8 913    18    9  

Gips eller spon?

 11     4
Hei. Vi skal pusse opp stuen vår og trenger råd angående materialbruk på vegger og tak. Det er nå sponplater på veggene med papirtapet og takplater i taket. Vi ønsker slette, malte vegger men er usikre på hva som vil gi det beste resultatet; fjerne tapet, pusse, sparkle skøyter og deretter male sponplatene eller skru rehab gipsplater over tapet og sparkle og male disse? Eventuelt bruke slette mdf plater? Noen som har erfaringer å dele? Vi er usikre på hva som vil gi best resultat og er minst tidkrevende. 

Platene i taket rives ned for å sette inn spotter. Vi ønsker slett tak og tenker på å sette opp gipsplater. Men er glade for tips og erfaringer også her. 
   #1
 11     1
Broren min sto med samme spørsmål for 5 år siden. Han valgte å skrape av tapet, som i seg selv var en vanvittig jobb, for deretter å sparkle alle skjøter og male. Nå skal han igang med å pusse opp igjen etter som sparkelen i alle plateskjøter har sprekt opp. Ville absolutt satt gips på veggene med en gang, det tar ikke lenger tid enn å skrape tapet
   #2
 3 064     1
Jeg har ett eneste argument mot gips, men det er så totalt dominerende at gips er helt uaktuelt i mitt hjem, uansett: Akustikken! Det klirrer! Still deg opp midt i rommet når det er helt stille, gi ett enkelt, skarpt klapp i hendene og lytt hvordan det høres. Grusomt!

Det er naturligvis absolutt mest markert i ei stor stue, men når du først begynner å legge merke til det, merker du det også i mindre rom. Som når dere spiser middag på kjøkkenet: Klirringen av bestikk mot servise; det gjør direkte vondt i ørene.

Gleden over å komme inn i ei gammel lafthytte har to sterke elementer: Luktene, og akustikken. Å sitte tolv mennesker til bords i ei laftet stue er en herlig fredfull opplevelse, på et helt annet nivå enn i den totale støyen, klirring overalt, som du har i ei stue med samme mål, men med gips-vegger.

Sant nok: Jeg har aldri møtt noen som er like følsom på dette som meg selv, men svært mange nikker bekymret når jeg demonstrerer, og medgir at det 'ikke er helt bra', eller noe i den gata.

La gå: Bruk gips for lyddemping og brannsikring forutsatt at du utenpå gipsen legger trepanel eller noe annet med helt andre akustriske egenskaper. Men ikke som ytterste flate. Og særlig ikke i taket i store rom.
  (trådstarter)
   #4
 11     0
Takk for gode råd. Vi tenker også at gips er både lettest å få pent og mindre tidkrevende enn å fjerne all tapet for så å sparkle sponplatene. Vi går nok for å skru opp rehab gips, sparkle skøytene og male. Leste at en bør både lime og skru disse platene til veggen. Har dere erfaring med dette? Er det forskjell på sparkling av rehab plater i forhold til vanlige gipsplater? Andre ting å ta hensyn til?

   #5
 1 626     Norge     0
Hvorfor bruke rehab? Er det vanskelig å få inn vanlige? Til halve prisen.
   #6
 104     0
En kamerat brukte uker på å skrape av tapet, sparkle, legge fibertapet og male... I ettertid angret han på hvorfor han ikke bare hadde lagt gips på veggene. Er litt jobb og sparkle og male, men ingenting i forhold til å ta bort og legge ny tapet.

Bare fint med sponplater bak gips, da har du feste til ting og tang som må festes til veggen.

Hvis du virkelig vil gjøre det ordentlig, så riv veggen, ny dampserre, lekt inn 48mm legg ny strøm og isolasjon og så plater. Du får tettet bedre og isolert litt... Men tid og materialer koster jo litt inforhold til opprinnelig prosjekt.
   #7
 172     Arendal     0
Hei, Hadde et tilsvarende prosjekt for noen år siden, sponplater med malt strie... Startet med å fjerne tapet, men forkastet fort den planen -var tilnærmet umulig å få av. Løsningen ble: Vaske veggene godt, og vente til vi var sikre på at de var 100% tørre. Så skrudde vi på 13mm gips, sparklet og la ny tapet. Kjempefornøyde med resultatet!

Fordeler med å legge 13mm, kontra rehab:
Slipper å lime i tillegg
Slipper unna med færre skruer
Lettere å jobbe med da de ikke knekker så lett
Vesentlig mye billigere (tips: Byggmax selger Norgips)
Bedre lydisolasjon
Mer stabilt=mindre sjangs for sprekkdannelser i

PS! Husk å kjøpe en god gipssparkel,


Sikkert noen bakdeler også,, men jeg ser ingen..


Roger  (trådstarter)
   #8
 11     0
Da går vi for vanlige gipsplater. Supert med gode råd fra dere. Takk Smile
   #9
 611     Bergen     0
Hei hei.
Jeg har akkurat montert walls2paint på alle veggene i et rom. Dette ble veldig bra.
Litt avhengig av hvor nøye du er med at skjøtene ikke skal være synlige.
Det var 2 skjøter jeg ikke ble fornøyd med, men de er skjult så jeg bryr meg ikke så mye om det.
Skjøtene ble veldig bra, men synlige. Ikke veldig synlige, innimellom ser jeg de ikke om jeg leter engang. Men kan jo være at det blir bedre om du ligger enda mer tid inn i jobben enn det jeg gjorde.

Gipsing og sparkling er en utrolig tid krevende jobb og ganske slitsom. Jeg har vel gipset og sparklet omtrent 60 kvm og walls2paint var en drøm å jobbe med i forhold. Jeg brukte kompressor og festet platene med kramper i not/fjær. Og en vinter trelim. Tørket vekk og hoppet videre til neste. Ikke ta sponplate lim, det blir bare gris.
Jeg har et rom til jeg skal ta, der blir det walls2paint.
Og det er av spon så du slipper den klangen som det ble klagd på lengre oppe. Pluss du kan skru ting rett i veggen.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 11     0
Ok, takk for tips. Skal undersøke disse platene litt nærmere. Dersom vi går for gips tenkte vi å kun sparkle skøytene. Eller må det helsparkles for å bli bra?