474    28    0  

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus

 1 832     0
Det har blitt veldig mange tråder fra meg i det siste der jeg trenger hjelp til alt mulig, så jeg tenker å samle alt her så jeg kan ta opp hva jeg lurer på etterhvert som problemene oppstår.

Jeg lærer underveis, men så snart det er noe jeg ikke har vært borti tidligere så trenger jeg litt veiledning på hvordan komme videre. Jeg kunne nok satt bort mye av arbeidet, men jeg synes det er kjekt å gjøre det selv å se det endelige resultatet. I tillegg er det lærerikt når andre deler sin kunnskap her inne.

Jeg prøver å fremlegge bilder så langt det lar seg gjøre for å beskrive "problemene" fortløpende.

Jeg holder nå på i entreen hvor jeg skal få opp nytt tak. Jeg skal også åpne opp mellom entree og kjeller. Før jeg fortsetter så har jeg noen utfordringer jeg trenger litt veiledning på.

1)

Kan jeg fjerne området merket med rødt og sette inn ny 48x48 merket blått? Da får jeg nytt ventilasjonsrør helt oppunder bjelkelaget og jeg slipper nedkapsling i entree til røret.

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus - vent bad.png - ProphetSe7en

2) 

Hva kan jeg fjerne i området rundt døren uten at det går utover bærende konstruksjon? Vil ha det så åpent som mulig her.

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus - rundll32_rsHBhOXWpo.png - ProphetSe7en

Bilde over døren:

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus - rundll32_RNdhC4xscZ.png - ProphetSe7en

Stolpe 1:

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus - stolpe 1.jpg - ProphetSe7en

Stolpe 2:

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus - stolpe 2.jpg - ProphetSe7en

Håper på masse gode innspill i denne tråden, så kommer jeg nok til å legge ut bilder etterhvert som arbeidet går fremover også.


   #1
 5 111     Akershus     0
1) ja!

2) tipper at bjelkelagt ligger på mur. Har aldri vært borti at denne type vegger er bærende, fordi ofte er disse bygget etter at trappa er montert. Ergo er bjelkelaget bygget før denne veggen eksisterte.

Dette er bare en kvalifisert gjetning basert på bildene dine.


.Thag
Signatur
TSt
   #2
 10 371     0
Men en trapp vil jo bryte mange gulvbjelker så rundt slike konstruksjoner så må en jo vite hva en gjør. Der hvor det ikke er noe spesielt kan en ofte sammenlikne med andre steder i huset der det evt er mere åpent men en må jo alltid være sikker på at de ikke har skjøtt bjelker når de har hatt muligheter for bæring.
  (trådstarter)
   #3
 1 832     0
Jeg kan legge ved litt flere bilder med forklaring. Mur begynner ca 1 cm til høyre for stolpe 2. Det er skjøter på bjelkelag der stolpe 1 og 2 går. Skjøt ved stolp 1 har overlapp ca 50 cm innover som ikke er synlig på bildet

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus - rundll32_clOdTramUB.png - ProphetSe7en

Skjøt over stolpe 2 har overlapp ca 50 cm utover

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus - rundll32_7uAnEpigq2.png - ProphetSe7en

Legger med et bilde av avslutning på bjelkelaget over trapp. Det kommer ikke tydelig frem på bildet, men etter å ha sett nøyere på hva som henger sammen her så går bjelken over dør videre under bjelken en ser på bildet, og så over på ny mur helt til venstre i bilde under. Jeg klarte ikke se det før jeg nå fjernet en ekstra bit med gammel isolasjon

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus - rundll32_FS6ZS8kjle.png - ProphetSe7en

Jeg vil tro at stolpe 1 bør få stå der den står i dag. Stolpe 2 kan muligens fjernes siden den horisontale bjelken som går over hele ender på muren like ved stolpe 2?
   #4
 5 111     Akershus     0
Normalt lages trappeåpningen i forbindelse med at bjelkelaget legges, selvbærende ved hjelp av utvekslinger.

Kan ikke i farten huske at jeg har laget en trappeåpning som trenger bæring.


.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 1 832     0
Da må jeg spørre, hva vil utveksling si? Blir det da den som bjelkelaget går mot over trappen med blå strek på bildet over? Den er da festet inn i bjelkelag på siden og holder bjelkelaget i trappåpningen på plass?

Kom til å tenke på en ting på jobb i dag, men klarer ikke helt å se for meg om det er en god løsning eller om det hele vil se veldig merkelig ut.

Det skal fjernes panel på veggene i trappen og legges gips her. Da får jeg trukket ny kurs til kjøkken og jeg får fjernet luken som er på veggen til venstre. Men, hva tror dere om å åpne veggen til høyre (blå skravering) fremfor å ha hel vegg her?

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus - rundll32_ErXcOc9Cu8.png - ProphetSe7en

Døren ved trappen skal som nevnt fjernes, taket blir lik høyde i entree og videre inn i kjelleren. Det blir så en "passasje" på ca 130 cm mellom trapp og ny vegg til vaskerom

Tilsvarende bilde fra motsatt side av veggen. Fjerner blått område, og bygger inn skap/hyller på rødt område.

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus - rundll32_ZlZFAYeMth.png - ProphetSe7en

Planen er altså å forlenge entree inn mot kjelleren i en "passasje" mellom trapp og nytt vaskerom. Legger med en skisse. Rød er ny rominndeling, blå er vegger som er/skal fjernes.

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus -  - ProphetSe7en

Så for å ikke spore helt av, er det en dårlig løsning å åpne opp veggen i trappen slik jeg vurderer?
  (trådstarter)
   #6
 1 832     0
Noe tilsvarende var det jeg så for meg, at ene siden av trappen er åpen.

Noen som ønsker å komme med noen innspill her på hvor vanskelig det er å få til noe slikt?

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus -  - ProphetSe7en

  (trådstarter)
   #8
 1 832     0
Svikt i trappen ønsker jeg jo absolutt ikke. Vil ikke veggen jeg tenker å sette opp på undersiden stive av trappen til å unngå det?

Enten sette stender på cc60 og legge gips på slik at veggen blir en forlenging av trappen på undersiden, eller lage til noen hyller/skap under trappen for ekstra oppbevaringsplass.

Hva som eventuelt vil trekke opp kostnadene med å åpne opp slik jeg tenker?
  (trådstarter)
   #10
 1 832     0
Har ikke tenkt å ha glass som på bildet, bare åpne veggen som på bildet. Enten blir det en håndløper i trappen, eller så blir det glassrekkverk i langt mer moderat utgave enn heldekkende Smile