20 156    17    10  

Avretting av sponplategulv

 147     5
Jeg skal legge parkett i en stue i 2 etg. av et hus fra sent 80-tall. Her er det vanlig trebjelkelag med sponplategulv. Pr dags dato ligger det gulvbelegg på sponplatene.

Parketten skal legges oppå 12mm silencio.

Slik som gulvet er nå, er det for skjevt til å legge parketten rett på. Et område på ca. 4 m2 har et søkk på ca 1.5 cm...

Nå lurer jeg altså på hvordan jeg kan rette dette opp best mulig. Avretningsmasse er selvsagt et alternativ, men da er jeg litt redd at det kanskje blir for tungt for gulvet, da jeg mistenker at gulvet har seget over lengre tid.
Hvor mye veier egentlig avretningsmasse sånn ca. i et lag på 4 m2 og ca 1 cm tykkelse?...

Er det noen som kanskje har noen andre tips til hvordan å rette gulvet?

Dersom det skulle gå fint med avretningsmasse; Kan denne da helles direkte på gulvbelegget? og hvilke andre forberedelser bør jeg gjøre?

Å rive opp gulv i stua eller tak i kjeller er uaktuelt, da kjeller blir bebodd av leietager og da gulvet helst må legges så snart som mulig...

   #1
 88     0
Jeg la på en rettholdt på gulvet, merket med tusj hvor mange millimeter "søkket" var, klipte  til ullpapp og la på. Dette ble lagt med å starte med små biter, som gradvis ble større, lag for lag. Deretter la jeg ett lag ullpapp over hele for å fordele ujevnheter og så skumunderlag på dette igjen.

Om det er en helgod løsning er jeg usikker på, men gulvet er i hvert fall rett.

Dette er forøvrig et soverom, så belastningen på laminat-gulvet er ikke den største.
   #2
 123     Østlandet     1
Hva med å bruke gips, sutak, våtromsplater og bygge opp gulvet der det er mye høydeforskjell? Så kan du jo bruke avrettningsmasse over for å få det rett...
  (trådstarter)
   #3
 147     0
Har tenkt på den metoden med ullpapp, men ser på det som voldsomt med arbeid for å få det skikkelig... i tillegg vet jeg ikke om 1,5 cm med ullpapp blir hardt nok, om det kanskje blir svikt i gulvet der som ullpappen er tykkest ..?

Eneste erfaring med ullpapp som jeg har, er fra kjelleren der vi la ett lag over gulvvarme, over la vi en tynn og lett laminat som fløt på pappen, dette førte til svikt der hvor pappen bølget litt....

Metoden du beskriver jossix; da mener du bare for å fylle ut der det er størst søkk slik at vekten på avretningsmassen blir mindre?
Det kan jo kanskje gå....
Eventuelt legge en plate silencio under? Eller går dette dårlig ilag med betong?

Men så lurer jeg også på om avretningsmasse eventuelt kan helles direkte på gulvbelegget som er der nå, eller om det må fjernes, eller brukes primer eller lignende...?
   #4
 1 570     Sunnmøre     0
1,5cm med ullpapp verte for mjukt, og kan da oppleve svikt i golvet med følgandes konsekvensar av det. Aldri meir ein 3 papptjuknadar. 1,5 cm bør vurderast sparkling for å jamne ut
Signatur
   #5
 26     0
Gipsbasert avretningsmasse burde gå an... vekta er hvertfall en helt annen en vanlig avretningsmasse.... Får riktignok ikke erfaring med denne før til mandag, skal sparkle opp sponplate gulv med søkk på 1 cm... Eksakt produkt er for min del uvisst, da det er maleren som styrer med dette... Men det finnes;)
   #6
 123     Østlandet     0
Tenkte mest for å redusere vekta ja. Tror ikke det bør være noe stort problem å rette av 4m2 i 1 cm høyde slik du beskriver. Vekta blir vel ca 100 kg, burde være ok på 4m2. Burde forøvrig gå helt fint å rette av oppå belegg, har gjort dette selv. Bruk en pussemaskin og "rubb" opp belegget. Prime godt før du retter av, blir nok enklest og best:)
  (trådstarter)
   #7
 147     0
Gipsbasert avretningsmasse høres ikke dumt ut.... Kunne du "Thorantho" kommet tilbake til denne tråden etter mandag? Når du vet litt mer om dette produktet.

Synes 100 kg hørtes litt mye ut, men mulig at det blir såpass med vanlig avretningsmasse...
Vet ikke hvordan gulvet reagerer på denne ekstra vekta den blir påført. Jeg regner med det er såpass skeivt siden det har seget, kan aldri tenke meg at bjelkelaget ble bygget så skeivt... Ville ihvertfall aldri bli godtatt idag!

Men samtidig så kan det jo hende at 100 kg fra eller til ikke har så mye å si som jeg frykter?

   #8
 61     Øydegard     1
100 kg fordelt på 4 kvadrat blir ikke rare punktbelastningen. Det er nok verre om to voksne personer står ved siden av hverandre. mye verre og faktik! 
  (trådstarter)
   #9
 147     0
Er dette noe lignende som det "Thorantho" har tenkt å bruke? http://heydi.no/produkt.asp?VdaID=200
Er det dette som er gipsbasert avretningsmasse, og har den mindre vekt enn vanlig?
Hva menes egentlig med "spenningsfattig" ?

Bare noen spørsmål jeg kom på i farten, noen som har svar?
   #10
 1 518     Akershus     1
Den du lenket til veier 250 gram mindre per liter masse enn de sementbaserte jeg har brukt. Egnet tykkelse mellom 1 og 30 mm. Vanlig billig avrettingsmasse veier 1700 gram per liter og brukes mellom 10 og 50 mm. Jeg hadde kjøpt noen sekker med vanlig masse. Legger du to lister langs kanten som du kan trekke av på bør resultatet bli bra. Jeg brukte Mapei kjøpt på norfloor til 99 per 20 kilo.