220    19    0  

Bytte til større vindu gavlvegg

 23     0
Jeg var i ferd med å bytte to sammenhengende vinduer på stua med ét to-fags vindu. Dessverre har jeg oppdaget at vinduspatent i huset ikke er helt optimal. De gamle vinduene er dessverre en integrert del av veggkonstruksjonen. (Se bilde).
Over vinduet finner jeg dobbeltlagte 1.5x6" bjelker som er skjøtet sammen mellom vinduene. Bjelkene hviler altså på karmen til vinduene. Forøvrig er vinduene på en gavlvegg, taket er selvbærende med W-takstoler, så jeg tviler nok på at takåsene hviler på vinduene. 

Siden jeg ønsker å erstatte de to vinduene med ét to-fags vindu er jeg nødt til å kappe stolpene som i dag skiller de gamle vinduene. Jeg lurer på hvordan jeg på best måte bør sikre konstruksjonen. I.o.m at takstolene neppe hviler på vinduskarmene lurer jeg på om jeg kan bruker lange skruer og spikerplater for å skjøte sammen bjelkene? 

Bytte til større vindu gavlvegg - 20221014_121230.jpg - Mvassli

   #1
 23 762     Akershus     0
Så langt jeg kan se er gavlveggen her en bærevegg. Ytterste del av taket bætres av eggen, ikke av noen W-stol. Å buttskjøte to bjelker med spikerplater har jeg liten tro på.
Signatur
TSt
   #2
 13 167     0
Når de har vært så sparsommelige at vinduet er brukt som bæring også så er det trolig ingen takstol oppå toppen heller. Block Watne benyttet slik metode i en periode med vinduene. Håper dete ikke er slik hos meg, må undersøke før jeg skal bytte vinduer. En må åpne veggen fra en side og legge inn ordentlig bjelke. Men veggen er jo allerde gjort noe med på innsiden så da må en bare fortsette å gjøre ordentlig jobb.
  (trådstarter)
   #3
 23     0
Takk, jeg hadde ikke tenkt på at veggen trolig er bærende for takutstikk. Kan man evt legge på en ekstra losholt på toppen av den gamle samt tilpasse de verikale stenderne? Jeg ønsker helst ikke å bytte eksisterende da varmepumpa er festet i den, og det billigste tilbudet på ned- og oppmontering  av VP jeg har fått er på ca 5000kr..
TSt
   #4
 13 167     0
En kan beholde stendere under vinduet så varmepumpen kan henge. Men ellers er det bare å klosse opp under en varmepumpe og la den ligge på dette mens en skrur den av veggen hvis det skulle være nødvendig. Sikre den med en rem. (Slå den av mens den ikke er festet ordentlig)
   #5
 5 432     Akershus     0
Det vil vel være en enkel sak å se på loftet om det mangler takstol over gavlvegg? Er det takstol der er det vel bare å fjerne rasket som "Ola spar det du kan" har montert tidligere.
   #6
 23 762     Akershus     0
Der er skrå himling. Er du sikker på at det er et loft å inspisere?
Signatur
   #7
 5 432     Akershus     0
Der er skrå himling. Er du sikker på at det er et loft å inspisere?

Ha, ha. Der tok du meg. Hang meg litt for mye opp i TS beskrivelse med takstoler. :)) Vel, det kan jo tenke seg at det er takstoler men at yttertak er bratter? Hvis ikke burde det egentlig være like stor sjanse for taksperrer som betyr ingen vekt over vinduer. Synes uansett at det er noe rart med bildet, ser ut som det er tatt utvendig grunnet panelen, men ikke grunnet utforing på vinduene. Merkelige løsninger.

   #8
 23 762     Akershus     0
Fort gjort Wink En forvirres kanskje litt av den kraftige fargen på panelen.
Signatur
TSt
   #9
 13 167     0
En ser rekverk utenfor så det må være inne. Tatt av lister rundt vinduene. Mange sparer en takstol ved å lage noe enkelt ytterst. Her er det være takoverbygg som bæres av veggen også, det ser vi ikke av den kameravinkelen hvis taket er høyt.
   #10
 5 432     Akershus     0
For å fortsette spekulasjonene før TS kommer med fasit. Smile Joda, jeg også så rekkverket "ute", men det har jeg sett utenfra i mine egne vinduer ogå, som speilbilde. Personlig synes jeg det er flere momenter som tyder på et bilde tatt utenfra, enn innenfra. Rene påskekrimmen dette Grin