å bygge selv.  
Hvordan man som selvbygger får kontroll over kostnadene har jeg beskrevet mange ganger her inne, f.eks her: https://byggebolig.no/byggebudsjett-anbud/er-det-mulig-a-bygge-hus-for-rundt-1-million-uten-tomt/msg778039#msg778039

Repetisjon:
* Selvbygg
* Unngå norske materialer
* Velg mur

Skatt:
det er ikke gevinstbeskatning på salg av egen bolig man har eid og selv bebodd minimum i 12 av de siste 24 månedene var det vel. Hvor tomten (som isolert og i utgangspunktet var skattepliktig) ble av ved fullt salg av bolig, svarer skatteetaten selv på: tomt er typisk ubebygget areal( https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/bolig-og-eiendeler/bolig-eiendom-tomt/salg/salg-av-tomt/).  Altså: betinget skattefritak på gevinst ved salg av egen bolig (hus på tomt) trumfer mhp gevinstbeskatning.
Signatur
   #7
 97     0
Synes det hørtes ut som en fin løsning at foreldrene dine får et nytt hus med mindre vedlikehold! Det er også en fin løsning å skille ut tomten og la et av barna få overta denne (til takst) 😊

Nytt bygg kan dere regne 25-30K per kvm bruksareal for å få en pekepinn - det er dyrt å bygge nytt.

Hvis dere bestemmer dere for å selge ville jeg solgt tomta ubebygd. Da slipper dere hele byggeprosessen som er ganske krevende og risikofylt mtp kostnader.

   #8
 1 501     Norge     2
Prøver bare å gi deg gode råd.
Du bør uansett begynne prosessen med å skille av eiendom. Kan ta lang tid med saksbehandling. Deretter finne ut om og hva du får lov til å bygge(regulerings bestemmelser). Da kan du be om tilbud på ferdighus. Og se an om det lønner seg.
Bygge selv fraråder jeg deg. Jeg har bygget nå snart 12 år og håper å bli ferdig til våren. Sikkert spart noen penger på egeninnsats, men er det verdt det?
Bolig millionær hva er det? Boligen øker i verdi, men man skal jo ha ett sted å bo? Inn og ut av samme marked blir mann ikke millionær av!
   #9
 212     1
Ja, ja, gode råd som er dyre.
12 år er likevel kortere enn flest gjeldsslaveperioder.

Se nå her da: Denne tråden fra nabolandet er 3. mest leste i 2018 og viser med bilder i fleng en ivrig selvbygger med riktig valgt byggemateriale. Prinsippet for bygging har jeg også skrevet om før: en veggblokk satt - veggen ferdig. https://www.byggahus.se/forum/threads/vart-ytong-hus-projekt.321050/

For 21 år siden satte jeg opp mitt første porebetong-hus: 47 paller murt som bærende konstruksjon til møne på 6 uker - mutters alene, kun med kompani av en håndsag. Riktignok juli måned, men hva pokker; når jeg uten tidligere erfaring kunne klare det, kan vel de fleste andre?Signatur
wow
  (trådstarter)
   #10
 3     0
Som Bluesman skriver får jeg starte prosessen med å skille av tomt, og deretter se hvilke muligheter jeg eventuelt har. Ser ut som at det er vanvittig mye nyttig lesning her inne.

Jeg kjente ikke til skattereglene ved slag av tomt alene. Må si jeg synes prosenten er høy.