80,353
153
2
Hvor har du røykvarsler i boligen din?
47
0

Når jeg er rundt på branntomter som teknisk bygningsinspektør i If, slår det meg at en del nok tar for lett på det med røykvarslere. Å spandere litt ekstra tid på montasje av gode røykvarslere er kanskje det billigste og beste sikkerhetstiltaket du kan gjøre hjemme.
Myndighetene har krav om røykvarsler i hver etasje. For egen sikkerhet anbefaler vi i If at du i tillegg har røykvarsler på alle soverom. Det er dessverre altfor mange som dør av giftig brannrøyk mens de sover. I 2013 omkom 61 personer i brann, mange av dem mens de sov. Hittil i år har 12 mistet livet i branner, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Her er mine beste røykvarslertips:
- Bruk optisk røykvarsler. De gamle, ioniske røykvarslerne reagerer senere på ulmebranner som utvikler lite flammer, men mye giftig røyk. Her kan du se en video av en test vi gjorde av optiske og ioniske røykvarslere på If Sikkerhetssenter i Hobøl:
- I tillegg til røykvarsler i hver etasje, bør du ha røykvarsler på alle soverom. Alle røykvarslerne i boligen bør være seriekoblet med hverandre. Piper én, piper alle.
- Sørg for at du har batteri som virker. Test og bytt batteri minst én gang årlig.
- I tillegg til å trykke på batteritesteknappen, bør du sjekke røykvarslerne med å blåse ut et stearinlys og holde røyken under.
I hvilke rom har du selv valgt å plassere røykvarsler(e) - og i hvilke har du ikke? (delta gjerne i avstemmingen over også).
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Signatur
Har du røykvarsler på soverommet?
Ja, i alle soverom. - 83 svar
Bare i noen av soverommene. - 18 svar
Nei. - 39 svar
Totalt 140 svar på denne avstemningen
På soverom, stue, gang,loftstue, vaskerom og kjøkken
I leiligheten har vi røykvarsler på soverom og stue.
Alle er seriekoblet med direkte varsling til Stavanger brannvesen.
Har ikke varsling på baderom, toalett, bod og garasje.
Men, jeg forstår at ting har endret seg. I dag lader mange padphonen mens den ligger ved siden av hodeputa, noe som kanskje er like farlig som å røyke på senga. Så da er spørsmålet. Skal man montere røykvarslere i soverommet i stedet for de man har, eller i tillegg?
Vi i If anbefaler optiske røykvarslere som er seriekoblet mot hverandre. Hvis én varsler blir utløst, går alarmen i alle over hele huset. Selv om ikke selve brannen oppstår i et soverom, er det viktig at den/de som sover der får varsel om det skulle begynne å brenne.
Med lukkede dører og langt fra kjeller til andre etasje, er det ikke alltid så lett å høre alarmen. Særlig ikke hvis man sover tungt.
Optiske røykvarslere oppdager ulmebranner noe tidligere enn ioniske. I handelen i dag finnes det stort sett bare optiske varslere.
Hvis du er usikker på om røykvarslerne du har er optiske eller ioniske, se etter merket for radioaktivitet. De ioniske har dette merket.
Har du ioniske varslere, anbefaler vi i If deg å bytte til optiske.
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
To i korridorene, én i stua - alle er så nær soverommet at én er nok til å vekkes, og jeg skal ikke ha seriekobling på den som går av hver gang jeg er uforsiktig på kjøkkenet ... kanskje jeg burde flytte en av dem inn på soverommet i tilfelle det begynner å brenne der. Godt poeng.
Godt poeng. De radioaktive er sikkert spesialavfall, kan de leveres i elbutikker?
I utgangspunktet kan du levere de sorter el-avfall som selges som produkter i den aktuelle butikken - uten at du trenger å kjøpe noe nytt. Så selger de røykvarslere, skal de også ta imot. Du kan lese mer om el-returordningen her.
I alle kommuner finnes det innsamling av spesialavfall, og her tar de også imot varslerne. Som regel er det innsamlingspunkter plassert ut i kommunen hvor du kan levere inn røykvarslere, kjemikalier, gamle brannslokkingsapparater osv. På de kommunale avfallsanleggene er det selvsagt også mulig å levere.
Håper dette var svar på spørsmålet, og at det hjalp deg litt videre?
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Stefan
Ingen utdanning innen bygg, anlegg, elektro eller VVS.
Takk. Jeg fryktet de kanskje måtte selge samme typen eller noe sånt. (Men det sjekker de neppe når jeg legger den fra meg oppi en fryseboks som står der.)
Jeg hadde gjort enten eller - flyttet, eller kjøpt nye i tillegg. Det viktigste, mener jeg, er at røykvarslere er montert på alle soverom. Helst seriekoblede, som If skriver.
Kjeller - v. sikringskap/fryser/vvb
1.egt - Gang, Stue
2.egt - Soveromsgang og Soverom i bruk.
totalt 5 optiske... + innbrudd og vannlekasje.
Par "fun"facts...
Ioniske reagerer raskere en optisk på brann med åpen flamme (Testen viser kun ulme).
Slik at de har fortsatt sitt sted i næringskjeden.
Ioniske detektorer har krav om at det radioaktive stoffet brytes ned såpass raskt at effekten er helt borte etter "10 år".
(Tester viser at de fortsatt fungerer normalt etter 15år, hvorfor?)
FG-regelverket krever ikke Detektering på soverom.
Soverom kommer i TILLEGG til øvrige.
Tips, NEK400:2014 kommer mest sansyning til å kreve elleranbefale røykvarsler på Vaskerom. (ordlyd ikke bestemt)
( Ikke vedtatt pdd, trer i kraft i sommer)
Tips for de som nå skal løpe & kjøpe nye detektorer.
Pris = Kvalitet (faktisk)
Hvis prisen ikke betyr alt og en detektor ikke MÅ koste 59kroner...
Så finnes det mange kombinerte røykvarslere optisk/ionisk/varme i samme detektor for vesentlig bedre dekningsgrad/sikkerhet.
Har vurdert litt utbedringer på den fronten.
Skulle vel hatt på hvert soverom(3) og kjøkken i tillegg, også seriekoblet.
Hva må man tenke på å gi for ett helt greit(ikke dyre fancy greier) opplegg med 6 røykvarslere.
Koster ikke mer enn noen hundrelapper. Selges i pakker av to eller tre stk. på elektrosjapper og byggevareforhandlere. Kan selvsagt seriekobles "på tvers" av pakkene så lenge det er samme typen.
Jeg har for øvrig kjøpt alle (optiske) røykvarslere jeg trenger for å få anlegget ferdig (2 soverom, en stue og et kjøkken), men har ikke helt fått meg til å installere dem. Må prioriteres.
Røykvarslere på kjøkken og bad er ikke å anbefale. Da kan jeg love deg at du vil bli rimelig irritert etterhvert. De optiske røykvarslerne vil løse seg ut i både tide og utide på grunn av at de «ser» matos og damp. Det er ikke noe krav om røykvarsler i disse rommene – og altså heller ikke noe vi anbefaler.
Med optiske røykvarslere i de andre rommene du bruker og sover i, bør du være godt dekket. Er de seriekoblet i tillegg, blir jeg ekstra glad!
Tørrkoking er dessverre en hyppig brannårsak i Norge. Selv om røykvarsler ikke passer kjøkken helt, anbefaler jeg såkalt komfyrvakt varmt til alle. Tidligere var dette et sikkerhetsprodukt som nok gjerne ble sett på noe som passet eldre. I dag ser jeg flere og flere i alle aldre som har komfyrvakt. Jeg tror de fleste har opplevd å glemme ei gryte på kokeplata?
Visste du forresten at søvnige unge menn som steker bacon eller varmer frossenpizza til etter-nachspiel-mat er i en utsatt gruppe? Les mer om hva noen kollegaer av meg sier om den risikofylte nattmaten her.
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
+1
Arbeidsgiver har plassert oss i et leiehus for noen år. Her er detektor montert i overgangen mellom kjøkken og stue, rett over stekeovn. Brannalarmen utløses når det kommer litt ekstra os ut fra steikeovnen, og den er direktekoblet til brannvesenet.
Er det virkelig så stort problem med røykvarsler på kjøkken, ikke får man noen med mindre følsomhet heller? Er jo det rommet i mitt hus med mest tekniske ting som potensielt kan ta fyr.
Noen her som har linker til greie sett som de har testet selv og kan anbefale. Trenger ikke være nettbutikk, om det er noe landsomfattende som selger.
De er som sagt ikke installert, men jeg hadde tilsvarende i forrige bolig og synes de funket fint.
Takk for at du trekker fram poenget med testing etter montasje. Veldig bra! Røykvarslere som ikke fungerer, er falsk trygghet.
Og her som ellers: Kvalitet henger som regel sammen med pris.
Seriekoblede varslere som bruker trådløs teknologi kan støte på fysiske hindringer i boligen, slik at signalene kan bli svekket og nå dårlig fram til hverandre. For eksempel kan tykke betongvegger med armering gjøre det vanskeligere for varslerne å kommunisere fram og tilbake. Akkurat samme problematikk som for trådløst nett i hjemmet. Mange kjenner seg nok igjen med dårlig nettdekning i deler av boligen.
Du merker det raskt når du mister nettkoblingen og ikke får lest nettavisene og oppdatert Facebook, men med de trådløse røykvarslerne kan du tro at alt er i sin skjønneste orden når det ikke er det. Derfor er jevnlig sjekk av varslerne alltid nyttig.
Et poeng ved kjøp: En god pekepinn på om varsleren er av god kvalitet, er gjerne at den har en gjennomarbeidet bruksanvisning på norsk. Kjøp varslerne dine hos en seriøs forhandler. Røykvarslere er ikke noe man kjøper i bakgårdsbutikker og hos postboksselskaper.
Siden noen allerede i tråden har spurt om tips om hvor man kan kjøpe gode varslere, tar jeg meg den frihet å peke på Ifs egen sikkerhetsbutikk. Der finnes det et svært stort utvalg og varslere for ethvert behov. Du finner nettbutikken vår her.
Advarsel: Er du opptatt av sikkerhet hjemme, kan du lett bruke en del tid på disse sidene, for det finnes utrolig mye spennende og bra på markedet. Jeg visste for eksempel ikke før i går at det finnes narkosegassvarsler (!?!?) å kjøpe!
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Så skal jeg benytte sjansen til å pepre forsikringsmannen (og enhver som føler seg kallet) med noen spørsmål.
- Type:
Jeg lærte nettopp at det fortsatt selges ioniske ... takk for å "provosere" meg til å google. Men uansett: Direktoratet viser til at det finnes kombinerte typer, med både ionisk og optisk sensor. Er det ikke like greit å ha begge sensortyper?
- Pris vs godkjenning
Det er da godkjenningskrav til røykvarslere, så jeg regnet med at det var omtrent hipp som happ bare jeg holder meg unna de mest lugubre forhandlerne. OK, jeg skjønner jo at hvis den ikke lover seriekobling, så har den det ikke
Uten å be deg si noe om noen enkeltforhandler: Er godkjenningskravene så labre at man ikke kan stole på at en godkjent er god nok for det den lover å være?
- Plassering:
Direktoratet anbefaler 60 cm fra vegg. Ofte ser jeg røykvarslere plassert høyt på veggen. Opinion?
Mine nye har en "hvileknapp" som kobler dem ut i noen minutter. Ellers husker jeg første gang jeg flyttet for meg selv. Kjøpte inn en to-pakning med røykvarslere, de var altså identiske og hadde identiske og like ferske batterier ... men, selvsagt, de fikk forskjellig plassering. Den som var rett utenfor kjøkkenet begynte å kvekke for dårlig batteri lenge før året var omme. (Svidd mat er kreftfremkallende, oops.)
Var mange skriverier for noen år siden, om innbruddstjuver som ville ha arbeidsro. Kan ikke tenke meg at en avislesende bobileier gikk glipp av det.
Jeg har en alarmløsning fra Altibox, med blant annet optiske røydetektorer.
Disse er plassert i alle soverom, stue, topp av trapperom, kaldloft, teknisk rom, vaskerom, verksted + varmedetektor i garasje.
Dette er et system som jeg overhodet ikke har tillit til, fordi:
Ved en anledning nå nylig gikk brannalarmen i garasjen (før denne ble byttet ut med varmedetektor, altså falsk alarm.) Dette skjedde midt på natten.
Altibox sin alarmsentral forsøkte å ringe meg, men jeg var på jobb - på nattskift. De ringer fra skjult nummer, slik at om jeg ikke når å ta telefonen vet jeg ikke hvem som har ringt/har noe nummer å ringe tilbake til. Dette er uansett av mindre betydning, da telefonen uansett står på "lydløs" nattestid.
I og med at jeg ikke besvarte telefonen, førte dette til at utrykning fra det lokale brannvesenet ikke ble stoppet. De har direktevarsling fra Altibox.
Men dette blir verre:
Hjemme ligger min samboer og datteren vår på 3 år og sover i 2 etg. De aner ingenting. De blir ikke vekket av hverken alarmsentralen som står i 1 etg (merkelig nok, denne lager mye lyd) eller av brannvesenet som inspiserte boligen utenfra.
Situasjonen går ikke opp for hverken meg eller min samboer før brannalarmen plutselig går neste formiddag. Vi ser da at det er røykdetektor i garasje som er gått av, og avstiller alarmen + ringer brannvesenet for å stoppe utrykning. De ringer fra alarmsentralen til Altibox, og får bekreftelse på at alt er OK. Jeg benytter da anledningen til å spør om det var det som hadde forsøkt å ringe meg i natt, noe de kunne bekrefte. Da var det vanskelig å beholde fatningen. Mildt sagt.
Som Altibox kunde er jeg mildt sagt forbanna over at de kan selge meg en særdeles dyr alarmløsning, som de påstår er FG-godkjent, som ikke varsler ved at samtlige detektorer gir alarmsignal samtidig! Jeg har rettet en muntlig klage til kundeservice + tekniker som var på besøk for å bytte ut den defekte røykdetektoren, men har fått til svar at "sånn er det bare." Det betyr altså at dette ikke bare gjelder meg, min familie og vår bolig - dette gjelder ganske mange tusen Altibox alarmkunder.
Som IF kunde håper jeg dere kan bistå meg med gode råd og erfaringer, og kanskje ikke minst: En skikkelig reprimade til leverandøren av alarmutstyret. Jeg regner med at dere som aktører har god kjennskap til hverandre. Håper dere kan bruke denne muligheten til å komme frem til noe konstruktivt. Jeg stiller velvillig som prøvekanin for en forbedret brannalarmløsning!
Er det bare jeg som er på tuppa, eller skal man slå seg til ro med en slik hobbyløsning?
Har fundert på det systemet til Altibox selv nemlig.
Men, er det slik at du forventer at hver eneste røyksensor/brannvarsler i Altibox sitt system piper/hyler slik som seriekoblede røykvarslere gjør når?
Eller er de sensorene /systemet fra Altibox kun sensor (noe ala som er vanlig i eks kontorbygg), og alarm skal varsles via egne enheter/buzzer/klokker, etc plassert rundt i bygget?
EDIT: Jeg hadde tidligere boligalarm fra Sector, i en annen bolig. Her hadde vi en typisk nachspiel situasjon, hvor leieboer svidde pizzaen i underetasjen. Skal love at vi våknet - og at leieboeren gjorde det også.
Næringsbygg blir litt annerledes, her brukes det gjerne langt større brannalarmsystemer med egne alarmsløyfer, holdemagneter, brannspjeld, signaler til heis, ventilasjon og SD-systemer og så videre.
Av og til kunne jeg tenke meg en slik funksjon hjemme også. Spesielt når det gjelder svidd mat etc. Vår brannalarm går rett til brannvesenet. Det hadde vært kjekt å kunne avverge varslingen når det ikke er reelt. F.eks. kunne jeg tenke meg at forvarsel var implementert på dagtid, men dersom flere detektorer ble utløst, eller det er midt på natten, skal selvsagt alarm utløses umiddelbart.
Men det var gjerne en avsporing..
Her er svaret jeg fikk:
I private boliger vil røykdetektor og alarmpanel gi lyd ved utløst alarm. Det er for at en skal vite hvilken av detektorene som er utløst og hvilket rom som skal sjekkes først. En kan også sette opp en separat innendørs sirene i større boliger hvor lyden i detektor og panel strekker til. Men tar med denne videre.
Håper ingen dør i mellomtiden.
1) Hvis du kjøper en kombinert type, både med både ionisk og optisk sensor, får du selvsagt det beste fra begge verdener. Våre praktiske forsøk av en rekke varslere på If Sikkerhetssenter viser imidlertid at du er godt dekket med en optisk varsler. Noen ganger reagerer optisk varsler noen sekunder senere på branntyper som den ioniske oppdager først, men fordelene ved å oppdage de skumle giftgassene i ulmebrann tidlig - og det gjør du med optisk - mer enn oppveier, mener vi. Optiske varslere er best på ulmebranner.
2) Våre praktiske forsøk på If Sikkerhetssenteret viser at røykvarslere som er i handelen holder mål. Men jeg ville nok ikke valgt den aller billigste på markedet. Røykvarsler er ikke noe du plukker opp i restekassa til 20 kroner.
3) Slutter meg til DSBs anbefaling her. Røykvarsler bør festes i taket slik at den får god luftgjennomstrømming. Ta en titt over hodet og prøv å "lese" hvordan luften/røyken vil spre seg ved en brann. Fester du varsler på veggen kan du gå glipp av viktig tid.
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Kan man som kunde av en alarmløsning, fra for eksempelvis Altibox i mitt tilfelle, føle seg sikker på at utstyr som benyttes er av god kvalitet? Har eksempelvis IF testet disse?
Hva er FG-kravene for en brannvarslingsanlegg i privat bolig?
1) Vi i If har ikke testet denne type alarmløsninger, bare enkeltstående røykvarslere du kan kjøpe løst i handelen. Jeg går ut fra at den enkelte tjenesteleverandør av slike løsninger kan gi deg best svar på dette, gjennom å vise til eksterne tester og så videre.
2) Dette kan du finne svar på i et PDF-dokument som Forsikringsselskapenes godkjenningsnemd har lagret her. Dokumentet heter FGs innbruddsalarmregelverk.
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Mange takk for raske og gode svar!
Håper samtidig du har lyst og mulighet til å kommentere mitt innlegg #22.
Det blir vanskelig for meg å kommentere kritikk av andre selskaper og løsninger, dessverre. I slike tilfeller er det riktig at den som blir utsatt for kritikk svarer selv.
Jeg ber om forståelse for dette, og håper at tråden og diskusjonen her gir mange nyttige innspill og synspunkter likevel. Jeg er for øvrig imponert over kunnskapsnivået og engasjementet hos deltakerne i denne tråden om røykvarslere. Veldig bra!
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
http://www.fgsikring.no/no/Hoved/Brann/Brannalarmutstyr/Roykvarslere-EN-14604/
Har forståelse for at du ikke kan kommentere, men du kan kanskje ta dette på "kammerset" direkte med Altibox?
http://www.climax.com.tw/smoke-detectors.php
EDIT:
For å ikke spamme ned denne tråden med kun egne innlegg, så legger jeg til litt mer info i dette innlegget:
Climax Technology og VS Safety AS står som godjent, i linken som IF oppga.
10.06.2016 SD-8 RVT-1004/11 Climax Technology VS Safety AS
Detter er altså røykdetektor SD-8 det er snakk om, og man må anta at VS Safety i Haugesund er underleverandør til Altibox.
Kanskje VS Safety har mulighet til å hjelpe meg med å oppklare denne saken? (Ja, de får et tips på e-post.)
Jeg synes dette dokumentet i liten grad beskriver kravene for selve brannvarslingsdelen.
Vet du om det finnes noe mer dokumentasjon for dette? Finnes det spesifikke krav, enten lovmessige eller i forhold til en FG-godkjenning?
FG har egne folk som jobber med godkjenning og dokumentasjon, og de vet nok mer om akkurat det du spør om enn meg. Men generelt kan jeg si at når det gjelder nærings- og industribygg, stiller som regel forsikringsselskapene enda strengere krav til for eksempel sprinkleranlegg enn det myndighetene gjør gjennom sine forskrifter. Grunnen er at vi ønsker best mulig kontroll over risikoen vi overtar fra den som forsikrer. Disse ytterligere sikkerhetskravene varierer fra selskap til selskap.
Forsikringselskapenes risikoingeniører kommer også med råd om bedre brannsikring og hvordan risikoen for å skade kan bli minst mulig.
Dette er nok ikke helt på spikerhodet hva du spurte etter, men jeg tror som sagt FG kan svare best på dette selv. Kanskje sende ekspertene der en e-post og spørre? Lim gjerne svaret du får inn i denne tråden.
Andre med erfaringer, synspunkter eller innspill på temaet røykvarsler?
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Er det noe spesifikt du lurer på angående FG regelverket?
(Ja det er ganske tungvindt at privat er flettet inn i dokumentet for innbrudsalarmer.)
Plassering : Brannmeldere skal aldri plasseres på vegg, ved list eller i hjørner.
Minimumet fra vegg er 50cm, 60cm eller mer anbefales, ideelt er ca midt i rommet.
(Avhenger av utforimg tak og rom)
Dette pga hvor røyk ved brann først samler seg mm.
FG regelverket sier at "Produsentens anvisninger skal følges", man må faktisk lese bruksanvisningen. :o
Kikket på listen og kan si at listen ikke er komplett...
Vet ikke noe om Altibox, men andre systemer, og nye versjoner av systemer til noen av de som står der, er ikke oppført.
Listen er trolig foreldet 1-2år kanskje.
- Brannvarslere i alle soverom
- Brannvarslere i hver etasje
- Brannvarsler i bod-/garasje tilknyttet boligen
Alle brannvarslerene er kombinasjonsvarslere, dvs. både optiske og ioniske. De er trådløst seriekoblet opp mot alarmsentral med varsling direkte til brannvesen.
Det er en rimelig og god investering i familiens helbred!
1 på hvert av 3 soverrom, 1 i gang utenfor soverom, 1 i gangen utenfor soverom, 1 i stua, 1 i gangen i 1 etg, 1 innvendig teknisk skap i 1 etg (bak tv hvor alt av strøm, og nettverk er koplet), 1 vaskerom 1 etg, 1 på teknisk rom til hjemmekino, 1 i kjellerstua, 1 i garasjen.
Føler meg ganske trygg på å oppdage en evt brann, jeg får også SMS og PUSH melding hvis de skulle gå av
Røykvarsler og alarmpanel lager lyd ved deteksjon, men for å sikre at man hører alarmen i hele huset så bør man supplere med extra sirene på Altibox-systemet?
Men noen ønsker at alle røykdetektorene hyler samtidig i dette systemet, på samme måte som vanlig seriekoblede?
Selv har jeg idag 4 seriekoblede, står i i garasje, gang i kjeller, gang utenfor soverom i 2 etasje og mellom stue og kjøkken.
Nå har ikke vi altibox, men Noralarm som leverandør, Noralarm ble jo kjøpt opp av lyse som igjen eier Altibox, så ville jo tro at det fungerte på samme måte.
Reagerer på at det ikke er en på teknisk rom, eller er ikke dette vanlig?
Synes også det er rart det ikke er en på kjøkken...
De går av veldig fort.. Tåler ikke hårspray engang..
Er jo du som bestemmer hvor du vil ha varslere så er jo bare til å sette opp en i teknisk rom også.
Jeg har nå studert litt FG-krav, samt fått bra tilbakesvar fra Altibox på Facebook.
Utstyret deres er FG-godkjent, men under navnet på underleverandørens deres - VS Safety. Produsenten heter Climax, som er et Taiwansk selskap.
Det er visstnok ikke et krav for kombinerte boligalarmer for privatmarkedet, med det som man gjerne kaller "serievarsling" - hvor samtlige røykmeldere gir alarm når én eller flere detektorer går i alarm. Dette blir jo egentlig en selvmotsigelse i mine øyne, da nær sagt hvilken som helst "seriekoblingsbar" røykvarsler over disk har denne funksjonaliteten. En funksjonalitet som sterkt anbefales, bl.a. av IF's representant her på byggebolig.no
Jeg kommer til å følge dette opp videre mot dem som, hva skal man si, administrerer disse FG-kravene. Jeg synes dette er en merkelig tilnærming, og for mitt vedkommede, en uholdbar situasjon.
Altibox har ikke nøkkelsafe, slik som f.eks. Sector har - hvor vekter kan hente nøkkel til boligen din. Egentlig synes jeg dette er helt greit, men en nøkkelsafe med pinkode kunne kanskje vært greit å hatt - slik at brannvesen eller vekter kan låse seg inn ved behov og nærmere avtale. Men da er man jo avhengig av at alarmstasjon eller brannvesen faktisk får tak i noen som kan opplyse dem koden. Slik varslingsrutinene til Altibox er i dag, er jo ikke dette tilfelle.Ingen SMS. Ingen mail. Ingen telefonsvar. Hemmelig nummer.
Såvidt meg bekjent så har det vært et slags oppkjøp eller sammenslåing mellom Noralarm og Altibox. Dette er jo svært underkommunisert, men for å si det sånn: Det er Noralarm sin bemannnede alarmsentral som tar kontakt. Det er Noralarm sine teknikere som kommer på besøk. Men det er Altibox sin kundeservice, utstyr og utvendig skilting.
Samtidig så har Noralarm gitt meg tilbud på et nytt alarmanlegg, hvor de benytter annet utstyr enn Altibox. Blant annet gir de muligheten for smarthus/KNX integrasjon - det kan ikke Altibox.
Forstå seg på dette, de som kan.
Seriekoblede røykvarslere i ALLE rom i huset. Absolutt alle rom - også kott, teknisk rom, 2 på loft, 2 i krypkjeller etc.
Billig brannsikring så vi i allefall kommer ut av huset om det skulle ta fyr - pluss at jeg sannsynligvis klarer å slokke (4 husbrannslanger installert) fordi varslerne vil løses ut veldig tidlig.
Som fagmann skal jeg bare klarere en ting her først:
Forskjellen på optisk, og ione detektor.
En optisk detektor er en røykdetektor, den reager tidlig på røykutviklingen som typisk oppstår ved kortslutninger, varmegang, og ulmebrann. Typisk litt større partikler
En ione detektor er en branndetektor. Den reager på de mindre partiklene som oppstår ved flammebrann.
Jeg vil alltid anbefale en multidetektor av disse to typene. Optisk er andrevalget. I de testene jeg har sett har ikke ione detektoren reagert før brannen har utviklet seg til en flammebrann.
(Dog, gammel ione vs gammel optisk var raskere på å detektere brannutvikling i el-anlegg)
I mitt hus er jeg så heldig at det står en egen brannsentral.
På den er det totalt 8 detektorer, alle multi detektorer, med to optiske kammere, og temperaturføler (O2t) og innebygget summer, og flashlampe.
En i stue, en i gang, en på hvert av de tre soverommene, en på vaskerom/teknisk tavlerom, en over trappa til 2.etg, og en i tvstue 2.etg. Jeg har montert vannkutt på en teknisk utgang, samt strømkutt ved utløst brannalarm, da strøm og brann er en dårlig kombinasjon. strømkuttet er dog 3 minutter forsinket.
Det er med vilje kun overføring til meg og min kone, da vi heller vil ringe brannvesenet selv hvis vi ikke er i nærheten. (da vet vi at det blir en uttrykning med en brannbil i stedet for en påstått vekter som aldri gadd å svinge innom)
Det artige er at IF som forsikringsselskap ikke verdsetter noe av dette i det hele tatt, selv om dette sikkerhetsmessig overgår alle krav, med flere mil.
Mvh
Lars N
Serviceingeniør
Honeywell Life & Safety
Skjønner at du ikke er helt fortrolig med Altibox sin løsning, men er det egentlig noe galt med løsningen?
Så, slik jeg har fått det med meg så;
-Altibox sin løsning virker den og har automatisk varsling til brannvesen
- Den er FG godkjent
- Ved meldt brann og ingen svar så kommer brannvesen og sjekker. Dem kan fint se igjennom vindu, dør etc om det er brann eller ikke. Er det røyk/brann (tvil) så hugger dem døra/knuser vindu og går inn). Hvis ikke brann så får man vel en regning på utrykkningen.
-Detektor som løste ut og alarmpanel hyler/varsler, men under visse omstendigheter så må man ha en eller flere extra sirener som hyler som gjør at man kan høre alarm i alle rom.
Det med nøkkelsafe, etc er jo noe som ligger utenfor hvilken man alarmtype man har. Enig at det kan være lurt, men vet ikke om det er en deal-breaker på hvilken alarm jeg ev skal velge.
Det at Altibox ringer fra ukjent/hemmelig nummer er helt klart dumt, som jeg antar dem lett kan fixe.
Varsler bare i klokkene som er plassert nært soverommene men garanterer at alle i huset våkner hvis alarmen går. Brannstige fra 2etasje. Avtalt samlingspunkt ved postkassa.
Kjøpte før jul fire nye brannslukkingsapparater så nå har vi fire gamle og fire nye.
Sikkerhetsavtale på det elektriske.
Føler vel at det meste er på stell.
Soverom (4) ,stue (1) , kjøkken (1) ,gang (3) ,vaskerom (1).
Navn og adresse holder vi utenfor. ;)
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Vel, det er vel hele pakka som skuffer - opplevelsen av å sitte på jobb å ikke få greie på at familien potensielt sett kunne ha vært omkommet i brann. At de ikke ble vekket, og at de sov seg gjennom både alarm og visitt av brannvesenet. Og at ingen av oss fikk vite noe om dette, før alarmen tilfeldigvis gikk i falsk alarm nok en gang påfølgende formiddag.
Naturligvis hadde brannvesenet søkt gjennom boligen dersom de mistenkte en reell brann, men følelsen vi satt igjen med var alt annet enn behaglig. Kanskje spesielt for min samboer som har opplevd en reell brann tidligere, hvor hun våknet lenge før røykvarsleren.
Selve røykdetektoren til Altibox er ihvertfall FG-godkjent, men dette var ikke så enkelt å lese ut av produktdatabasen til FG da den ligger under navnet til det jeg vil anta er en underleverandør. Videre så er det visstnok ikke et krav for kombinerte boligalarmer med den type varsling jeg forventer, og som IF går sterkt ut å anbefaler.
Jeg mener; dersom det brenner sitter man ikke å venter på at brannvesent dukker opp - men det er for all del svært betryggende at de (så langt uten unntak) faktisk dukker opp om ikke lenge. Nå er det nå en gang sånn, at livet og helsa til de som bor i huset er viktigere enn selve bygningen - så varsling av de som faktisk befinner seg innenfor husets fire vegger er første prioritet.
En annen ting som kom frem når jeg diskuterte dette med min samboer i går er: Det var jo faktisk ingen som forsøkte å ringe henne, til tross for at hun er registrert som kontaktperson hos Altibox. Dette har jeg tidligere fått beklagelse på fra Altibox, og slike feil kan nok skje - da det er mennesker som ringer opp og ikke maskiner. Derfor kunne muligens en SMS varsling ved BRANN, i likhet med INNBRUDD ha vært en grei funksjon. Har forespurt denne muligheten + at alarmsentralen ringer fra et nummer man kan ringe tilbake til.
Det blir imidlertid spennende å se hvilken pris de forventer jeg skal betale for å få dette alarmanlegget "spec'et" i henhold til hva som trengs for sikker varsling i boligen. De har jo vært på både befaring, montert anlegget og tatt flere servicer - uten at noen har påpekt et behov for ekstra sirener.
Når det er sagt, det er vanskelig for operatøren å gjøre noe med det faktum at du har skrudd av lyden på telefonen om natten. Da har du jo også gjort deg litt utilgjengelig.
I et slikt tilfelle hadde jeg nok sendt SMS og/eller epost, i det minste. Vi ringte heller ikke fra skjult nummer.
Det forbauser meg også at brannvesenet ikke ringte på eller gjorde seg til kjenne på noen måter. Men du skriver at røyk var detektert i garasjen. Dette er informasjon som operatøren nok også satt på, og som han/hun har gitt videre til brannvesenet. Kanskje de klarte å verifisere falsk alarm i garasjen fra utsiden, og ville være serviceinnstilte og ikke vekke dere uten grunn?
Noen anlegg gjør det mulig for alarmoperatør å gjøre litt flere vurderinger. Spesielt er det viktig med adresserte detektorer. Da får operatøren vite hvilken detektor som er utløst, ikke bare at "en eller flere detektorer er utløst". I tillegg kan han/hun fort se om dette er noe som utvikler seg (eksempel: Brannmelder i kjeller utløses først, etter 1 minutt utløses brannmelder i stue og 1 minutt senere er brannmelder på loft utløst). Dersom utvikling er observert vil det være viktig informasjon til brannvesenet, og da VIL de (håper jeg) komme seg inn i huset.
De fleste branndetektorer er vel satt opp slik at de ikke går i hvile automatisk, men må fysisk resettes. I motsetning til f.eks. bevegelsesdetektorer som går i hvile når bevegelse opphører. I slike tilfeller vil operatøren kjapt kunne se om det faktisk er noen som beveger seg (gjentatte alarmer), eller om det mest sannsynlig var en falsk alarm. Jeg kjenner ikke Altibox's detektorer i detalj, men jeg mener at de må resettes fra alarmpanelet og at de dermed, fra operatørens perspektiv, står som aktive fra alarm er utløst til alarm er resatt av bruker.
Det rare er jo at samboer ikke våknet av alarmen, og at hun heller ikke avstilte alarmen. Både hun og jentungen sover veldig lett, så enten er det svært lite hørbart, hørbart i kun veldig kort tid - eller så har rett og slett alarmen ikke laget lyd i det hele tatt. Sistnevnte vil jeg nesten automatisk utelukke, men kan dog nevnes.
Avstilling må man gjøre på selve sentralen, eventuelt trykke på knappen på den detektoren som har gått i alarm - med forbehold om at jeg ikke har misforstått noe her. Jeg er usikker på hvor lenge den hyler, eller om de på den bemannede alarmsentralen kan avstille denne.
De ringte heller ikke samboer som også står oppført som kontaktperson, så sånn sett skulle det være irrelevant om jeg er tilgjengelig eller ikke. Telefonen min går automatisk over på lydløs nattestid, med unntak av enkelte telefonnummer - så som alarmen i båten. Dersom Altibox hadde et nummer de ringte fra, kunne jeg jo allokert en alarm-aktig ringelyd på dette nummeret, og som ble ekskludert fra den lydløse nattprofilen på mobilen.
Uansett - det ville vært fint å fått en slags varsel om at brannalarmen har gått, brannvesenet har vært til stede - ingen brann slukket. En liten mini-rapport, gjerne på SMS. Dette får jeg jo når innbruddsalarmen går, eller det er lav batteristatus på noe av utstyret.
Ble i dag oppringt fra Altibox, og vedkommede som ringte viste stor forståelse for min frustrasjon. Hun virket egentlig overrasket, og henviste til stadighet til egne erfaringer med sin egen Altibox alarm. Diskuterte også med en kollega som har Sector i dag, og han kunne bekrefte at samtlige sensorer der lager lyd - uansett hvor mange som går i alarm. Det fine med Sector sine sentraler, er at disse forteller deg hvor det brenner. Du får det med deg før du har funnet veien ned til displayet på sentralen, for å si det sånn. Savner denne funksjonen - Altibox'en er kun bestykket med en rekke pipelyder av ulik karaktér.
Uansett - Altibox har nå lovet meg (muntlig) å montere opp 2 nye sirener + se på om det er mulig å få endret varslingsrutinene ifm brann. Dette er jo noe som ikke bare angår meg, vil jeg tro. Derfor håper jeg at flere blir bevisste denne svakheten. Det burde uansett ha blitt avdekket under befaring og montering av anlegget; dette ble utført av to uavhengige personer fra henholdsvis Altibox og Relacom. Videre har det vært ikke mindre enn 3 ulike serviceteknikere på besøk, men som ikke har påpekt dette - eller et behov for flere alarmorganer.
Dette er jo en løsning som løser våre utfordringer slik situasjonen er i dag, men jeg er fortsatt skuffet over at ikke samtlige sensorer lager ulyd samtidig når det skal varsles om BRANN. :-\
Jeg forstår det slik at dette er en kombinert brann- og innbruddsalarm. Hva skjer når innbruddsalarmen utløses da? Ingen sirene da heller? Stille alarm - i et bolighus...? Dette høres veldig merkelig ut.
Så her har jeg lagt opp kablet brannvarslingsanlegg med totalt 19 detektorer i absolutt alle rom, og garasje. Batteribackup og gsm varsling. Har også egen detektor i teknisk skap... Og null risiko for å ikke høre spetakkelet...
I tillegg gips på vegger og tak pga bedre brannsikkerhet..
Lurt og ha en røykvarsler der også?
Nils-Kristian
Montèr Byggeservice
Akkurat i garasjen tror jeg du må prøve deg fram litt. Uten jeg kan si dette sikkert, så vil jeg tro at partiklene i eksosen kan utløse varsleren både titt og ofte.
Hvis du ikke har på soverommene, så ville jeg nok prioritert disse langt foran det å montere varsler i garasjen.
Noen som har erfaring med røykvarsler eller -detektor i garasje, og kan bidra med gode innspill her?
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Ingen stor ekspert på detektorer, og aner ikke hva slags detektorer som er tilgjengelig på privatmarkedet, men for profesjonell bruk er det detektorer som skal håndtere både garasje, kjøkken og bad fint. Se f.eks side 21 i katalogen til Honeywell. Det er disse jeg bruker og har aldri oppleved problemer igjennom 4 år med hverken garasje, kjøkken eller bad.
Alle rom utenom bad, egentlig
Det som er viktig er at du har varsling på flere samtidig eller annen rikelig god løsning på lyden. Som "shaukaas" har opplevd er det fullt mulig å sove seg gjennom en alarm om alarmen ikke er høy nok og søvnen er dyp nok.
Her må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på industrielle anlegg og boligalarmer, hvor de industrielle anleggene såvidt meg bekjent har egne sentraler som skal stå i avlåste rom. Betjeningspaneler, detektorer og alarmorganer rundt i bygget. Såvidt meg bekjent, altså stor forskjell både i utstyr, oppbygning og FG-krav - uten at jeg er noe spesialist på dette. Jobbet litt med dette som læregutt, så har sett noen av anleggene i lokale industribygg.
De fleste kombinerte boligalarmene jeg har vært borti hjemme hos meg selv og hos bekjente, har en sentral med innebygget sirene og betjeningspanel. Denne lager naturligvis lyd både ved brann, vann og innbrudd. I utgangspunktet ingen stille alarm. Og den innebygde sirenen høres vanligvis veldig godt, spesielt om man er i samme rom som sentralen.
Har lenge hatt røykdetektor i garasjen, men denne har gitt mye feilvarsling og unødvendige utrykninger for brannvesenet. Men dette har aldri skjedd med en bil i garasjen, med porten åpen eller at vi har vært hjemme. Derfor er jeg usikker på hvorfor - sannsynligvis fuktighet. Denne har nå blitt erstattet med en varmedetektor, som foreløpig ikke har gitt noen alarm.
I en garasje har man jo ofte mye kjemikalier + kanskje propanflaske, bensinkanne(r) og en skvett diesel. Noen har jo til og med biler i garasjen sin, da begynner man jo å snakke om en reell eksplosjonsfare ved brann.
Så dersom det begynner å brenne i garasjen vår, vil ihvertfall jeg sette stor pris på å få greie på dette snarest mulig...
Hvilke type røykvarsler skal man ha i garasjen?
Nils-Kristian
Montèr Byggeservice
EDIT: I båten, som på sett og vis blir som en flytende garasje + 5 tonn med glassfiber (les: plast), har jeg optisk røykdetektor, CO alarm + Gassalarm. Du kan jo "safe" deg på samme måte i garasjen. ;D
Før hadde jo alle, pulverapperater, så gikk forsikringsbranjsen( en del selskap) ut og anbefalte skum, mistenker at de gjorde det pga renhold etter brukt pulver er dyrt…….
Kom over denne fra if, http://www.youtube.com/watch?v=g8Beaz5Y-bI
som viser at pulver er overlegent skum.
Selv har vi liten kjøkkenskumslukker og brannteppe på kjøkken, pulver apperat på soverom, Skum apperat på vaskerom og kjeller bod.
Dette var jeg faktisk ikke klar over; dette er jo underkommunisert så det holder!
Hva med CO2, husbrannslange, brannteppe - og så videre?
Men det Norske Folk burde være mer klar over skadene som kan oppstå ved bruk av pulver. Når et pulverapparat tømmes for å slukke et lite branntilløp kan sekundærskadene etter bruk av pulver fort bli dyrt for forsikringsselskapet, og gjerne helt uproporsjonalt med kostnadene av det opprinnelige branntilløpet. Pulveret er så finkornet at det forsvinner inn i vegger og tak. I tillegg er det vel svært salt, og spiser på ledninger og annet. Det kan vel fort tenkes at sekundære, og kanskje enda mer alvorlige, branntilløp oppstår i etterkant etter bruk av pulverapparat.
Man skal jo aldri være redd for å bruke pulverapparat når det brenner, men jeg tror mange med fordel kunne ha hatt litt mer kunnskap om hva pulveret egentlig er og hva det gjør med huset. Noen ganger er det også "riktig" å angripe branntilløp med andre midler enn pulver.
En annen ting mange ikke har reflektert over - men som man kjapt oppdager ved bruk - er at et pulverapparat er borte på null-komma-niks. Dersom man ikke har siktet skikkelig, har man fort sløst bort alt pulveret uten å klare å slukke noe brann.
En annen ting som jeg syntes er litt lite kommunisert er pulverapparaters behov for vedlikehold. Folk sjekker gjerne trykket av og til, og tenker at da er det OK. Men med tiden vil pulveret synke til bunn i apparatet og pakkes. Et par ganger i året skal man derfor snu pulverapparatet opp-ned for å løse opp i pulveret.
Det er lett å kjenne på vekten når pulveret flytter seg. Legger man øret inntil vil man også høre tydelig at pulveret beveger seg. Beveger det seg ikke, er pulverapparatet ikke egnet til bruk. Uansett trykk.
Er de billigste apparatene gode nok, som f.eks. dette til 49,- fra Jula?
http://www.jula.no/pulverslukker-1-kg-442019
Pulver gir liten/ingen kjølende effekt, dermed kan det være lurt å følge opp pulverbruk med f.eks. en husbrannslange. Husbrannslangen går heller ikke tom etter noen få sekunder slik et pulverapparat gjør. Brannteppe er bra for små branntilløp. Jeg vil si at alle har sin misjon.
1 kg er ikke mye! Det er et lite puff, så er det tomt... Men i forhold til slukkemiddel er pulver bra i båt, siden det fungerer godt på både væskebranner, elektriske branner og treverk. Er det stor båt? Da hadde jeg nok kjøpt to, eller hatt en sekundærplan. Liten båt? De fleste har vel ikke slukkeutstyr i det hele tatt i småbåter, så da vil jeg si at du er over snittet
Vil den beste løsningen være å ha to vannstoppeventiler, én med detektor i nærheten av husbrannslange og kun avstengning av denne?
Jeg har en seilbåt på litt over 30 fot, og har pt 2x2kg pulver + 2kg CO2 i nærheten av byssa/motor.
Har i tillegg brannteppe ved byssa. Spørsmålet mitt gikk vel mer på kvaliteten på billige pulverapparater. Er de gode nok?
Båten min er hovedsakelig av glassfiber/plast, i tillegg til 100l dieseltank, 4kg propan, 20l bensin (gummibåt), 120kg bly/syre batterier, en rekke kjemikalier og ca 5 tonn med glassfiber ligger jo alt an til å lage et skikkelig bål. Brann i båt er jeg egentlig mer redd for enn brann i hjemmet...
I følge brannmannen som var på inspeksjon hos meg for noen uker siden, så var pulverapparat det som helt uerfarne klarte seg best med. Dermed så anbefales ofte dette.
Men, sekundærskadene er ille. Pulveret er noe griseri.
Skum er et godt alternativ, men husk på at en god skumslukker som klarer et lit større bål enn minimumskravet (21) i treverk og i tillegg eks klarer frityr-brann, koster litt.
Ser at IF har en skumslukker til 1400.- eller noe i webbutikken som nok er bra.
Husk også på at de fleste pulverapparat går ut på dato etter 10 år. -Sjekk stemplet dato/år på flaska.
Joda. 8)
Den som jeg nevnte fra IF-butikken tåler forst ned til -30.
Det virker derfor på meg som at pulver er det beste både hjemme, i bilen og i båten. Å snu apparatet en gang eller to i året er ikke noe problem.
Jeg tror det er ganske i tråd med den generelle anbefalingen...
Forrige huset hadde jeg også denne kombinasjonen som var seriekoblet til en leilighet i 1. etg. De gikk en gang leieboeren skulle flytte ett telys som sto på vedovnen, den var sef varm og all stearinen rant over ovnen når hun prøvde å flytte det. Bruttern fikk av meg til jul, de gikk når en oljeovn begynte å lekke og røykla kåken mens han dusja. Siste hendelsen var ekssvigerinna mi som våknet av de på natta og det huset brant helt ned. Lå på sykehus pga brannskader i noen uker. Så vi har hatt god bruk for røykvarslere "dessverre".
Jeg synes du tenker veldig rett her. Tror jeg ville tatt en varsler på den lille gangen mellom soverommene (pluss på soverommene), og eventuelt vurdert behovet i entreen i 1. etasje.
Vanskelig å gi et konkret råd uten å ha vært på stedet, men hvis du har en ganske åpen løsning i første etasje, er det ikke sikkert at en varsler i entreen vil gi deg så veldig mye i tillegg. Men det koster jo ikke så mye å kjøpe og montere en ekstra, da...
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Tirsdag 25. mars klokken 20.00 starter en ny serie på TV 2: «Hjem igjen». Serien følger i alt åtte If-kunder som har vært rammet av brann. Den sendes tirsdagskveldene denne våren. Familiene er fra Alta, Eidsvoll, Flisa, Fredrikstad, Hvaler, Jessheim, Lillesand og Stjørdal. Peter Bubresko er programleder.
Les mer om «Hjem igjen»-serien her.
Sammen med tre andre gode kollegaer av meg i If – skadeinspektørene Cato Åsheim, Øystein Danielsen og Rolf Madsen – følger jeg familiene hjem igjen. Du får se fra de første møtene med oss som er skadeinspektører, hvordan gjenoppbyggingen av boligen blir tatt hånd om av oss i If og innflyttingen på nært hold. I tillegg bidrar TV 2s innredningseksperter med å stæsje opp interiøret for å gjøre det litt ekstra flott innendørs.
I hver episode kommer Cato, Øystein, Rolf og jeg blant annet med brannsikkerhetstips det kan være verdt å få med seg.
Håper flere av dere vil følge med på den nye programserien. Her vil det både være noe for den sikkerhetsbevisste, den håndverksinteresserte, den som er opptatt av interiør – og den som har sans for historier som både er dramatiske og rørende, men som ender godt.
Spørsmål og innspill rundt brannsikkerhet, røykvarslere, slukkeutstyr og slikt kan vi godt fortsette å ta her. Diskusjoner rundt håndverk og interiør foreslår jeg at interesserte starter egne tråder om, slik at denne tråden fortsetter i samme retning... ;)
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
PS! Lurer du på litt mer info om If og meg? Les her.
Leit å høre din historie. Hvis man er den minste i tvil om hva forsikringen dekker, anbefaler jeg alle å ta en telefon til forsikringsselskapet sitt for å få en avklaring.
Fredrikstad Blad har forresten intervjuet familien i første episode, og her er det også mulig å få en sniktitt på serien. Les intervjuet og se videoen fra TV 2 her.
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Så til poenget: Hvilke produker kan anbefales av trådløse optiske brannvarslere? (Jeg regner med If here vil si "se på If butikken"...)
Hvor mange varslere anbefaler man egentlig å ha og hvor? Jeg har 3 soverom, 1 loftstue og en åpen trappesjakt mellom 1. og 2. I 1. etg er det kjøkken+stue i halvåpen løsning. Stua har peis. 2 bruksrom, bod og teknisk rom. Bad i begge etg og vaskerom. Jeg har nå 1 på stua og én på hvert soverom, samt en øverst i trappeåpningen. Jeg tenker å sette opp en til på det ene disp rommet fordi ungene bruker dette til hobbyrom. For å være 110% sikker.
Tidlig i denne tråden har jeg skrevet om et praktisk forsøk vi gjorde av mange optiske røykvarslere på vårt If Sikkerhetssenter. Alle fungerte.
Du kan se en video av forsøket her.
Konklusjonen er at det er vanskelig å kjøpe en direkte dårlig optisk røykvarsler hvis du gjør det for eksempel i en jernvarehandel, på et byggemarked, i et stormarked, på dagligvarebutikken... Men jeg ville unngått å kjøpe hos Finneidsnesbotn Gatekjøkken, Rosemaling og DVD-utleie, for å si det slik.
Som regel henger kvalitet og pris sammen.
Tidligere i tråden kommer både jeg og mange kunnskapsrike forumdeltakere med flere innspill om plassering. Håper du finner noen gode tips og henter inspirasjon her!
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Ut fra det første jeg siterer, er det vanskelig å se at lav pris skal være noe hinder for kvalitet - du får 2 stk (optiske) for 99 på Jula og en for 49 på IKEA (35 som Family-medlem).
Funksjonalitet og pris henger sammen, da. Så lenge man ikke kan få seriekoblingsbare varslere (langt mindre trådløse sånne) til under utepilsen.
Noen kollegaer av meg som er eksperter på tall, statistikk og analyse har regnet - og funnet ut noe ganske alarmerende:
Så mange som 10 000 norske huseiere kan være uten brannforsikring på boligen sin. Det er faktisk like mange eneboliger som det finnes i Sandefjord.
Når jeg i jobben treffer folk som er rammet av brann, må jeg si at jeg ikke unner noen å oppleve dette uten forsikring. Da blir man virkelig satt på bar bakke.
Jeg sakser fra Ifs pressemelding om saken:
Analysen er gjort gjennom blant annet å koble tall fra Statistisk sentralbyrå, bransjestatistikk fra Finans Norge og Ifs egen skadestatistikk.
– Vi er urolige over hvor mange som ikke har forsikring på boligen. Ved brann er de økonomiske konsekvensene katastrofale for den som blir rammet. En familie kan bli fullstendig ruinert hvis det verste skulle skje, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If.
Han legger til at dette ikke er et viktig økonomisk spørsmål for If.
– Men vi kjenner et ansvar for å si i fra når vi er klar over hvor stort dette problemet er.
Du kan lese hele pressemeldingen her.
Offentlige støtteordninger som for eksempel administreres av NAV kommer fullstendig til kort hvis boligen skulle brenne ned til grunnen.
På nyhetene så jeg intervju med en mann som hadde valgt å spare noen tusenlapper i året ved å kutte ut forsikringer et år. I januar ble huset totalskadet i brann...
Nå runder så vidt jeg vet støttegruppa for ham på Facebook 4000 medlemmer, støttekonsert er avholdt og mannen er på sponsorjakt.
Slike saker er leie å høre om. Håper det blir lenge til neste gang.
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Har vært inni et hus en gang hvor det hadde brent totalt, men selve konstruksjonen virket godt inntakt men overflater på vegger var såklart brent bort..
Men husk innboforsikring!
Jeg velger å sitere fra Direktoratet for byggkvalitets hjemmesider:
"I Norge har vi anvendt NS 3919 Brannteknisk klassifisering av materialer, bygningsdeler, kledninger og overflater i mange år. Fra 2002 og frem til i dag har vi suksessivt fått de fem delene som utgjør den nye klassifiseringsstandarden NS-EN 13501 Brannklassifisering av byggevarer og bygningsdeler.
De fem delene inneholder henholdsvis materialers egenskaper ved brannpåvirkning, brannmotstand for bygningsdeler, brannmotstand for produkter og deler brukt i ventilasjonsanlegg, brannmotstand for komponenter i røykkontrollsystemer og klassifisering av tak utsatt for utvendig branneksponering.
NS 3919 vil gjelde så lenge det er et klassifiseringsbehov for nasjonal godkjenning og sertifisering."
Mitt beste råd tror jeg er å sjekke brannklassifiseringen og snakke med fagfolk som forhandler byggevarer, slik at du får veiledning best mulig tilpasset dine behov.
God brannmotstand i innvendig kledning kan være med på å hemme og forsinke brannutviklingen, og gipsplater brenner som kjent dårligere enn plater laget av tre. Jeg gjør for øvrig oppmerksom på at det finnes egne gipsplateprodukter som er beregnet på høy brannbelastning.
Her må jeg bare henvise til de gjeldende reglene om brannmotstand og brannklasser.
Hvis du vil lese deg opp på gipsplater og brannsikkerhet, finnes det en interessant masteroppgave fra NTNU om emnet her.
Norgips har også en interessant artikkel om gips og brann her.
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Alle som har renovert en bolig og som brenner gammelt tørt trehvitt trepanel i peisen vet godt at det brenner skremmende godt. Langt bedre enn vanlig brenne -- og det er fortsatt lov å bruke som materiale i en bolig.
Men i forhold til personlig sikkerhet og redningsdimensjonen finnes det andre krav. f.eks. er det ikke lov å bruke brannfarlige og giftige materialer i skjult konstruksjon (som f.eks. isopor).
Et eksempel er at i nye bygninger som oppføres i tre og limtre må bærebjelkene (i tre) sikres mot brann for å kunne være inntakte i minst 60 minutter. Når tre brenner med omtrent 0,7mm/minutt, så kan man kle inn limtredragerene med 48mm trevirke for å holde strukturen inntakt lenge nok.
Så litt på det EO 120 og EloFINN systemet dems. Veldig interessant. Hvor får du kjøpt dette? Jeg har tilgang til grossister, men jeg fant ingen EL-nr på elotecs hjemmeside.
Vel, her var jeg åpenbart veldig naiv - servicetekniker som var innom i går kunne bekrefte at sirene faktisk var frakoblet. Denne har altså enten alltid vært frakoblet, eller blitt det underveis av en av de mange serviceteknikerene som har vært på besøk de siste par årene.
Dette synes jeg er illevarslende - og burde i praksis ikke vært mulig! Hvilken kvalitetskontroll har Altibox egentlig?
Jeg er svært lite imponert. :-\
To nye sirener levert. Topp service fra servicetekniker, som forøvrig kom fra Noralarm.
Nå lager det så mye lyd, at man må være i koma for å ikke høre det. Eventuelt dersom et fremtidig servicebesøk disabler hele greiene... ::)
Er det ingen mulighet for deg selv å teste klokkene? Bra å få ekstra med klokker. Det kan vel aldri bli for mye av det.
Vi har to separate anlegg. Et system med seriekoblede røykvarslere som vi kjøpte fra Gjensidige sin sikkerhetsbutikk for ca 10 år siden. Disse er tilkoblet en sentral strømforsyning slik at jeg slipper å bytte batterier.
I tillegg monterte vi et alarmanlegg med blant annet røykvarslere tilknyttet Verisure.
Liker løsningen til Verisure, der den i tillegg til alarm, også opplyser om hvor i huset alarmen har gått.
Vil ikke si at det er så hysterisk. Smart, spør du meg. Sentralstøvsugeren, som gjerne står bortgjemt i et teknisk rom eller lignende, burde også hatt en røykvarsler. Den kan gå varm, plutselig støvsuger man noen gamle glør fra peisen ved et uhell, etc.
Eg lurte på om dei brannvarslarane som Coop har er brukbare? Tilbud denne veka for 249,- for 3pk. Tenkte kjøpe nye som kan koblast saman, og plassere i 5 stk. soverom, gang kjeller, gang 1 etg., gang 2 etg. og stue. God plan?
Einebolig frå 1950 under oppussing
Jeg har samme type her hjemme og de funker gull. Er samme type du får kjøpt på jernia, europris o.l.
Det du skal tenke på er å være nøye med polariteten på 9v batteriet. Du får nemlig satt batteriet ned feil vei.
Det som kan hende da er at du får branntilløp i røykvarsleren, skjebnens ironi?
http://www.an.no/nyheter/article7096987.ece
Leieboeren i underetasjen presterte å sette batteriet feil vei, og det lukta svidd i hele kåken, så obs obs!!
Einebolig frå 1950 under oppussing
Fikk utslag på røykvarsler på kvelden en av de varmeste dagene, kunne kjenne merkbar varmere/fuktig luft der varsleren er.......skal den slå ut på slikt?
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Du kan velge selv om alle tre skal være seriekoblet, eller om du ønsker to seriekoblet og en som er "for seg selv"
La oss si at du kobler 3 sammen. Det som skjer hvis en av de løser ut er at alle 3 begynner å pipe infernalsk.
Når den røykvarslerern som slo ut blir stille mener jeg at de andre blir stille samtidig. Men et lite forbehold, da det er en stund siden sist leieboeren glemte kjøttkakene på komfyren. (85 år gammel og begynner å surre litt. Ja, jeg har satt inn komfyrvakt)
På bakgrunn av andre rapporter her og andre steder så må en være nøye når en bytter batterier på disse slik at polariteten blir korrekt.
Stue 1 med åpen kjøkkenløsning
Stue 2
Alle soverom
Teknisk rom
Vaskerom
Alle er seriekoblet med strømforsyning nettet og backup batteri
Har i tillegg komfyrvakt
1 på hvert soverom nede, stue, vaskerom, bod/verksted, gang, 1 på hvert soverom oppe, 1 i loftsstue. Alt seriekoblet.
Kanskje litt over det som "trengs", men "better safe than sorry".
Denne ligner veldig på en av varslerne som nå har blitt trukket fra markedet pga. feil og mangler. Se her: http://www.nrk.no/vestfold/stopper-salg-av-roykvarslere-1.11905189, den som heter No-flame.
Syntes det høres veldig fornuftig ut jeg, og i alle fall ikke "over det som trengs". Spesielt mener jeg det er viktig med en varsler på (minimum) hvert soverom, og jeg er helt enig med deg i behovet for varslere også på rom som vaskerom (spesielt), bod og loftstue.
Generelt anbefaler vi i If ikke å ha røykvarsler på selve kjøkkenet, det kan bare være til irritasjon. Men komfyrvakt er en smart ting å ha. Tidligere var nok dette en sikkerhetsforanstaltning først og fremst beregnet på eldre, men vi opplever at stadig flere - også unge - installerer dette fordi de ser hvor nyttig det er.
Fra sommeren 2010 ble det krav om at det installeres komfyrvakt og overspenningsvern på det elektriske anlegget i nye boliger, samt ved rehabilitering av elektriske anlegg i eksisterende boliger.
Visste du forresten at kullsvidd pizza nattestid nærmest er en klassiker når brannvesenet rykker ut til komfyrbrann?
Erfaringer med komfyrvakt? Både positive og negative.
Opplevd svidd mat og/eller komfyrbrann?
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Komfyrvakter installeres i disse dager, så det blir spennende å se hvordan dette utstyret fungerer i praksis. Både her på forumet og blant folk jeg prater med, nevnes komfyrvakt ofte i negativ kontekst. Så her har både dere i forsikringsbransjen og elektrobransjen en jobb å gjøre!
Første barriere for folk flest er pris - deretter opplevd kvalitet på produktene. De som har komfyrvakt legger denne i en skuff - done deal. Til og med utførende fagpersoner anbefaler etter sigende "plug-in" varianter, som enkelt kan demonteres etter at elektriker har forlatt åstedet... Så det er et stykke igjen. Men for all del - man er på riktig vel!
Altså: Trådløse komfyrvakter som lett kan demonteres havner gjerne et sted hvor de gjør minst mulig av seg, men folk flest lever godt med røykvarslere i taket - så alt er vel mulig.
I første etasje er den ene plassert sentralt mellom kjøkken og tv-stue, mens den andre er plassert i gang mellom vaskerom og soverom.
I andre etasje er en plassert ved trappeoppgang og en i enden av huset, hvor det ligger 3 soverom i en "klynge".
For et par måneder siden gikk jeg til anskaffelse av alarm. Denne pakken inkluderte også røykvarsler som er tilkoblet alarmsentral/vaktselskap. Denne røykvarsleren kommer som tillegg til de eksisterende.
Har ingen røykvarslere inne på soverom slik IF anbefaler, så her må jeg kanskje utbedre litt
Rørlegger
VVS-nettbutikken bad.no
Facebook | Youtube | Kundeomtaler
bad.no anbefaler alltid bruk av autorisert fagfolk
Det virker som ulike elektrikere vurderer begrepet "rehabilitering" noe ulikt. Jeg hadde en stor oppussing i huset hvor bl.a. sikringsskap, inntak og det meste av det elektriske anlegget ble byttet ut. Det ble byttet kurs til komfyr til 6mm^2 kabel (det var 4mm^2 før) for å klare induksjonsovn. Men elektriker mente klart at det ikke var behov for/krav om komfyrvakt. Dette var i 2012. (Og et seriøst, anerkjent elektrikerfirma.)
Samme her og. Byttet inntaket, hele skapet, 1/3 av kursene er nye, de andre er for det alle meste trukket med nyere/større dimensjon... Likevel så virker det ikke som at komfyrvakten var så interessant. Et par kurser har vi tilogmed beholdt 16A på 2,5mm2 på, siden utstyret tilkoblet der krever 16, og forlegning er åpen eller uisolert.
Når jeg snakker med naboer her som har komfyrvakt, så er jeg usikker på om vi vil ha. Ikke helt problemfritt virker det som.
I videoen ser vi at røyken i første omgang synker nedover. Normalt har alle røykvarslerene i taket. Burde man også vurdere røykvarslere langs gulvet?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Som tidligere røykdykker i sjøforsvaret har jeg aldri opplevd noe annet enn at normal røyk (fra noe som (er på vei til å) brenner)) stiger.
Jeg kjøpte en komfyrvakt til mine foreldre hos en stor konkurrent til If for mange år siden. Enheten var egentlig alltid en ekstrem kilde til irritasjon da det var komplett umulig å steke pannekaker uten at denne slo ut (og så måtte plater nullstilles og så startes opp igjen osv.)
Nå fikset et tordenvær for noen år siden at denne tok kvelden og noen ny kom aldri på plass. Jeg er derfor interessert i tilbakemeldinger fra dere som har velfungerende komfyrvakter...
Selv bruker jeg ofte timer funksjonen på induksjonsplatetopp, om en ikke helt vet hvor lenge så gir jeg den bare en tid på 10-15min og justerer den deretter.
jeg er litt usikker på hvilken video du viser til, men normalt vil brannrøyk stige og bygge seg opp mot taket. Men det er viktig å huske på at røyk kan oppføre seg forskjellig, avhengig av brannintensitet, materialene det brenner i, trekk/oksygentilførsel osv.
Et godt tips kan være å oppbevare en liten lommelykt under senga eller i nederste nattbordskuff. Den kan komme godt med hvis det skulle begynne å brenne på natta og du må krype langs gulvet under røyken for å komme deg ut.
Må du aldri få oppleve det.
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Håper å slippe det. Nabohuset brant ned i våres, det var skremmende nok.
Videoen er den som ligger ute i aller første post.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Jeg har dette hjemme og på hytta som en del av smarthus/hytte løsningen min.
Det fungerer veldig bra. App'en viser til en hver tid status. Får også både SMS og epost ved røykutvikling. Jeg kan visuelt sjekke med kamera ved mistanke om falsk alarm.
Lys i alle rom slår seg også på når brannalarmen går.
Hjemme bruker jeg Merten varslere, på hytta Deltronic. Disse er seriekoblet og i tillegg koblet inn mot Eaton smarthus løsningen via sentral releutgang.
Kan også nevnes at vannsensorer, bevegelse, dør- og vindussensorer er koblet opp i samme system. Ved vannlekkasje kuttes strømmen til vannpumpen.
Oppsettet er beskrevet her: http://samdal.com/SmartHome.htm
Roger
I alle soverom er det jo undertrykk. Det blåses frisk luft kontinuerlig inn i taket, og suges ut luft under dørterksel. Hvis det da begynner å brenne langs gulvet, vil da røyken gå opp til taket, til røykvarsleren inne i soverommet, eller vil røyken gå ut samme vei som lufta suges ut, nemlig under dørterskelen?
Dette burde vel enkelt kunne testes?
Jan Frode Nilsen, Konstruktør takstoler & elementer,ansatt i 1-2-Tre Elementproduksjon AS,
(skriver stort sett private meninger, representerer ikke firmaet her inne)
((bor i et hus jeg har bygd sjøl i 2013))
Jeg ville tatt en telefon til Brannteknisk laboratorium hos Sintef i Trondheim for å sjekke om de kunne gi noen tips om hvordan dette eventuelt kan gjøres hjemme. Uten at det koster skjorta.
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Joda, men når hver røykvarsler ho SectorAlarm koster 1500 kroner, og det da er snakk om 8-10 stykker, uten at man har planlagt det som en utgift der og da, siden man trodde på selgerens utsagn om "gratis installasjon" uten å lese nøye gjennom spesifikasjonen er det ikke så enkelt...
Det jeg tenkte som mellomløsning var å kjøpe egne seriekoblede brannvarslere til soverommene, men ha sectoralarm sine i korridorene, sånn foreløpig iallefall. Fram til jeg har 10.000 kroner til overs en annen gang.
Jan Frode Nilsen, Konstruktør takstoler & elementer,ansatt i 1-2-Tre Elementproduksjon AS,
(skriver stort sett private meninger, representerer ikke firmaet her inne)
((bor i et hus jeg har bygd sjøl i 2013))
Tja i større bygg har du vel ikke det samme undertrykket som du har i hvert enkelt soverom, sett isolert.
Fullt mulig jeg tar feil, jeg er mest nysjerrig. Synes det er rart at dette ikke går an å google seg fram til, elelr at installatør av brannsikring ikke hadde reflektert over det i det hele tatt. I mitt enkle sinn ville jeg trodd at røyken følger luftstrømmen. At et enkelt soverom vil kunne fylles med røyk, uten at det siver ut, er jo ikke logisk, så lenge lufta hele tiden tvinges ut av soverommet.
Jan Frode Nilsen, Konstruktør takstoler & elementer,ansatt i 1-2-Tre Elementproduksjon AS,
(skriver stort sett private meninger, representerer ikke firmaet her inne)
((bor i et hus jeg har bygd sjøl i 2013))
Høres ut som en god løsning det, hvor kjøpte du alarm? Har du enda angrerett?
Jeg vurderer nå røykvarslerene fra Gira (selges av micro-matic), disse kan seriekobles, enten direkte eller via knx bus om boligen har det. Med knx bus kan man dessuten gjør mer intelligente ting om en alarm skal gå av. Man kan for eksempel gjøre vaskerommet strømløst hvis alarm utøses der. Eller man kan få lyset i boligen til å slå seg på, kun fantasien som setter denne grensen.
Det store spørsmålet er hvordan IF og andre forsikringselskaper stiller seg til slika systemer. Jeg er overbevist over at kvaliteten er overlegen 99,- kroners varslerene man får kastet etter seg. De ser også litt bedre ut rent designmessig også får man altså denne muligheten til å gjøre mer ut av alarmeringen. Gira sine er såvidt jeg vet ikke FG godkjent, fint om IF sin representant kan sjekke dette! Hvis så tilfelle, hvor viktig er denne FG godkjenningen, holder det at det er godkjent av VdS? (http://www.vds.de
Er det noen som har installert disse? Erfaringer, både gode og dårlige, mottas med takk.
Det finnes ingen FG-godkjenning av alminnelige røykvarslere. Produsent/importør har imidlertid produktansvar gjennom produktansvarsloven. FG står for Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd, og sorterer under Finans Norge.
Det er mulig du tenker på FG-godkjenning av brannalarmsystemer, men her snakker vi om omfattende systemer som gjerne finnes i bedrifter, offentlige bygg, sykehus og så videre. Denne sommeren trådte for øvrig en Norsk Standard for disse systemene i kraft, så nå snakker vi ikke lenger om en godkjenning, men et krav om at anlegg skal følge standarden.
Kjøper du røykvarslere gjennom alminnelige salgskanaler som kjedebutikker, alt fra dagligvareforretninger til jernvare, tør jeg påstå at du kan føle deg sikker på at produktene har en kvalitet som tilfredsstiller norske krav. Men jeg ville holdt meg unna et røverkjøp av en røykvarsler til 19,90 kroner hvis jeg hadde fått tilbud om det på nettet fra en ukjent nettbutikk i Langtbortistan, for å si det slik.
Pris og kvalitet henger ofte sammen, men husk at kjeder - som også finnes i flere land - gjerne gjør store innkjøp og kan presse produsentene på pris. Dette kommer deg som forbruker til gode. Når det gjelder internasjonale kjeder, vet jeg at de tar sikkerhet på det største alvor og ofte gjennomfører omfattende tester før de bestemmer seg for et produkt eller en produsent.
Norsk Brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og forsikringsselskapene anbefaler at man bruker optiske røykvarslere i boligen sin. Grunnen er at disse oppdager de skumle ulmebrannene litt tidligere enn de ioniske. På If Sikkerhetssenter i Hobøl gjorde vi for et par år siden et ganske omfattende praktisk forsøk i samarbeid med "TV 2 Hjelper deg" som viste at de optiske varslerne utløser seg tidligere ved ulmebrann.
Litt høyere oppe i tråden kan du lese mer om denne testen.
Vi i If anbefaler at man har seriekoblede røykvarslere i boligen og at det finnes varsler på alle soverom, i tillegg til minstekravet om en røykvarsler i hver etasje.
Håper at dette kan gi litt svar på det du lurte på.
Du finner for øvrig et stort utvalg av røykvarslere av god kvalitet her her, hvis du er usikker på alle tilbudene som finnes i butikkene.
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
http://www.micro-matic.no/?ItemID=10999
http://katalog.gira.de/no_NO/dir.html?id=418904
Kan jeg bruke disse?
Jeg kan dessverre ikke peke på ett produkt og si det er bra. If og andre forsikringsselskaper har stor pågang av gründere, produsenter og importører som ønsker at vi skal
anbefale produktene deres, og dermed gi de et slags godkjentstempel som produktfordel til bruk i markedsføringen. Det er er svært sjelden vi fremhever ett produkt fremfor et annet, og hvis vi gjør det, er det fordi det tilbyr noe helt unikt i markedet - og etter at vi har satt oss godt inn i produktet og testet det over tid.
Men som jeg tidligere sa, skal det godt gjøres å kjøpe noe som er direkte dårlig hvis det er norske forhandlere som fører varen. Når det gjelder sikkerhetsprodukter er det heldigvis en kultur i Norge for "at sikkerhet er ikke noe vi tuller med". Konsekvensene kan bli fatale.
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Jeg er ikke ute etter om produktet er bra eller ikke, jeg ønsker å vite om det er lovlig å installere i norske hjem?
Jeg regner med at produkter dere tester allerede er godkjent på en eller annen måte, dere kan vel ikke bare klaske på ett FG stempel på hva som helst. Blandt annet har vi CE merking (som ikke er verdt papiret det står på), DSB har vel også noe med dette http://oppslagsverket.dsb.no/content/brann-og-eksplosjonsvern/forskrifter/brannforebygging/veiledning-til-forskriften/10/1/.
Så jeg spør på ny, kan jeg bruke Gira sine røykvarslere uten at forsikringselskapene henger seg opp i dette etter en eventuell brann?
Jeg synes jeg har svart ganske utfyllende på dette i de to svarene jeg har gitt til deg tidligere i denne tråden. Hvis du kjøper røykvarsler gjennom faghandel, elektrikere eller andre vanlige kanaler, skal det mye til for å kjøpe et produkt som ikke oppfyller norske krav til sikkerhet.
Men: Hvis du føler deg usikker på et produkt eller en forhandler, synes jeg du skal følge din egen magefølelse og gå for noe annet.
Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan si noe om et produkt jeg ikke kjenner eller har prøvd.
Som jeg tidligere har skrevet, finnes det ikke et FG-godkjent-stempel på røykvarslere.
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Min magefølelse er at Gira sine røykvarslere er bedre enn de som for eksempel selges i If sin butikk. Jeg er kun ute etter regelverket som regulerer bruken av slike.
Jeg forstår det på deg at at røykvarslere ikke blir FG godkjente.
Hvor finner jeg de "norske kravene til sikkerhet" (røykvarsling i enebolig)?
Det at de er seriekoblet gir en god følelse av trygghet i huset. Sover rett og slett bedre nå.
www.decosystems.no
http://noby.no/Avdelinger/StartSiden/TEK10-forskriften.aspx
Står litt her
Selv ønsker jeg røykvarsler i oppholdsrom, soverom, teknisk rom og vaskerom.
Forskriften som gjelder boliger (inkludert røykvarslere) finner du på Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskaps nettsider her (veileder).
Ta også en titt her.
Dette synes jeg fyller ut svaret fra Julenissen (!), og jeg håper svarene fra oss to til sammen gir deg den innsikten du søker. Ha en fin lørdagskveld!
Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Tenk også på at brannrøyken bygger seg opp i taket først, før den synker og får mulighet til å sive ut gjennom døråpninger, det kan derfor gå en stund før røykvarsler reagerer dersom den ikke står i det rommet brannen oppstår.
Personlig har jeg pulverapparatet stående på soverommet. I tillegg til fastmont. brannslange på vaskerom.
+ nødvendige bevegelses- og døralarmer, selvsagt.
I ettertid ser jeg at jeg nok burde ha satt en røykdetektor på teknisk rom, og en varmedetektor i garasje, også.
Noen som har tips til kombinert ionisk/optisk/varme røykvarsler som kan seriekobles?