#11
 336     Northwest     0


Jeg er hittil veldig fornøyd med byggingen av ferdighus, alle løsninger virker gjennomtenkte så vi slipper synlige dragere og kasser for ventilasjonsrør.

Det er også et pluss at vi fikk taket tett uten en dråpe nedbør, flaks med skogbrannfare midtvinters.


Tusen takk for en personlig tilbakemelding Smile

Så utrolig bra at du er fornøyd. Hvordan er det med prisen?
Har den endret seg drastisk i forhold til katalogprisen?
Hva slags uventede utgifter har dere fått hittil om jeg kan spørre?

Takk for svar på forhånd :)

Hittil følger vi budsjett. Vi har ikke forholdt oss til katalogpris, vi ba om å få en pris av forhandler på huset nøkkelferdig på vår tomt og er vi mer enn 60 prosent ferdig.

Uten at jeg vet eksakt katalogpris så tror jeg vi er på drøye 2x katalogpris.

Når dere skal kjøpe tomt, husk å sette evt pantebeløp på tomta så høyt at det dekker både tomt og fremtidig hus så slipper dere å betale for tinglysning 2 ganger.

   #12
 308     Nord-Hordaland     0
Og investere i bolig er nok den beste investeringen man gjør i livet. Dess yngre man er nå man kjøper egen bolig, dess bedre mener jeg.

Da dere er ganske ferske på dette, ville jeg brukt litt tid på og laget en "slagplan" og et budsjett.

Hvor ønsker dere og bosette dere, og hva er prisnivået på råtomter i dette området (tomtepris kan utgjøre en stor del av det totale budsjettet i sentrale områder)?
Hør med grunnentreprenør og få prisoverslag på grunnarbeid på tomter i det området dere vurderer (inkl betongarbeid som såle og ringmur).

Ta en god prat med en ferdighus leverandør, og få et seriøst budsjett på en bolig dere liker (de vil også hjelpe og sette opp budsjett poster slik som byggesaksgebyr, tilknytningsavgifter for vann/kloakk/elektro, stikkledninger fra bolig til offentlig +++) .

Så ville jeg tatt en tur til husbanken sitt kontor, og lagt frem prosjektet og forhørt meg om muligheter for finansiering gjennom dem, samt evt startlån som evt toppfinansiering.
(http://regelverk.husbanken.no/regelvrk/hb-nr.nsf/FA51D15B13EFEBC8C12578BD0041876D/$FILE/7e34.pdf).

Dere må også ha en samtale meg en vanlig bank for og avklare finansiering av prosjektet fra kjøp av tomt, og igjennom byggeprosessen med byggelån (husbanken går  inn og finansierer boligen når den er ferdig bygd, så byggelån må en vanlig bank stå for).

Ellers ville jeg gått for nøkterne løsninger for og holde kostnader nede (IKEA er en god ting).

Lykke til :-)
   #13
 705     Vestlandet     0

Tusen hjertelig takk for et godt utfyllende svar, virkelig!

Det høres som en rimelig god ide å kjøpe tomt først om en finner en tomt en liker. Har dere opplevd noen dårlige sider med det så langt om jeg kan spørre?

Det jeg mente med lån er om man tar opp to lån, et til tomten og et til ferdighus (det blir på en måte dobbelt så mye renter). Eller om man tar opp et stort lån, og hvordan man eventuelt fordeler det lånet i forhold til tomt og bolig!

Igjen, hjertelig takk for et utrolig godt svar!
Masse lykke til med sparing, tomt og hus :)


Vi har visst lenge hvor vi ville slå oss ned, men ikke hatt det travel siden vi uansett ikke har råd til å bygge enda. Men jeg har likevel fulgt godt med i tilfelle drømmetomten skulle dukke opp som den da plutselig gjorde.
Vi har nettopp kjøpt tomten så så langt har vi ikke hatt noen problemer med det. Er en del ting vi må få ordnet opp med kommunen (vi ønsker å bl.a skille ut en del av tomten for å selge videre hvis vi får det til). Kommunen liker å ta seg god tid så bra vi ikke har det travelt. Men greit å få alt det unnagjort nå slik at vi kan begynne å bygge med en gang vi har råd. I mellomtiden leser jeg meg opp (blant annet her inne og på blogger) for å få tips om billige og lure løsninger og diverse krav osv. Har sett gjennom alle husene til alle husleverandører jeg har funnet og har nå funnet et hus jeg liker og har lyst å bygge. Holder på å tegne på planløsninger for tiden og drømmer meg bort Wink Det er veldig gøy å planlegge og å ha noe å se fram til!

Vi har nå tomtelån hos banken. Når vi skal ha hus må vi låne mer. Mens man bygger må man som oftest ha byggelån (med mindre man har mye egenkapital å ta av) til å betale løpende utgifter under byggingen. Byggelånet har mye høyere rente enn vanlig boliglån så derfor lurt å få ferdig huset så fort som mulig. Når det da er ferdig blir alt omgjort til vanlig huslån. Tomten og huset vil stå på samme lån så det blir ikke noe skille der.

Lykke til til dere også!
   #14
 25     0


Hei Wimboo Smile

Vi har samlet svar til deg:

- Har du noen erfaringer/forslag til fordeler og ulemper med et ferdighus?
Det at boligen allerede er prosjektert og har gode utprøvde løsninger er en stor fordel.
Pris både mtp. at løsningene er testet før og en slipper prosjekteringskosten, at det går fortere å bygge og at det er mindre risiko for feil.
Det er også utrolig mye å spare på at byggetiden går ned. Ved en rente på over 7% som er vanlig med byggelån kan et lån på 5 mill tilsvare 20 000 kr per mnd på slutten av byggeperioden. Hvis en i tillegg da leier ett annet sted og planlegger å ha leilighet i huset er det enda mer å spare.
Som leverandør av ferdighus har vi ikke noe negativt å si om dette Smile


- I forhold til boliglån, hvordan blir det med tanke på tomt og bolighus?
Det kommer an på om du kjøper alt av samme utbygger eller separat. Ofte kan en få boliglån på tomten, men må ha byggelån på huset frem til ferdigstillelse. Deretter endres alt til et samlet boliglån.

- Hvordan anbefaler dere å fordele betalingen på tomt og bolighus?
Bustadoppføringsloven sier at det skal betales etter fremdrift. Ved kjøp av prosjektert (hus og tomt samtidig) betales det for eksempel rundt 10 % først og deretter resten ved overtakelse.

- Kan det gå at vi ber firmaet bare bygget utsiden til en mindre pris, mens vi selv ordner interiør og møbler?
Noen ganger er dette ok, men da må en kunne stille ansvarsrett på de ansvarsbelagte fagområdene for eksempel rørlegger/våtrom osv.
Derfor er dette mest vanlig kun på parkett, kjøkken og lignende som ikke krever en ansvarsrett.

-Om ferdighuset på starten er på 2 000 000, hvor mye kan jeg regne med at det vil bli på slutten når huset er ferdigbygd?
Det er vanskelig å gi konkret svar på, men når hus osv. er valgt kan dette sees ut fra  leveransebeskrivelsen. I følge loven skal det komme klart frem der hva som ikke er inkludert.

- Hva er BRA og BYA, og hva er forskjellen?

BRA= Bruksarealet innvendig.
BYA= Bebygd areal i forhold til størrelsen på tomten

- Om vi kjøper tomt, hva slags godkjenninger må vi ha/få for å kunne bygge bolig, og eventuelt fra hvem?

En må ha en ansvarlig søker mot kommunen, samt ansvarlige firma på prosjektering: bygningsutforming, byggteknikk, tømrerarbeid, radon og våtrom, ventilasjon, plassering, mur og betongarbeider, vann og avløp innvendig og utvendig

Utførende:
Plassering, utvendig tømrerarbeid, innvendig tømrerarbeid, ventilasjon, mur og betongarbeider, våtrom, gravearbeider, vann og avløp innvendig og utvendig


- Om vi ønsker å gå for et mest mulig miljøvennlig hus, er det noen steder en kan søke om støtte til kostnader etc?

www.enova.no

- Er det en fordel å bygge på en liten utleie del, for å hjelpe med kostnadene over lengre sikt?
JA, dette er som oftest skattefritt og meget gunstig.

Håper dette var til hjelp! Har du flere spørsmål er det bare å ta kontakt for en uforpliktende boligprat!

Lykke til med jakten på boligdrømmen Smile
- Birgitte


Tusen takk for et profesjonelt og ordentlig svar, veldig hyggelig av deg/dere ,å sette av tid til å svare på nybegynners spørsmål!

Med tanke på at vi er førstegangskjøpere, er det også en fordel for oss å kjøpe ferdighus?
Jeg føler det er en fordel når vi kan skreddersy den mer etter våre ønsker og behov, og sannsynligheten for at vi bor i den lenger er større enn om vi skulle kjøpt et allerede bygd hus med alt av interiør og slikt.

Nå er ikke jeg ekspert på leveransebeskrivelse og kontrakter. Om leverandøren av ferdighus Trenger varer eller lignende som øker prisen i forhold til prisen vi avtalte, må vel det avtales og eventuelt godkjennes med oss først? Eller hvordan er lover og regler i forhold til det?
Foreløbig lever vi begge på lærlinglønn, og har ikke all mulighet til at prisene stiger til himmels under byggingen.

Disse godkjenningene og slikt. Er det vi som personer som må ordne alle, eller er det noen søknader som leverandøren av ferdighus ordner for oss, eller i det minste hjelper oss med?

Om boligen vi ønsker har energimerket C, hvor mye ekstra i kostnader (omtrent) vil det bli om vi ønsker B?

Tusen hjertelig takk for svar på forhånd!
Var innom nettsiden deres, og fant mange potensielle ferdighus der :)


Å kjøpe ferdighus kan spesielt være en fordel for førstegangskjøpere som ikke kjenner prosessen og fallgruvene som er. ”Ferdighus” er vel egentlig bare en definisjon på at huset har vært i en katalog.
Ved å kjøpe ferdighus får en ofte en kontrakt med en boligleverandør som følger deg hele løpet og en slipper de store overraskelsene underveis.

Boligene er ofte veldig godt gjennomtenkt og kan tilpasses en del innvendig etter egne behov. Vi mennesker er ofte ikke så ulike behovsmessig som vi tror, med mindre det handler om å være veldig unik utseendemessig. Som du sier kan dere skreddersy/kundetilpasse boligen, men dette kan koste ekstra avhengig av hvilke endringer dere ønsker.

Det er ferdighusleverandørens oppgave å legge inn det de trenger for å bygge huset. Leveransebeskrivelsen skal også inneholde det som ikke er inkludert for å kunne ta boligen i bruk. Den eneste gangene leverandøren har lov til å øke prisen er ved endringer fra kundens side, kommunens side eller ved indeksregulering.
Indeksregulering er at statistisk sentralbyrå regner ut hvor mye prisen på materialene prosentvis har steget i perioden fra kontrakten ble skrevet til oppstarten av byggearbeidene.

Ofte er ferdighusleverandøren ansvarlig søker. Ansvarlig søker har som oppgave å samle alle disse papirene fra underleverandørene og kvalitetssikre dem. Men dersom dere velger leverandører som vi ikke har snakket med før, må vi noen ganger be dere om hjelp til purre opp slik at papirene kommer inn.

Å ha energimerke B er cirka det samme som kravet som Husbanken fører. Prisen kommer an på størrelsen av huset, men dersom det var vår Diana ville prisen økt med 70 250 kr inkl mva.

Vi ville anbefalt dere å ta et så tidlig møte som mulig med en ferdighusleverandør. Da vil dere få mange gode svar og blir mye mer rustet til å vurdere både tomter, priser, reguleringsplaner, vann og avløp, leverandører, tegninger osv, i tillegg muligens mer bevisst på deres konkrete behov, ønsker og muligheter. Da har en også en person med erfaring å spille på ved usikkerhet Smile

- Birgitte
Signatur
   #15
 503     Bærum     0
Fine svar ovenfor her.

Jeg vil legge til at du som regel også har muligheten til å få tegnet et hus fra en arkitekt, og satt opp av en "ferdighusleverandør" -det gjør vi. Huset vårt er relativt likt andre hus som typiske husleverandører har i sin portefølje og det gjør det lettere selvflølgelig.

Ellers så vil jeg anefale å tenke grundig gjennom tillegg til standardleveransen og få det inn i kontrakten fra starten av -dvs alt fra EL-arbeider til bad, kjøkken, gulv etc. Alle oppgraderinger som du trolig vil ha inn, men tnker at dere kan finne ut av etterhvert. Årsaken til dette er hovedsakelig at man ellers setter et budsjett og at det er vanskelig og rotete å øke dette senere i prosessen selv om husleverandøren sier at du får lov til å endre eller legge til utover de vanlige 15% etc.
Signatur