3,242    16    4  

Hus fra 50-tallet med Siporex

 29     0
Hei,

Har et gammelt hus fra 50-tallet som har grunnmur og Siporex. Ingen sprengningsskader på siporex konstruksjonen, men det medfører store strømregninger, og det er vel på tide med en lite oppussing.

Jeg kan meddele at Siporex har vært jevnlig malt, og ser ut til å holde greit.

Hva er det beste å gjøre for å forlenge levetiden til huset, bedre isolasjonen etc.

Det jeg tenkte først var å lekte ut utsiden av veggen og påføre trekonstruksjon og Glava, noe som da vil gi en helt annen fasade og en del mer vedlikehold, men liker ikke helt vekten jeg legger på ytterveggene i tillegg til at jeg endrer utseendet i så stor grad.


Så jeg lurte på om jeg skulle påføre multipor, men dette vil vel også legge stor vekt på den eksisterende, 60-70 år gamle siporex veggen. 


Noen som har noen råd i hht. dette?

Da dreneringen ikke er fornyet så hadde det muligens vært smart å tatt denne i samme slengen selv om dette heller ikke er et problem.

Litt rådvill her, noen som har erfaringer med dette?

HSt
   #1
 36,580     Lillestrøm kommune     0
Du har rett at isolerer du inne så kan muren plutselig gå rett vest med frostspregning

Multipor er fir innvendig isolasjon

Jeg er usikker på skruefeste, men Rockvegg fra Rockwool er kanskje en mulighet
   #2
 825     Oslo     1
Hvis du har porebetong fra før ville jeg absolutt brukt deres "eget" produkt til tilleggsisolering. Multipor er i hovedsak ment for utvendig bruk så det er ikke noe problem. Den kan limes rett på eksisterende vegg, hvis eksisterende puss er ok, og så pusses den på nytt. Tilleggsvekten skal ikke ha noe å si. Du får da en homogen vegg, uten kuldebroer, som fremdeles er diffusjonsåpen og ikke-brennbar. U-verdien er helt grei. Den har en lambda på 43 så en 200 mm Multiporplate tilsvarer 160 mm Glava Proff.

Hvis du er lei av pusset fasade så er selvfølgelig saken en annen. Tror Rockvegg er ment for montering på eksisterende stenderverk så Redair-systemet deres er nok isåfall bedre egnet.
HSt
   #3
 36,580     Lillestrøm kommune     0
Det finnes en variant av multipor som kan monteres utvendig, jeg hadde bare sett den som er beregnet på montasje innvendig.

Det er ekstreme krav til kvalitet på pusssystem for siporex og lignende produkter, jeg vil tro at alle vinduer må monteres om men det kan sikkert gå bra men vær sikker på at pusssystemet utføres rett så dersom dere velger denne løsningen. Det er stor fare for frostskader, for noen 10år siden car det mange hus der en ga opp å berge murfasade i siporex og kledde den inn, men pusssystem har blitt bedre

Jeg lurer på om bruker Kolmo her på BB har isolert murhus ute.

   #4
 348     0
Tilleggsisolering gjøres best med samme materiale som ytterveggen allerede er laget av - derom ingen tvil. Tilleggsisolering skaper hverken mer eller mindre frostsprengningsrisiko enn nå.  Historikken til huset tolkes dithen at dette er under kontroll. Det har skjedd mye på pussfronten siden 1959.  Multipor er like velegnet til etterisolering utvendig som innvendig.  

Lim er ikke like diffusjonsåpen som blokkmateriale. Hel-liming av plater mot eksisterende vegg behøves ikke.  3 limfelt på hver 10 cm bredde (loddrett) på en 60 cm lang plate er tilstrekkelig. Stuss- og liggefuge limes ikke.  Platene kan skrus fast for å holde limet under press: https://eshop.essve.no/essveno/no/produkter/betonginnfestning-/betong-lettbetongskrue/lettbetongskrue-hl/lettbetongskrue-waf-10x185-cs-9105323-47 For både innvendig og utvendig isolering kan det være behov for å slipe nåværende vegg i limflatefeltene for å skape god heft.

Tilleggsisolering gjøres lettest og i alle fall billigst innvendig. Skruelinken over passer for 10 cm tykke plater.  Innvendig isolering er å foretrekke dersom rommene har stor nok plass. Vinduene kan da bli stående urørt, med bare litt bredere karm.  El-ledninger kan eventuelt skjules samtidig.   Isoleringsevnen til innvendig brukte Multipor-plater er noe bedre enn typen som brukes utvendig.  
Signatur
HSt
   #5
 36,580     Lillestrøm kommune     0
Gjøres tilleggs isolering inne så kan en gammel siporex vegg frostsprenge av all puss. en flytter nullpunktet innover i veggen. Det finnes masse eksempler på dette, som jeg skrev er det mange bygg som gar gitt opp og byttet fasade etter slike problem.

Nå må leverandørens krav til feste av blokker følges, har ikke sett hva de er

Du nevner ikke pussing eller vinduer i din lettvinte beskrivelse av etterisolering utvendig

Er det noe spesielt med multipor blokkene som gjør at de suger mindre vann enn siporex ? Siporex er omtrent som en svamp på fukt derfor pussen er «regnfrakken” her men den må samtidig være diffusjonsåpen
  (trådstarter)
   #6
 29     0
Hei!

Takker alle 3 for gode svar.

Jeg er ingen ekspert i dette, så jeg er åpen for absolutt alt.

Når det kommer til isolering så vil jeg helst gjøre en utvendig isolering da dette ikke vil spise av innvendig areal i tillegg til at det vil gi huset en ny og bedre "look".

Siden huset er fra 50-tallet så er jeg noe usikker på om jeg må "styrke" det med evt. ny konstruksjon? Jeg vet ikke hvor lenge Siporex blokker skal vare, og jeg vet heller ikke helt hvor mye de tåler, bortsett fra nye blokker som da tåler en solid kompresjonsvekt.

Det er flere scenarier her, enten å bruke multipor, denne går da helt ned under bakken og festes til eksisterende Siporex konstruksjon. For å påføre denne så må det en god del arbeid til, blant annet:

1. Lettmørtel til feste av isolasjonsplater (bør først grunne gammel puss)
2. Feste isolasjonsplate
3. Lettmørtel med armeringsnett
4. Sluttpuss

Det må i tillegg tas hensyn til vinduer o.l.

Jeg ser for meg dette som et godt alternativ dersom Siporex holder lenge og jeg slipper å "styrke" bygget på noen måte.

I hht. drenering så tenker jeg en duk og steinfylling (ca. 30cm ut fra vegg).


Er det noe her jeg overhodet ikke har tenkt på som jeg burde tenke på?

Noen som kan forsikre meg at Siporex hus er solide? Smile
HSt
   #7
 36,580     Lillestrøm kommune     0
Jeg har ikke sjekket, men multipor ned under bakke har jeg i allefall ikke noe tro på.  Men det må jo finnes en beskrivelse om hvordan de starter opp nederst på veggen. Mange som bygger med siporex i dag bygger med Thermomur e.l under bakke fordi de er redd for fukt problematikken i Siporex.

   #8
 348     1
Jeg forstår situasjonen slik at bygget har grunnmur i porebetong under bakkenivå. På byggebolig.no har temaet porebetong under bakkenivå vært tema tidligere, ref under.  Slik jeg leser de bidrag som har reell erfaring med porebetong under bakkenivå (jeg har ikke) er det langt fra noen risikosport.  De virker mer opptatt av tilbakefyllingstrykk, og er slett ikke ambassadører for egenopplevde skremselshistorier.  

Tematråd fra 2011:
https://byggebolig.no/grunnarbeider-mur-og-betong/porebetong-og-ytong-energy/20

Tematråd fra 2013:
https://byggebolig.no/grunnarbeider-mur-og-betong/grunnmurkjeller-av-ytong-porebetong

1) Det er ingen forstandig grunn til at multipor-plater skal kreve ekstra sokkel eller annen forsterkning utover liming til eksisterende vegg.  Dette gjelder både utvendig og innvendig.  10 cm tykke plater veier ca 11 kg/m2 + ca 8 kg puss/m2, totalt rundt 20 kg/m2.

2) Den største tilleggsnytten gir de tynnere platene. Det er bygningsfysikk, og ikke debattbart. Ta det i betraktning før man konkluderer at rommene blir for små etter innvendig tilleggsisolering:  https://gjoerdetselv.com/energisparing/isolering/isolering-av-vegg/isolering-av-vegg-isolasjon-og-vegg-i-ett

3) En palle upussede blokker har blitt stående udekket under åpen himmel her i 22 år siden første bygging.  Ikke en flik er frostsprengt, blokkene er like fine.    

Det er ufaglig at gnaget om svamp-materialet og den store avskallingsfaren får fortsette uten hold i dagens material-marked og med så-som-så faglig innsikt.  Når så sagt, er det også mitt råd at dette bygget bør påkostes en oppgradering til moderne gjennomfarget puss og ikke males mer. Det gjelder uavhengig av hvilken side av ytterveggen tilleggisolasjonen kommer på.  Men det er slett ikke vanskelig å hverken finne gode materialer eller å gjøre arbeidet rett.  

Komikveld da oljefyren ble kastet ut:https://byggebolig.no/grunnarbeider-mur-og-betong/fjernet-oljefyren-og-da-sa-jeg-dette
Signatur
HSt
   #9
 36,580     Lillestrøm kommune     1
vel, selv leverandøren (ytong) poengterer jo at korrekt puss er viktig og det som fryser i stykker er pussen utenpå ikke nødvendigvis selve blokken

Så siporex verden er ikke så enkel som noen prøver å fremstille den men jeg sier ikke at det ikke vil kunne fungere det må bare gjøres korrekt

Det var en tråd med ytong bygging jeg husker her de ikke ville ha siporex i grunnmuren jeg har kun referert til den og at Siporex absorberer vann er en kjensgjerning
  (trådstarter)
   #10
 29     0
Tusen takk for meget innholdsrike og gode svar!

Selvmurer: Det er grunnmur i bunn, ca. 30cm over marknivå begynner siporex blokkene. Dersom blokkene er såpass lette som du forespeiler så er  jeg helt enig med det du sier, overhodet ingen grunn til å legge til noe ekstra støtte i bunnen.
Etter tilbakemelding her så tenker jeg at kanskje thermomur er best å ha under bakkenivå.

Du sier:

"
Det er ufaglig at gnaget om svamp-materialet og den store avskallingsfaren får fortsette uten hold i dagens material-marked og med så-som-så faglig innsikt.  Når så sagt, er det også mitt råd at dette bygget bør påkostes en oppgradering til moderne gjennomfarget puss og ikke males mer.Det gjelder uavhengig av hvilken side av ytterveggen tilleggisolasjonen kommer på.  Men det er slett ikke vanskelig å hverken finne gode materialer eller å gjøre arbeidet rett.  
"

Dette er jeg helt enig i. Er det noen som vet ca. pris for material i tillegg til å utføre dette arbeidet på en vegg som er ca. 100m2 (alle sider lagt sammen)?
Ettersom jeg leser det dere skriver så er vel dette det arbeidet jeg kommer til å sette bort Smile

EDIT: Jeg må bare spør, du foreslår ikke puss på den gamle muren før multipor påføres utenfor? Kanskje jeg misforstod. Jeg tenkte at dersom multipor påføres så blir det en helt ny puss utenpå denne igjen.

Tusen takk for hjelp!


PS:
Når jeg først er i kontakt med såpass dyktige folk, dersom dere hadde hatt en kjeller fra 50-tallet som stort sett bare består av ren "grunnmur", hva ville dere gjort for å pusse opp denne? Tenkte en del på om jeg skulle legge fliser eller male den med maling som puster. Noen erfaringer og tips?