#11
 24,669     Akershus     1
Hos oss er det ca 4.25 m spenn, to striper med kryssavstivning (3*9 cc 40). Hvis du har mulighet, så er det kanskje også en fordel med bordkledning i himlingen under.
Signatur

   #13
 24,669     Akershus     0
I utgangspunktet blir det ett fett. Forskjellen kan være i innfestingen. Min løsning er enkel synes å funge, men krever tilgang ovenfra og fra undersiden under montering.
Signatur
   #14
 677     Norge     2
Hvorfor det blir stivere enn kubbing med full høyde skjønner jeg ikke.


Når bjelkelaget svikter, kommer det av krefter ovenfor som virker nedover, altså nedadvirkende krefter på bjelken(e).

Skråavstivere til bjelkene på hver side blir selvfølgelig stivere og gir mer motstand mot nedbøyning enn en rett kubbing mellom bjelkene, fordi kreftene taes opp på en annen måte og overføres bedre.

Mine tegneferdigheter er ikke de helt store, og jeg gidder ikke legge store mengder tid i å forklare det som egentlig burde virke åpenbart, men jeg prøver

Hvordan best mulig avstive bjelkelag?? - force1.png - håkon01

Hvordan best mulig avstive bjelkelag?? - force2.png - håkon01

Prinsippet med kolvning blir jo likt som all annen kryssavstivning, et kryss tar opp lastene bedre.

Tenk deg at du setter opp en vegg, og du setter opp to stendere stående, vil de stå stødigere med en planke spikret over begge stenderne vinkelrett på, altså horisontalt, eller vil de stå stødigere med et kryss av to planker som motvirker bevegelse sideveis.
   #15
 7,685     Bærum     2
Du må sammenligne med at du setter en plate i full høyde på stenderne. Blir det mindre stivt enn kryssavstivning? En kubbing i full høyde kan jo anses å være en kryssavstivning med materiale mellom avstivningene. Eneste argumentet er at du kan få bedre oppspenning.
   #16
 24,669     Akershus     0
Du får noe bedre innspenning med kryssavstivning ved krymping i bjelkelaget. Gitt god innfesting oppe og nede og ser bort fra krymping, vil det imo være likt.
Signatur