2 210    42    13  

Murhus

 8     0
Hva tenker folk om å bygge et hus i mur i Norge ?
Da tenker jeg å ikke ha treverk hverken utvendig eller i vegg, gulv eller tak innvendig.

Jeg må ha en betongvegg som er godt nok isolert uten at jeg trenger å isolere ekstra ute eller inne.

Det blir fliser på gulv, med varmekabler.

Innervegger blir også i betong. Jeg vil ikke ha noen steder sjeggkre eller rotter kan komme inn og gjemme seg.

Noen som har noen tanker rundt dette ?

   #1
 664     0
Skjeggkre kommer du til å få uansett, hvis du e så uheldig å dra de med deg fra ein plass.
   #2
 21 547     Akershus     0
En skulle tro at problemet blir vesentlig mindre. Ingen lister, ingen gipskartong eller papirtapet. Mindre å spise, færre gjemmesteder.
Signatur
   #3
 1 628     Norge     0
Hørte på nyheten nå, at de liker fuktige steder. Så det er nok ikke noe løsning med murhus, snarere tvert om.
   #4
 767     1
Har forstått de som det er i hovedsak sølvkre som liker fuktige plasser?

vist de ikke har noe sted å gjemme seg, bør de jo ikke være noe særlig liv laga for de? selv om man er så uheldig å får med seg hjem ett par?

Er vist generelt få eller ingen hus fra før 50tallet som er plaget med dette..? men der er man gjerne mer plaget med rotter og mus..
   #5
 236     0
Går fint å bygge i porebetong. Puss utvendig og gipspuss innvendig. Ikke noe plast, panel, gips el. likn. og fortsatt oppfylle TEK.
Etasjeskille kan også gjøres i porebetong eller lecaplank, hulldekke, samvirkedekke m.v.
Men skal nok hardt gjøres å bygge helt uten organisk materiale.
En skal også ta hensyn til akustikk. Bare harde materialer kan gi mye romklang.
   #6
 511     Bærum     1
Det er mange gode grunner til å velge mur og betong, så det gjør du lurt i! Trygghet mot brann, mugg og råte, jevn innetemperatur, lave vedlikeholdsutgifter ...

Ønsker du å legge inn mye egeninnsats kan du spare mye. Byggeprosessene er ofte enkle, særlig med porebetong/Leca og løsningene med stableforskalinger. Flere gode tråder her på forumet (og på byggahus.se), og mange brukere som kan gi gode råd.

Skal du sette bort jobben så har du færre gode håndverkere å velge mellom enn på trebygg, så du må kanskje lete noe mer. Rett og slett fordi 9 av 10 småhus i landet bygges i tre.

Hvis du vil bygge i betong bør du finne entreprenør som kan vise referanser. Når det støpes får du som regel bare en mulighet til å gjøre det bra, og da kommer det godt med å ha en erfaren entreprenør på laget.

Betonghus kan bygges både av elementer, støpes på stedet, eller en kombinasjon av disse. Litt avhengig av arkitektur, men også praktiske forhold. Skal du bygge med elementer må du kunne få inn en mobilkran, for eksempel.

Jeg ville vurdert betonggulv i noen rom også, hvis du først skal inn i denne gata. I mine øyne er det lite som kan måle seg med det hva gjelder estetikk og praktiskhet.

Som @Lynving1 er inne på så må du ta hensyn til akustikk, men min erfaring er at det ikke er mye som skal til. Møbler, hyller, gardiner demper lyd. Det er ikke i første rekke hardheten i materialene som skaper klangen, men om lydbølgene får forplante seg uten hindringer.

Samtidig, det er fint med variasjon og avveksling med materialer også. Tror prosjektet ditt blir enda bedre om det har fine detaljer også i andre materialer.
TSt
   #7
 10 194     0
En må jo ha noe isolasjon i de fleste. Siporex kan hende at går uten ved å velge veldig tykke blokker. Ellers må det noe isolasjons sjikt noe sted her. Enten inni som i Isoblokker fra Leca eller på begge sider som forskjellige termomur løsninger. Det vår ann å fore ut tynnere elementer med f.eks. isolasjon og trekledning på noen felt. F.eks. under/over noen vinduer.


   #8
 236     0
En må jo ha noe isolasjon i de fleste. Siporex kan hende at går uten ved å velge veldig tykke blokker. Ellers må det noe isolasjons sjikt noe sted her. Enten inni som i Isoblokker fra Leca eller på begge sider som forskjellige termomur løsninger. Det vår ann å fore ut tynnere elementer med f.eks. isolasjon og trekledning på noen felt. F.eks. under/over noen vinduer.


Siporex/porebetong går med 36,5cm tykke blokker med kun puss utvendig og innvendig. Da har du en veldig enkel konstruksjon som også holder godt på varme (el. svalt på sommer).
Termomur da må du jo til med gips på innside og da er man like langt ift. Skjeggkre.
Leca isoblokk ser jeg faktisk ikke noe poeng med så lenge man porebetong (men det er sikkert mange uenige i).

Som @ElDart skriver så er det nok langre mellom firmaene som er gode på betong/mur for enebolig. Men de finnes helt klart.

Kostnad; Har her sett at det estimeres 10-20% høyere pris på murhus. Men i mitt tilfelle (porebetong og tradisjonelt saltak i tre) så er jeg jaggu ikke sikker. Tar man utgangspunkt i mur helt fra start, arkitekt tegner etter dette og man velger rette løsninger og entreprenører så tror jeg ikke det er noe dyrere enn tre. Så er det helt klart at man slipper mye billigere unna på vedlikeholdet ved murhus.
   #10
 236     0
Må ikke siporex opp i 45cm nå ?

Gikk fint med 36,5 cm etter TEK10 og det er vel ikke noe endring på energikravene i TEK17 så vidt jeg har forstått (!?).
Men det forutsetter lav nok densitet (gode nok energiegenskaper) på blokken, og det er det nok ikke alle produsenter som får til. Så en del må nok opp på 40cm.
45cm er vel om du skal ha en spesiell energieffektiv standard, men trenger man egentlig det?