10,192    13    0  

Sammenlikning av økonomien for diverse byggemetoder

 39     Skien     0
Jeg forsøkte å kontakte moderatoren på forhånd om dette innlegget, men får ikke noe svar. Bl.a. kunne jeg øsnke at innlegget blir gjort "sticky".

Undertegnede er 53 år, utdannet bygningsingsingeniør, selvlært arkitekt og har noe yrkeserfaring som tømrer.
Jeg trenger deres hjelp for å kunne foreta en prissammenlikning for diverse byggemetoder.

Veldig mange av mine oppdragsgivere er usikre på hvilke byggemetode de skal velge. Selv om det har vært mange metoder å velge mellom i mange år, virker det som at for folk flest, inkludert håndverkerene, har valget stått mellom isolert lettklinker (f.eks. Leca eler BMC isoblokk) eller bindingsverk.

Mitt inntrykk av bygningsbransjen er at de fleste aktørene er fornøyd med disse to "hovedalternativene" og at de viser liten interresse for å sette seg inn i de øvrige "nye" alternativene. Jeg har ikke klart å finne noe statistikk på området, men det virker som at de to byggemetodene blir valgt av en stor majoritet byggherrene.

Murhus er stadig mer populært. De siste to-tre årene har rundt halvparten av mine oppdrag vært å tegne murhus, ofte i stilen moderne funksjonalisme. Byggemetodene mine kunder har ønsket har vært fordelt mellom isolert lettklinker (som oftest Leca eller BMC) eller at av forskallingssystemene.

Mange spør meg om blant annet prisforskjellene mellom de forskjellige byggemetodene, men ettersom jeg ikke driver med anbudsinnhenting for mine kunder (de gjør det selv), så har jeg ikke noe konkret å fortelle dem på dette området. Det er kanskje ikke noen som sitter med en god oversikt på dette området?

Selve prisen per kvadratmeter vegg er en ting, men kvaliteten på leverandøren har også stor betydning for et vellykket resultat.
Jeg vil kontakte bl.a. de forskjellige leverandørene for å hente inn priser, men også innhente opplysninger fra byggherrer, mestere og fra medlemmene i dette forumet.

Jeg kan kontaktes direkte ang dette (arnstein@bjone.no). Jeg ønsker fortinnsvis dokumentasjon på priser og annen info jeg mottar. I motsatt fall må jeg opplyse om at det er ubekreftede opplysninger. Jeg vil ikke formidle dokumentasjon jeg mottar videre til noen som helst.

Du kan se hvilke byggemetoder jeg først og fremst ønsker priser på denne nettsiden: www.bjone.no/Prissammenlikning/index.html
Forøvrig er jeg også interresert i (saklige) opplysninger om dine inntrykk av de forskjellige produsentene, hvis du har hatt direkte kontakt med dem.

Jeg vil påpeke at jeg har ingen tilknytning eller økonomisk forbindelse med noen produsenter av byggevarer.
Signatur

  (trådstarter)
   #2
 39     Skien     0

Nei, jeg hadde ikke gjort det før nå...

Men, det finnes vel neppe noen dokumeneter der som sier noe om hva prisen pr kvadratmeter ferdig yttervegg er? (Materiell + arbeid)
Signatur
   #3
 122     0
Mulig jeg har misforstått spørsmålet ditt, men du kan vel finne noen tall ved å gå gjennom dokumentene som foreslått.
Selvsagt krever det arbeid, men tviler vel på at noen har det du etterspør fiks ferdig.
  (trådstarter)
   #4
 39     Skien     0
Hobbybonden; Du har kanskje ikke klikket på linken i mitt inlegg?

Alle andre:
Jeg har forøvrig ikke gått gjennom så mange dokumenter ennå, men jeg tviler fortsatt sterkt på noen har fått tilbud hvor materiellkostanadene per kvadratmeter yttervegg er spesifisert. Min undersøkelse skal gi potensielle husbyggere en pekepinn på hva de forskjellige byggemetodene koster. Det er ikke en undersøkelse om prisforskjeller mellom f.eks. noen store ferdighusfirmaer på en og samme hustype.

Jeg skal forsøke å klargjøre:
Hva koster en kvadratmeter:
Bindingsverk (hhv 6"+2" og 6"+2"+2")
LECA/BMC 30/33 cm
KUB 32 cm/ KUB+48 mm
BeWi 30/38 cm
Isorast 31/37/43 cm
Jackon 350
o.s.v.

Jeg ønsker å lage en oversikt som viser både hva selve materiellkostnadene for hver av disse metodene, og hva de koster som ferdig vegg, inkl. puss/ maling/ kledning/ utlekting/ vindtetting/ festemateriell/ armering/ plast/ isolasjon/innerkledning o.s.v, samt priser inkl. arbeid
Signatur
   #5
 22,342     Akershus     0
Jeg er også interessert i dette. Jeg har prøvd å regne ut om det er billigere med støpt vegg enn med Leca. Leca Isoblokk er dyrere enn betong, men om man klarer man i spare på å støpe? KUB etc er vel dyrere enn Leca, men er raskere å bygge. Ulempen jeg ser med KUB er at overflatebehandlingen er mere kritisk med slike systemer og kanskje dyrere. Dessuten er de vel ikke brannsikre.
   #6
 189     0
Jeg har lest hurtig gjennom tråden, men lurer på om ikke dette blir vanskelig pga prisene i byggemarkedet er svært ustabile, mange forskjellige rabatter etter geografi hvem du er byggmester rabatter osv osv.
  (trådstarter)
   #7
 39     Skien     0
Til Hans9001;
Jeg har ikke tatt med plasstøpt vegg, fabrikkstøpte betonglelementer eller fabrikkstøpte betongelemementer med isoalsjon (sandwhichelementer) i oversikten ettersom dette ikke er byggemetoder som brukes så ofte i boliger. Hvis noen har god info om slike byggmetoder, så skal jeg gjerne ta dem med i oversikten. Husk da å ta med samtlige kostnader både for materiellkostander. Sett gjerne opp spesifiserte kostander/tidsforbruk for arbeidskostnader (forskalling, rigging m.m.)

Når det gjelder overflatebehandlingen av KUB (og alle de andre forskallingssystemene som BeWi, Isorast, Jackon m.fl.), så vil jeg heller si at den er viktig istedet for "kritisk". Som nevnt på min hjemmeside om dette temaet, så kreves det utførelse av høy håndverksmessig standard for spesielt den utvendige utførelsen av pussing av disse systemene.

Isolasjonen i slike systemer er ofte brennbar, men dette blir ivaretatt av den utvendige pussen og ve då montere gipsplater innvendig (evnt. pusse med gips innvendig)

Til Blondi;
Ja, det er selvfølgelig prisvariasjoner som skyldes bl.a. frakt, så derfor er det fint hvis dette blir spesifisert. Byggmestere har selvfølgelig sine forhandlerrabatter på alt av byggemateriell, men det er prisen sluttbruker skal betale jeg er ute etter.
Prisene er kanskje ikke "ustabile", men heller jevnt stigende...

Noen byggherrer/tiltakshavere gjør avtale med sin utførende (f.eks. en svenn eller mester) om å få kjøpe inn materiell direkte fra leverandør/produsent, men må da som regel betale en høyere timepris for arbeidene, som rett og rimelig er.

Det er derfor viktig at hver enkelt oppgir hvordan man har ordnet seg på dette området.

Signatur

   #8
 1     0
Dette er et kjempeinteresant tema!

Planlegger å bygge selv og vurderer byggematerialer for tiden. Er spent på resultatet av undersøkelsen din.

mvh
Håvard
   #9
 740     0
Her skal det følges med vidre! :)

Kjempe tråd Arnstein!;)
Signatur
   #10
 740     0
Noen oppdateringer??
Spent på hvordan dette går.. ;D
Signatur