#61
 330     0

Dette er det gjort undersøkelser på. Har ikke noen referanse foran meg, men hvorfor betviler du dette? Det er en kjent sak at utdannelse ikke blir premiert særlig høyt i Norge.


Dette er en gammel myte, Torango. Den blir ikke mer sann om den gjentas ofte.

Som du ser av vedlegget fra SSB, skiller det flere hundre tusen i året. Det blir 8-10 millioner i løpet av førti år. Pluss adskillig høyere pensjon i tjue-tredve år videre.


Østeuropeerne får avløsning? - lønn utdanning.jpg - morris1

   #62
 21,481     Enebolig     0
Jeg mener også på at utdannelse ofte lønner seg med tanke på lommeboka. Jeg tror min lønn som håndverker er ganske så lav i forhold til veldig mange andre her på forumet med høyere utdannelse.
   #63
 7,686     Bærum     0
Dette diagrammet blir vel litt for enkel dokumentasjon. Husk at akademikeren drar på seg studielån mens håndverkeren tjener penger. Akademikeren har færre år i arbeidslivet pga. lang studietid. Dette gir kortere inntjening av pensjon. Høyere marginalskatt jevner også ut mye av lønnsdifferansen. Greit at du er uenig, men bildet er nok noe mer nyansert.
   #64
 5,569     0
Men, tabellen viser snittlønn sortert på utdanning. Det er kun utdanning som er singlet ut, mens i virkeligheten finnes det en mengde andre variabler. Snittet visker ut alt dette.

Det som er interessant, og det "myten" omhandler, er akkumulert lønn gjennom arbeidskarrieren. Faktum er at etter 5 år på universitet er stort sett startlønnen lavere enn en håndverker med 5 års fartstid. I tilleg har man 5 år oppspart studielån. Det er to veldig ulike liv vi sammenligner her, og dermed et veldig ulikt utgangspunkt videre i livet.

Spørsmålet er hvor lang tid det tar før linjene krysser og høyere utdanning lønner seg i faktiske kroner og ører. Det kommer veldig ann på yrket og utdanningen (de henger gjerne sammen). Lærere på videregående har universitetsutdanning. Det samme har tannleger. Lønnen er veldig forskjellig.
   #65
 992     Østlandet     0
Det tabellen ikke tar hensyn til er at en person med lav utdanning har flere yrkesaktive år enn en med lang utdanning. 6 år på universitetet = 6 færre inntektsgivende år. Når mange pensjonerer seg i 62-64 års alder utgjør 6 år ganske mange prosent.

Videre må fyren på skolebenken låne for å leve i studietiden og møter arbeidslivet og boligmarkedet med et lån på rundt 300-350k. I motsetning kan den lavt utdannede med en dårlig startlønn på feks 200k kunne legge seg opp 50k i året hvis han lever på samme standard. Ved samme alder, feks 25 er det derfor ikke rart om det skiller 600k, en ganske betydelig sum i den alderen.

Prinsippet om rentersrente er også relevant her. De første årene folk med lav utdanning har med inntekt reduserer behovet for "toppen" av lånet, les: de siste pengene du betaler tilbake.
   #66
 155     Hedmark     0
Fra NITO.

Lønnsstatistikk statsansatte per 1.1.2011

Gjennomsnittlig lønn pr. 1.1.2011 er kr 38.898.
Gjennomsnittlig begynnerlønn er kr 32.447.

Lønnsstatistikkkommuneansatte per 1.1.2011

Gjennomsnittlig lønn pr. 1.1.2011 er kr 40.104.
Gjennomsnittlig begynnerlønn er kr 33.957.

Lønnsstatistikk privat per 01.10.2010

Gjennomsnittlig lønn per 1. oktober 2010 er kr 45.754
Gjennomsnittlig begynnerlønn er kr 33.126
   #67
 7,686     Bærum     0


Dette er det gjort undersøkelser på. Har ikke noen referanse foran meg, men hvorfor betviler du dette? Det er en kjent sak at utdannelse ikke blir premiert særlig høyt i Norge.


Dette er en gammel myte, Torango. Den blir ikke mer sann om den gjentas ofte.

Som du ser av vedlegget fra SSB, skiller det flere hundre tusen i året. Det blir 8-10 millioner i løpet av førti år. Pluss adskillig høyere pensjon i tjue-tredve år videre.



Du kan jo lese denne artikkelen så ser du at ting er litt mer komplekse enn det du tydeligvis antar. Her er heller ikke alle parametere evaluert, men det er i allefall betydelig mer relevant enn tabellen du refererer til. http://www.ssb.no/emner/05/01/rapp_201043/rapp_201043.pdf

   #68
 3,387     0
Denne diskusjonen tror jeg ikke at jeg gidder gå løs på engang. Jeg er samfunnsviter og har vel noe kompetanse på området.

Utdanning blir så dårlig belønnet økonomisk i Norge at det er ett av verdens dårligste land å utdanne seg i. Torango har bare rett, enkelt og greit og det kan bøttes på med dokumentasjon om det. Skillet mellom lønn hos håndverkere og høyere akademikere som Torango tilhører er mindre i Norge enn de aller aller fleste siviliserte og usiviliserte land (kommer ikke på noen dårligere i farten, men holder åpent for at det kan finnes).

Det er ingen gammel myte. Det blir dessuten helt feil å bare se lønn mot lønn. Akademikere kommer senere inn på boligmarkedet og betaler mye mer for samme bolig, de drar med seg studielån gjennom store deler av livet, etc etc.

   #69
 21,481     Enebolig     0
Nå hadde jeg ingen hensikt med å sette opp et komplisert regnestykke, bare årslønn mot årslønn.

Jeg hadde fullt studielån under hele min utdanning på 4,5 år, samt kjenner endel som har fått generell studiekompetanse pluss høgskole ved å bo hjemme uten studielån. Det er mange variabler som avhenger av bosted, ønsker og tilfeldigheter.

Hvis man kan bøtte på med dokumentasjon, så ønsker jeg det. Jeg sier ikke at jeg nødvendigvis har rett, men generelt mener jeg at utdannelse lønner seg med tanke på årlig inntekt. Kanskje ikke like mye som i andre land, men det var heller ikke påstanden.

Jeg kommer ikke på noen jeg kjenner som tjener mindre enn meg (med lengre utdannelse) med unntak av de nevnte offentlige og kvinnedominerte yrkene.
   #70
 5,188     Østlandet     0

Utdanning blir så dårlig belønnet økonomisk i Norge at det er ett av verdens dårligste land å utdanne seg i. 
Samtidig et av verdens beste land å bo i (hvis man ikke regner med været) uansett utdanning og lønn.
Signatur