Nå som rørleggeren har vært der måtte trekkerørene justeres inn for å komme på linje med de ande rørene som er lagt i grunnen. Når jeg la trekkerør hadde jeg bare stikkerens kryss å gå etter, så nå som ringmuren hadde kommet opp måtte de flyttes litt slik at det blir "riktig". Oppdaget at rørleggeren hadde lagt inn vannet et litt annet sted enn jeg hadde bedt om, så røret som er tiltenkt jordingskabelen måtte flyttes en god meter.
Fikk meg også en liten overasskelse jeg ikke var forberedt på. Rørleggeren hadde lagt opp en jordingskabel fra et slags mellomstykke på avløpsrøret (se bilde). Har så vidt snakket med elektrikeren min om dette tidligere, men da fikk jeg forståelse for at det var normalt at det kom på utsiden av muren. Siden jeg ikke hadde sett noen slik kabel ble vi enige om å ikke tenke noe mer på den saken, det var visst ikke krise. Men nå som denne kabelen dukket opp måtte jeg gjøre noe med den. Løsningen ble å legge den slik at den kommer rett opp i en innvendig vegg, så kan den heller skjøtes der ved behov.
Hva angår isolasjon, så er planen å ha 30cm isolasjon mot grunnen - 3 lag med 10cm-plater. Har aldri isolert et gulv før, så vet jo ikke helt hvordan dette skal gjøres. Tenker som så at alle plater må ligge i samme plan, og ha understøtte under hele platens flate. Mulig det er riktig, men det er tilnærmet umulig å få til på pukk, i tillegg til at det tar vanvittig lang tid å vatre opp alle platene. Jeg og fruen bruker en hel arbeidsdag bare på halve gulvet, noe jeg trodde ville tatt et par timer, og selv da er ikke ting 100%. Graveren hadde i tillegg lagt igjen en god kubikk ekstra med pukk, som måtte krafses, skuffes og kjøres bort. Ting tar tid...
Dagen starter med litt rydding. Med en ryddig arbeidsplass går ting lettere. Tittet opp i en eske jeg hadde stående, og der så jeg rett på et par deler til et avløpsrør jeg hadde kjøpt inn. Det går da opp for meg at jeg hadde glemt å grave ned radonbrønn. Så da måtte jeg snekre sammen en slik, flytte litt på isolasjonen og grave litt igjen. Bedre sent enn aldri. Brønnen ble plassert slik at den lett kan kobles til luftingen til kloakken. Satser på at min hjemmelagde radonbrønn gjør samme susen som plastboksene leverandørene selger til 10-dobbel pris.
Dagen fortsetter med mer isolering, og enda litt mer isolering. Får hjelp av svigerfar fra lunsjtider, og da går det radigere. Ting går fire ganger fortere når man er to Blir relativt raskt ferdig med første skift med isolasjon, og da var det tid for radonduk.
Jeg hadde bestilt rikerlig med duk fra Nortett som jeg fikk levert via Jackon. Hadde en rull på 4x25 meter og én på 4x5 meter, i tillegg til litt rester fra da jeg la strimlene mellom de to skiftene med Thermomur. Det var en stor fordel å ha den lille duken der hvor de fleste røroppstikkene kom. Vi tok utgangspunkt i et hjørne og jobbet oss utover og skar til etterhvert. Der hvor rørene hadde litt avstand klarte vi å skjære ut til hvert enkelt rør, mens noen steder måtte vi lage et stort snitt som dekket flere rør. Der hvor det ikke var rør å ta hensyn til gikk det veldig fort å legge ut duken, men man bør være to til dette, tror ikke jeg hadde klart det alene.
Duken ble skjøtet i alle overganger med tape og en tettemasse som kom på patron. Rørmansjetter ble brukt der hvor det var litt plass mellom rørene, mens der hvor de lå for tett måtte jeg bruke en del strimler av duk og masse tettmasse. Det var litt knot, så skal jeg bygge om igjen en gang så skal jeg sørge for å ha litt avstand mellom alle rørene. Fikk nå også svi for å ha en litt uortodoks utforming på huset. Å lime en stiv duk med rikelig overlapp, slik at den passet i hjørner på 45 grader, og samtidig kunne brettes over ringmuren var ikke lett. Det ble ikke pent, men forhåpentlig tett. Satser på å pynte litt på det før bunnsvillen skal på plass.
Med duken på plass kan også de neste skiftene med isolasjon legges. Fruen begynte med dette mens jeg og svigers limte radonduk.
Og med radonduk på plass har jeg også fått meg et ganske stort basseng, mer om det i denne tråden.
Jeg hadde tenkt at jeg skulle klare å isolere, legge radonsperre, armere og legge rør for vbv i løpet av helga. Så feil kan man ta. Stikker tidlig hjem fra jobb for å fortsette isoleringen. Heldigvis går det langt raskere når man ikke må krafse i pukk for hver plate som skal legges. Å kaste ut platene går veldig fort, det er der hvor det er utskjæringer det tar tid. Hadde også litt flaks på den måten at siste plate på raden var et par cm for lang, noe som ble løst ved å vippe to plater opp mot hverandre, og dermed stemple platene mot ringmuren. De ble liggende dønn stødig, og det var ingen sprekker å snakke om.
Svigers kom og hjalp meg med armeringen. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt til å bruke vinkelsliper til å kappe med, men av en eller annen grunn kom jeg til å tenke på at det kanskje kunne finnes enklere måter å dele armeringsjern på. Søkte litt på nett, og på veien hjem plukket jeg med meg en armeringsklipper fra Ramirent. Dette er så langt de best investerte 500 kronene jeg har brukt. Uten denne hadde vi sikkert stått der fortsatt. Tilpassningene mot rør ol kunne gjøres mens nettet ble holdt inntil. Dette hadde nok ikke gått med vinkelsliper.
17. juli - Armeringsstoler og rør til vannbåren varme
Nærmer seg støp (19. juli) og begynner å bli smått stressa. Tar meg likevel tid til å rydde en del på tomta og kjører bort et stort tilhengerlass med skrot. Mye deiligere å jobbe i et ryddig landskap :)
Begynner med å sette ut armeringsstoler som jeg fikk levert sammen med armeringen fra Byggmakker. Hadde bestilt det jeg trodde var nok til både hus og garasje. Hadde lest et sted at jeg burde beregne 1,2 stk armeringsstoler per kvadratmeter. Jeg prøvde, og når jeg gikk på armeringen da så var det som å gå i en vannseng, det gynga alle veier. I frykt for at armeringen skulle bli permanent deformert og havne i bunnen av støpen så tenkte jeg at jeg måtte sette armeringsstolene tettere. Det hadde jeg dog ikke nok til, så i ren desperasjon drar jeg på Biltema for å kjøpe flere. Raska med meg det de hadde, som var 5 pakker á 60 stk. Og gjett hva, jeg fikk bruk for alle. Sa da har jeg brukt totalt drøye 470 stk på litt over 100kvm. Men du verden for en ræva kvalitet på de stolene fra Biltema. De tålte ikke å bli gått på, mange kollapset. Heldigvis hadde jeg så mange at armeringsnettene holdt seg på plass allikevel.
Jeg begynner å innse at jeg ikke blir ferdig med alt før gulvet skal støpes den 19. Plan B er da å kun legge rør for vbv i de rommene hvor det kommer til å stå på varme permanent, eller der hvor det ikke nødvendigvis blir lagt noe gulv, altså bad, vaskerom og bod. I de andre rommene får jeg heller legge rør i sporplater med varmefordelingsplater, som egentlig er det jeg hadde mest lyst på uansett, av reguleringsmessige årsaker.
Begynner med å legge rør på vaskerommet. Du verden så stivt og uhåndterlig et 20mm rør er. Det var vanskeligere enn jeg hadde trodd, og uten en trommel å spinne rørene på var det noe ordentlig herk. Fikk lagt ca 10kvm da uhellet skjer; røret får en knekk. Da var det begynt å bli mørkt ute, så bestemmer meg for å ta kvelden. Tar meg dog tid til et lite søk her på forumet og finner ut at en varmepistol kan gjøre susen for å fikse et skadet rør; et prosjekt for morgendagen.
18. juli - Mer armeringsstoler og rør til vannbåren varme
Starter dagen med å prøve å fikse knekken på røret som oppsto kvelden i forveien. Varmet det opp, men det så ikke ut til å bli noe bedre. Tar ingen sjangser og klipper opp alt sammen Når jeg nå legger på nytt velger jeg å legge i et sneglehusmønster, noe som forenklet leggingen litt. Valgte også å jobbe litt mer med røret, i stedet for i mot det. Ltt vanskelig å forklare, menp å utnytte tvinnen på røret, der hvor jeg dagen før hadde prøvde å tvinge det på plass. Leggingen av de tre søyfene fikk relativt fort, så da var det tid for flere armeringsstoler.
Hadde bevisst valgt å vente med armeringsstoler i det området hvor jeg skulle legge rør. Om det var smart eller ikke er ikke godt å vite, men det var i hvert fall lettere å gå utpå der når det ikke gynga så fælt.
Dagen avsluttes med å fylle rørene med vann, slik at de ikke flyter opp under støpingen. Takk til Skage Næss for tipset.
Betong er bestilt til 07:15, og skal leveres med transportbånd. Har bestilt 11 kubikk B30 med slump 23, 25% steinreduksjon og maks 16mm steinstørrelse. Dette er én kubikk mer enn det jeg har beregnet at jeg trenger. Er bedre å ha litt for mye enn litt for lite, og naboen vill gjerne ha litt av overskuddet, dersom det skulle bli noe.
Får hjelp til gulvet av mureren jeg senere skal bruke til flislegging og membranarbeide. Og det er bra, for jeg hadde ikke turt å gå løs på dette alene. Mureren stilte med rotasjonslaser, krafse og disseutstyr, jeg med gummipæler og godt mot.
Første lass med 6 kubikk kom rundt 07:30. Hadde vært heldig med været frem til da. Ikke noe regn av betydelige mengder som kunne ha bydd på problemer. Men det var heftig regn på vei til byggeplassen, og det samme kunne mureren melde, som kom fra en annen kant. Og flaksen skulle snart snu, for så fort vi startet å støpe så kom regnet. Ikke voldsomt, men nok til å legge en fin film med vann over gulvet som måtte svabres bort. Det ble opphold når betongbilen kjørte for å losse neste lass, men regnet tiltok når den kom tilbake. Og da i tiltakende styrke. Det bøttet ned, og mitt flotte gulv var omgjort til en rekke smådammer og elver. Spruten sto 15cm opp fra betongen, og sementen skilte seg så enkelte steder så det ut som det bare lå sand igjen. Ikke lett å rette av heller, når man ikke ser hvor man sette lekta. Måtte også skjære en del i ringmuren for å drenere bort vannet. Blir spennende å se hvordan resultatet har blitt når det har tørket opp. Håper på det beste, men frykter det værste :(
Når vi var ferdige med betong til gulvet var det akkurat nok igjen til naboen, så var det tomt. Godt jeg tok i litt, for da gikk det en drøy halv kubikkmeter mer enn antatt.
Hmmm... Av en eller annen merkelig grunn kommer noen av bildene ut som rotert selv om de er riktig orientert på PCen min. Interessenter får heller snu litt på skjermen
Har laget time lapse-filmer av de fleste tingene jeg har ghort så langt, men siden fruen ikke vil på YouTube så er ikke de tilgjengelige for allmennheten :-\ Men hun var ikke med på gulvstøpen, så denne kan sees her :)
Før gulvstøpen prøvde vi å sette opp noen flere Thermomur-elementer for å hindre at sporene ble fylt med betong. Det viste seg at det var noen skjevheter her og de (stammer mest sannsynlig fra støping av første skift), så nå må jeg finne en måte å "nullstille" problemet, slik at dette ikke blir dratt med videre oppover i skiftene. Vurdere nå å barbere bort sporene på blokkene som nå utgjør ringmuren, slik at jeg har et nytt utgangspunkt jeg kan stable videre på. Blir nok en herlig jobb :'(
Takk for det Du får stikke innom en tur og hilse på, jeg liker pauser
Nå som rørleggeren har vært der måtte trekkerørene justeres inn for å komme på linje med de ande rørene som er lagt i grunnen. Når jeg la trekkerør hadde jeg bare stikkerens kryss å gå etter, så nå som ringmuren hadde kommet opp måtte de flyttes litt slik at det blir "riktig". Oppdaget at rørleggeren hadde lagt inn vannet et litt annet sted enn jeg hadde bedt om, så røret som er tiltenkt jordingskabelen måtte flyttes en god meter.
Fikk meg også en liten overasskelse jeg ikke var forberedt på. Rørleggeren hadde lagt opp en jordingskabel fra et slags mellomstykke på avløpsrøret (se bilde). Har så vidt snakket med elektrikeren min om dette tidligere, men da fikk jeg forståelse for at det var normalt at det kom på utsiden av muren. Siden jeg ikke hadde sett noen slik kabel ble vi enige om å ikke tenke noe mer på den saken, det var visst ikke krise. Men nå som denne kabelen dukket opp måtte jeg gjøre noe med den. Løsningen ble å legge den slik at den kommer rett opp i en innvendig vegg, så kan den heller skjøtes der ved behov.
Hva angår isolasjon, så er planen å ha 30cm isolasjon mot grunnen - 3 lag med 10cm-plater. Har aldri isolert et gulv før, så vet jo ikke helt hvordan dette skal gjøres. Tenker som så at alle plater må ligge i samme plan, og ha understøtte under hele platens flate. Mulig det er riktig, men det er tilnærmet umulig å få til på pukk, i tillegg til at det tar vanvittig lang tid å vatre opp alle platene. Jeg og fruen bruker en hel arbeidsdag bare på halve gulvet, noe jeg trodde ville tatt et par timer, og selv da er ikke ting 100%. Graveren hadde i tillegg lagt igjen en god kubikk ekstra med pukk, som måtte krafses, skuffes og kjøres bort. Ting tar tid...
Dagen starter med litt rydding. Med en ryddig arbeidsplass går ting lettere. Tittet opp i en eske jeg hadde stående, og der så jeg rett på et par deler til et avløpsrør jeg hadde kjøpt inn. Det går da opp for meg at jeg hadde glemt å grave ned radonbrønn. Så da måtte jeg snekre sammen en slik, flytte litt på isolasjonen og grave litt igjen. Bedre sent enn aldri. Brønnen ble plassert slik at den lett kan kobles til luftingen til kloakken. Satser på at min hjemmelagde radonbrønn gjør samme susen som plastboksene leverandørene selger til 10-dobbel pris.
Dagen fortsetter med mer isolering, og enda litt mer isolering. Får hjelp av svigerfar fra lunsjtider, og da går det radigere. Ting går fire ganger fortere når man er to Blir relativt raskt ferdig med første skift med isolasjon, og da var det tid for radonduk.
Jeg hadde bestilt rikerlig med duk fra Nortett som jeg fikk levert via Jackon. Hadde en rull på 4x25 meter og én på 4x5 meter, i tillegg til litt rester fra da jeg la strimlene mellom de to skiftene med Thermomur. Det var en stor fordel å ha den lille duken der hvor de fleste røroppstikkene kom. Vi tok utgangspunkt i et hjørne og jobbet oss utover og skar til etterhvert. Der hvor rørene hadde litt avstand klarte vi å skjære ut til hvert enkelt rør, mens noen steder måtte vi lage et stort snitt som dekket flere rør. Der hvor det ikke var rør å ta hensyn til gikk det veldig fort å legge ut duken, men man bør være to til dette, tror ikke jeg hadde klart det alene.
Duken ble skjøtet i alle overganger med tape og en tettemasse som kom på patron. Rørmansjetter ble brukt der hvor det var litt plass mellom rørene, mens der hvor de lå for tett måtte jeg bruke en del strimler av duk og masse tettmasse. Det var litt knot, så skal jeg bygge om igjen en gang så skal jeg sørge for å ha litt avstand mellom alle rørene. Fikk nå også svi for å ha en litt uortodoks utforming på huset. Å lime en stiv duk med rikelig overlapp, slik at den passet i hjørner på 45 grader, og samtidig kunne brettes over ringmuren var ikke lett. Det ble ikke pent, men forhåpentlig tett. Satser på å pynte litt på det før bunnsvillen skal på plass.
Med duken på plass kan også de neste skiftene med isolasjon legges. Fruen begynte med dette mens jeg og svigers limte radonduk.
Og med radonduk på plass har jeg også fått meg et ganske stort basseng, mer om det i denne tråden.
Jeg hadde tenkt at jeg skulle klare å isolere, legge radonsperre, armere og legge rør for vbv i løpet av helga. Så feil kan man ta. Stikker tidlig hjem fra jobb for å fortsette isoleringen. Heldigvis går det langt raskere når man ikke må krafse i pukk for hver plate som skal legges. Å kaste ut platene går veldig fort, det er der hvor det er utskjæringer det tar tid. Hadde også litt flaks på den måten at siste plate på raden var et par cm for lang, noe som ble løst ved å vippe to plater opp mot hverandre, og dermed stemple platene mot ringmuren. De ble liggende dønn stødig, og det var ingen sprekker å snakke om.
Svigers kom og hjalp meg med armeringen. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt til å bruke vinkelsliper til å kappe med, men av en eller annen grunn kom jeg til å tenke på at det kanskje kunne finnes enklere måter å dele armeringsjern på. Søkte litt på nett, og på veien hjem plukket jeg med meg en armeringsklipper fra Ramirent. Dette er så langt de best investerte 500 kronene jeg har brukt. Uten denne hadde vi sikkert stått der fortsatt. Tilpassningene mot rør ol kunne gjøres mens nettet ble holdt inntil. Dette hadde nok ikke gått med vinkelsliper.
Har ingen bilder fra denne dagen.
Nærmer seg støp (19. juli) og begynner å bli smått stressa. Tar meg likevel tid til å rydde en del på tomta og kjører bort et stort tilhengerlass med skrot. Mye deiligere å jobbe i et ryddig landskap :)
Begynner med å sette ut armeringsstoler som jeg fikk levert sammen med armeringen fra Byggmakker. Hadde bestilt det jeg trodde var nok til både hus og garasje. Hadde lest et sted at jeg burde beregne 1,2 stk armeringsstoler per kvadratmeter. Jeg prøvde, og når jeg gikk på armeringen da så var det som å gå i en vannseng, det gynga alle veier. I frykt for at armeringen skulle bli permanent deformert og havne i bunnen av støpen så tenkte jeg at jeg måtte sette armeringsstolene tettere. Det hadde jeg dog ikke nok til, så i ren desperasjon drar jeg på Biltema for å kjøpe flere. Raska med meg det de hadde, som var 5 pakker á 60 stk. Og gjett hva, jeg fikk bruk for alle. Sa da har jeg brukt totalt drøye 470 stk på litt over 100kvm. Men du verden for en ræva kvalitet på de stolene fra Biltema. De tålte ikke å bli gått på, mange kollapset. Heldigvis hadde jeg så mange at armeringsnettene holdt seg på plass allikevel.
Jeg begynner å innse at jeg ikke blir ferdig med alt før gulvet skal støpes den 19. Plan B er da å kun legge rør for vbv i de rommene hvor det kommer til å stå på varme permanent, eller der hvor det ikke nødvendigvis blir lagt noe gulv, altså bad, vaskerom og bod. I de andre rommene får jeg heller legge rør i sporplater med varmefordelingsplater, som egentlig er det jeg hadde mest lyst på uansett, av reguleringsmessige årsaker.
Begynner med å legge rør på vaskerommet. Du verden så stivt og uhåndterlig et 20mm rør er. Det var vanskeligere enn jeg hadde trodd, og uten en trommel å spinne rørene på var det noe ordentlig herk. Fikk lagt ca 10kvm da uhellet skjer; røret får en knekk. Da var det begynt å bli mørkt ute, så bestemmer meg for å ta kvelden. Tar meg dog tid til et lite søk her på forumet og finner ut at en varmepistol kan gjøre susen for å fikse et skadet rør; et prosjekt for morgendagen.
Starter dagen med å prøve å fikse knekken på røret som oppsto kvelden i forveien. Varmet det opp, men det så ikke ut til å bli noe bedre. Tar ingen sjangser og klipper opp alt sammen Når jeg nå legger på nytt velger jeg å legge i et sneglehusmønster, noe som forenklet leggingen litt. Valgte også å jobbe litt mer med røret, i stedet for i mot det. Ltt vanskelig å forklare, menp å utnytte tvinnen på røret, der hvor jeg dagen før hadde prøvde å tvinge det på plass. Leggingen av de tre søyfene fikk relativt fort, så da var det tid for flere armeringsstoler.
Hadde bevisst valgt å vente med armeringsstoler i det området hvor jeg skulle legge rør. Om det var smart eller ikke er ikke godt å vite, men det var i hvert fall lettere å gå utpå der når det ikke gynga så fælt.
Dagen avsluttes med å fylle rørene med vann, slik at de ikke flyter opp under støpingen. Takk til Skage Næss for tipset.
Da skulle alt være klart for gulvstøp
Betong er bestilt til 07:15, og skal leveres med transportbånd. Har bestilt 11 kubikk B30 med slump 23, 25% steinreduksjon og maks 16mm steinstørrelse. Dette er én kubikk mer enn det jeg har beregnet at jeg trenger. Er bedre å ha litt for mye enn litt for lite, og naboen vill gjerne ha litt av overskuddet, dersom det skulle bli noe.
Får hjelp til gulvet av mureren jeg senere skal bruke til flislegging og membranarbeide. Og det er bra, for jeg hadde ikke turt å gå løs på dette alene. Mureren stilte med rotasjonslaser, krafse og disseutstyr, jeg med gummipæler og godt mot.
Første lass med 6 kubikk kom rundt 07:30. Hadde vært heldig med været frem til da. Ikke noe regn av betydelige mengder som kunne ha bydd på problemer. Men det var heftig regn på vei til byggeplassen, og det samme kunne mureren melde, som kom fra en annen kant. Og flaksen skulle snart snu, for så fort vi startet å støpe så kom regnet. Ikke voldsomt, men nok til å legge en fin film med vann over gulvet som måtte svabres bort. Det ble opphold når betongbilen kjørte for å losse neste lass, men regnet tiltok når den kom tilbake. Og da i tiltakende styrke. Det bøttet ned, og mitt flotte gulv var omgjort til en rekke smådammer og elver. Spruten sto 15cm opp fra betongen, og sementen skilte seg så enkelte steder så det ut som det bare lå sand igjen. Ikke lett å rette av heller, når man ikke ser hvor man sette lekta. Måtte også skjære en del i ringmuren for å drenere bort vannet. Blir spennende å se hvordan resultatet har blitt når det har tørket opp. Håper på det beste, men frykter det værste :(
Når vi var ferdige med betong til gulvet var det akkurat nok igjen til naboen, så var det tomt. Godt jeg tok i litt, for da gikk det en drøy halv kubikkmeter mer enn antatt.
Egne prosjektfilmer på YouTube
Før gulvstøpen prøvde vi å sette opp noen flere Thermomur-elementer for å hindre at sporene ble fylt med betong. Det viste seg at det var noen skjevheter her og de (stammer mest sannsynlig fra støping av første skift), så nå må jeg finne en måte å "nullstille" problemet, slik at dette ikke blir dratt med videre oppover i skiftene. Vurdere nå å barbere bort sporene på blokkene som nå utgjør ringmuren, slik at jeg har et nytt utgangspunkt jeg kan stable videre på. Blir nok en herlig jobb :'(