#21
 3,585     0
Er ingen ekspert, men jeg kan vel åpne balletten likevel:

Første prinsipp: Tyngde. I valg mellom isopor, glassvatt og steinull, velg steinull. Har du mulighet for noe skikkelig tungt, som sand, er det enda mange hakk bedre. Betong - men da kan du risikere at lyd forplanter seg fra alle andre vegger som er stivt forbundet med "din" betongvegg. Husk at tyngde også gjelder dørene. (Du får kjøpt spesielt tunge, lydisolerende dører.)

Andre prinsipp: Tett alle luftåpninger. Godt med "dyttestrimler" av isolasjonsmateriale rundt dørkarmer og slikt. Veggpapp under panelet på begge sider av veggen. Tettsluttende gummilister når døra lukkes - ingen dørstokkløse dørkarmer!

Da jeg skulle innrede et musikkrom la jeg 5 cm isolasjon (glassvatt) på alle vegger og i tak, med enkle panelbord på utsiden med en blyanttykkelse åpning mellom panelbordene. Det danner "lydfeller", der lyd som kommer gjennom to sprekker ved siden av hverandre mer eller mindre kansellerer hverandre ut på baksiden. (Det er akkurat samme prinsipp som brukes i levegger og f.eks. snøgjerder langs jernbanen.) For meg var hensikten å dempe lyd inne i rommet, men det virker også bra for å hindre lydgjeonnomgang.

Kommer støyen ovenfra (eller vil du ikke sende støy oppover) kan du bygge et flytende tak som henger i fjærende lydbøyler i det faste, 'egentlige' taket. Det koster noen cm i takhøyde, men kan være verd det hvis det lages mye støy i rommet.

Det ble påstått (jeg antar det er sant) for en del år siden at Jan Garbarek group hadde sine øvinger i en leiegård, uten å forstyrre naboene: Garbarkek hadde fått bygget et rom inni den største stua, som en kjempestor "boks" som hvilte på gummiklosser. Det blir jo litt ekstremt, og forutsetter at du starter med takhøyde på over tre meter. Du har neppe ekstreme behov, men det viser at mye er mulig å få til...

   #22
 395     0
Tyngde og luftåpninger er som keal nevner to viktige ting. Tyngde er spesielt viktig for å dempe lavere frekvenser, luftett konstruksjon er svært viktig for høyere frekvenser. Selv en sprekk under 1 mm kan slippe igjennom mye lyd på høyere frekvenser (800-1000hz og oppover)

Et godt kompromiss med tanke på kostnad, pris og plass er 10cm hulrom med forskjøvet stenderverk og dobbel gips på hver side. Det gir en 15cm tykk vegg og demper ca 50 dB: http://www.glava.no/bygg/losninger/byggkonstruksjoner/skillevegg/forskjovet-stenderverk-med-dobbel-platekledning/

Om man bruker glava eller rockwool spiller ikke så stor rolle. Rockwool er muligens en anelse bedre på å dempe lavere frekvenser.

I tillegg er det viktig å unngår flanketransmisjon. Det hjelper lite om veggen i seg selv er godt lydisolert om lyd slipper inn gjennom gulv og himling. Flytende gulv og lydhimling kan være nødvendig.

Dør med luftespalte er også viktig å unngå. Man bør ha en massiv dør med tettelist i karmen og uten luftespalte. Tilluft til rommet kan isteden komme via lydfelle, evt direkte tilluft via ventilasjonanlegget. Det må selvsagt også være lydfeller på ventilasjonsanlegget for å forhindre støy via kanalene fra anlegget og andre rom.
   #23
 2,984     Vestlandet     0
Støtter dette:

1 lufttett - silikon i alle gliper, unngå luftespalter, nøkkelhol osv
2 Tyngde/stiv - dobbelt lag gips med forskyvd skøyt
3 lydvandring gjennom material - "rom - i - rom" konstruksjonen av rommet ikkje har fysisk kontakt med eksisterande veggar og tak. (lydbøylar er mellomløysing).

I prinsippet er det beste å dempa lydlekkasjen ut frå det rommet lyden kjem frå.
Signatur
  (trådstarter)
   #24
 8     0
Tusen takk for all informasjon og tips. Igjen var dette lærerikt og for mitt vedkommende økonomisk besparelse.
Om det er flere tips og veiledning på de to foregående emner tar jeg dem imot med stor taknelighet.

Da legger jeg inn enda ett spørsmål

Balansert ventilasjon. Hvem bør jeg kontakte? hva vil det si? det er så mye om dette emne på nett at jeg går i surr. Ønsker veiledning og tips her også
tusen takk

mvh
Gurdis Singh
  (trådstarter)
   #25
 8     0
Hei igjen folkens.
Til selvmurer : Kunne du være så vennlig og gi meg navn på noen forhandlere, ilandet som i utlandet av ytong energi + som har den tykkelsen på blokka som du henviser til.

På forhånd Tusen takk

Gurdis Singh
   #26
 348     1

Ja, det kan jeg. Men tro ikke at Ytong er den eneste gode leverandøren av porebetong. Porebetong er et internasjonalt brukt produkt og produseres i mange land. Innenfor EU er også kvaliteten fra utlandet ikke noe å gruble på.

* Begynner med merkenavnet Ytong: Xella Norge AS representerer: http://www.ytongsiporex.no/2382.php

* Så er det merkenavn H+H (eller HplusH) som er representert på kaia i Oslo:
http://www.hmhcement.no/portal/Produkter/tabid/79/ProdID/5/Porebetong.aspx
Om Thermoblokken (http://www.hplush.dk/termoblokken) sier jeg bare: se, men ikke røre. Dette følger av argumentasjonen ovenfor i denne tråden: svært dyr moro til marginalt liten nytte).


Men begge har gode "normalprodukt" og er serviceinnstilte. Problemet er prisen. Kommer tilbake til den til slutt.

Så er det jamt slutt med porebetong i Nisselandet.

Utenfor landegrensene finnes

* Polske Solbet, http://www.solbet.uk/home.phphar max 42 cm tykk blokk,for smal.

* New Zealandske Hebel http://www.csrhebel.co.nz/Pages/default.aspx(mest for ideer og informasjon, neppe aktuell leverandør)

* Ukrainske Roclite,https://roclite.ee/tooted/blokk med stor trykkfasthet (500 kg/m3). Kjøpt opp 17.01 og den gode engelske siden er fjernet siden.

Long story short: Jeg har kartlagt markedet i måneder og finner bare en utenlandsk leverandør med massiv blokk 50 cm og som har alt av tilbehør (lim, armering, bjelker, golv- og takelement) som går med tilet hus. Nord-Europas største porebetongprodusent:

* Aeroc: http://www.aeroc.eu/Representert i mange land, Sverige det nærmeste.

Vi er to stykker som planlegger å importere blokk for hvert vårt hus i full porebetong nå i sommer fra Aeroc. Prisen vi har fått er ca 40% av den laveste i Norge. Konkret: 750 kroner/m3(vi måler alltid kubikkpris når vi sammenligner tilbud på porebetong). Det blir da 375 kr/m2yttervegg, inklusive 25% innførsels mva, fob fabrikk. Dette er basisproduktet man vil trenge.

Du må gjerne bli med oss hvis du er seriøs så volumet blir enda større og frakten lavere. Send meg i så fall en mail om hvordan du ser på det.





















Signatur
  (trådstarter)
   #27
 8     0
Hei Selvmurer.
Tusen takk for denne informasjon.
Ja jeg er seriøs i bygge prosjekt, men problemet mitt er at jeg er bare på papir stadiet, altså budsjettering for å kunne søke finansiering, og så er jeg midt i tomt jakt, for huset jeg vil bygge.
Jeg går dessverre omvendt/feil vei enn de fleste her. Jeg har drømme huset mitt tegnet og leter etter tomt som passer til det.
Så fort dette kommer på plass ja da skal jeg gå ut og handle, og sette i gang.

Jeg mener ikke å fornærme deg med alle spørsmålene om u-verdi og materialer opplysninger og priser. Jeg setter veldig stor pris på all informasjon så jeg kan sette opp et budsjett som min lommebok klarer. og at jeg slipper å få noen store overraskelser som evt. kan ruinere drømmen min.

Jeg vil nok ta direkte kontakt med deg via mail, når jeg har det meste av papir arbeid og godkjenninger på plass for RÅD.

Tusen hjertelig Takk igjen for all læring og all informasjon du har bistått meg med.

mvh
Gurdis Singh Jassal