18 389    27    29  

Smartpanelet lukter!

 4     1
Hei alle med panelplater der ute,

Er det noen av dere som har erfart sterk kjemisk lukt fra deres vegg- eller takplater?

Vi har satt opp Smartpanel over de gamle veggplatene (60-tallet)på soverommene og våkner med tett nese og sår hals hver morgen. Vi fjernet dem på det ene rommet og da forsvant problemet der inne.

Vi har støvsuget/vasket/støvtørket på alle vis, luftet kontinuerlig i flere uker og lukten gir seg ikke. Den er søtlig, kjemisk av art, definitivt ikke mugg/sopp.

Far i huset er litt allergisk mot pels, men vi andre har aldri reagert på noe - og vi har en hytte som er dekket fullstendig i MDF plater av samme slag (men muligens ikke av merket Smartpanel), hvor vi vi aldri har hatt noen problemer.

Både leverandør og forhandler har vært veldig hjelpsomme, men vi finner ingen som vil/kan gjøre kjemirelaterte inneklimamålinger for oss her i landet og er fortvilte. Mycoteam og Anticimex, SINTEF, NTNU, Folkehelsa, DSB, Klimadirektoratet, Kommunen, ingen vet råd.

Vi har ikke egentlig penger eller tid til å sette opp noe annet og vi var så begeistret for denne løsningen, derfor vil vi gjerne få andres tanker før vi gjør noe drastisk.
Er det noen som har opplevd noe lignende eller har noen tips på hvordan vi kan få bukt med problemet?

Hilsen Håpefull! 

   #1
 379     Lillesand     4
Kan dette være Formaldehyd relatert?
Signatur
   #2
 5 188     Østlandet     0
Hvor kjøpte du og hvilket merke?
Alle kjeder/merker har vel ulik sammensetning og maling, så det går neppe an å si noe bestemt om alergi hvis man ikke vet hvilke plater det er.
Signatur
   #3
 379     Lillesand     0
Vel tok og gravde litt.
Allt dette gjelder kun hvis dere ikke allerede har avklart re: formaldehyd med alle de instansene dere har benyttet.

Smartpanel Multiboard angir at emisjon av urea-formaldehyd er under grenseverdien(?) på 1,13mg/m3
http://www.rbi.no/smartpanel/fdv/FDV%20dokument%20Smartpanel%20Multipanel.pdf

FHI angir  100µg/m3 som norm, mens WHO sier 0,1mg/m3 er maks anbefalte konsentrasjon i inneluft.
http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6493&Main_6157=6287:0:25,5497&MainContent_6287=6493:0:25,5530&Content_6493=6441:70205::0:6446:7:::0:0

verdier over 0.1mg/m3 i inneluft vil begynne å skape irritasjon i svelg og luftveier.


Merk at emisjonsverdien i produktet og konsentrasjon i inneluft er 2 forskjellige, dog relaterte verdier. Ikke sånn at paneplatene i ett rom skaper 1.13mg/m3 (hvis det var emisjonen i aktuelle parti) konsentrasjon i rommet, men jo høyere emisjon, jo sterkere vil konsentrasjonen bli..


Har dere prøvd å lage noe ekstra lufting i rommet some enda står(?) med panel.
Kan jo og være at emisjon reduseres over tid..


Allt dette gjelder kun hvis dere ikke allerede har avklart re: formaldehyd med alle de instansene dere har benyttet.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 4     0
Hei og takk for innspill! Vi tenkte også formaldehyd, men produsenten kom hjem og hentet noen biter til analyse hos et uavhengig laboratorium og de kom tilbake med 0,5 i formaldehydverdi -  som er godt under grenseverdi. Vi lurer på om det er mulig at det reagerer med noe annet i huset som gjør avgassingen verre her enn på lab'en? Vi har hatt det oppe i 2 måneder på det ene soverommet, og det er helt likt... Kunne trodd det var innbilt hvis det ikke var for at barna reagerer - de er for små til å ha noe bevisst forhold til dette (3 og 1).

Jeg har hørt med alle jeg kan, men det er ingen (helsesøster, fastlegen, arneavdelingen, NAAF, byggvarebutikker, venner g bekjente) som har hørt om andre med samme problem.  Sad
   #5
 379     Lillesand     1
Formaldehyd var desverre eneste esset jeg hadde oppi ermet. Håper noen fler her har andre tips til denne kjedelige situasjonen

Best of luck.
Signatur
   #6
 5 188     Østlandet     0
Hvilken butikk og merke?
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 4     2
Hei alle sammen,

nå har vi endelig fått testresultatene fra en snitt av takpanel, som lukter mye mer en veggpanelene. Den målt 2,8mg/m2.h 7 måneder etter at vi hadde kjøpt den. Krav er 3,5.

Men lukten er i hvert fall bekreftet som formaldehyde, og lukten fortsetter å være sterk og veldig ubehaggelig.

Panelene er kjøpt fra Fix Bolig og kommer opprinnelig fra RBI Interiør AS.

Vi lurer veldig på noen andre har opplevd noe lignende med takpanel fra RBI Interør?


   #8
 119     0
Hei, vi har opplevd noe lignende med veggpanel fra Byggmax. Vi har pusset opp et helt hus og lagt panelplater overalt. Underveis har jeg kjøpt de på flere steder - ettersom de har vært på tilbud.

På barnerommene satte jeg opp plater fra Byggmax. Nå ett år etterpå lukter det fremdeles sterkt kjemisk.

Underveis sendte kona e-post til Byggmax. Hun fikk til svar at "Den malingslukten dere kjenner er ikke så uvanlig, men den er helt ufarlig. Malingen vannbasert akrylat produsert av jotun og inneholder ingen løsemiddelstoffer.".

På andre rom med panelplater kjøpt fra andre steder lukter det ingenting.

Så jeg vet ikke hva vi kommer til å gjøre med dette ennå... Det er jo dyrt å rive det ned også, og man får jo ingen erstatning.
   #9
 4 860     NITTEDAL     3
Formaldehyd har vært et tema også på umalte sponplater, da fra limstoffet. Tidligere var det et stort tema. At Byggmax bruker maling fra  Jotun behøver derfor ikke friskmelde platene uten videre.