(trådstarter)
   #11
 1 129     0
Da har jeg omsider kommet litt videre.

Har revet litt mer rundt døren lengre oppe og har sånn sett fått litt mer innblikk i hva som er bærende og ikke.

Trenger nå litt innspill fra dere som kan dette på hvordan jeg skal fortsette her. Jeg ønsker størst mulig åpning her som døren har stått tidligere.

Svart hviler på rød og på mur. Rød er 98x98. Den blå tror jeg ikke har noen funksjon da svart ligger på mur på utsiden av blå. Bjelkelaget er skjøtet to steder over svart. Ene skjøt er bak ventilasjonsrøret, og den andre er synlig over blå.

Rød står på mur nederst.

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus -  - ProphetSe7en

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus -  - ProphetSe7enHjelp til oppussing av gammelt rekkehus -  - ProphetSe7en

Rød har nok mistet mye av sin bæreevne. Tidligere eier har laget ett ganske stort hull i denne for å få igjennom rør til sentralstøvsuger.

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus -  - ProphetSe7en

Jeg ønsker å få åpen trapp og størst mulig åpning inn mot kjeller. Stolpe der rød går må nok bli værende, men tenker kanskje bytte denne i noe som ser litt bedre ut og kan være en frittstående bjelke, samt at jeg da får en hel stolpe der ikke halve stolpen er fjernet.

Så jeg trenger da litt innspill her på hvordan dette kan løses på best mulig måte

  (trådstarter)
   #12
 1 129     0
Har revet så mye som mulig i åpningen, samme med det meste av tak i kjeller.

Neste steg nå er å fylle i med ekstra isolasjon i taket og rive venstre side av trapp for å kle igjen med gips.

Høyre side av trappen er jeg mer usikker på. Her skal jeg åpne fra kjellersiden først for å se om trappen henger noe sted her. Gjør den det så blir det lukket trapp videre tenker jeg.

Elektrikker skal bytte sikringsskapet, blir da nytt og større skap og ikke rehabskap. Dette for å få plass til det som trengs av fremtidige kurser. Rehab ville gi meg plass til 4 nye kurser, noe jeg frykter vil bli litt knapt med nytt vaskerom, nytt kjøkken, tek.rom, utvendig stikkontakt og nytt bad en gang i fremtiden.

Siden det nå begynner å begrense seg litt hva jeg kan kle igjen før elektriker er ferdig så lurer jeg på om det er greit å sette opp en ramme i det hjørne sikringsskap kommer. Tenker da kle denne igjen noe lignende som på bildet her fra en av naboene.

Hvor stor plass må jeg beregne i bredde og dybde for at de skal få plass til skap?

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus -  - ProphetSe7en
   #13
 3 230     Akershus     0
Hvor mye koster en bil Smile

Du må få greie på de ytre dimensjonene på skapet som skal installeres. Uten å ha dem blir det ren gjetning fra vår side...

Dersom du skal ordne det selv, kjøp skapet først og lag åpning etterpå. Dersom det er elektrikeren som skal ordne dette, ta en telefon og få dimensjonen.


.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 1 129     0
Tenkte det kanskje var stander mål på slikt, men ser nå at de kommer i alle mulige dimensjoner.

Får avklart dette på mandag 🙂
  (trådstarter)
   #15
 1 129     0
Drar opp igjen denne da jeg nå er klar til å gå videre med åpningen der døren var før.

Ser at bildene jeg har delt her tidligere ikke er helt riktig med hvordan konstruksjonen her er. Forhastet meg litt med å legge ut før jeg hadde nok tilkomst til å se hvordan det er satt sammen.

Legger til et nytt bilde med en ny beskrivelse.

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus -  - ProphetSe7en

- Liggende 48x98 støtter opp for to skjøter i bjelkelaget, ca i samme punkt som de vertikale stolpene er plassert.
- Liggende 48x98 går 10 cm forbi stående 48x98 og inn på mur. Motsatt så avslutter den på topp av 98x98

Så slik det ser ut så er de vertikale stolpene bærende for 48x98 og skjøt av bjelkelaget. Det jeg ønsker å få gjort her er altså å fjerne de vertikale stolpene helt for så å kunne åpne ene siden av trappen helt. Jeg må da inn med en erstatning for å understøtte bjelkelaget.Vet ikke helt hvilke alternativer jeg har, men har sett for meg en stålbjelke som går i fra mur til mur og legges mot bjelkelaget. Røde streker er mur.Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus -  - ProphetSe7en

Nærbilde av mur med trappen, er likt motsatt. Mur stopper ~5 under bjelkelaget, ligger der på en 48mm bit.

Hjelp til oppussing av gammelt rekkehus -  - ProphetSe7en

Så noen gode forslag til hvordan jeg kan løse dette? Tenkte bruke en HEB140 er. Er ikke mer enn 2 meter fra mur til mur, og to bjelker som skal understøttes.

Må jeg sage i mur for å få nok åpning til å legge bjelken slik at den hviler på mur på hver siden? Kan jeg understøtte bjelken med stål på høykant langs mur på hver side for å slippe sage i muren?

Noen gode tips her?
  (trådstarter)
   #16
 1 129     0
På trappesiden:

Hva om jeg fester en vinkel i mur, der HEB140 skal ligge. Understøtter denne med en 2x4 som ligger langs muren og helt ned på grunnmur. I tillegg skrur jeg 2x4 i muren.

På motsatt side kan jeg lage meg et snitt i muren for å la bjelken ligge her, eventuelt at jeg gjør tilsvarende her. Da blir de to områdene i bjelkelaget med skjøter understøttet av en HEB140 helle veien, som igjen er understøttet av to vinkler skrudd i mur og understøttet av 2x4 på høykant.

Vil dette være en god løsning?

  (trådstarter)
   #18
 1 129     0
Ja jeg har lurt litt på å få den felt inn, men tror ikke det er noe behov for det. Er det ikke godt nok å la den støtte opp bjelkelaget på undersiden?

Jeg er avhengig av å få et spirorør skjult i bjelkelaget. Om jeg får felt inn en bjelke her så vil det ikke bli plass til spirorør mellom bjelken og spongulvet i etasjen over.

I tillegg så blir ferdig tak 16 cm under bjelkelaget i dette området for å få vridd spirorør inn mot badet under bjelkelaget.

Men om det ikke er en god nok løsning så må jeg jo selvsagt se på andre løsninger
jaf
   #19
 4 883     tromsø     0
En liggende limtre med 10cm høyde og 40cm bredde vil gi 10cm plass til spirorør. Tenke det er mest minimalistisk og mest likt den hvite trappen i tråden ? Limtre er lett å løfte og den skal bare holde 2 bjelker ? Det blir nytt hjørne på kjellerstue som kan bygges under limtre på venstre side og nytt hjørne på høyre side der det blir vaskerom. La det nye hjørnet gå helt opp til limtre ?
  (trådstarter)
   #20
 1 129     0
Skal holde bjelkelaget to steder, begge stedene er bjelkelaget skjøtet. I tillegg så står det bærende konstruksjon over her i samme område for å bære loftet.

Det blir ikke ny trapp dessverre. Trappen jeg har er den som er innbygd i bildet over. Den vil bli åpnet på ene siden etter planen, og trinnene vil bli oppgradert etterhvert som etasjen over får nytt gulv. Ny trapp koster vel fort ganske mye også og det er det ikke rom for uten at det går på bekostning av vaskerom eller kjøkken.