203    11    0  

Nybygg enebolig med utleiedel, lydisolering

 119     Bærum     0
Hei!

Vi holder på å prosjektere en enebolig, og tar oss av det meste av jobben selv.

Det jeg lurer litt på er hvordan jeg bør lydisolere utleiedelen. (Selvfølgelig innen rimelighetens grenser)

Tenkte å gå for lydbøyler og dobbel gips i himling i utleiedel. Gulvet oppe blir vel noen trinnlydsplater og muligens slissegulv.

Men hvordan gjør vi det med veggene i utleiedelen? Da tenker jeg hovedsakelig på ytterveggene. Her vil det være vinduer og slikt og. Vil det beste være å ha en sekundærvegg med stendere som gipsen festes i? Og er det noen spesielle hensyn vi burde ta mtp på vinduer og slikt for at ikke støy skal forplante seg i reisverket? 

Setter pris på alt av svar :) 

Takk!

   #1
 6,403     Akershus     0
Hvorfor er bekymringen din ytterveggene? Er det spesielt mye lyd derfra?

Ville foret på ytterveggene med 48mm, ellers blir det vrient med skjult anlegg. Dersom dere har et mellomrom mellom toppsvilla på denne påforingen og bjelkelaget slipper dere i allefall noe forplanting.


.Thag
   #2
 24,668     Akershus     0
Pass på at det blir lufttett fra himlinga ned i veggen.
Signatur
   #3
 5,432     Akershus     0
Legg taket først, bruk brannfug mellom gips og vegg. For eventuelt ut veggene etterpå, spiller ingen rolle om det er kontakt mellom vegg og tak, det er allerede lydisolert oppover. Jeg har ingen erfaring med lydbøyler, men meget god erfaring med sekundært bjelkelag. Jeg hører ikke vanlige lyder mellom underetasje og oppe, da skal det mer enn normale lyder til. Alle skillevegger nede går opp til taket, dobbel gips sørger for lydsperre mellom etasjene.  Søk på dobbelt bjelkelag på forumet, så får du mer informasjon.
   #4
 24,668     Akershus     0
Har også sekundærbjelker fra tiden før lydbøyler. I tillegg er det to rader med kryssavstivning, men det har ikke noe med lyd å gjøre.
Signatur
   #5
 5,432     Akershus     0
Hva mener du med 2 rader.......? Er du fornøyd med lyddemping? Nå har jeg antagelig hatt og har veldig rolige leieboere, men jeg aner faktisk ikke om de er hjemme eller borte.
   #6
 24,668     Akershus     0
2 rader kryssavstivning. Ikke relevant for lyd, men en fordel for stivheten i bærebjelkelaget siden himling i kjelleren mangler.

Hos oss er det to lag gips, ingen sand. Lydhimlingen er montert først, utforing av kjellervegg, over bakken, er montert opp under lydhimling. Ingen trinnlydplater oppe. Hører nær ingenting av tale og musikk/TV imellom, men noe trinnlyd ovenfra og ned. Ville nok lagt trinnlydplater i dag, men «var ikke kjent da vi bygde.
Signatur
   #7
 3,876     Asker     0
Jeg ville bedt noen med kompetanse gjøre dette i henhold til preaksepterte løsninger. Ta det fra en som har bygget nylig, det er ikke DER pengene går. Samt du vil ikke ha disse tingene gjort halvveis. Det vil du ha gjort så bra som mulig.

Når du sier prosjektere, hva legger su i det. Prosjektere eneboligen er noe en ansvarlig søker må stå for. 3D tegningene spytter da ut mer eller mindre alt arbeiderene trenger.
Signatur

   #8
 5,432     Akershus     0
2 rader kryssavstivning. Ikke relevant for lyd, men en fordel for stivheten i bærebjelkelaget siden himling i kjelleren mangler.

Jeg forstår fremdeles ikke hva du mener med kryssavstivning. Heller ikke hva du mener med at himling i kjeller mangler.
Jeg har 2x4" sekundærbjelkelag, som bærer gipsen, ikke noe annet.

Sand var en gammel lyddemper. Familiemedlem som bygget hus noen år før oss, fikk fylt sand i bjelkelaget. En dag lå hele himlingen på gulvet i utleiedelen. Hadde det vært noen hjemme, hadde det vært en dødsulykke.
   #9
 24,668     Akershus     0
https://byggebolig.no/trearbeider-konstruksjoner-isolering/hvordan-best-mulig-avstive-bjelkelag/msg753017

Fra bjelkelagstabellen ser en korreksjonsfaktorer for hva en bruker som gulv, gulvbord, spon, kryssfiner. Tilsvarende for hva for himling som er spikret opp mot bærende bjelkelag. Godt gukv og god himling vil øke spennvidden noe, eller gjøre gulvet stivere.
Kryssavstivning vil gjøre gulvet enda stivere. Mangel på himling mot bærende bjelkelag gjør gulvet svakere.

Kryssavstivning ble brukt for å kunne løfte sekundærbjelkene så høyt som mulig.

Gammel oppskrift fra ca 1980 er to lag gips og ca 5 cm sand. Resten av volumet fylles med isolasjon.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 119     Bærum     0
Takk for innspill og svar!

Grunnen til at jeg tenker på yttervegg er fra forrige gang jeg bygget, (Horisontaldelt tomannsbolig) NB, tok ikke av meg noe som helst annet enn finisharbeid innvendig + noe elektrisk.

Her var det tålig godt lydisolert, men det var noen steder lyden lakk gjennom. Dette var da hovedsakelig yttervegg og pipe som gikk gjennom huset.

Denne gangen skal jeg kun ha pipe i andreetasje (stålrør) Og ytterveggene skal jeg ha bukt med.

Lyden forplantet seg da i platene (spon) og så i reisverket, og deretter ble mine plater i ytterveggen til en slags høyttaler.

Dette er jeg livredd for at skal skje igjen:)) Spesielt nå som utleieleilighetens stue skal være rett under vårt soverom.

Tenkte også som dere foreslår å legge taket først med lydbøyler, i ett stykke, og deretter sette opp innervegger som festes i taket. La det være avstand til vegg for elastisk fugemasse. og så montere gipsen opp mot dette.

Burde jeg la det være avstand fra gips fra vegg mot gips i tak også? Og så fuge her i tillegg?

Hvorfor er bekymringen din ytterveggene? Er det spesielt mye lyd derfra?

Ville foret på ytterveggene med 48mm, ellers blir det vrient med skjult anlegg. Dersom dere har et mellomrom mellom toppsvilla på denne påforingen og bjelkelaget slipper dere i allefall noe forplanting.


.Thag


Når du sier foret på med 48mm, vil du da skru disse rett i stenderne, og så platene på disse igjen?

Jeg tenkte derfor å bruke denne løsningen, men igjen så er jeg redd for at vinduene skal absorbere støyen, og så overføre disse til stenderverket. (Skal bruke PVC vinduer, så er ikke sikkert det blir noe problem)
https://www.glava.no/losninger/forskjovet-stenderverk-med-enkel-platekledning

Takk igjen for svar Smile