#51
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0

Takk for at du delte disse da, likte legging av trekkrørene også.
Lykke med barberingen, lei noe kjekt verktøy, da blir alltid slikt gøyere  ;D

  (trådstarter)
   #53
 333     Buskerud     0


Takk for at du delte disse da, likte legging av trekkrørene også.
Lykke med barberingen, lei noe kjekt verktøy, da blir alltid slikt gøyere  ;D


Bare hyggelig :)

Spørs nok om ikke jeg bruker min egentlig ubrukelige Kellen-fres til denne jobben. Er jeg "heldig", så tar den kvelden, slik at jeg kan kjøpe noe nytt.
Signatur
  (trådstarter)
   #54
 333     Buskerud     0

Vet ikke om du er klar over det, men du har en bra trelast/jernvare bare 5 min. i fra deg.

http://kart.finn.no/?lng=10.27223&lat=60.08151&zoom=16&mapType=finnvector&markers=10.26392,60.08179,r,Brukerdefinert


Det er jeg klar over, og de blir spurt når jeg skal ha noe. De hadde dog ikke noen avtale med Jackon, så der ble jeg nødt til å handle fra noen andre. Men når garasjen skal bygges så vil de bli bedt om å gi pris. Håper de er konkurransedyktige, da jeg gjerne vil støtte opp om det lokale næringslivet.
Signatur
  (trådstarter)
   #55
 333     Buskerud     0
Har nå vært og inspisert gulvet etter torsdagens fiasko-støp. Har registrert følgende:

- Flere steder er det en tynn film med det jeg antar er sement vann som har en leireliknende konsistens. Det kan enkelt skrapes bort med fingeren
- Noen plasser er det veldig sandete på overflaten
- Ringmuren er full av tykke lag med "leiren" som beskrevet i punkt 1. Noen steder er massen mer solid, men sprekker enkelt opp med litt lett meisling. Angrer litt nå på min "glupe" idé om å ikke støpe hele høyden opp.

Det leirelignende laget regner jeg med å kunne fjerne med litt kraftig høytrykkspyling. Litt mer utfordrende er dette sandlaget. Her ser det ut til at jeg kansje må bruke en slipemaskin av et eller annet slag. Av en eller annen grunn ser det ut til at gulvnivået er en del høyere her.

Men kanskje det mest spennende er om det er noe styrke i betongen. Dette får jeg vel uansett ikke sjekket før om en måneds tid, når betongen er ferdig herdet. Helt hvordan jeg skal få testet dette vet jeg ikke, men antar at man får litt føling med styrken hvis man borrer litt i det. Jeg har  samme tykkelse på hele gulvet, altså ingen forsterkninger under bærende vegger, så er litt avhengig av at styrken i gulvet er tilstede. Håper på det beste, men bør kanskje forberede meg på det værste?
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - IMG_0350.JPG - ttorneby
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - IMG_0349.JPG - ttorneby
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - IMG_0348.JPG - ttorneby
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - IMG_0351.JPG - ttorneby
Signatur
  (trådstarter)
   #56
 333     Buskerud     0
Nå har jeg spylt gulvet med høytrykkspyler, og det ser bedre ut enn forventet. Rent bortsett fra litt ru overflate så ser betongen sterk ut. Litt ujevnheter er det her og der, så får heller måle opp rom for rom og avrette ved behov. Men det er ingen hast.

Ringmuren derimot er et sannt helvete. Ser ingen annen utvei enn å skrape løs all "leire" og fjerne det med støvsuger, så nå er jeg helt avhengig av fint vær, slik at ting tørker opp.

I dag har jeg også prøvd å frese bort knottene på noen av blokkene. Har satt fresen på en sponplate som jeg fører langs med to "lirer". Bruker retteholten på utsiden av blokkene og et bordstykke som jeg nivellerer med noen skruer mot gulvet.
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - IMG_0353.JPG - ttorneby
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - IMG_0354.JPG - ttorneby
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - IMG_0355.JPG - ttorneby
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - IMG_0356.JPG - ttorneby
Signatur
  (trådstarter)
   #57
 333     Buskerud     0
25. til 29. juli - Fiksing av ringmur og forberedelser for videre stabling av grunnmur

Det er to store oppgaver som må til livs før arbeidet med grunnmuren kan fortsette;
1: Fjerne alt som ikke er betong fra ringmuren, og
2: Frese ned knottene op Thermomuren.

Begynner med å frese knotter, da dette har høyest pri, og kun kan gjøres i tørt vær, da fresen ikke er egnet for bruk i regnvær. Dette tar tid. Bruker tre kvelder på å komme helt rundt. Selve fresingen tar ikke så lang tid, men det tar lang tid å flytte "lirene" rundt, og det tar tid å holde arbeidsområdet ryddig. Sliter i tillegg med lasermottakeren min som har en rekkevidde på maks noen meter. Må flytte den rundt, noe som medfører at det er en risiko for at man får ujevnheter, siden referansepunktet stadig endres. Tiden vil vise om ting er blitt rettere eller verre. Jeg så uansett behovet for å frese ned knottene. Dersom referansepunktet har holdt seg noenlunde konstant, så viser det seg at jeg noen steder måtte frese bort ganske mye, mens andre steder var det så vidt jeg var borti knottene. Dette tyder på at ting har vært ganske skjevt.

Når fresingen var overstått var det guggen i ringmuren jeg måtte til livs. Guggen var relativt myk på toppen, men litt nedover var det hardere, omtrent som sement som har fått vann på seg. Jeg begynner først å gjøre dette manuelt med hammer og meisel. En nærmest umulig jobb for man mister synligheten så fort man karver opp masse, og når jeg spylte for å fjerne massene så ble ringmuren full av vann. Svigerfar kom på besøk og tilbød seg å låne bort en borhammer med meisel han hadde. Jeg hadde egentlig ikke tenkt tanken på det, men med denne så gikk det skikkelig unna. Skulle ønske jeg hadde tenkt på det selv, og ikke minst litt tidligere.

Med ringmuren i en ok tilstand kan jeg fortsette der jeg burde begynt når gulvstøpen var ferdig.

Begynner med å sette ned vertikale armeringsjern i ringmuren. Dette for å sikre en god forankring mellom ringmuren og grunnmuren. Jeg satte ned en del jern den dagen ringmuren ble støpt, men jeg syns at betongen på det tidspunktet hadde blitt så fast at jeg ikke var sikker på om de satt skikkelig. Så da ble det til at jeg ville ha ned noen flere. Fikk låne en Hilti TE-80 med 25mm bor fra en nabo, og du verden for en maskin. Den spiste seg gjennom betong som om det skulle vært smør  Grin Endelig noe som gikk som en lek. Å feste armeringsjernene var noe mer krevende. Kjøpte Weber bolteforankring og fulgte oppskriften, som sa 1,1 til 1,2dl vann til ett spann med masse. Jommen sa jeg smør. Vi hadde vel til slutt nærmere dobbel mengde vann før den var bløt nok til å kunne finne veien ned i et 25mm hull. Men når det først gikk greit så gikk det som en lek (dvs. for svigers gikk det som en lek  Wink)

På veggene som får etterfylling skal det være kontakt mellom gulv og vegg. For å få til dette skal det fjernes kvadrater av 10x10cm av ringmuren for hver meter. Dette tomrommet skal da fylles med betong, slik at man får fysisk kontakt mellom betongen i gulvet og veggen. Her burde Jackon oppdatere bruksanvisningen, for med 1m mellomrom treffer man rett i plastbinderene som holder de to isolasjonsplatene sammen. Med 90cm gikk alt så mye lettere. Brukte en Bosch multikutter til å skjære så langt jeg kom, og flattjern på resten (men for andre som leser dette anbefaler jeg stemjern). Var bare å karve ut. Blandet en ganske tørr betongblanding som jeg trykket inn i kubene jeg hadde karvet ut. Siden blandingen ikke var så bløt så holdt den seg fint på plass uten å flyte ut i ringmuren.

Og når det var gjort var det blitt søndag ettermiddag og ikke så mye tid igjen å jobbe på. Ville likevel prøve å stable noen blokker for å se hvordan det ville gå. Og foreløpig ser det bra ut. Det gikk mye greiere å stable blokkene nå som knottene var fjernet. Laget meg en liten bøyejigg for armeringsjern som jeg fikk god nytte av. Å bøye jern med denne gikk veldig fort. Var bare å tre jernet inni "sporet", tre et rør over den delen man holdt i og bøye til.

Jeg hadde som mål å ha grunnmuren ferdig innen utgangen av august. Dessverre gikk det ikke sånn. Nå er det bryllup om tre dager med påfølgende utenlandsreise, så muren blir nok ikke ferdig før i slutten av august. Stor strek i regningen, siden vi hadde et håp om at husfirmaet kunne ha startet på elementbyggingen mens vi var på ferie. Men den gang ei  Sad
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - DSC_0008.JPG - ttorneby
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - DSC_0004.JPG - ttorneby
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - DSC_0018.JPG - ttorneby
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - DSC_0021.JPG - ttorneby
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - IMG_0357.JPG - ttorneby
Signatur

  (trådstarter)
   #59
 333     Buskerud     0
17. - 22. august - Bygging av Thermomur og veggstøp

Endelig i gang igjen etter ferien. Etter all drittjobben er det nå kun sjarmøretappen som gjenstår - selve "legobyggingen". I følge Jackon´s byggeanvisning "kan man stable opp en hel grunnmur på en dag". Den observange leser, som også har lest tidsperioden hvor dette arbeidet har funnet sted, skjønner nok at dette utsagnet er en smule optimistisk.

Får god hjelp av en kamerat på dag 1 som gjør unna en del av drittjobben. Får båret opp alt armeringsjern som skal i muren og bøyd det til. Dette kan jeg anbefale til andre legoklossbyggere, det er mye greiere å bygge mur når alt av armering er klargjort.

Stabling av muren opp til full høyde tok to dager. Har armert en del mer enn det Jackon abefaler. Jeg har lagt 12mm jern i hvert skift, der hvor Jackon anbefaler 10mm i annenhvert skift. I tillegg har jeg satt ned vertikale jern i hele murens høyde på cc60 der hvor det skal fylles inntil. Håper dette vil sørge for at muren ikke kollapser når det skal fylles inntil. Avstivinger/rammer til vaskeromsdør og baderomsvindu ble laget av imprignert 2"x6". Det skulle jeg ikke ha brukt. 2" tykke materialer kommer i konflikt med plastbinderne i blokkene, så jeg måtte enkelte steder skråskjære kanten på rammen etter at den var montert. Anbefales ikke!

Når alle blokkene var stablet og armeringsjern festet var det tid for å oppdage at jeg hadde glemt  å sette inn forskalingsbøyler som skulle holde sammen de vertikale avstiverne, samt at jeg ikke hadde laget en ramme/forskaling for gjennomføring av rør til ventilasjonen. Så da måtte en en del armeringsjern og en del blokker plukkes ned, men det løste seg ganske greit.

Med alle forskalingsbøyler på plass kunne det festes vertikale avstivinger av 2"x4". Disse ble kappet i passe lengder og festet slik at det var 5cm opp til toppen av grunnmuren. Avstiverne ble festet med de medfølgende trekilene, som forøvrig var en lite elegant løsning som medførte en del knot.

På toppen av de vertikale avstiverne ble det lagt horisontale avstivere av 2"x4" på hver side av grunnmuren. Disse ble festet sammen med biter av kledningsbord og skrudd fast i de vertikale avstiverne. Grunnmuren ble ganske stiv av dette, men det ble i tillegg montert skråavstivere på utsiden av muren. Jackon legger opp til bruk av treverk til dette. Mulig det kan fungere for noen, men jeg var skeptisk til dette av hovedsaklig to grunner: 1) Innfesting mot underlaget og 2) justeringsmuligheter. Jeg leide i stedet monteringsstøtter fra Uco. Disse kunne man justere lengden på både før og etter at de var montert, og de hadde en egnet fot med hull for boltgjennomføring. Det ble festet en skråavstiver til nesten hver vertikale avstiver og disse ble festet til bakken med ekspansjonsbolter. Den snille naboen med tilgang til et arsenal av Hilti-maskiner lånte meg en batteridreven borhammer som gjorde boringen til en lek. Der hvor det lot seg gjøre ble skråstøttene festet i fjell, men grunnet lengden på skråstøttene var ikke det mulig over alt. Der hvor det ikke var mulig flyttet jeg frem noen steiner som ble brukt. På de to kortendene av murene brukte jeg litt 2"x4" og festet grunnmuren til ringmuren. I tillegg festet jeg noen biter med plank mellom ringmur og Thermomur rundt om for å hindre eventuell oppdrift under støping.

Når alle avstivinger var på plass ble alle åpninger og sprekker fylt med byggeskum. Siden alle dreneringshullene jeg hadde laget da ble tettet ble muren dekket til med plastikk for å hindre vannbasseng i ringmuren før støp.

Med alle avstivinger på plass er det dags for støping. Jeg beregner behovet til å være 9,9 kubikkmeter, så jeg bestiller 10 kubikk levert med to biler. Fikk 4 kubikk på den første bilen og 6 på den andre. Tanken bak dette var at det første laget skulle få satt seg litt før det andre kom. Om det hadde noe for seg vet jeg ikke, men alt gikk i hvert fall veldig fint. Bestilte B30 med slump 20, selv om Jackon sa jeg gjorde det på eget ansvar, da de kun kunne gå god for maks slump 18. Jeg syntes det hørtes litt for tyktflytende ut, derav den økte slumpen. Brukte en bit 2"x4" til å rette av kronen ved å dra av mot isoporen i Thermomuren, så eventelle skjevheter i blokkene har blitt overført til støpen, men det får jeg eventuelt rette inn seinere hvis det skulle bli behov. Det tok en del til å rette av kronen, så hadde muren vært lenger vil jeg anbefale å være flere enn én. Betongen var blitt ganske stiv mot slutten.

Etter støpen tok jeg en siste sjekk av loddet på veggen. Så at det var behov for noen justeringer her og der, som var veldig greit med de justerbare støttene. Steinene jeg hadde festet noen av støttene i viste seg å være ubrukelige da muren tiltet innover og bare dro steinen etter seg. Men i et glupt øyeblikk fant jeg ut at ved å sette en bit med plank mellom steinen og nede del av den vertikale avstiveren fikk jeg brukt vekten av steien til å trekke toppen av veggen utover når jeg strammet skråavstiveren. Det var akkurat nok til at alt dro seg i lodd :)

Nå gjenstår det bare å plukke ned alle avstiverne og se over krona før grunnmuren er ferdig Smile
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - DSC_0025 kopi.png - ttorneby
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - DSC_0032 kopi.png - ttorneby
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - DSC_0033 kopi.png - ttorneby
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - DSC_0034 kopi.png - ttorneby
ttorneby: Vårt boligprosjekt i Hole kommune - DSC_0035 kopi.png - ttorneby
Signatur