18,516    38    0  

Passivhus for tette for klima på vestlandet

 189     0
Dette kommer fra en professor/arkitekt. 

Verdt å lese for alle vestlendinger som tenker på passivhus! 

Bergens Tidende: Frykter fuktfeller.

   #1
 526     0

Til passivhus benyttes det en lite utprøvd byggemetode. Kan virke som en begynner å ane konturene av en del problemer som dukker opp etter noen år. Kan være det er lurt å vente med å bygge slik til "barnesykdommene" er tatt bort.
Signatur
taz
   #2
 3,840     Haugesund     0
Nå er det en kjennsgjerning at Sverige ligger laaangt foran oss i energi, bygging, miljø etc. Syntes denne artikkelen var interessant jeg. Er det egentlig så miljøvennlig, og energibesparende, med passivhus ?
Signatur
   #3
 163     Bergen     0
Sammenlikningen var vel passivhus vs 70-tals hus med fjernvarme. Opp med hånden alle som har fjernvarme!
taz
   #5
 3,840     Haugesund     0

Sammenlikningen var vel passivhus vs 70-tals hus med fjernvarme. Opp med hånden alle som har fjernvarme!


I Bergen som den Norske artikkelen var sakset fra, er fjernvarme høyaktuellt.  ;)

Dessuten hva kostet olje på 70-tallet, og hva koster strøm i dag ? Det er primærenergikostnad vi snakker om.
Signatur
   #6
 127     Østlandet     0
Har lest artikkelen. Typisk overforenkling og stigmatisering som fremstiller det slik at man tar en stor risiko ved å bygge miljøvennlig. Vil bare minne om byggskadene som finnes på nyere hus som er bygget for tette og med den minste menneskelige slurv, får man vannlekkasje, fuktproblemer osv. Meenneskelig feil og slurv må man regne med, så hvorfor tviholdes det da på at alt skal tettes, tettes, tettes! Vil heller si det slik at man løper større risiko ved dagens ansette metoder.

Huset er som vår tredje hud, og sammenlikningen med påkledning er interessant. Hvis vi "kler opp" huset etter samme logikk som vi kler på oss når vi skal ut å gå en rask spasertur i det verste ruskeværet som tenkes kan, er det lett å forstå hvordan hus bør bygges for å unngå fuktproblemer. En ullgenser varmer godt bare dersom den får noe vindtett utenpå, men man blir kald og klam likevel hvis man har en polyesterdress  innerst mot huden. Da får ikke ulla (som kan ta opp enorme mengder fukt) tilgang til kroppsvarmen og fukten fordi det er et plastlag imellom som dekker. For å kjenne deg varm og behagelig da, må du ha et ventilasjonsanlegg på brystkassa...

Dagens byggeskikk legger opp til at hus skal være så tette for å unngå varmetap sies det. Men sannheten er at mye av grunnen er at de vanligste isolasjonsmaterialene som benyttes (Glava og Rockwool) ikke er er ikke hygroskopiske slik som ulla og andre isolasjonsmaterialer er, dvs at fibrene ikke har evnen til å opp fukt og slipper det ut igjen ved trykkforandringene som skjer gjennom en vegg eller tak som får puste. Dermed vil den minste hull eller feil skape trykkforandringer og luftsirkulasjon og fukten setter seg i luftrommene i isolasjonen og deretter i treverket som absorberer så mye den kan. Dette er ting den gjengse snekker kanskje ikke tenker for mye på når det skal gå fort unna.


   #7
 837     0
Interessant... har du lilj1 link til mer info om alternative isolasjonsmetoder? Hvordan blir prisen i forhold til Glava?
Er det like effektivt eller må du ha tykkere vegger?

   #8
 127     Østlandet     0
I huset vårt som ble isolert i 2002 ble det brukt innblåst resirkulert avispapir i ytterveggene, såkalt cellulosefiber. Se www.isofiber.no (vi brukte et annet firma som het Beitek, men jeg tror det er nedlagt) Vi bygget stort 300 kvm med 20 cm i vegg og 30 cm i tak (som var mye dengang) og hele jobben ble utført i løpet av to dager! Det vi gjorde på forhånd var å sette opp rockwool vindtett (jeg ville bruke Hunton trefiberplater, men på grunn av tidsnød ble det andre valgt) på innsiden og GU-plater på utsiden, alt klemt på plass med lekter. Men siden dette materialet tåler luft og fuktgjennomgang (som blir bremset av den diffusjonsåpne vindsperren) er det ikke kjempekritisk om det skulle bli noen overganger som ikke er helt tette. Ved innblåsing ble det brukt jigg og det fylt på til riktig densitet. Har fått sjekket tilstanden i veggen flere steder i løpet av disse årene fordi vi ikke er ferdige med å bygge ennå, og det er knusktørt overalt. Vi betalte dengang ca 80 000 for arbeid og materialer for tilsammen 460 kvm isolering.

På innervegger har vi brukt to typer. Til badet oppe er det brukt linmatter som er laget av rester av lin og polyester fra tekstilproduksjon. Produktet heter Heraflax se www.hbc-as.dk. Det var problemfritt å importere disse.
På badet har vi lagt membran på gulv og i dusjsone og ellers malt med tett oljemaling på bl.a yttervegg. I taket er det malt med LIVOS linoljemaling som er diffusjonsåpning. Dette er et lite rom uten ventilasjon (fordi vi ikke har kommet så langt, men bare åpner vinduet). Ingen plastbrems. I veggen over vasken har det lenge vært et hull hvor det kom ut en el-ledning som ble fjernet. Jeg har sjekket isolasjonen i veggene her oppe fra inspeksjonsrommet over badet, og alt er like fint som før vi begynte badet. Fordi alt har fått puste uten plast! Linmattene er fantastiske!

I de siste innerveggene har vi brukt ultimatplater som også er oppmalte klær med mest ull. Firmaet gikk desverre konkurs, men jeg håper de klarer å stable på bena mer kapital til å starte opp igjen. Årsaken til at mange "alternative" må gi seg er treghet i etterspørselen og at de store aktørene og mange i bransjen stikker kjepper i hjulene ved å uttale seg skeptisk. Som uerfaren byggherre vil de fleste velge å stole på snekkern. Men jeg synes det viktig å få frem at det skyldes ikke kvaliteten på produktene, tvert imot.

Jeg merker nå at jeg sitter inne med enorm kunnskap om det å bygge miljøvennlig og at det hyggelig hvis jeg kan bidra til at andre tør å være kjerringa mot strømmen. Kom igjen folkens, bygg miljøvennlig, dere vil aldri angre.

Ikke bare får dere et hus som belaster miljøet mindre, men dere får bedre innekima og mindre vedlikehold på kjøpet. Dere må regne med å betale litt ekstra ved bygging, men det får dere igjen på energibesparing og vedlikehold i løpet av husets levetid.


   #9
 22,342     Akershus     0
Så lenge man bygger riktig spiller det liten rolle hvilke materialer man bruker. Har man bygget feil er det ikke nok å bytte Glava med ull og tro at alt blir bra. Man trenger ikke å bruke plast på innsiden av isolasjonen, det er nok at innsiden er lufttett/vindtett. Har du dårlig ventilasjon vil du uansett få fuktproblem i rommet.

Har man problem med utett vegg/tak kan fuktig luft kondensere flere hundre liter vann i en bolig. Dette er så mye at jeg ikke hadde tatt sjansen på at byggematerialene skulle absorbere dette.
   #10
 997     0
Plast er et veldig omdiskutert tema, og det finnes vel ikke noen fasit på om den er bra eller dårlig å ha i veggen. Jeg har prøvd å få svar på om jeg skal legge plasten inne i veggen bak 5cm glava eller fremfor glava(bak veggplatene) i mitt bygg som er av KUB. Men har ikke fått noe konkret svar...noen med ideer? (KUB er altså isopor og betong og kan ikke ta skade av fuktighet og trenger derfor ikke difusjonssperre, men ved ekstra isolering med 2" utlekting, så skal det brukes plast...)
Signatur