757    6    1  

Pusse opp rekkehus - Enkelte spørsmål

 20     0
Har da kjøpt et rekkehus fra 1967 hvor det er enkelte vegger jeg ønsker å gjøre noe med. Dette gjelder da i stue, gang mellom soverom i 2.etasje samt hovedsoverommet.
Målene på rommene er:
Stue: 790x415x230
Gang: 430x230x100
Soverom: 360x230x200


Er en ruglete tapet i stua og i soverommet, samt fiskebeinstapet i gangen oppe. 
Ønsker nå å få glatte overflater slik at det blir mer moderne. Har i forbindelse med dette noen spørsmål.

Alternativ 1 med gipsvegg:

Vurderer å rive veggene ned til stender og bytte isolering når jeg først er i gang, er dette risikofylt med tanke på asbest, siden huset er fra 1967? Bør jeg overlate dette til "fagfolk"?
Vurderer så å trekke det elektriske gjennom stenderne slik at dette blir skjult og få hjelp av en elektriker til dette, samt skru opp gipsplater og sparkle skjøtene selv + male.

Alternativ 2 med gipsvegg:

Skru gipsvegg direkte på gammel tapet og evt lage sluser i gammel vegg for å skjule det elektriske. Igjen gjøre alt selv utenom det elektriske.

Alternativ 3 med helsparkling:

Få et firma til å helsparkle samtlige rom og male. Vil da fortsatt ha åpent elektrisk anlegg. Fått en pris på dette på ca kr 35 000 + mva med materialer.


Hva er det å anbefale? Er det andre alternativer som kan være bedre/lettere? Leser at flere her med minimal erfaring har klart å skru opp gipsplater selv og sparkle skjøtene med godt resultat. Dette vil vel hovedsakelig koste mye tid, men igjen kan jeg vel spare rundt 25 000,- som de skulle ha i arbeidskostnader for helsparklingen.
Helsparkling vil jo samtidig gjøre at det ikke blir spesielt modernisert hvis man tenker på det elektriske.

Selv har jeg svært lite erfaring med oppussing sett bort fra gulvlegging, men har enkelte bekjente som har lagt gipsplater før og sparklet, så kan få noe veiledning her. Hvor lang tid vil dette kunne ta for en nybegynner? 

   #1
 1,674     0
Asbesten er vel stort sett på utsiden, i huset til en vi kjenner var eternittplatene på utsiden av rupanel som var under kledningen.
Det er selvfølgelig også asbest rundt piper og ildsteder, dvs. der det er risiko for brann.
Men har jo lest her at noen tapeter også kan ha asbest på baksiden, men det vet andre her mer om.
Legg ut noen bilder, blir vel lettere å mene noe.
   #2
 911     0
Jeg holder på med noe av det samme selv. Oppussing av tre soverom + gang i 2. etg. av tomannsbolig fra 1961.

Vi var klar fra begynnelsen av på at vi ville gjøre det skikkelig. Vi rev derfor himling mot loft, fjernet og skiftet gammel glassvatt nedenfra (hadde sunket kraftig sammen, var maks 10 cm isolasjon i 20 cm bjelkelag). Fjernet innvendige vegger (rupanel) inn til dampsperre og skiftet denne (isolasjon i yttervegg var allerede skiftet så den var OK), ny dampsperre mot loft, innlekting av yttervegg 5 cm, nedlekting av tak 5 cm, elektroarbeider og holder på med innvendige veggplater nå.

Vi angrer ikke et sekund på dette, selv om det er sinnsykt mye jobb... Spesielt tilstand til isolasjon mot loft og dampsperre (dampsperre-papp) samt det delvis skjulte elektriske anlegget var ille. En del svertesopp på nytt OSB undertak (et par år gammelt) indikerer at det har vært en del gjennomgang av varm fuktig luft fra beboelsesrom til loft, som vi nå forhåpentligvis blir kvitt.

Ang vegger så har vi etter mye betenkninger valgt å sette opp ferdig grunnede sponplater (Arbor malingsklar). Vi vurderte mange alternativer, inkl. mer eksotiske former for gips (Ladura Premium, Gyproc Habito, Nordgips Ultraboard etc), men falt på sponplatene. Disse virker så langt å svare til forventingene. De er veldig grei å håndtere alene (60 cm bredde), veldig rask å sette opp og ser ut til å gi et bra resultat med lite etterarbeid etter montering.

Jeg ville ikke vært bekymret for asbest. Normalt er dette kun brukt rundt ildsteder, piper, fyringsanlegg etc. samt noen sjeldne former for gulvbelegg. Dette vil ikke finnes i normale vegger/himlinger/gulv.
   #3
 15,393     1
Har en utenpåliggende el anlegg så skal det noe til å få det pent etter stor opppussing uten at en har tatt ned alt og satt opp nytt. Men det er kostbart. Elektrikker bruker mye tid på å stifte kabel.
Så jeg ville lagt dette inn i veggene. Delvis skult går også bra hvis det er vanskelig noen steder, f.eks. rør i nytt tak og ledning ned langs dørkarm til bryter.
   #4
 911     0
Noen bekjente har lagt alt elektrisk skjult i veggene på soverom og droppet lampepunkt i taket. PR kabel ut av veggboks (ikke stikk eller DCL) klamret i tak til lampe. Synes dette også er helt OK om man f.eks. vil beholde eksisterende himling og ikke får til skjult lampepunkt.
  (trådstarter)
   #5
 20     0
Kan ta litt bilder der etterpå, slik at det kan bli lettere å gjøre en formening om det Smile
Å rive en vegg ned til stenderverket er vel ganske grei skuring når man har fått fjernet det elektriske og lister osv? Er vel mest jobb knyttet til å rydde opp etter det?
Jeg tenker ikke å skjule det elektriske som evt skal gå til taklamper, da jeg ikke ønsker å gjøre noe med taket, kun det som er langs veggene.
Er det noen fordeler ved å velge sponplater kontra gipsplater?

Gipsplater er kanskje lettere å skjære til? Eller er dette nesten tilsvarende for begge?
Er en pipe med tilhørende peis i stua, men denne skal jeg ikke røre utenom veggen som er rundt, så da er vel ikke det noe "farlig" vil jeg tro.

Bør man leie noe utstyr for "utlufting" evt. en proff støvsuger når man skal pusse ned sparkelen i gipsskjøtene?

Kan legge ved noen bilder av huset fra finn enn så lenge, men her ser man vel igrunn ikke så mye.Pusse opp rekkehus - Enkelte spørsmål - Stue.jpg - HenningS94Pusse opp rekkehus - Enkelte spørsmål - Stue 2.jpg - HenningS94Pusse opp rekkehus - Enkelte spørsmål - Hovedsoverom.jpg - HenningS94Pusse opp rekkehus - Enkelte spørsmål - Hovedsoverom 2.jpg - HenningS94
   #6
 911     0
1) Fordelen slik jeg ser det med spon er at det er mindre etterarbeid. Ingen skjøtesparkling på Arbor Malingsklar om du er nøye med oppsettingen. Dessuten kan de settes på horisontal utlekting, de trenger ikke kontinuerlig vertikal kubbing i skjøt mellom platene. Dette er egentlig hovedgrunnen til at jeg valgte spon fremfor gips, jeg har ikke en eneste stender eller bjelke som står med c-c 60 cm originalt i huset... Om huset hadde hatt vegger med c-c 60 cm stender hadde jeg kanskje valgt gips, platene jeg bruker er tross alt tre ganger så kostbar som vanlig gips. Men til slutt tror jeg at jeg sparer mange arbeidstimer på dette...

2) Det er alltid mere jobb å rive enn du tror. Vi leide container og sendte vekk 20 m^3 avfall (to smekk fulle 10 m^3 containere), og har enda et par m^3 liggende i garasjen, så blir nok en container til på oss etter hvert. Tar tid å rive og bære ut.

3) Støvsuger er gull.