#21
 136     0

Aha!!! Da slapp jeg å legge meg under kniven! 3 unger er nok, nå blir mobilen i lomma resten av livet!!! Du har ikke noen tips som gjør det permanent og vel? Tongue

   #22
 150     0
Det finnes jo flere påstått EMF sensistive i Norge, bl.a. Gro, som sier at de kan kjenne når en mobiltelefon står på i rommet de oppholder seg i.

Tilsvarende finnes det slike i andre land bl.a. landet der denne studien ble gjort: 
http://www.ehponline.org/members/2007/10286/10286.html

Interessant nok så viser det seg at under kontrollerte omstendigheter så klarer ikke disse menneskene å detektere når en mobiltelefonsender stråler rett ved siden av dem.

En alternativ tolkning av at mobltelefonbransjen bruker milliarder av dollar på å undertrykke forskning er jo at de faktisk forsøker å finne slike effekter. Det er blitt foretatt en mengde undersøkelser, men det er foreløpig ingen replikerte studier som påviser skader på mennesker ved mobiltelefonbruk. Det er selvfølgelig et uttall av enkeltstudier på små populasjoner som viser små effekter. http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone_radiation_and_health

Jeg tror nå at siden det er gjort så mange studier angående skader og det åpenbart er så vanskelig å finne en positiv effekt, så er den eventuelle effekten i realiteten svært liten.

Det er selvfølgelig alltid mulig å si at det er undersøkelser som ikke er gjort, og derfor kan man ikke være sikker på at det ikke er skadelig. Dette er jo også litt av problemet med vitenskapen rundt dette området, den vil aldri kunne bevise at noe er ufarlig. Det er jo dessverre det alle ønsker og når selskaper legger på helt unødvendige varsomhetsanbefalinger på utstyret sitt for å være helt sikker på ikke å kunne bli saksøkt senere så tror folk at det er en innrømmelse av at de vet at det er farer ved bruken.

Det er nesten aldri farlig å stå ved en radiosender (mobiltelefon,WLAN), med mindre effekten er betydelig. Hvis man f.eks. står foran en militær radar så ville jeg blitt bekymret. F.eks. tror jeg det ville vært dumt å klatre opp på domen til Globus II radaren i Vardø...


Siste redigering: Thursday, March 20, 2008 11:25:03 AM av TallyHo
   #23
 26     Trysil     0

Et lite innspill i en meget spennende tråd!


En anerkjent nevrokirurg og professor mener at vi i løpet av de neste årene vil se stråling fra mobiltelefon som et større helseproblem enn røyking.

Den australske professoren Vini Khurana har ifølge The Independent vunnet en rekke priser for sitt arbeid, og kaster nå en brannfakkel inn i debatten rundt skadeligheten av mobilstråling.

Han mener at dersom ikke myndigheter rundt om i verden begynner å ta forholdsregler, så vil man i årene som kommer se en økning av hjernesvulster når det allerede kan være fort sent.

- Det er anslått at dette vil utgjøre en langt større helsefare enn asbest og røyking, skriver han i konklusjonen av en rapport han har jobbet med de siste 14 månedene.

Bør se på mine data

Mange stemmer, blant annet i telekommunikasjonsindustrien, mener at faren ved stråling fra mobiltelefoner er overdrevet, og at det ikke finnes noen data som støtter opp under sammenhengen mellom stråling og kreft.

- Det jeg vil si til det er at det er et vanlig syn, men at det de bør gjøre er å besøke min webside og se på mine data. De kan gå og hente disse papirene og de bør se nøye på det og tenke over kommentarene sine, sier han til australske ABC.

På Khuranas hjemmeside er det blant annet linket til studien der han har gått over en rekke rapporter som ser på sammenhengen mellom hjernesvulster og stråling fra mobiltelefoner.

Khurana mener at det stadig er flere indikasjoner på en sammenheng, og er særlig bekymret for barn som begynner å bruke mobiltelefoner i ung alder.

Han skriver også i sin rapport at han mener at mobiltelefoner er et gode for samfunnet, men at man bør ta sine forholdsregler.

Ser ingen grunn til at dette vil eksplodere

Blant annet står det at han mener å kunne se at det er flere hjernesvulster på den siden i hodet der folk holder telefonen.

Han mener også at det i løpet av de neste fem til ti årene vil bli endelig bevist dersom det er en klar sammenheng mellom mobiltelefoni og hjernesvulster, slik han tror.

Ved Statens strålevern deler man derimot ikke professor Khuranas bekymringer i samme grad.

- Vi ser at det er flere som mener at dette kommer til å eksplodere, men vi ser ikke noen grunn til det ut fra dagens kunnskap, sier forsker Lars Klæboe ved Statens strålevern til VG Nett.

Han har ikke lest rapporten til den australske professoren, men sier at man allerede ville begynt å se signalene dersom det var store utslag.

- Når det gjelder mobiltelefoner er det slik at alle i Norge blir eksponert og det vil si at hvis det gir en økt risiko for hjernesvulst så vil det komme frem i kreftregisteret, sier han.

Må snart se det på statistikken

Klæboe medgir derimot at det fremdeles er for tidlig å konkludere med noe i og med at mobiltelefoner har vært i bruk i relativt kort tid, og at det å utvikle en hjernesvulst kan ta mange år.

- Noe av ankerpunktet er at det ikke har vært lenge nok i bruk. Når det gjelder hjernesvulst er det en viss latenstid, og det er vi klar over selv. Mobiltelefoner har vært i bruk så kort tid at eventuelle svulster ikke har fått tid til å utvikle seg, men hvis dette gir en økt risiko må vi snart begynne å se noe på kreftstatistikken, sier han.

Også Statens strålevern anbefaler folk å utsette seg for minst mulig stråling fra mobiltelefoner, men ikke fordi de tror det vil gi hjernesvulster.

- I dag får tiåringer mobiltelefon og skal snakke i 70-80 år med eksponering. Med det som bakgrunn anbefaler vi at folk bruker handsfree og har korte samtaler og skriver SMS. Det er ikke fordi vi tror det er farlig, men fordi det er så billig og enkel måte og redusere eksponeringen på, og i strålevernforskriftene heter det at all stråling skal holdes så lav som mulig, sier Klæboe.

Brustad oppfordrer til minimal stråling

I rapporten til den australske professoren står det blant annet at også norske tall har vært bakgrunn for noen av studiene han har brukt, men økningen i antall hjernesvulster her til lands skyldes ifølge Klæboe helt naturlige forklaringer som bedre diagnostisering.

- Jeg synes risikobildet får mer plass enn det fortjener. Det har kommet sånne påstander med jevne mellomrom, men jeg har ikke sett noen dokumentasjon som gjør at de kan uttale seg så skråsikkert, sier han.

Også helseminister Sylvia Brustad uttalte seg nylig om strålingsfare fra blant annet mobiltelefoner, etter spørsmål fra Gunnar Kvassheim (V).

- Enkelte land og enkelte lokale myndigheter i noen land har satt spesifikke grenseverdier for basestasjoner for mobiltelefoni. Strålevernet opplyser at strålingen fra basestasjoner for mobiltelefoner og fra trådløse nettverk her i Norge ikke overskrider disse grenseverdiene, heller ikke samlet, sier Brustad i sitt svar som ligger på Stortingets hjemmesider.

En ubalansert rapport

Hun gjentar derimot oppfordringene om å bruke handsfree og å skrive SMS fremfor å holde lange samtaler på mobiltelefonen.

- For mobiltelefoner, som holdes nær kroppen, gis anbefalinger om tiltak som reduserer eksponeringen, for eksempel bruk av handsfree, korte samtaler og tekstmeldinger. Særlig oppmerksomhet er viet barns bruk av denne teknologien, sier Brustad.

Ifølge The Independent har Mobile Operators Association kalt Khuranas studie for en ubalansert rapport.

«Den gir ikke et balansert bilde og fatter en annen konklusjon enn verdens helseorganisasjon (WHO) og 30 andre uavhengige forskningsrapporter» uttaler organisasjonen.

Også Khurani sier at han bruker mobiltelefon, men at han unngår å holde telefonen tett opptil hodet.


VG: Professor: - Mobilbruk kan være farligere enn røyking
   #24
 150     0
Etter å ha skummet gjennom rapporten som ligger her: http://www.brain-surgery.us/mobph.pdf så ser jeg at han legger mye vekt på hva Lennart Hardell sier. Han er en kontroversiell svensk forsker som flere mener har litt for mange alarmer på samvittigheten, se f.eks http://www.nt.ntnu.no/users/ystenes/vitenskap/kronikk/ulv.html og http://www.vgb.no/28815/perma/298334/.

Dersom man ser gjennom positive kliniske studier som han henviser til i rapporten utover de fra Hardell, tilsammen 4, så viser de typisk opp til en dobling av krefttilfellene. Dette er fra en sannsynlighet på å få hjernekreft i løpet av et år på 0,2 promille (805 i 2005 og 789 i 2006), og kan nok fort være påvirket av andre ting. http://www.kreftregisteret.no/forekomst_og_overlevelse_2005/cin2005.pdf og http://www.kreftregisteret.no/forekomst_og_overlevelse_2006/CiN2006_web.pdf

I tillegg så er metodikkapittelet hans ganske svakt:
Between December 2006 and February 2008, the author personally reviewed over 100
sources of information extracted from the medical literature (PubMed and Medline
searches using keywords and combinations such as "Brain Tumour", "Cell Phone",
"Mobile Phone", "Base Station", “Electromagnetic Field”, "Electromagnetic Radiation",
and "Radiofrequency Radiation") and the Internet and popular Press (Google and MSN
searches using the same keywords and combinations).


Dette er med andre ord en metastudie, han viser ikke til egen forskning, men bare hva andre har vist tidligere. Dermed er det ingenting egentlig nytt her, dersom det lå noe krutt i noen av disse forskningsrapportene så burde flere ha reagert allerede.
   #25
 14     0

Hei dere!

Denne tråden om trådløse røykvarslere fikk meg til å tenke igjennom dette med "trådløst" utstyr. Er det helsefarlig - eller er det så godt som "ufarlig"?

Kall meg gjerne "overfølsom" eller "paranoid", men er det helt bra med alt dette trådløse i huset? Jeg er usikker på hvordan dette virker inn på menneskekroppen...

Når jeg tenker meg om begynner det å bli endel trådløst utstyr som står på hele tiden:

  • 11 stk. trådløse termostater til vannbåren varme.

  • 1 stk. trådløst Internett gateway.

  • 1 stk. trådløs internett repeater.

  • 9 stk. trådløse brannvarslere.

  • 1 stk. basestasjon brannalarm.

  • 8 stk. trådløse alarmsensorer til innbruddsalarm.

  • 1 stk. basestasjon innbruddsalarm.

  • 1. stk trådløs føler septiktank.

  • 1 stk. trådløs føler drikkevann pumpehus (frostvakt).

  • Familiens 4 stk. mobiltelefoner.



Poenget mitt er at listen fort blir veldig lang...og hvordan påviker all denne strålingen menneskekroppen?

Noen som har fundert på dette?
Vi vurderer å droppe alt trådløst og trekke kobber til alle punkter i stedet...



Om det er skadelig eller ikke er det bare fremtiden som vil vise. Om det er særlig lurt kan vi diskutere nå  :)

Det meste av slikt trådløst utstyr går i det samme frekvensområdet, rundt 2,4 GHz - også kalt "søppelbåndet". Det betyr at det er stor fare for at disse kan påvirke hverandre. I mitt hus vil det derfor aldri komme f.eks trådløse brannvarslere.
Vi har kablet alle brannvarslerene, termostatene og datanettverk (har også trådløst nett). Jeg ser ingen grunn til å måtte bytte batterier dersom jeg ikke er nødt til å legge opp til det.

Det eneste vi har trådløst er alarmen (siden det ble montert etter at vi flyttet inn).