314    6    5  

Takløsning, bærevegger og lengde på spenn? Hvis man ble rik.

 16     2
Opplastet bilde: 
https://ibb.co/C7twmgP (Filtype png.) 

Vedleggsfunksjonen på forumet fungerer ikke for meg.)

Jeg leker med ideen om å kunne få bygge hus en dag, og som et spennende alternativ til å modifisere et "ferdighus" så lurer jeg nå på hvordan man bygger tak på hus når rommene og evt. spenn med bjelker blir lange, som f.eks rundt ca 5-6 meter og enda lenger hvis man finner på noe selv som ikke er ferdighus.

Jeg ser for meg et helt greit symmetrisk tak som ligger over en firkantet planløsning, som på en måte vil få formen lik en "flat/lav pyramide" med en spiss i senter i midten, med takstein. Grovt sett et sted under 300 m2 med teglstein for ytterveggene, og så er det jo en del vegger på innsiden. En ide var å kunne ha betong i senter av boligen, for å ta vekten fra taket i senter, og la resten av taket hvile på teglsteinsvangene i ytterveggene og på innerveggene.

Veggene tenktes være teglsteinsvanger. Er en masse kvadratmeter med teglstein her

Boligstørrelse: 225 m2 eller, 15 x 15 meter.  Alt på ett nivå. Formodentlig med et slags loft i takseksjonen m. trapp opp dit.

Er noen ting jeg lurer på som jeg tenkte noen her kunne gi sin mening om:

Jeg tenker at på tegningen, så er det stuerommet som har lengder på ca 6 meter. Diagonalt så ville spenn over rommet bli ca 8-9 m eller 11 meter hvis man trakk en linje fra nedre hjørne på huset, til senterpunktet i planløsningen, midt i tegningen.

1) Med 15 x 15 meter stor grunnmur, på la oss si en flat og veldig grei tomt, er en slik størrelse noe som blir vanskelig å få til? Har lest at f.eks betong kan sprekke her og der hvis den tørker for raskt. Så kan jeg forestille meg at en større grunnmur i seg selv er problematisk med tanke på sprekkdannelser pga. størresen. Murvegger avkortes visst med dilitasjonsfuger etter en viss lengde for å unngå store spenninger i murkonstruksjonen tror jeg.

2) Så med et "pyramide formet" tak på toppen, så må jo taket ha noen bærevegger å ligge på vil jeg tro. Da lurer jeg på om f.eks lenken til planløsning kan by på vanskeligheter, hvis spenn over rom i alle veier kan bli for langt. Jeg kan se for meg at man blir tvunget til å utvilke planløsning ut fra hvordan man skal få taket til å ligge på hust.

3) Hvis man ønsket et ventilasjonssystem i tilllegg, med filtrering av ute og inneluft, så undres jeg hvordan slikt skal kunne fungere med taket. Enten i takkonstruksjonen, eller kanskje må legge inn under himlingen så å si, under selve takkonstruksjonen.

4) At alt dette m. f.eks å inkludere også bergvarme for oppvarming av boligen, kan jeg tenke meg blir veldig dyrt, men kunne slikt tenkes koste mye mer enn 6 millioner kroner hvis man ser bort fra tomtekjøpet? Jeg aner at et slikt hus på 225 m2 i teglstein kanskje koster en god del mer enn 6-7 millioner kroner.

Men, her var jeg egentlig mest interessert i hvordan planløsningen må utformes for å få til dette taket da, evt. andre typer tak. Tenkte nok at et "pyramideformet" tak ville være det enkleste å få til, men dette må vel da ha egnede bærevegger her og der.

Alternativt, hvis man ble lottomillionær, ca 10 mil kroner, så er det kanskje mer realistisk å ordne med ferdighus, i stedet for å bygge nytt. En garasje i tillegg vil jo koste enda mer penger. Tror jeg leste et sted at bygging av en garasje kan koste 750.000 kr.

HSt
   #2
 34 660     Lillestrøm kommune     1
Med 8m bredde og flatt tak la de opp en stålbjelke i taket på midten når mine foreldre bygde hus

Med valm tak kan du sikkert større en takstol produsent hva som normalt er løsningen
  (trådstarter)
   #3
 16     0
Bildeopplasting: https://i.ibb.co/SvGtxBd/hus5.jpg

Grunnmur areal økt til 16 x 16 meter, fra 15 x 15 meter. Glass erstatter to teglsteinsvegger, men da blir det her da to potensielle bærevegger færre. Flere "rektangulære" rom blir da mer kvadratisk og "firkantet" noe som ser mye mer romslig ut. Men sånn kan man ikke holde på, å bare gjøre ting, større og større. Stua er nå fin og stor, heh, men er nesten som en liten fotballbane nå.

I utgangspunktet så tenkte jeg det kunne være en idea å ha et større bad i senter i boligen, men så ble det så mange våtrom at det ble best å flytte badet på nordsiden med et vindu, men ideen om et bad i senter skulle da ha to store glassflater som innevegger, mellom en vegg av teglstein og en vegg i støpt betong.

Her i bildet er det tidligere innesluttet kinorommet sine to teglsteinsvegger fjernet, og erstattet med glassflater på to sider.

Jeg bor i dag på et sted med er soverom hvor vinduet er dekt til med sort rullgardin som blokkerer all sol, unntagen all sol som så å si kryper ut forbi på sidene, så dette er litt irriterende at soverommet likevel blir fylt med lys. Likevel, jeg kan se for meg tykke gardiner fra bunn til topp, med høye lister over og under glassflatene, at dette muligens kan blokkere lyset fullstendig på alle fire sidene rundt gardinene. Jeg tenker at det viktigste med et filmrom er at det er helt mørkt, så er lyddemping ikke så himla nøye med tanke på naboer når dette uansett er en enebolig uten naboer i etasjen over, eller i rommet ved siden av.

Med glassvegger så ser dette mer hyggelig ut, enn et rom i senter med teglsteinsvegger på alle sidene. Da blir det litt krasj med det minste badet sånn i utgangspunktet hvis man tenkte seg glassdører rundt omkring i huset, i stedet for tradisjonelle tredører, men dette rare med så mye glass og problematisk innsyn selv med "sandblåst" glassflater kan nok løses får jeg tro.
   #4
 3 673     Asker     0
Å få komplett blackout av et rom er ganske enkelt. Finnes mange løsninger for dette. Koster bare litt mer enn de 1299,- på Jysk. Prøv en ekstra 0 f.eks. Det er løsninger med skinner, og annet snax som fjerner så og si alt av lys. Hos oss kan du leke mørkemann (eller hva det hette) midt på dagen. Og da er plisegardinene hvite på inn og utside.

En del av magterialvalg, bæring etc er egentlig ikke noe man trenger tenke på. Alt kan bygges. Det er kun et prisspørsmål. Det løser entreprenør og de de leier inn for prosjektering.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 16     0
Jeg bor i dag i en bolig med nyere ventilasjon og dette er veldig hyggelig, så sant man ser bort fra evt. støy man kan høre fra ventilasjonsanlegget. På lavest styrke et dette ikke å høre men, kan høres på medium og høy. Pipelyd/støy fra rør i hovedsak, der lufta kommer ut. Selve ventilasjonsmaskineriet lager en del støy, periodisk og 24 timer i døgnet. Det hjelper mye å fylle teknisk rom med ting, og legge litt dempende matter rundt rørene, beste ville være å ikke la lyden gå gjennom trevegger, hvis ventilasjonsskapet henger på treveggen. Varmtvannstank lager også en del støy nattestid når den øker temperaturen opp til en viss temperatur. Det ville være nødvendig å gjøre mye for å holde slik støy unna oppholdsrom og selvfølgelig soverom.

Uansett, jeg har lurt litt på dette med ventilasjon og hvordan dette fungerer. Jeg mistenker at det er så enkelt som at luft suges inn i boligen for å skape overtrykk, luft som føres ut i enkelte rom, og så har man er par lufteventiler hvor gammel luft føres ut med overtrykket inne. Formodentlig så ville det være nødvendig at antall luftventiler ut, er begrenset for å få ok trykk på ventilasjon, men dette vet jeg fint lite om.

Så jeg ser for meg, at luft føres rundt i boligen med et minimum av luftkanaler, og så at det da er vertikale rør på baderom og kjøkken, som lar luft presses ut av boligen, formodentlig med en slags ventil på utsiden, slik at kald luft ikke siger tilbake hvis overtrykket forsvinner.

Opplastet bilde:
https://i.ibb.co/ZGBSQzv/luft.jpg

Luftkanelene her jeg bor, er sylindriske, og ca 15 cm i diameter. 

Edit: Ah, jeg glemte å legge til at det er "luftehull" under hver dør i boligen jeg bor i dag, slik at luft kan presses ut i boligen fra hvert soverom og så ut ventilasjonskanalene på bad og kjøkken som da går ut av boligen. En åpen horizontal glipe helt nederst på hver dør.

På bildet ville det da jo være tre våtrom, hvis varmtvannstank må stå inne på et 'våtrom' med et sluk på gulvet. Undres om man kan ha våtrom i et rom, sånn halve rommet, eller om hele rommet må lages som et våtrom.

Hadde vært artig med toalett, der vannbeholderen var gjemt inne i veggen, men hvis man har to toalett ved siden av hverandre, separert med to telgsteinsvanger, så blir det kanskje rart å enten lage "hull" i veggen mellom rommene, eller lage en tykkere vegg mellom baderommene bare for å få plass til "innebygd" toalett i veggene, der kun "toalettsetet" stikker ut.
  (trådstarter)
   #6
 16     0
En ting som virker åpenbart med å bruke tid på en plantegning, er at:

1) Alle løsninger man ønsker seg kræsjer omsider med andre ideer som man også liker.
2) Man lager så en liste over hva man misliker mest.
3) Omsider så finner en på en bedre løsning enn hva man hadde før.

Med teglsteinsvegger så er det for meg ikke åpenbart hva man kan og ikke kan gjøre angående urformingen, med tanke på problematikk om kuldebroer og isolasjon. Og så tror jeg det er et annet potensielt problem hvis man han spesielt lange teglsteinsvegger, hvor det nok er vanlig å skille veggene med dilitasjonsfuge for å unngå større spenninger som kan lager sprekker. Nå ser jeg i en video at man kan f.eks få sprekker spesielt rundt vinklene i hvert hjørne, da ble det festet på tynt armerings gitter på selve veggen på inn og utside og så med en masse murpuss (slik de ville ha murverket seende ut).

Siden en bruker tid på å lage en tegning, så kunne man vel med fordel se om man kan få til litt ekstra for å unngå åpninger i teglssteinsveggene der det er vinduer, slik at dette ikke blir seende ut som en brutal utsparing av rom når kanskje teglssteinsveggen er ekstra tykk. Og så, med litt triksing så tenker jeg at man f.eks kan få en mer naturlig spredning av sollys akkurat der hvor lyset gjennom vindu, møter en lengre vegg på innsiden som lyses opp på denne måten.

Skulle likt å få vite hva som kunne være tykkelse på hele teglsteinsveggen med isolasjon, hvis man ordnet med mer isolasjon, men unten å skulle matche noen 'passivhus' standard med mye isolasjon.

Jeg gikk over til å bruke gratisversjonen av QCAD, som er helt greit. Skulle jeg virkelig kunne få bygge hus, så ville det jo være naturlig å bruke litt penger på å tilgang til flere CAD funksjoner.

Lurer på om det virkelig er nødvendig å måtte gjøre om teknisk rom til våtrom over det hele, hvis halve rommet er ment for lagring.

Det er visst slik tror jeg at våtrom må ha 150 cm manøvrieringsrom inne på selve hovedbadet for tilpasning til rullestolbrukere, men at man ikke må ha dette for bad nummer to i boligen.
Siste redigering: 14. februar 2023 14:15:42 av Villvillerevillaveien
Takløsning, bærevegger og lengde på spenn?  Hvis man ble rik. - plan.PNG - Villvillerevillaveien