3,164    6    1  

Bygge hus for første gang selv

 84     Oppdal     0
Hei,

Er på planleggingsdtadiet til å bygge et hus for første gang! Spennende, men også litt skummelt. Når man først skal bygge vil man jo ha "drømmehuset" og alt man trenger å løsninger man liker selv og samtidig skal alt være innenfor det man har råd til..!

Har sett litt på ferdighus, det blir nok enklest, og heller tegne om det om det er løsninger man ikke liker.
Har sett på boligpartner som en mulig leverandør og er i samtaler med dem om et hus! Kontra Norgeshus feks. kommer di gunstig ut ift ferdighusene med standardløsninger i pris, "nøkkelferdig" i mitt område.

Bosted er sør trøndelag.
Lurer på, er det mye å hente på å gjøre ting selv? Feks legge gulv, legge tak og vegger montere kjøkken(kjøpe utenom) osv? Tenker også å benytte tilbud i utstrakt grad, på alt av smartpanel å takess og gulv. Har lyst at egeninnsatsen skal vises på sluttsummen, finnes det noe enkelt regnestykke på sånt?

Er det noe forskjell på moduler kontra å bygge alt fra bunnen på byggeplass slik som BP gjør?(pris/kvalitet)

Hva bør jeg tenke på å ta med/regne merkostnader på på budsjettet?

Har også planer om å ha utleie, gjerne 2(1 leilighet pluss hybel) og under 50% selvsagt. 
Vil det lønne seg med sokkel eller kan det være kurrant/like billig eller dyrere og bygge et separat anneks eller tilbygg på huset på en flat tomt feks? 

Har ikke funnet tomt enda så om det blit flat eller skrå vites ikke men har en hustype for hver tomt i tankene!

Tomtepris kommunalt her er ca 500k inkl påkobling.. ca ca !

Kan man spare mye på grunnarbeid/fylling av masser osv?

Skal det mye eller syykt mye jobb til for å få til en egeninnsats verdt mellom 500-1mill? Det er det som er planen hvertfall. Men om det er gjennomførbart er en annen sak. 
Planen er en 2 etg bolig på rundt 170-200kvm. Pluss utleie helst. Tillegg blir garasje men dette er ikke prioritert. 

Budsjett ja, hva bør være med?
Signatur

   #1
 348     0
Første råd jeg kan gi deg er: bestem materiale som du skal bygge huset med først. Altså teknisk konstruksjon. Grunnen er at rominndeling avhenger av materialer, To hovedtyper: bindingsverk og murhus. Hver har sine fordeler og ulemper.
Jeg valgte etter et halvt års fundering mur da jeg bygde, da jeg fant egeninnsats enklere å administrere enn med bindingsverk. Det er så mange arbeidsoperasjoner og ulike materialer med bindingsverk. Det ble derfor både lettere å prissette egeninnsats ved mur og å lage et realistisk budsjett. I dag er dampsperre et must i bindingsverk. Det trengs ikke i murhus. Forenkler enormt. Er du på modul-tanker (bindingsverk) sier du adjø til vesentlig egeninnsats. Er du på modul-tanker (murhus) kan det fortsatt være plass for vesentlig egeninnsats. Men generelt fører modulbygging til mindre mulighet for egeninnsats. Det øker derimot framdriften både for bindingsverk og mur.

Jeg sparte ca 40%, 2,1 millioner ved egeninnsats. I dag ville jeg spart mer. Tidsforbruk: 1 år 2 mnd.

Det neste er ytre husform. Her burde du hatt en tomt å relatere til. Det er alltid mest økonomisk å bygge i høyden. Men det er ikke alltid estetisk penest. Personlig liker jeg valmtak framfor saltak. Jeg er gammeldags og synes funkishus med sine nesten vannrette tak ikke er noe særlig å se på. Men dette er smaken. Funkishus er definitivt arealeffektive.

I reguleringsbestemmelsene for tomten skal du se etter utnyttelsesgrad, mønehøyde og takvinkel/-form. Dette setter grenser.

Du tenker riktig om utleie. Meget viktig for økonomien.

Siste råd er følgende: hvor mye penger er det maksimale jeg har råd til å bruke på byggeriet?




Signatur
   #2
 24,668     Akershus     0
Utleie? Tja.

Selvfølgelig kan det være økonomi i det. Samtidig skal en ha styret med å ha folk innpå seg. Administrasjon. Problemer hvis noe skjærer seg. Det er flere tråder her om vanskeligheter. Etter noen år så velger en å la vær å leie ut og må vedlikeholde et større hus enn en trenger. Etter utleieperioden må leiligheten kanskje totalrenoveres etter slitasje.

At mange velger ikke å leie ut (hytte) kan illustreres her: http://www.dagbladet.no/tema/norske-hytteeiere-burde-tenke-mer-pa-a-bruke-hytta-som-sparebosse/67363736
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 84     Oppdal     0
Murhus er uaktuelt. Bor i murhus selv idag, og noe så kaldt å trist, ja det skal man lete lenge etter ! Ikke fornøyd. Generellt sett er det vel dyrere å mure enn tre da? Har ledt meg til det hvertfall med garasje. Går fortere om man kan det.
Blir bindingsverk med saltak. Allerede slått fra valmtak da dette er ca 50k dyrere enn tradisjonell saltak.
Tenker at utvendig panel å legging av tak er noe jeg gjerne gjør selv.


Utleie blir det nok one way or the other. Jobber med en som driver utleie profft og lærer mye av han gjennom det. Plassen er såppass liten at man kjenner folk men såppass stor at det er marked til å si nei. Arbeid med det er det jo men det er ok! Slitasje blir det jo men det er regnet med, dette er uansett over tid. Ødeleggelse er depositum til for. Dessuten vil det ikke bli belagt gull i utleiedeler.

Signatur
   #4
 348     0
Ja, da Kaldt og trist er det ofte i gamle bygninger av alle slags. For alt man vet kan det være grunn god nok til at du vil bygge noe nytt. Men som selvbygger tar du feil når det gjelder kostnader med moderne murhus sammenlignet med bindingsverk. Det er motsatt hva du tror. Bevis: jeg har gjort det. Det er min erfaring. Jeg har selvbygd murhus og er meget fornøyd med kostnader og det øvrige. Ved en utilsiktet tilfeldighet fikk huset U-verdi = 0,22 W/m2K i en tid da forskriften sa maksimum 0,30 W/m2K (TEK97). Vi bruker i snitt 12000, KWh/år strøm med 260 m2 BRA. I tillegg er jeg profesjonell økonom. Og til sutt: jeg har selv barn og ektefølt sympati med vår nyfattige ungdom på jakt etter sitt eget...

Signatur
   #5
 24,668     Akershus     1
Har bodd i et bindingverkhus fra tidlig 50-tallet. Ingen isolasjon i veggene, kun 5 cm glassvatt på himlinga, kaldt hus.
Har bodd i bindingsverk med 15 cm i vegger og 35 på himling, temperaturen inne faller som en stein når sola går.

Ville absolutt vurdert moderne murhus, enten 35 cm porebetong eller "fiskekasser".
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 84     Oppdal     0
Joda murhus idag er nok bedre enn murhus fra før i tiden. Murhuset jeg eier er fra 59, bygd med blokker, og etterisolert 15cm i vegger og 20-25 i tak. Gamle vinduer som trekker bidrar ikke til varme! Men selvom drt er midtsommer og sola steker er det iskaldt "" inne! Varmepumpa går å vedovn er flittig brukt for å unngå strømregninger i mange tusen kr. klassen, vinterstid. Kontra et mytt trehus så er det jo 25 i vegg å 40 i tak nå, så er jeg litt glad i det klassiske og nostalgiske og liker trehus. Er også vanlig med trhus her, lite mur.
Signatur