26 650    45    1  

Budsjett på 4 mill - hus på ca 300 kvadrat - realistisk og forsvarlig økonomisk?

 74     Østfold     0
Vi eier en bolig nå, men er i tenkeboksen på å bygge nytt. Trenger et relativt stort hus, da vi (snart) har 4 barn. Ønsker ca 150 kvadratmeter i grunnflate på to etg. Flat tomt. Ønsker da et soverom i 1 etg og 4 store soverom (eller evt 5 mindre og ett større), bad og loftstue i 2 etg. Kan få en tomt til ca 500.000. Er det realistisk å klare tomt, opparbeiding og ferdig hus for 4 mill? Kan gjøre noe egeninnsats selv, som maling, gulvlegging, montere kjøkken, men ingen av oss er håndverkere, så alt håndverksarbeid (rør, el, utvendig snekring, tak, graving, muring mm) må settes bort (har en kamerat som jobber som snekker, så blir nok han som setter opp huset). Ønsker vannbåren varme og balansert ventilasjon, men kan sette inn IKEA-kjøkken (har hvitevarer) og ønsker ikke spotter i hele huset. Ønsker fliser på badene, men kan gjerne være billige. Så en helt OK standard, men ikke luksus.

Vi har ca 1 mill i inntekt dersom begge jobber fullt, men ønsker helst at en av oss kan jobbe deltid, som resulterer i 800.000 i inntekt. Har egenkap. på drøyt 2 mill som ligger i vårt nåværende hus. Høres det forsvarlig ut, eller tar vi oss vann over hodet...?

   #1
 4 156     Oslo Vest     0
Dere snakker da om en bolig til ca kr. 11.000,- per kvm. I mine øyne er ikke det mulig på annen måte enn at dere legger ned en STOR egeninnsats. Dvs får huset levert råbygg og gjør resten selv.

Jeg kan levere et tett bygg fra Estland/Litauen for ca kr. 11.000,- og med de myndighetskrav som gjelder i dag er det blitt dyrt.

Det er flere her på forumet som hevder å bygge til kr. 6.000,- per kvm men vet ikke om det er realistisk iht det regelverket som gjelder i dag.

Jeg tror det er egeninnsatsen som gjør at dere kan bygge timelig, samt nøktern standard og kjøp på salg osv.

De husene jeg selger kommer innflytningsklare i prisleie kr.19.000 per kvm BRA fra Estland og ca kr. 22.000,- per kvm fra Tyskland, da inkl plate på mark, varmepumpe, vannbåren varme, balansert ventilasjon og høy standard, noe som tilsier ca 6 mill for det huset du snakker om. Men det er ingen tvil at du med egeninnsats kan få det rimeligere.

Lykke til
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 74     Østfold     0
Takk for svar. Synes det er ganske ufattelig at et hus på 300 kvadrat koster 6 mill, og det er uten tomt og opparbeiding. Da skjønner jeg nesten ikke at noen har råd til å bygge. Du nevner å sette opp råbygg, hva vil det si? Er det uten elektriker, rørlegger, grunnarbeid, støp mm? Hva må vi i så fall gjøre av egeninnsats? Er litt skeptisk til å gjøre for mye av det vanskelige i egeninnsats. Har bygget en garasje før helt selv (med grunnarbeid), men har aldri isolert og andre ting som ikke er i en garasje... Vil at det skal være ordentlig utført, så ikke huset siger eller begynner å lekke etter et par år.

Til sammenligning, så er huset vi bor i nå bygget i 2003, og er 240 kvadrat. Det har et takst på drøyt 3 mill (med stor dobbelgarasje med bod), så vi må da altså gi over dobbelt så mye for et hus som er 60 kvadrat større.....
   #3
 4 156     Oslo Vest     0
Det har nok litt å si at det har kommet myndighetskrav som er fordyrende, som krav til tetthet, kontrollsystemer og mye mer.

At dere har fått en takst som tilsier kr. 12.500 per kvm inkl tomt høres i mine øyne VELDIG lite ut, men det er selvsagt avhengig av beliggenhet. Her i Oslo er det sjelden at hus selges under kr. 40.000,- per kvm inkl. tomt.

Men jeg er tross alt en husleverandør, og man betaler for kvalitetssikring, provisjon, sikkerhet og mye mer.

Som jeg skrev ovenfor så er det egeninnsats som dere kan få ned prisen på, kjøper dere ferdighus må du regnen med iallefall kr. 15.000 per kvm og oppover. Da må dere også velge rimelige løsninger, kjøpe mye på salg, og jobbe mye. Det er dog ingen tvil om at egeninnsats lønner seg.

Det er dog utopi å tro at et innflytningsklart hus koster mye mindre om man ikke gjør innsats selv. Det er mange på dette forumet som ved kun å kjøpe inn materialer til ett hus bare betaler 1/10 del av det som store entreprenører betaler når de kjøper inn til 50 hus (iallefall hevder de det selv) så det ligger også en del penger å spare på den måten. Du sparer en god del på å samordne, men da skal du vite hva du gjør, og jeg tviler på at du kan jobbe samtidig.

Du må prioritere hva du ønsker, lite egeninnsats medfører høyere pris, stor egeninnsats det motsatte.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 74     Østfold     0
Takk for svar igjen! Vi bor da altså ikke i Oslo nei Wink Fikk den taksten for et drøyt år siden i forb. med bytte av bank, så kan jo håpe at den har gått opp med et par hundre tusen kanskje.

Er litt i tvil til hva som er lov å gjøre selv når man ikke er håndverker. Hvor kan jeg finne info om det? Har en mann som er ganske handy, så noe egeninnsats kan vi absolutt legge inn. Men med 4 barn, så krever jo det også sitt....

Ang. råbygg, hva innebærer det?
   #5
 4 156     Oslo Vest     0
Råbygg har vel ingen definisjon, men vi har en kategori som heter tett bygg som jeg iallefall kan nevne, selv om det blir reklame. Vi definerer tett bygg som helt ferdig utvendig, inkl takstein og malt/beiset panel, vinduer og utvenidge dører, alle innvendige vegger og selvsagt etasjeskille. Gjenstående arbeider vi da være overflatebehandling, himlinger, kjøkken og baderom, alt av elektro og rør, ventilasjon og oppvarmingssystem.

I tillegg kommer utgifter til tegning, en jobb vi tar kr. 35.000,- for, ansvarlig søker, opparbeiding av tomt, plate på mark samt noe mer.

Så nok en gang, egeninnsats må til
Signatur
   #6
 1 557     Trondheim     0
300kvm er da et svært hus. til og med med 4 barn så bør ca 200-240kvm være nokk. Opplever at i Norge bygges det VELDIG store hus, og på tross av det ender man opp med få soverom.
Det bygges MANGE bad og toaletter, svære stuer og gang/andre arealer som ikke bidrar til "effektiv" bolig.
Med god planløsning skall man kunne bygge mindre.
Jeg har et hus med 120kvm i 1:e etg og ca80kvm i 2:e etg og da har jeg 2 soverom nede (14 og 16 kvm) bad 7,5kvm stue kjøkken og gang, i andre etg er det 4 soverom (25, 7, 11 og 11) et bad på 7 kvm og toalett 1,2kvm).
Og så skall man huske at det er mere effektivt å bygge på 1 plan (hvis mulig)

MVH
sakke
   #7
 90     0
Hei, tenk på deres egen helse og barna, og bo heller "trangt" på 240 m2. Naboen har 150 m2 og tre barn, og sikkert 1.3 mill i inntekt til sammen, men de savner bare en ekstra stue sier han. 4 barn trenger mye jobb fra dere, og skal dere gjøre egeninnsats som monner går all tid i et par år for en av dere, minimum, og spes. siden dere ikke er semi-proffe. Slik kan knekke hvem som helst.

   #8
 1 452     0

300kvm er da et svært hus.


Mitt gamle hus er på rundt 400 kvm stort, nesten full kjeller, første og andre etg og loft og brukbar stor garasje i huset, synest likevel at jeg har dårlig med plass.
   #9
 664     1
Holder på selv og henter inn anbud på et 300m2 hus og 45m2 garasje.

Har nå hentet inn anbud hos fire tømrerfirmaer og prisen her blir 1.8millioner klar til maling. Det var rundt 5% forskjell på prisene, og 2 stk kom med 1.8mill for hus og garasje. Så kommer jo elektriker og rørlegger utenom. Forskalingen gjør eg sjølv.

Har selv et budsjett med tomt på ca 4mill. Tomten kosta 1mill.
   #10
 684     Engavågen -Meløy     0
Huset diplomat (som har mulighet for 6 soverom) fra norske hus koster 2,6 Nøkkelferdig. Da burde du komme under 4 totalt.
Signatur