jaf
   #11
 5 065     tromsø     0
Hadde dokumentasjonskravet vært senket til et bilde av veggen og en skisse av den nye veggen. Da kunne det fungert. Mye dokumentasjon sikrer ikke nødvendigvis kvalitet på utført jobb. Har jobbet mye på byggeplasser. Har selv isolert halve huset fra 10cm gammel isolering til 20cm ny isolering i 3 lag med forskjøvet skjøter på isoleringen. Å bruke tid på å dokumentere alt, gjør jeg ikke. Selv om jeg kan kalle meg ing. Vil påstå at ved installering av et stort ventilasjonsanlegg vil arbeidet koste mer en nytte. Tror det vil gå mer strøm også ved tek 10. Bruker vel 65kwt i døgnet nå. Enova er en teoretisk tilnærming til kalde hus.

   #12
 5 990     Finnmark     1
Enova har hvertfall gjort at man kan søke etterpå også....
......Men hjelper ikke når systemet er lagd av byråkrater for byråkrater:D

Krake søker make........
Signatur
KE
   #13
 3 166     Hordaland     1
Jeg vet ikke om dere leste artikkelen fra Teknisk Ukeblad som jeg linket til over, Enova har senket kravene noe og kan dekke deler av prosjekter tilbake 18 måneder. Men fortsatt tolker jeg det slik at man ikke kan enten bytte vinduer eller isolere, man må gjøre begge deler og det holder ikke med 3 vegger. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være ett krav at hele huset oppgraderes samtidig. Folk bor jo i disse husene så det mest praktiske er å ta en vegg om gangen for eksempel.
   #14
 723     Bærum     0
Jeg vet ikke om dere leste artikkelen fra Teknisk Ukeblad som jeg linket til over, Enova har senket kravene noe og kan dekke deler av prosjekter tilbake 18 måneder. Men fortsatt tolker jeg det slik at man ikke kan enten bytte vinduer eller isolere, man må gjøre begge deler og det holder ikke med 3 vegger. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være ett krav at hele huset oppgraderes samtidig. Folk bor jo i disse husene så det mest praktiske er å ta en vegg om gangen for eksempel.

Laveste kravet er fortsatt TEK10, noe som innebærer ganske voldsom renovering hvor det blant annet er krav til balansert ventilasjon i alle rom. Dette er ofte ganske vanskelig å få til å gamle hus etter min mening. De burde kunne støttet opplegg som etterisolering og nye vinduer med mer som er gjennomførbart. Bare anlegget til et helt hus uten montering koster 50k....
KE
   #15
 3 166     Hordaland     0
Jeg er helt enig, jeg synes kravet er greit nok, eller målet om du vil. Men jeg skulle ønske de kunne dekke delprosjekter. Selv oppgraderer jeg til tek10 i eldre hus men jeg kan ikke gjøre hele jobben på 18 måneder! Dessuten har jeg kjøpt ventilasjon brukt, forstår at de ikke vil dekke det men jeg har jo fortsatt oppnådd tek10 og da kunne de nå iallefall dekket deler av isolasjon og kostnader forbundet med den delen. Så lenge de krever at hele huset oppgraderes blir det håpløst.
  (trådstarter)
   #16
 105     Oslo     0
At Enova vil ha kvittering på at registrerte firma har utført jobben er vel ikke så underlig? Pengene de bruker var våres (du betaler 1 øre per kWh strøm du bruker) så et minimum av kvalitetsikring er greit. Mye rart er gjort i norske hjem av selvbyggere med liten selvinnsikt.Angel At forbrukeren kan heve kjøpet hvis noe ikke virker er også en sikring ifht at pengene ikke gambles vekk.

Grunnen til at det er omfattende oppgradering som støttes og ikke enkelte tiltak er at mandatet til Enova går på å utløse flest mulig sparte kWh per krone. Det antas at det er en nøkkel til god forvaltning og effektiv investering når dette kravet stilles. Folk trenger vel ikke noen premie for å gjøre helt ordinære tiltak?

Og hva er egentlig støtten til? Hvis det er lavere energibruk som er målet burde vel kanskje dette tas over strømregningen? Er mer isolasjon, varmepumper og ventilasjonsanlegg noen garanti for lavere energibruk?

Signatur
KE
   #17
 3 166     Hordaland     2
Energiportalen drives av energirådgivere, man får støtte fra Enova ved bruk av energirådgivere...

   #18
 785     Vestfold     1
Jeg syns det er helt på trynet at Enova, som et statlig foretak nedsatt for å disponere offentlige midler, har strengere krav til å gi tilskudd, enn det gjeldene lover og regler for å utføre et tiltak krever.
Burde ikke heller Enova hatt besiktigelse på anlegg/tiltak de yter støtte til, eller stoler de blindt på registrerte firmaer?
At et tiltak er utført av et registrert firma sier ingenting om kvaliteten...

All erfaring tilsier at det ikke er uhyre skjelden forbrukere blir lurt eller svindlet av firmaer.
Er Enovas filosofi at de skal garantere seg fra å bli svindlet av privatpersoner, men hvis de blir svindlet av registrerte firmaer så er det helt greit?
   #19
 1 594     0
Det mangler jo ikke akkurat på knallgode eksempler på "seriøse" håndtverkere og utbyggere... Tror dette argumentet faller i fisk, på samme måte som at man hevder selvbyggere er kunnskapsløse.

De fleste aktørene jeg har kontakt med i byggebransjen har massevis av praktisk erfaring, men sitter på utdatert kunnskap og mangler en tverrfaglig forståelse av det de holder på med. Kanskje jeg bare har vært uheldig...

Dersom man i stedet for å bruke milliarder på Enova heller subsidierer energioppgradering gjennom momsreduksjon, tilsvarende våre naboland, kanskje vi ville sett langt flere kWh spart i forhold til kroner brukt.
  (trådstarter)
   #20
 105     Oslo     0
Energiportalen drives av energirådgivere, man får støtte fra Enova ved bruk av energirådgivere...Da sitter det en snekker på toppen og retter spiker med ett smil om munnen. Energirådgiveren, som kommer på besøk er som oftest en håndverker med et to-kvelders kurs i bagasjen.
Signatur